wojstank Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam, Kupiłem ostatnio kardamon. Z tego rozumiem to powinienem go rozetrzeć w moździerzu. I tu zaczyna się problem :mellow: : kardamon wygląda jak na zdjęciu poniżej: zielonkawe łupiny i małe ciemne ziarenka w środku. Pytanko jest takie -- czy rozcierać całość z łupinami czy tylko te ciemne ziarenka ze środka? Jeśli tylko ciemne ziarenka ze środka to czy dobrze rozumiem, że jak w przepisie jest 2g kardamonu na 1kg mięsa, to do wagi liczy się waga tylko tych ziarenek :question: Dodam, że przekopałem całe forum i szukałem na góglu i nic konkretnego nie znalazłem. Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Używa się oczywiście samych ziarenek. Ale w łupinkach lepiej go przechowywać, bo łatwo traci swój aromat. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Hallo!!!! Pytanie: Do czego chcesz go stosowac??? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojstank Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Do wędlin z szynkowara -- są takie przepisy z dodatkiem kardamonu i jestem ciekaw smaku.A jak się dorobię wędzarni to do kiełbas. Tyle, że to wychodzi strasznie drogo :sad: , więc nie dziwię się, że to mało popularne. Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2010 że jak w przepisie jest 2g kardamonu na 1kg mięsa,Kardamon występuje tylko w dwóch recepturach PN. Salami i kiełbasa Rzeszowska -w ilości 2 i 4 dkg na 100 kg mięsa-to będzie 0,2 i 0,4 grama na 1 kg mięsa. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2010 woistank ,- masz tu kiełbasę z kardamonem {zamieszczona na forum} Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Witaj Wojstank. Może skorzystasz z przepisu ,który załączam sadze, że te kabanosy z kardamonem będą Ci smakować. Sam lubię smak kardamonu, wiec powstała taka receptura, a kabanosy wyszły zupełnie przyzwoite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Stycznia 2010 kardamon ...: zielonkawe łupiny i małe ciemne ziarenka w środku. -- czy rozcierać całość z łupinami czy tylko te ciemne ziarenka ze środka?Pytanie jest zasadne, ponieważ zarówno łupiny jak i ziarenka posiadają wartość przyprawową. Ziarenka oczywiście stanowią clou przyprawy. W handlu jest mielony kardamon który zawiera ziarenka mielone wraz z osłonkami. Mimo takiej pospółki przyprawa jest bardzo intensywna i dodatek 0,2g na kg mięsa daje pożądaną nutę aromatyczną. Same ziarenka mają tak intensywny aromat i smak, że 0,2g ziarenek wydaje mi się grubym przedawkowaniem. Zatem pytanie do DZIADKA oraz LIGAWY, o jakim kardamonie jest mowa w przywołanych przez nich przepisach :???: . P.S. Kardamon niemielony (w sklepach z przyprawami i zdrową żywnością) to całe, suche owocniki z ziarenkami w środku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Stycznia 2010 http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/ostroscprzyprawtabela.htmPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2010 DZIADEK, Dziękuję za wyjaśnienie. Jest to zatem cały owoc, czyli ziarenka mielone z osłonką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam.Powiem tak. Dwa razy dodawałem kardamon do kiełbas al'a gonzo i stwierdzam, że to nie dla gonza.Lepiej kardamon zużyć do kawy :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-94610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Używam kardamonu przy robieniu kiełbasy od kilku miesięcy i konsumenci są zadowoleni. Przy robieniu kiełbasy cienkiej(CDNP - cienka domowa niepowtarzalna) zostawiam ok 2 do 2,5 kg farszu i dodaję 1g kardamonu. Kiełbasę wykonuję z grubsza wg przepisu: kiełbasa smaczna Pedra. Z tym, że dodaję tylko pieprz i czosnek. Farszem z kardamonem napełniam osłonki białkowe karmelowe fi 45 w odcinki po ok 35cm. Wędzę dłużej o ok. 1 godz. niż cienką kiełbasę. Po sparzeniu i wystudzeniu przechowuję 2-3 tygodnie w lodówce na najniższej półce. Po tym czasie używam do pizzy(2 - 3 batony zamrażam na pózniej). Smakuje wybornie, a jak pachnie. Polecam Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-95827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2010 CDNP - cienka domowa niepowtarzalna Muszę to zapamiętać! :grin: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3474-kardamon-jak-stosowa%C4%87/#findComment-95834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.