Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać czy można parzyć swoje wyroby w osłonkach poliamidowych, tak jak w barierowych termokurczliwych?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście- możesz wędzić i parzyć.

Zawsze robiłem w szynkowarze ale mam dostęp do polamidu więc jak się da to spoko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95247
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście- możesz wędzić

Wyrobów w osłonkach poliamidowych generalnie NIE WĘDZIMY

 

Aczkolwiek, jak się okazuje istnieją już na rynku osłonki poliamidowe, które dają możliwość wędzenia przy zachowaniu korzyści wynikających z zastosowania poliamidu.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95257
Udostępnij na innych stronach

Wyrobów w osłonkach poliamidowych NIE WĘDZIMY

Najnowsze zdobycze technologii w produkcji osłonek to: osłonka poliamidowa do wędzenia.

 

W warunkach domowego przetwórstwa, proponuje raczej przyjąć zasadę, że poliamidów nie używamy do wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95268
Udostępnij na innych stronach

No właśnie - czekałem, aż ktoś bardziej kompetentny się odezwie.

Ja wędziłem i było ok'i . Myślę , że pieczenie mogłoby im zaszkodzić (albo nam).

 

Jak kto wie więcej na ten temat to proszę o opinie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95272
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95275
Udostępnij na innych stronach

Pytanie:Tabasco pisze polamidowe

Bagno... poliamidowe, jaka nazwa jest korrekt??

Nazwa osłonek pochodzi od substancji, z której są wykonane- "poliamidy" http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliamidy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95277
Udostępnij na innych stronach

Gdzie je można kupić? :smile:

 

Być może tutaj

 

http://www.viscofan.pl/tresci/betan1.html

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95380
Udostępnij na innych stronach

Gdzie je można kupić? :smile:

Tutaj też są, Tam je kupił zresztą jurek200158

 

http://www.wyroby-domowe.pl/of01-oslonka-fibrus-kaliber-65mm-karmel-5mb-p-341.html

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-95399
Udostępnij na innych stronach

  • 10 lat później...
Czy ktoś z Was używał osłonek polamidowych do pakowania np.flaków w rosole,gulaszów,zupy fasolowej itp.Jeżeli tak to jak długo należy parzyć wyrób po zapakowaniu? Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-683696
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ktoś z Was używał osłonek polamidowych
Używałem do... marmolady z jabłek. Gorącą marmoladę przekładałem do osłonek fi 120, krótka pasteryzacja 5 min. Po wystudzeniu przechowywane w warunkach chłodniczych.

Czas pasteryzacji zależy od średnicy osłonki.Jeśli wsad będzie chłodny to obróbka termiczna jak w przypadku wyrobu mięsnego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-683709
Udostępnij na innych stronach

Ja wkładam zimny i nie pasteryzuję, ale zamrażam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-683711
Udostępnij na innych stronach

@Bagno i @arkadiusz dzięki za info.Zostało mi trochę gulaszu po ,,węgiersku'' i zamierzam spakować w osłonki tak jak sprzedawane są flaki w rosole.Nie mam zamiaru długo przechowywać max 2-3 dni.

Porcje na raz do podgrzania w pracy aby nie bawić się w słoikowanie.Spakuję ciepłe i podgrzeję do wypłynięcia osłonek ze wsadem.Mam nadzieję że nie przeciągnę wsadu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-683714
Udostępnij na innych stronach

Porcje na raz do podgrzania w pracy

hhe przypomniales mi moje pierwsze lata w S mielismy w pracy taka podgrzewarke i wstawialo sie takie "pudelka " ze stali nierdzewnej z posilkiem na lunch

 

lunchbox dzisiejszy

post-58387-0-59060200-1605180204_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3504-os%C5%82onki-poliamidowe/#findComment-683756
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.