Skocz do zawartości

kielbasa eksperymetalna


Rekomendowane odpowiedzi

zdjęcie 1 i 2 kabanosiki

zdjęcie 3 i 4 kiełbaska z mięsa króliczego+ wieprzowa słoninka krojona w kostkę

zdjecie 5 i 6 kiełbaska z mięska świnki wietnamskiej+ kozina

Wszystkie smaczniutkie-ale poszaleliśmy :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/
Udostępnij na innych stronach

Elu, gratuluję wyrobów i pomysłu na kiełbaski

 

króliczego+ wieprzowa

kiełbaska z mięska świnki wietnamskiej+ kozina

Ciekawe kombinacje. Szczególnie interesuje mnie smak tej krzyżówki koziny ze świnką wietnamską. Tylko skąd to wziąć :sad:

Możesz coś więcej napisać na temat produkcji tej kiełbaski?

 

Pozdrawiam

robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95434
Udostępnij na innych stronach

Ela,

Pomysły to Wy macie :!: . Podziwiam i gratuluję wyrobów.

Mam jeszcze uprzejmą prośbę, abyś - jako autor, wykonawca i degustator nowych kompozycji surowcowych - oceniła ich smak.

Chodzi mi o to, czy wyczuwalne jest w smaku mięso królicze a tym bardziej kozie :???:

Kiełbaski z baraniną na przykład mają swóją charakterystyczną nutę smakową.

Koziny, pod żadną postacią, nigdy nie jadłam. Stąd ta ciekawość. Kozie mleko i sery to dla mnie delikatesy.

Jeszcze jedno, czy ta koza była wiekowa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95492
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za gratulcje .Nasze pomysły biorą się z" potrzeby chwili". Jak za dużo koziny w zamrażalce,czy mięska z królika to trzeba coś robić :lol: Smak koziny jest bardzo delikatnie wyczuwalny,a ja pod inną postacią jej nie jadam-mimo ,że jestem typowym mięsożercą :lol: Kozina jest bardzo kleista.

Koza miała około roku.

Kiełbaska z mięsa króliczego...no ciężko ocenić-smakuje i to jak :lol:

Niezwykle delikatna,soczysta.Nawet udało nam się ją doprawić,mimo,że jak próbowałam surową bardzo wyczuwalne było ziele angielskie.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95513
Udostępnij na innych stronach

Kozina jest bardzo kleista.

Kiedyś dostałem i była bardzo suchym mięsem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95519
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś dostałem i była bardzo suchym mięsem.

Jak się piecze kozinę,to faktycznie okolice schabu są suche.Ale do kiełbas po zmieleniu,idealnie kleista.

Mieso z królika (comberki) jest też bardzo suche,więc łączymy z nóżką i jest super.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95543
Udostępnij na innych stronach

Patrz Pan Panie, co ta Dziewczyna ostatnio w kuchni wyprawia. No, no, no. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95544
Udostępnij na innych stronach

Już wyjaśniem Panowie.Żadna ze mnie "alfa i omega" :lol:

Razem z Daruseim hodujemy zwierzaki,potem on....wiecie wkłada do zamrażalki,ja wyjmuję,on doprawia,pekluje.Potem ja mielę,on miesza :lol: On płucze flaki-ja nadziewam i oczywiście sprzątam TO wszystko.I wędzenie-i tu niespodzianka,bo i ja wędzę :lol:

Następnie degustacja-też ja na początek( bo nie mogę się doczekać) potem wszyscy co zdążą :lol:

Ale powiem tak:DZIEKI WAM ODKRYLIŚMY NIEZNANY ŚWIAT :grin: I POGRĄZAMY SIĘ CORAZ BARDZIEJ :grin:

Na zlot napewno przywieziemy nasze kiełbaski

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95547
Udostępnij na innych stronach

ODKRYLIŚMY NIEZNANY ŚWIAT

Pięknie to ujęłaś Eluniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95558
Udostępnij na innych stronach

.I wędzenie-i tu niespodzianka,bo i ja wędzę :lol:

Biedny Kolunia - "poczytać" nie może :wink:

 

Ps. A mnie by było szkoda tych zwierzaków , szczególnie tej świnki orientalnej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95561
Udostępnij na innych stronach

Możesz coś więcej napisać na temat produkcji tej kiełbaski?

I owszem może to ja napiszę co nieco o produkcji naszej eksperymentalnej. Zmodyfikowany został przepis na kabanosy, w oryginale 40% wp kl I i 60% wp kl IIB,

a w naszych kabanosach namieszaliśmy 20% wp kl I ( orientalnej ) 20% koziny, oraz 60% wp kl IIB ( orientalnej ). Przyprawy na 5kg mięska: peklosól 100g, cukier 1g, pieprz 4g

( trochę za mało ), ziele angielskie 1g, kminek 1g, gałka muszkatolowa 2g, kolendra 1g. Tym samym wkładem nadzialismy również grubsze jelita ot tak żeby było do kanapek. Smak naprawdę przedni, może trochę za dużo kl IIB, ale miał to być eksperyment , okazało sie całkiem udany

 

[ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 17:18 ]

Muszę trochę bronić kolegę kolunia

Podejrzewam, że miał niemały wkład w produkcję

w końcu jest po kursie SDM

Kempes nia zapomnę Ci tego

pozdrowionka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95584
Udostępnij na innych stronach

Ela,

Tak se właśnie przypomniałem, że kozina jest bardzo dobra suszona. Można ją kupić na Litwie. Jest niesamowicie twarda jak deska. Występuje w postaci pasków ok 0,5-1 cm w przekroju. Fajnie pachnie (intensywny smrodek-mniam) i świetnie się przechowuje nawet na stole przez kilka dni bez lodówki. Zaczyna wtedy dojrzewać i uwalniać aromaty.

Masz dostęp do koziny to warto poeksperymentować.

Kozinę można raczej żuć niż jeść ze względu na jej twardość, ale jest pycha.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95973
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.