Ela Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2010 zdjęcie 1 i 2 kabanosiki zdjęcie 3 i 4 kiełbaska z mięsa króliczego+ wieprzowa słoninka krojona w kostkę zdjecie 5 i 6 kiełbaska z mięska świnki wietnamskiej+ kozina Wszystkie smaczniutkie-ale poszaleliśmy :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Elu, gratuluję wyrobów i pomysłu na kiełbaski króliczego+ wieprzowa kiełbaska z mięska świnki wietnamskiej+ kozina Ciekawe kombinacje. Szczególnie interesuje mnie smak tej krzyżówki koziny ze świnką wietnamską. Tylko skąd to wziąć :sad: Możesz coś więcej napisać na temat produkcji tej kiełbaski? Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Ela, Pomysły to Wy macie :!: . Podziwiam i gratuluję wyrobów. Mam jeszcze uprzejmą prośbę, abyś - jako autor, wykonawca i degustator nowych kompozycji surowcowych - oceniła ich smak. Chodzi mi o to, czy wyczuwalne jest w smaku mięso królicze a tym bardziej kozie :???: Kiełbaski z baraniną na przykład mają swóją charakterystyczną nutę smakową. Koziny, pod żadną postacią, nigdy nie jadłam. Stąd ta ciekawość. Kozie mleko i sery to dla mnie delikatesy. Jeszcze jedno, czy ta koza była wiekowa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2010 gratuluję wyrobów, Mam w swoim dorobku kielbaski z wieprzowiny, dziczyzny i jeleniny a co do koziny to tylko słyszałem że kiełbaska z niej jest super, pozdrawiam Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Elu ,- ten przekrój z fotki 6, można by porównać do przekroju k.piwnej. Wogóle wyroby godne pochwały. Ja osobiście wieprzowinę mieszałem tylko z mięsem nutrii. Też klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Dziękuję za gratulcje .Nasze pomysły biorą się z" potrzeby chwili". Jak za dużo koziny w zamrażalce,czy mięska z królika to trzeba coś robić :lol: Smak koziny jest bardzo delikatnie wyczuwalny,a ja pod inną postacią jej nie jadam-mimo ,że jestem typowym mięsożercą :lol: Kozina jest bardzo kleista.Koza miała około roku.Kiełbaska z mięsa króliczego...no ciężko ocenić-smakuje i to jak :lol: Niezwykle delikatna,soczysta.Nawet udało nam się ją doprawić,mimo,że jak próbowałam surową bardzo wyczuwalne było ziele angielskie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Kozina jest bardzo kleista. Kiedyś dostałem i była bardzo suchym mięsem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Kiedyś dostałem i była bardzo suchym mięsem.Jak się piecze kozinę,to faktycznie okolice schabu są suche.Ale do kiełbas po zmieleniu,idealnie kleista. Mieso z królika (comberki) jest też bardzo suche,więc łączymy z nóżką i jest super. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Patrz Pan Panie, co ta Dziewczyna ostatnio w kuchni wyprawia. No, no, no. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Muszę trochę bronić kolegę kolunia :lol: :!: Podejrzewam, że miał niemały wkład w produkcjęw końcu jest po kursie SDM :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Już wyjaśniem Panowie.Żadna ze mnie "alfa i omega" :lol: Razem z Daruseim hodujemy zwierzaki,potem on....wiecie wkłada do zamrażalki,ja wyjmuję,on doprawia,pekluje.Potem ja mielę,on miesza :lol: On płucze flaki-ja nadziewam i oczywiście sprzątam TO wszystko.I wędzenie-i tu niespodzianka,bo i ja wędzę :lol: Następnie degustacja-też ja na początek( bo nie mogę się doczekać) potem wszyscy co zdążą :lol: Ale powiem tak:DZIEKI WAM ODKRYLIŚMY NIEZNANY ŚWIAT :grin: I POGRĄZAMY SIĘ CORAZ BARDZIEJ :grin: Na zlot napewno przywieziemy nasze kiełbaski Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Stycznia 2010 ODKRYLIŚMY NIEZNANY ŚWIATPięknie to ujęłaś Eluniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Stycznia 2010 .I wędzenie-i tu niespodzianka,bo i ja wędzę :lol:Biedny Kolunia - "poczytać" nie może :wink: Ps. A mnie by było szkoda tych zwierzaków , szczególnie tej świnki orientalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Możesz coś więcej napisać na temat produkcji tej kiełbaski?I owszem może to ja napiszę co nieco o produkcji naszej eksperymentalnej. Zmodyfikowany został przepis na kabanosy, w oryginale 40% wp kl I i 60% wp kl IIB, a w naszych kabanosach namieszaliśmy 20% wp kl I ( orientalnej ) 20% koziny, oraz 60% wp kl IIB ( orientalnej ). Przyprawy na 5kg mięska: peklosól 100g, cukier 1g, pieprz 4g ( trochę za mało ), ziele angielskie 1g, kminek 1g, gałka muszkatolowa 2g, kolendra 1g. Tym samym wkładem nadzialismy również grubsze jelita ot tak żeby było do kanapek. Smak naprawdę przedni, może trochę za dużo kl IIB, ale miał to być eksperyment , okazało sie całkiem udany [ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 17:18 ] Muszę trochę bronić kolegę kolunia Podejrzewam, że miał niemały wkład w produkcję w końcu jest po kursie SDMKempes nia zapomnę Ci tego pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Jeżeli sakuje to jest OKI to się liczy.POZDRAWIAM Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ela, Tak se właśnie przypomniałem, że kozina jest bardzo dobra suszona. Można ją kupić na Litwie. Jest niesamowicie twarda jak deska. Występuje w postaci pasków ok 0,5-1 cm w przekroju. Fajnie pachnie (intensywny smrodek-mniam) i świetnie się przechowuje nawet na stole przez kilka dni bez lodówki. Zaczyna wtedy dojrzewać i uwalniać aromaty. Masz dostęp do koziny to warto poeksperymentować. Kozinę można raczej żuć niż jeść ze względu na jej twardość, ale jest pycha. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3512-kielbasa-eksperymetalna/#findComment-95973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.