Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale to sznurowanie pierwsza klasa :wink: :grin:

W końcu jakoś się udało :grin:

 

[ Dodano: Nie 03 Paź, 2010 16:04 ]

Już czuję ten zapach i smak :thumbsup:

Radzio, daje po nozdrzach oj daje :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126675
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Radzio, daje po nozdrzach oj daje :cool:

Wiem wiem :grin: . U mnie koniec przymusowej przerwy :wink: . Wszystko OK i biorę się do roboty :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126678
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie pierwsza klasa.

Zbóju teraz TY kusisz. :thumbsup:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126684
Udostępnij na innych stronach

Zbóju teraz TY kusisz. :thumbsup:

 

A no ja już taki mały kusiciel jestem :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126694
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Ty naprawdę jesteś niedobrym zbójem co nas męczy .

A tak na poważnie , to szacun dla Ciebie , kiedy ja takie wyroby będę robił ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126736
Udostępnij na innych stronach

kiedy ja takie wyroby będę robił ?

To nic trudnego, 3 lub 6 dni peklowania, ociekanie, sznurowanie, pieczenie i jedzenie :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126740
Udostępnij na innych stronach

kiedy ja takie wyroby będę robił ?

Zbój Madej za cztery dni będzie miał rocznicę na forum :lol: - jak widzisz wiele czasu nie trzeba :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-126741
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=153251#153251

 

Krojone były dopiero we Wrocławiu :thumbsup: :thumbsup: :smile:

 

 

Fotki trochę ciemnawe, robione komórką :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127295
Udostępnij na innych stronach

To nic trudnego, 3 lub 6 dni peklowania, ociekanie, sznurowanie, pieczenie i jedzenie :grin:

No właśnie , przepraszam , że tak proszę o prowadzenie za rączkę , ale jak mam to zapeklować ( na mokro ) ? Mam 0,7 kg szynki bez kości , chcę to zapeklować no i zapiec . Pomóż mi proszę bo mam mętlik a czasami mam kłopot z czytaniem ze zrozumieniem :(

 

Chodzi mi o skład i proporcje mieszanki peklującej , strzykawkę dużą mam igła też się znajdzie :)

Chociaż , przy takiej małej masie , to myślę , że bez nastrzyku też będzie

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127450
Udostępnij na innych stronach

boggi

 

Na stronie głównej masz "belkę" PEKLOWANIE.

poczytaj :wink: :grin:

 

a tu coś na szybko:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127453
Udostępnij na innych stronach

Tak wiem , dziękuje za zainteresowanie , ale mówię , ze czasami te tabelki , to jest czarna magia.

 

Chodzi mi o tzw kąpiel w roztworze

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127455
Udostępnij na innych stronach

Boggi..a peklowanie na mokro to taka właśnie "kąpiel w roztworze" :grin:

 

...i żadna to czarna magia :cool:

 

Może to Ci pomoże?

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1389

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127456
Udostępnij na innych stronach

Czyli jak chce peklowac przez 3 dni i mam 0.7 kg , to biorę na ok:

1 kg mięsa

0,4 l wody

68g peklosoli

peklowanie w 4-8 °C

teraz pytanie , nie za mało wody ?

Naczynie wprawdzie małe , ale cóś mało się wydaje .

 

Proszę Cię Małgos o wygaszenie mych poprzednich postów , bo sobie zapomniałem :blush:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127458
Udostępnij na innych stronach

boggi, jak pekluję na mokro to pekluję wg tego https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377

 

Jak pekluję na sucho boczek to odważam 16-17g p-soli/kg mięsa, nacieram mięso, składam na pół, zawijam w folię spożywczą i do lodówki na jakieś dwa trzy dni w temp. 4-6st.C, raz na 12 godz. mięso wyjmuję z lodówki kilka razy z garści po mięsie i z powrotem do lodówki, ale ta część mięsa. która była na spodzie to ją obracam do góry i tak przez cały proces peklowania :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127459
Udostępnij na innych stronach

PEKLOWANIE 3 DNIOWE /72/h

Wskazana temperatura 4-8stC

1 kg mięsa

1 litr solanki o st 8% ( 0,08 kg peklosoli)

-nastrzyk tak samo jak w pierwszym przypadku

 

1 kg mięsa

0,4 l wody

68g peklosoli

peklowanie w 4-8 °C

 

 

Pierwsza receptura z tego linku , druga wychodzi z tabelki

Sam teraz nie wiem co jest lepsze

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127460
Udostępnij na innych stronach

To zależy jaka lubisz słoność produktu. Ja osobiście używam mniej peklosoli.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127461
Udostępnij na innych stronach

Sam teraz nie wiem co jest lepsze

Musisz sam wypróbować, ja na mokro pekluję tylko wg tego co Ci zapodałem, wg tabeli Dziadka na mokro jeszcze nie peklowałem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127462
Udostępnij na innych stronach

Oki Zbój Madej, spróbuje " Twej " metody ,robisz z nastrzykiem ? chodzi mi o tak małe kawałki mięsa jak 0,7 kg

 

 

Małgoś, myślę , ze moge zmieszać pekolsól ze zwykłą solą 50/50 ,czy nie ?

Wybaczcie mi te grymasy , ale wszystko jest trudne póki nie pozna się szczegółów , potem to już bułka z bananem

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127463
Udostępnij na innych stronach

robisz z nastrzykiem ?

Tak, nastrzykuję 60-80 ml/kg mięsa :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127464
Udostępnij na innych stronach

Dodajesz również ziele angielskie , liść laurowy i inne przyprawy , czy tylko same sole ?Wiem , że smak jest sprawą każdego z osobna , ale ... wiesz sam jak damy samą sól to bedzie chyba słabo smakować

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127466
Udostępnij na innych stronach

Dodajesz również ziele angielskie , liść laurowy i inne przyprawy

Z ilości wody do gotowania, która będzie do peklowania odmierzam 0.5L i dodaję do tego przyprawy, u mnie to są: liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, ziarno jałowca i te pół litra wody z przyprawami zagotowuję, ale nie gotuję i odstawiam do wystygnięcia. Po wystudzeniu wodę razem z przyprawami dolewam do przygotowanej solanki mieszam razem i nastrzykuję mięso, wkładam do solanki i wstawiam do lodówki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127484
Udostępnij na innych stronach

wg tabeli Dziadka na mokro jeszcze nie peklowałem

Według tabeli Dziadka pekluje się mięsa do wędzenia a nie do pieczenia.Będzie za słone chyba ,że zrobisz słabszą solankę niż jest w tabeli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127489
Udostępnij na innych stronach

Według tabeli Dziadka pekluje się mięsa do wędzenia a nie do pieczenia

Przecież napisałem, że wg tabeli Dziadka na mokro NIE peklowałem :smile: Sposób peklowania wg Szczepana dla mnie na słoność jest dobry i do wędzenia i do pieczenia :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127493
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem, że wg tabeli Dziadka na mokro NIE peklowałem

No przecież nie napisałem ,że źle napisałeś : :wink: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127507
Udostępnij na innych stronach

No przecież nie napisałem ,że źle napisałeś : :wink: :grin:

:rolleyes: Może trochę przedtem nie zrozumiałem :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/4/#findComment-127509
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.