Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W poniedziałek cały proces + zdjęcia będa juz na stronie głównej. Dzisiaj Mistrz jest zajety.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-98458
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Witam i mogę tylko potwierdzić, że sposób praosty i banalny na pyszne wyroby (dla tych co nie mają szans na wędzenie).

Ale zwracajcie uwagę gdzie kupujecie mięso. Ja nieopatrznie w pośpiechu kupiłem w realu, nastrzykuję a tu mi solanka wylatuje przodem, górą i bokami. No wyszło wiórowate w środku (schab) ale szynka na szczęście była ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-104741
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tyma razem boczek peklowany na sucho.

 

Płat boczku nacinam w kratkę po stronie mięsa, odważam 17p-soli/kg mięsa i wcieram w ponacinane miejsca, składam w pół i zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 48godz, raz na 12 godz. boczek masuję i traktuję z kilkanaście razy z pięści, aby p-sol dobrze weszła. Po tym czasie boczek posypuję czosnkiem granulowanym staropolskim (przyprawy jakie kto lubi) i do piekarnika. Sposób pieczenia jak i studzenia tak jak tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677

 

http://img405.imageshack.us/img405/8726/obraz172c.th.jpghttp://img405.imageshack.us/img405/231/obraz175k.th.jpg

 

Na wiązanie boczku nie patrzcie, nie dość, że z pośpiechu nie bardzo prosto mi szło to jeszcze podczas pieczenia powykrzywiało :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-107654
Udostępnij na innych stronach

Przekrój boczku pieczonego w dniu Czw 01 Kwi, 2010 :smile:

 

http://img243.imageshack.us/img243/1290/obraz177d.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-107919
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Witam. Jak czasowo wygląda pieczenie w tych fazach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407. Pierwszy czas jest - 15 minut, a dwa pozostałe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116197
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy czas jest - 15 minut, a dwa pozostałe?

Dokładnie nie pamiętam, drugi czas to chyba jakieś 30-40min, a trzeci na 200stC. jakieś 10min. Pamiętaj, że czasy pieczenia zależą do ilości mięsa w rękawie, im więcej tym dłużej. Musisz po prostu próbować, najlepiej mierzyć termometrem wewnątrz mięsa, dwa pieczenia i już umiesz :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116219
Udostępnij na innych stronach

Jakoś się udało, ciemniejsza karkówka pieczona peklowana na sucho (składnik taka moja wariacja), ta obok peklowana na mokro według przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677 (wyszła ok - nie tylko moje zdanie)

http://img685.imageshack.us/img685/6843/hj020002.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116300
Udostępnij na innych stronach

Sam widok tak zapeklowanej i upieczonej karkówki powoduje zwiększony apetyt. Ta szara tylko zniechęca do jedzenia.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116324
Udostępnij na innych stronach

Jakoś się udało

Wygląd jadalny, ale pieczone chyba bez termometru :question: :smile: czyli na temperaturę w środku mięsa.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116329
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Troche boki obsuszone,pierwsze razy tez tak mialem teraz piecze we woreczkach i dodaje do srodka troche wywaru z przypraw , a szynke smaruje lekko smalcem (jak nie ma to olejem).

Jak ktos lubi, to tez zabek czosnku albo lyzka rumu.

Piecze na tem.75°C w srodku , po ok. 15-25 minutach wylanczam piec i zostawiam w srodku do ostygniecia.

Smacznego :thumbsup:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116331
Udostępnij na innych stronach

Jakoś się udało

Wygląd jadalny, ale pieczone chyba bez termometru :question: :smile: czyli na temperaturę w środku mięsa.
Zgadza sie bez termometru w środku, czekam na dostawę tego urządzenia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116333
Udostępnij na innych stronach

czekam na dostawę tego urządzenia

Jak już będziesz miał termometr to tylko się trzymaj tego co Profesor Bagno tu pisze https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 a będzie oki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-116336
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nie piekłem peklowanego na mokro. Chyba będą goście :rolleyes:

 

Szynka z kością i skórą z lewej połówki(chyba) waga 10.243 kg. Podział na mięśnie. Część do pieczenia, trochę na białą kiełbasę, a obrzynki na patelnię do duszenia :thumbsup:

Mam nadzieję, że dziś się uda podzielić mięsko na mięśnie zgodnie ze sztuką :smile:

No to do roboty.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-119694
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale mięs peklowanych peksolą /nitryt/ się nie piecze.Na pewno się nie grilluje.Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-119717
Udostępnij na innych stronach

 

Jakoś poszło.

Mięsień półbłoniasty ze skórką i czterogłowy idzie do zalewy i pieczenia. Półbłoniasty był tak wielki, że podzieliłem na pół. Dwógłowy po oskórowaniu do zamrażarki, półścięgnisty i płaski też, będą na białą. Oczywiście mięsa zostały odpowiednio obrobione. Ogonówka do zamrażarki. Skóra, tłuszcze i obrzynki duszą się na patelonce :smile:

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 17:30 ]

A teraz idę robić ogórki beny :smile:

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 17:32 ]

Nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale mięs peklowanych peksolą /nitryt/ się nie piecze.Na pewno się nie grilluje.Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.

Areczku piekę wg tego jak Bagno zaleca https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 i jest oki. Już robiłem parę razy :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-119720
Udostępnij na innych stronach

2.60 kg na trzy dni do lodówki :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-119732
Udostępnij na innych stronach

Mięsień czterogłowy i półbłoniasty :smile:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120117
Udostępnij na innych stronach

No to wiem też co masz dziś na obiadek :grin: bo u mnie tylko grzybowa z leśnych :wink:

Heniutek, na obiad to mam dziś to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=145463#145463

A mięsko pieczone to idzie dziś wieczorem jako załącznik do literatury :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120121
Udostępnij na innych stronach

Ten z tłuszczykiem to chyba dwugłowy. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120123
Udostępnij na innych stronach

Ten z tłuszczykiem to chyba dwugłowy. Pozdrawioam

Dziadku dwugłowy jest zamrożony, to jest pólbłoniasty, a że był wielki to przed peklowaniem przekroiłem na dwie części :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120124
Udostępnij na innych stronach

I tak ma być bo skąd by brali się nowi mistrzowie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120126
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, czytam Wasze posty : Dziadka i Madeja , Dziadek ma dzisiaj dobry humor pewnie czytał dobra literaturę:) i podjadał wyroby Madeja.

Bądźcie dobrzy koledzy i podpowiedzcie mi jak mogę zrobić szynkę z pieca, ale nie pieczona w piekarniku !!!! Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3542-mi%C4%99sa-peklowane-pieczone-w-piekarniku/page/2/#findComment-120136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.