Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a moja kiełbaska szynkowa tak mi wyszła z tego przepisu co o tym myślicie?

 

[ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 17:07 ]

i ciag dalszy :)

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276160
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

tak mi wyszła z tego przepisu co o tym myślicie

Jak na szynkową,to coś za drobno rozdrobniona,gdzie są kawałki I ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276165
Udostępnij na innych stronach

Pawcioneptun, smakuje Wam?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276169
Udostępnij na innych stronach

no faktycznie mieliłem mięso I gatunku na sitku z takimi kwadratowymi otworami o boku 10 mm co fachowcy to fachowcy od razu poznaliście :) szacun :) ale smakowo jak dla mnie i żony bomba, trochę się bałem że jak zrobię te duże kawałki to się będzie rozpadać potem ale nastepnym razem zaryzykuję, pozdrawiam Was serdecznie.

 

[ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 17:34 ]

Pawcioneptun, smakuje Wam?

oj bardzo smakuje :) ma być trochę na święta już zamrożone ale nie wiem czy wytrzyma hehe :)
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276170
Udostępnij na innych stronach

ale smakowo jak dla mnie i żony bomba

To najwazniejsze. :D

trochę się bałem że jak zrobię te duże kawałki to się będzie rozpadać

Częściowo racja, gdyż trzeba bardzo dobrze wyrobić.

ale nastepnym razem zaryzykuję

I to by było na tyle... :D :clap:

Pozdrawiam i życze udanych wyrobów.

Proponuję także, w wolnym czasie, "podskoczyć" na kurs do SDM.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276172
Udostępnij na innych stronach

ale smakowo jak dla mnie i żony bomba

To jest najważniejsze,następnym razem trzymaj się przepisu,a na pewno uda Ci się uzyskać jeszcze lepszy efekt,jedynkę trzeba dobrze wymasować :grin: i będzie się dobrze kleić.Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276177
Udostępnij na innych stronach

z tego przepisu

Z jakiego przepisu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276185
Udostępnij na innych stronach

co o tym myślicie?

Nie używaj nazw zastrzeżonych dla konkretnego wyrobu.Twoja kiełbasa w osłonce nijak ma się do nazwy "Kiełbasa szynkowa".

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276187
Udostępnij na innych stronach

W przepisie na szynkową należy dodac do farszu wode ( 10% ).

W czasie kutrowania kl III dodaje się lód lub wodę celem schłodzenia farszu.

Ponadto kiełbasa jest bardziej soczysta i smaczniejsza dla większości konsumentów.

Jeśli dodasz samo mięso wówczas nic się nie stanie. Chyba, że zależy ci na innej konsystencji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276429
Udostępnij na innych stronach

W przepisie na szynkową należy dodac do farszu wode ( 10% ).

W czasie kutrowania kl III dodaje się lód lub wodę celem schłodzenia farszu.

Ponadto kiełbasa jest bardziej soczysta i smaczniejsza dla większości konsumentów.

Jeśli dodasz samo mięso wówczas nic się nie stanie. Chyba, że zależy ci na innej konsystencji.

dzieki za szybka odpowiedz.jutro wedzenie i wlasnie zabieram sie do pracy - przyda mi sie ta wskazowka .
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276432
Udostępnij na innych stronach

z tego przepisu

Z jakiego przepisu?
z przepisu na pierwszej stronie tego tematu kiełbasa szynkowa Szczepana.

 

[ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 23:10 ]

spec202, najprawdopodobniej masa wiążąca do kiełbasy szynkowej

:rolleyes: ze słoniny :shock:
to jest ta tłusta część szynki potraktowałem ją jako III klasę bo szkoda mi było tego wyrzucić czy to źle? bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę?
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276480
Udostępnij na innych stronach

to jest ta tłusta część szynki potraktowałem ją jako III klasę bo szkoda mi było tego wyrzucić czy to źle? bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę?

Źle.

Ale się nie łam , twoja szynkowa to bardziej mielonka extra.

Poczytaj trochę o klasyfikacji mięs , albo trzeba było po prostu zapytać , tak jak to zrobiłeś z użyciem osłonki białkowej...

pozdro) :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276483
Udostępnij na innych stronach

klasa 3 tj ścięgniste mielimy ją na drobnym sitku chyba że mamy kuter można ją potrktować blenderem pamiętamy żeby jej nie przegrzać w tym celu dodajemy wody zimnej lub lodu .Pozdrawiam :grin:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276484
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk :). zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac?
śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276489
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk :). zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac?

Lepiej żeby nie zostało,musisz ściślej napełniać.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276490
Udostępnij na innych stronach

Nakłuj igłą te miejsca z powietrzem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276492
Udostępnij na innych stronach

Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk :). zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac?

Lepiej żeby nie zostało,musisz ściślej napełniać.
Scislej napelniac sie nie da , a przynajmniej ja nie potrafie :)

Miejsca z powietrzem przebilem igla a nastepnie przewiazalem przez srodek sznurkiem aby uszlo i jednoczesnie uscislic przyszla wedzonke .

dziekuje za porady

 

[ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 23:26 ]

http://img534.imageshack.us/img534/9503/77291551.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276497
Udostępnij na innych stronach

http://img703.imageshack.us/img703/5360/22356307.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

tak to wyglada na 2-3 godziny przed wedzeniem :) . pare szynkowych ,schab , 2 karczki , 4 kurczaki ,2 gatunki zoltego sera , mozzarella i camembert . mial byc jeszcze czosnek ale on potrzebuje wysokiej temperatury przez dluzszy czas i zabraklo by go wowczas na serki .

mam nadzieje ze po wedzeniu bedzie sie czym chwalic .

śpiewać każdy może
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276552
Udostępnij na innych stronach

bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę?

Klasa trzecia to mięso chude, ścięgniste. Zawiera najwięcej kleju i dlatego stosowane jest w masie wiążącej.

Bardzo tłuste kawałki mięsa to klasa IIB albo wręcz tłuszcz drobny.

W przyszłości, gdy zapoznasz się z klasyfikacją mięsa i zrobisz powrórnie szynkową Szczepana, dostrzeżesz różnice.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276559
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.