pawcioneptun Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 21 Marca 2013 a moja kiełbaska szynkowa tak mi wyszła z tego przepisu co o tym myślicie? [ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 17:07 ]i ciag dalszy Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 21 Marca 2013 tak mi wyszła z tego przepisu co o tym myślicieJak na szynkową,to coś za drobno rozdrobniona,gdzie są kawałki I ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 21 Marca 2013 właśnie miałem pisać..."Mięso kl.I mielimy przez szarpak, lub kroimy w kawałki o śr 4-6cm"Bardziej mielonkowa wyszła niż szynkowa :wink: ale na pewno :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 21 Marca 2013 co o tym myślicie? i może za słabo nadziana Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 21 Marca 2013 Pawcioneptun, smakuje Wam? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 21 Marca 2013 no faktycznie mieliłem mięso I gatunku na sitku z takimi kwadratowymi otworami o boku 10 mm co fachowcy to fachowcy od razu poznaliście szacun ale smakowo jak dla mnie i żony bomba, trochę się bałem że jak zrobię te duże kawałki to się będzie rozpadać potem ale nastepnym razem zaryzykuję, pozdrawiam Was serdecznie. [ Dodano: Czw 21 Mar, 2013 17:34 ]Pawcioneptun, smakuje Wam?oj bardzo smakuje ma być trochę na święta już zamrożone ale nie wiem czy wytrzyma hehe Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 21 Marca 2013 ale smakowo jak dla mnie i żony bombaTo najwazniejsze. trochę się bałem że jak zrobię te duże kawałki to się będzie rozpadaćCzęściowo racja, gdyż trzeba bardzo dobrze wyrobić. ale nastepnym razem zaryzykujęI to by było na tyle... :clap: Pozdrawiam i życze udanych wyrobów. Proponuję także, w wolnym czasie, "podskoczyć" na kurs do SDM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 21 Marca 2013 ale smakowo jak dla mnie i żony bombaTo jest najważniejsze,następnym razem trzymaj się przepisu,a na pewno uda Ci się uzyskać jeszcze lepszy efekt,jedynkę trzeba dobrze wymasować :grin: i będzie się dobrze kleić.Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 21 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 21 Marca 2013 z tego przepisuZ jakiego przepisu? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 21 Marca 2013 co o tym myślicie? Nie używaj nazw zastrzeżonych dla konkretnego wyrobu.Twoja kiełbasa w osłonce nijak ma się do nazwy "Kiełbasa szynkowa". Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 21 Marca 2013 spec202, najprawdopodobniej masa wiążąca do kiełbasy szynkowej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 22 Marca 2013 spec202, najprawdopodobniej masa wiążąca do kiełbasy szynkowej :rolleyes: ze słoniny :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 22 Marca 2013 W przepisie na szynkową należy dodac do farszu wode ( 10% ). Co ma to na celu? Co sie stanie jesli bedzie samo mieso ? Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 22 Marca 2013 W przepisie na szynkową należy dodac do farszu wode ( 10% ). W czasie kutrowania kl III dodaje się lód lub wodę celem schłodzenia farszu. Ponadto kiełbasa jest bardziej soczysta i smaczniejsza dla większości konsumentów. Jeśli dodasz samo mięso wówczas nic się nie stanie. Chyba, że zależy ci na innej konsystencji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 22 Marca 2013 W przepisie na szynkową należy dodac do farszu wode ( 10% ). W czasie kutrowania kl III dodaje się lód lub wodę celem schłodzenia farszu. Ponadto kiełbasa jest bardziej soczysta i smaczniejsza dla większości konsumentów. Jeśli dodasz samo mięso wówczas nic się nie stanie. Chyba, że zależy ci na innej konsystencji.dzieki za szybka odpowiedz.jutro wedzenie i wlasnie zabieram sie do pracy - przyda mi sie ta wskazowka . Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcioneptun Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 22 Marca 2013 z tego przepisuZ jakiego przepisu?z przepisu na pierwszej stronie tego tematu kiełbasa szynkowa Szczepana. [ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 23:10 ]spec202, najprawdopodobniej masa wiążąca do kiełbasy szynkowej :rolleyes: ze słoniny :shock:to jest ta tłusta część szynki potraktowałem ją jako III klasę bo szkoda mi było tego wyrzucić czy to źle? bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę? Cytuj Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 22 Marca 2013 to jest ta tłusta część szynki potraktowałem ją jako III klasę bo szkoda mi było tego wyrzucić czy to źle? bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę?Źle. Ale się nie łam , twoja szynkowa to bardziej mielonka extra. Poczytaj trochę o klasyfikacji mięs , albo trzeba było po prostu zapytać , tak jak to zrobiłeś z użyciem osłonki białkowej... pozdro) :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 22 Marca 2013 klasa 3 tj ścięgniste mielimy ją na drobnym sitku chyba że mamy kuter można ją potrktować blenderem pamiętamy żeby jej nie przegrzać w tym celu dodajemy wody zimnej lub lodu .Pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 22 Marca 2013 Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk . zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac? Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 22 Marca 2013 Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk . zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac?Lepiej żeby nie zostało,musisz ściślej napełniać. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 22 Marca 2013 Nakłuj igłą te miejsca z powietrzem . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Marca 2013 Wlasnie jestem na etapie "wciskania farszu w oslonke . Po wielu trudach udalo mi sie powiazac pare sztuk . zauwazylem jednak ze pozostalo w srodku powietrze. moze zostac , czy nalezy je usunac?Lepiej żeby nie zostało,musisz ściślej napełniać.Scislej napelniac sie nie da , a przynajmniej ja nie potrafie Miejsca z powietrzem przebilem igla a nastepnie przewiazalem przez srodek sznurkiem aby uszlo i jednoczesnie uscislic przyszla wedzonke . dziekuje za porady [ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 23:26 ]http://img534.imageshack.us/img534/9503/77291551.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondra1005 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Marca 2013 http://img703.imageshack.us/img703/5360/22356307.jpg Uploaded with ImageShack.us tak to wyglada na 2-3 godziny przed wedzeniem . pare szynkowych ,schab , 2 karczki , 4 kurczaki ,2 gatunki zoltego sera , mozzarella i camembert . mial byc jeszcze czosnek ale on potrzebuje wysokiej temperatury przez dluzszy czas i zabraklo by go wowczas na serki . mam nadzieje ze po wedzeniu bedzie sie czym chwalic . Cytuj śpiewać każdy może Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 23 Marca 2013 bo ja rozumie że III klasa to juz bardzo tłuste kawałki mięsa dobrze myślę?Klasa trzecia to mięso chude, ścięgniste. Zawiera najwięcej kleju i dlatego stosowane jest w masie wiążącej. Bardzo tłuste kawałki mięsa to klasa IIB albo wręcz tłuszcz drobny. W przyszłości, gdy zapoznasz się z klasyfikacją mięsa i zrobisz powrórnie szynkową Szczepana, dostrzeżesz różnice. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/364-kie%C5%82basa-szynkowa/page/6/#findComment-276559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.