Shadow Opublikowano 17 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1126 Opublikowano 17 Lipca 2012 Grzesiu, z czego wykonane są krązki?Z Teflonu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1127 Opublikowano 17 Lipca 2012 :grin: Daniel,dokładnie to nie wiem ale chyba będę żył :grin: Spisują się bardzo dobrze co widać na zdjęciach jak zwiększam obciążenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1128 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: cel został osiągnięty :grin: jest taki kształt,który zamierzyłem osiągnąć :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1129 Opublikowano 18 Lipca 2012 Grzesiu wstaw wg jakiego przepisu robisz te sery ... podałeś co prawda ilosć mleka i jogurtu oraz ilość soli ale może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss Wyglądają naprawdę bardzo ciekawie :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1130 Opublikowano 18 Lipca 2012 grzegorz565, :thumbsup: :clap: super... po prostu piękne idealne serki :grin: może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisssprzyłączam się ^^ Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1131 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: przepisu jako takiego nie mam. Za każdym razem coś zmieniam,szukam swojego smaku.Tak jak w wędlinach. To kombinuje z kwasowością,teraz na przykład dodałem własny jogurt. Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam. Jak już ser będzie taki jak chcę to wszystko opiszę. :grin: Myślę,że za rok osiągnę zamierzony własny smak sera.Kształt już mam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1132 Opublikowano 18 Lipca 2012 ALe podpuszczkę jakaś stosujesz czy sam jogurt ? ... jak wytracasz pierwszy skrzep przed późniejszym podgrzaniem ? co z dojrzewaniem - gdzie, ile, jak ? Ja wiem że ty nie lubisz pisac ale może Cię zmobilizujemy troszkę :lol: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1133 Opublikowano 18 Lipca 2012 Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap: Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1134 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: roger :grin: na 20l mleka daję 30 kropli,po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki.Najpierw nożem potem trzepaczka.Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki. Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem. Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku.Następnie pakuje go próżniowo.Jesienią i zimą będzie leżał w garażu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1135 Opublikowano 18 Lipca 2012 No i już wiemy więcej o Twoim serku Grzesiu jeszcze napisz w jakiej temperaturze zadajesz podpuszczkę, kiedy dodajesz jogurt i co robisz z serwatką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1136 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1137 Opublikowano 18 Lipca 2012 No widzisz i teraz już wiemy prawie wszystko bo zastanawia mnie jeszcze skąd ten serek taki zółty Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1138 Opublikowano 18 Lipca 2012 :grin: a bo dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka :grin: A najważniejsze jak wiemy to jest praktyka zdobyta podczas wykonywania każdej pracy. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1139 Opublikowano 18 Lipca 2012 Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap:Zapraszam do mnie :grin: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1140 Opublikowano 18 Lipca 2012 no i wydusiłem z Ciebie przepis -bolało ? :grin: To zbierając to kupu i przestawiając kolejność wyszło nam coś takiego : Przepisu jako takiego nie mam. Za każdym razem coś zmieniam, szukam swojego smaku. Tak jak w wędlinach. To kombinuje z kwasowością, teraz na przykład dodałem własny jogurt. Na 20l mleka daję 30 kropli (przypis- podpuszczki), dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki. Najpierw nożem potem trzepaczka. Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki. Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam. Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem. Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku. Następnie pakuje go próżniowo. Jesienią i zimą będzie leżał w garażu. Jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1141 Opublikowano 18 Lipca 2012 Próbowałam "do kupy" zebrać informacje na temat wyrobu tytułowej "Kiełbasy wiejskiej".Może coś przeoczyłam, ale nie udało mi się :blush: .Proponuję, żeby jednak autor to zrobił Co do serów, brakuje istotnej informacji o wysalaniu :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1142 Opublikowano 19 Lipca 2012 :grin: autor proponuje wykasować cały temat od 1-77 strony :grin: A informacji o wysalaniu nie BĘDZIE :grin: W temacie jest jeszcze drugi człon ,,i inne wyroby,,. Nie wiem Aniu dlaczego TY MNIE tak nie LUBISZ co wielokrotnie to odczułem :sad: Autor bierze urlop w tym temacie. :grin: roger :grin: dlatego tak mało piszę,żeby nie być dręczony z odpowiedziami co autor miał na myśli :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1143 Opublikowano 19 Lipca 2012 Grzechu ja intencje znam;) dlatego pozbieralem to do kupy często pracuję podobnie jak Ty bez konkretnego przepisu i gramatury bo tak lubię i to tez przestałem opisywać bo zawsze bedzie czegoś za dużo lub za mało albo też uwłaczę Tradycji I nie wygłupiaj się tu z urlopem bo to fajny kącik ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewkon Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1144 Opublikowano 20 Lipca 2012 Grzesiu, tylko nie "zatnij" się w sobie i przywieź coś na X zlot. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1145 Opublikowano 20 Lipca 2012 :grin: widzę,że już cześć zdjęć z tego tematu od wczoraj zostało usuniętych :grin: :grin: Gratulacje dla CENZORA :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1146 Opublikowano 20 Lipca 2012 grzegorz565, może hosting tych zdjęć padł? zdarza się, wiele razy brakuje fotek :P po co ktoś miałby usuwać zdjęcia Twoich wspaniałych wyrobów.. Jestem bardzo pro, jeżeli chodzi o przepisy niedokładne.. będące bardziej zaleceniami, opisami czy ogólnymi wskazówkami w końcu cała zabawa to pobawić się i poszukać tego co nam będzie odpowiadało Pozdrawiam Cię serdecznie Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1147 Opublikowano 20 Lipca 2012 :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 20 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1148 Opublikowano 20 Lipca 2012 Jak zwykle wspaniałości wyostrzające apetyt :thumbsup: ...a wyrzuć tą kostkę rosołową :!: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1149 Opublikowano 23 Lipca 2012 :grin: [ Dodano: Pon 23 Lip, 2012 11:10 ]:grin: http://images45.fotosik.pl/1469/bcb09465019829df.jpg http://images40.fotosik.pl/1721/44e1877d841a44b9med.jpg http://images39.fotosik.pl/1674/0ab6b14c8a211820med.jpg http://images45.fotosik.pl/1469/d7d9991c9dda0f22.jpg http://images47.fotosik.pl/1468/aca86c103460fe1bmed.jpg http://images39.fotosik.pl/1674/02ef3d6b01f50effmed.jpg http://images38.fotosik.pl/1719/bde03131020e4d79med.jpg http://images46.fotosik.pl/1685/d58e5cb0b7bebc86med.jpg Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1150 Opublikowano 23 Lipca 2012 Grzegorz pewnie fajna impreza i blisko mnie, tylko ja w tym czasie miałem Dni Rynu :wink: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.