Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Daniel,dokładnie to nie wiem ale chyba będę żył :grin:

 

Spisują się bardzo dobrze co widać na zdjęciach jak zwiększam obciążenia :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228224
Udostępnij na innych stronach

:grin: cel został osiągnięty :grin: jest taki kształt,który zamierzyłem osiągnąć :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228296
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu wstaw wg jakiego przepisu robisz te sery ... podałeś co prawda ilosć mleka i jogurtu oraz ilość soli ale może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss ;)

Wyglądają naprawdę bardzo ciekawie :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228299
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, :thumbsup: :clap: super... po prostu piękne idealne serki :grin:

może cos więcej o procesie produkcyjnym i dojrzewaniu plisss

przyłączam się ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228301
Udostępnij na innych stronach

:grin: przepisu jako takiego nie mam.

 

Za każdym razem coś zmieniam,szukam swojego smaku.Tak jak w wędlinach.

 

To kombinuje z kwasowością,teraz na przykład dodałem własny jogurt.

 

Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam.

 

Jak już ser będzie taki jak chcę to wszystko opiszę. :grin:

 

Myślę,że za rok osiągnę zamierzony własny smak sera.Kształt już mam :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228308
Udostępnij na innych stronach

ALe podpuszczkę jakaś stosujesz czy sam jogurt ? ... jak wytracasz pierwszy skrzep przed późniejszym podgrzaniem ? co z dojrzewaniem - gdzie, ile, jak ?

Ja wiem że ty nie lubisz pisac ale może Cię zmobilizujemy troszkę :cool: :lol:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228311
Udostępnij na innych stronach

Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap:
http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228314
Udostępnij na innych stronach

:grin: roger :grin: na 20l mleka daję 30 kropli,po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki.Najpierw nożem potem trzepaczka.Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki.

 

Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem.

 

Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku.Następnie pakuje go próżniowo.Jesienią i zimą będzie leżał w garażu. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228367
Udostępnij na innych stronach

No i już wiemy więcej o Twoim serku Grzesiu jeszcze napisz w jakiej temperaturze zadajesz podpuszczkę, kiedy dodajesz jogurt i co robisz z serwatką ;):cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228370
Udostępnij na innych stronach

:grin: jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228372
Udostępnij na innych stronach

No widzisz i teraz już wiemy prawie wszystko bo zastanawia mnie jeszcze skąd ten serek taki zółty ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228378
Udostępnij na innych stronach

:grin: a bo dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka :grin:

 

A najważniejsze jak wiemy to jest praktyka zdobyta podczas wykonywania każdej pracy. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228379
Udostępnij na innych stronach

Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap:

Zapraszam do mnie :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228380
Udostępnij na innych stronach

;) no i wydusiłem z Ciebie przepis -bolało ? :cool: :grin:

 

To zbierając to kupu i przestawiając kolejność wyszło nam coś takiego :

 

Przepisu jako takiego nie mam.

 

Za każdym razem coś zmieniam, szukam swojego smaku. Tak jak w wędlinach.

To kombinuje z kwasowością, teraz na przykład dodałem własny jogurt.

 

Na 20l mleka daję 30 kropli (przypis- podpuszczki), dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka

po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki. Najpierw nożem potem trzepaczka. Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki.

 

Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam.

 

Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem.

 

Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku. Następnie pakuje go próżniowo. Jesienią i zimą będzie leżał w garażu.

Jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228383
Udostępnij na innych stronach

Próbowałam "do kupy" zebrać informacje na temat wyrobu tytułowej "Kiełbasy wiejskiej".

Może coś przeoczyłam, ale nie udało mi się :blush: .

Proponuję, żeby jednak autor to zrobił :cool:

Co do serów, brakuje istotnej informacji o wysalaniu :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228451
Udostępnij na innych stronach

:grin: autor proponuje wykasować cały temat od 1-77 strony :grin:

 

A informacji o wysalaniu nie BĘDZIE :grin:

 

W temacie jest jeszcze drugi człon ,,i inne wyroby,,.

 

Nie wiem Aniu dlaczego TY MNIE tak nie LUBISZ co wielokrotnie to odczułem :sad:

 

Autor bierze urlop w tym temacie.

 

:grin: roger :grin: dlatego tak mało piszę,żeby nie być dręczony z odpowiedziami co autor miał na myśli :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228471
Udostępnij na innych stronach

Grzechu ja intencje znam;) dlatego pozbieralem to do kupy ;) często pracuję podobnie jak Ty bez konkretnego przepisu i gramatury bo tak lubię i to tez przestałem opisywać bo zawsze bedzie czegoś za dużo lub za mało albo też uwłaczę Tradycji ;)

I nie wygłupiaj się tu z urlopem bo to fajny kącik ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228475
Udostępnij na innych stronach

:grin: widzę,że już cześć zdjęć z tego tematu od wczoraj zostało usuniętych :grin:

 

:grin: Gratulacje dla CENZORA :clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228581
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, może hosting tych zdjęć padł? zdarza się, wiele razy brakuje fotek :P

po co ktoś miałby usuwać zdjęcia Twoich wspaniałych wyrobów..

Jestem bardzo pro, jeżeli chodzi o przepisy niedokładne.. będące bardziej zaleceniami, opisami czy ogólnymi wskazówkami ;) w końcu cała zabawa to pobawić się i poszukać tego co nam będzie odpowiadało :D Pozdrawiam Cię serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228586
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.