Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

grzegorz565, super :grin: jaka słoonina :shock:

4 zdjęcie od dołu.. tego Pana chyba znam z widzenia :P nie prowadzi czasem jakiegoś programu kulinarnego? :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229197
Udostępnij na innych stronach

Cholerka,a ja byłem 20 km od Mrągowa i nie wiedziałe,że jest taka imprezka. :devil:

Na następny weekend zabieram za sobą laptopa. :!:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229201
Udostępnij na innych stronach

ale u Was tych imprez... super, a ta słonina... ja szybkie boczki Pokemona... :cool: Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229206
Udostępnij na innych stronach

Ja tez byłem, ale koźline sie nie załapałem. Chyba bylo 3 razy tyle ludzi co porcji ;) a te słonike to nabyłem-taka krucha,z ziołami :D
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229216
Udostępnij na innych stronach

:grin: PanBoczek,na tym zdjęciu jest prof. Grzegorz Russak.Prowadzi programy kulinarne,przeważnie z dziczyzny. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229217
Udostępnij na innych stronach

prof. Grzegorz Russak.Prowadzi programy kulinarne

Aktualnie na TVP Polonia od poniedziałku do piątku ok.godz. 10:40 powtarzają Jego program-serial pt. Smaki Polskie (ok. 100 odcinków).
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229220
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj robiłem kiełbasy,zostało trochę mięsa :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images41.fotosik.pl/1674/2effd71b968b0240med.jpg

 

http://images35.fotosik.pl/1541/326754b2e08f1e26med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229234
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj był dzień z pod znaku soi.

 

Ser tofu,kotlety,pasztet,pierogi. :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229401
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, coraz mniej zwracam uwagę na recepturę Twoich wyrobów, wygląd mówi sam za siebie :clap: :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229694
Udostępnij na innych stronach

Znalazł sposób dla bezpiecznego(dla zdrowia) przeglądu podobnych fotografii - najpierw jem, a potem za komputer. :grin:

Grzegorz, :clap: :clap: :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-229768
Udostępnij na innych stronach

:grin: po lewej ser z solanki po prawej solona masa serowa.

 

Ser z solanki ma gładszą strukturę.

 

Kiełbasa wędzona 24 lipiec. :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230116
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ala Kindziuk :lol: Ładnie wygląda, a te sery :clap: :thumbsup: :clap: :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230126
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, mistrzostwo świata podziwiam Twój zapał :thumbsup: :clap:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230137
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wędzona 24 lipiec

Czy mogę prosić o przepis na tę apetyczną kiełbaskę? :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230174
Udostępnij na innych stronach

:grin: z wyjazdu została kiełbasa biała parzona, miała być na grilla :grin:

 

Kiełbasa,cukinia,papryka,cebula i ziemniaki.Bardzo proste smaczne danie :grin: :thumbsup:

 

 

[ Dodano: Pon 30 Lip, 2012 21:08 ]

:grin: dokładnego przepisu to nie podam :blush: ponieważ go nie ma.Za każdym razem jest robiona i przyprawiana inaczej.Napisze jak robiłem ostatnio.

 

Mięso tylko z szynki i słoniny grzbietowej.(szynki 5,5kg,słoniny 0,5kg).

 

Mięso pokroiłem na kawałki wielkości brzoskwini,słoninę na paski gr.5mm.Zapeklowałem mieszanką peklującą sól morska,sól grubo ziarnista i peklosól.Przyprawy;ziele angielskie,rozmaryn,kminek,jałowiec,pieprz,kolendra (roztłuczone w moździerzu),liść laurowy,czosnek (rozgnieciony). Za peklowałem 20g tak przygotowaną mieszanką na 1kg mięsa.Mięso stało w lodówce przykryte słoniną 7 dni.

 

Po tygodniu lepsze kawałki szynki pokroiłem nożem 1cmx1cm (wagi tego pokrojonego mięsa nie znam bo nie ważyłem) resztę zmieliłem na szarpaku maszynka Zelmer 5.Część słoniny zmieliłem na 3mm a resztę skroiłem 5x5mm.

 

Doprawiłem jeszcze czosnkiem 3 ząbki,plaska łyżeczka(pisze tak bo lepiej to brzmi ale sypałem z torebki do moździerza) kolendra ,pieprz,rozmaryn,jałowiec.Z paczki posypałem majeranek,płatki papryki i gorczyce.

 

Najpierw wyrobiłem mięso krojone z przyprawami(5min),dodałem zmielone,wody dolałem z dzbanka (0,5-0,8l) i dalej wyrabiałem (5min) słonina mielona i dalsze wyrabianie,słonina krojona.

 

Wędziłem około 3-3,5h ciepłym dymem.Wisi w garażu.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230176
Udostępnij na innych stronach

A co będziesz próbował?.W te kolagenki to kabanosy idą jak burza.Uważaj bo jak nasiąkną i pękną to się rwą dalej wzdłuż.Nie próbuj odrywać tylko odetnij w miejscu pekniecia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230643
Udostępnij na innych stronach

:grin: zawsze do kabanosów używałem baranich,te kupiłem pierwszy raz :grin:

 

Arkadiusz,dzięki za radę :grin:

 

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 18:12 ]

:grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230644
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu no :clap: jak zwykle umiesz podsycić nastrój :thumbsup: :clap:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230673
Udostępnij na innych stronach

:grin:ten sam farsz na kiełbasy napchałem do różnych osłonek(19,30.45) :grin:

 

Jelita 30-32 to resztki z poprzednich wyrobów kiełbas,leżały zamrożone w zamrażalce bez soli.Nie było problemów z napychaniem tylko w dotyku już nie były takie ,,śliskie,, tylko ,,papierowe,,. Zostało jeszcze parę metrów,które ponownie zamroziłem :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/47/#findComment-230934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.