Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Faktycznie, sitko Zelmera ma średnicę oczek 4,7mm.

W moim Zelmerku najmniejsze fabryczne sitko ma 2,7 mm potem 4 i na końcu 8. :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296935
Udostępnij na innych stronach

:grin: jpionka,mieszam do czasu kiedy uznam że jest OK.

 

Zelmer jest bardzo stary i oryginalnych sitek już nie posiadam.

 

Aniu,słoninę kroję jak robię kiełbasę ścinkową w osłonce białkowej fi 40,50,60.

 

Jak robię w jelicie nie kroję tylko mielę a te większe kawałki jak nieraz widać to przerośnięte mięso mielone szarpakiem.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296936
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR,

Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie mianowicie, czy w czasie wędzenia dochodzi do denaturacji białka. Innymi słowy, czy kiełbasa jest poddana obróbce termicznej w wędzarni czy też jest kiełbasą surową.

Gdybym miała sposobność degustacji tej kiełbaski to nie zawracała bym Ci głowy :blush:

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296940
Udostępnij na innych stronach

:grin: Aniu na fachowych określeniach to Ja się nie znam :sad: wędzę w tym samym miejscu co sery (z przodu wędzarni od paleniska,tam jest najniższa temperatura w lato też podkładam pod worek belkę drewnianą aby stworzyć upływ temperatury). Jak tylko zobaczę,że kiełbasa zaczyna się szklić (staram się do tego momentu nie doprowadzać )to już dłużej nie wędzę.Kilka krotnie jest obracana o 180* w celu równomiernego wędzenia.Surowa na pewno nie jest.Najlepiej jak ma lekki kolor słomkowy,resztę zrobi czas i temperatura obsychania.

 

Mi się wydaje,że tu dużą rolę w tej kiełbasie ma peklowanie (od razu z częścią przypraw) i czas 7 dni. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296944
Udostępnij na innych stronach

7 dni .... :???: a w jakiej temperaturze?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296946
Udostępnij na innych stronach

:grin: od wiosny do jesieni zawsze trzymam mięso w lodówce :grin:

 

Zrobiłem zdjęcie przed chwila,sery robiłem wczoraj,kiełbasa dzisiaj,resztę wiązania wieczorem i do lodówki.Rano wędzenie.

 

Szynki z ostatniego wędzenia,jeszcze nie próbowane. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296952
Udostępnij na innych stronach

:grin: Podczas wczorajszego wędzenia nie miałem smaka na wędzonki :sad:

 

Dzisiaj z rana na śniadanie pierwsza degustacja (chleb smarowany ricottą) :grin: :thumbsup:

 

Sery powoli obsychają :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Surowa wędlina to jest to co lubię. :grin: :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-297077
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu, jak zwykle wszystko piękne, smakowite i wzbudzające żal, że obserwator dotknąć nie może ;) :lol:

pomidory kiszone

natchnąłeś mnie i zrobiłem na zlot kiszone pomidory.. takie małe, dosyć mięsiste..

mniej więcej tak jak ogórki małosolne nastawiałem - dzień wcześniej.. ogóraski były na zlocie już bardziej kiszone niż małosolne.. a pomidorki hmm

Niektórzy mówili, że smaczne.. ale połowa poszła do kosza :lol: więc gdzieś musiałem popełnić błąd - mi też nie za bardzo przypadły do gustu.. za mało soli i jakieś takie.. gazowane? :lol: ;)

Zdradź dokładną recepturę na smakowite kiszone pomodoros ;) Pozdrawiam

 

btw. jakbym Ci zrobił włam do domu... łoooo

co tam plazma, kosztowności, elektronika!!! :lol: :lol: lodówkę bym zabrał! ;) haha

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298026
Udostępnij na innych stronach

:grin: PB :grin: robi się tak samo jak ogórki kiszone w smaku są lekko gazowane :thumbsup:

 

Po zakiszeniu 3-4 dni muszą postać w cieple (mieszkanie,ukiszenie) następnie piwnica celem dalszego ukiszenia.

 

Pomidory muszą być dojrzałe najlepsze polne.

 

Nam bardzo smakują :grin: :thumbsup: :grin:

 

Bazylku :grin: bo w trakcie robienia zdjęć zaglądało słoneczko :grin:

 

Wczoraj z Grażką robiliśmy sok pomidorowy (50kg pomidorów) dzisiaj papryka na tapecie i aronia :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298071
Udostępnij na innych stronach

:grin: kalafior,papryka,cebula,por,marchew,seler,czosnek,burak liściowy w sosie z masła i mąki :grin: :thumbsup:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298560
Udostępnij na innych stronach

...:grin: kalafior,papryka,cebula,por,marchew,seler,czosnek,burak liściowy w sosie z masła i mąki :grin: :thumbsup:...

Prosze o WIĘCEJ, jest BOSKO! :clap: :clap: :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298580
Udostępnij na innych stronach

:grin: dziurki w serze powoli zaczynam opanowywać :grin:

 

Ser,który robiłem 30.07.2013r zaczyna ,,rosnąć,, to dobry objaw :grin:

 

 

 

 

Pierwszy ser,który robiłem z dziurkami w kwietniu to jeszcze nie to co bym chciał osiągnąć ale już coś jest :grin: idę w dobrym kierunku.

 

:grin: pierwsza dziurka prawidłowa :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298703
Udostępnij na innych stronach

:grin: znudziła MI się już wytłaczarka do oleju jak ktoś chce to mogę sprzedać wraz z porządnym nowym łożyskiem :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298746
Udostępnij na innych stronach

wraz z porządnym nowym łożyskiem

Gdzie to łożysko kupiłeś?

Na Twoim miejscu nie zniechęcałabym się tak szybko. Praktyka czyni mistrza :grin:

Świeżo wyciśnięty olej lniany jest nie do przecenienia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298802
Udostępnij na innych stronach

:grin: Aniu :grin: łożysko sprowadzili na zamówienie (sklep z częściami motoryzacyjnymi) Firmy FAG 51102 cena 39 zl. :grin:

 

Chyba już jestem za stary (brak kondycji) wczoraj tłoczyłem i się mocno zmęczyłem.Może to wina leków (mocno się pocę,sterydy) :sad:

 

Dlatego teraz (w tej chwili) robię sery,to praca lżejsza od spaceru. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298904
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbasa zrobiona,jutro wędzenie :grin:

 

Żurek już gotowy :thumbsup: na obiad kiełbaski wylądują w żurku :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299119
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, wszystko przez ciebie :wink: , bede musiala zurek zrobic :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299271
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynka wędzona równo 2 tygodnie temu,kiełbasa z wczorajszego żurku a jeden serek zawsze zostawiam bez wędzenia (Grażka taki woli) :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299306
Udostępnij na innych stronach

a ten znowu musi od rana ludzi na głodnego denerwować :devil:

 

 

;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299311
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.