tusiaczek Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1951 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Faktycznie, sitko Zelmera ma średnicę oczek 4,7mm.W moim Zelmerku najmniejsze fabryczne sitko ma 2,7 mm potem 4 i na końcu 8. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1952 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: jpionka,mieszam do czasu kiedy uznam że jest OK. Zelmer jest bardzo stary i oryginalnych sitek już nie posiadam. Aniu,słoninę kroję jak robię kiełbasę ścinkową w osłonce białkowej fi 40,50,60. Jak robię w jelicie nie kroję tylko mielę a te większe kawałki jak nieraz widać to przerośnięte mięso mielone szarpakiem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1953 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 EL GREGOR, Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie mianowicie, czy w czasie wędzenia dochodzi do denaturacji białka. Innymi słowy, czy kiełbasa jest poddana obróbce termicznej w wędzarni czy też jest kiełbasą surową. Gdybym miała sposobność degustacji tej kiełbaski to nie zawracała bym Ci głowy :blush: Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1954 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: Aniu na fachowych określeniach to Ja się nie znam :sad: wędzę w tym samym miejscu co sery (z przodu wędzarni od paleniska,tam jest najniższa temperatura w lato też podkładam pod worek belkę drewnianą aby stworzyć upływ temperatury). Jak tylko zobaczę,że kiełbasa zaczyna się szklić (staram się do tego momentu nie doprowadzać )to już dłużej nie wędzę.Kilka krotnie jest obracana o 180* w celu równomiernego wędzenia.Surowa na pewno nie jest.Najlepiej jak ma lekki kolor słomkowy,resztę zrobi czas i temperatura obsychania. Mi się wydaje,że tu dużą rolę w tej kiełbasie ma peklowanie (od razu z częścią przypraw) i czas 7 dni. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1955 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 7 dni .... :???: a w jakiej temperaturze? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1956 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: od wiosny do jesieni zawsze trzymam mięso w lodówce :grin: Zrobiłem zdjęcie przed chwila,sery robiłem wczoraj,kiełbasa dzisiaj,resztę wiązania wieczorem i do lodówki.Rano wędzenie. Szynki z ostatniego wędzenia,jeszcze nie próbowane. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1957 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 :grin: Podczas wczorajszego wędzenia nie miałem smaka na wędzonki :sad: Dzisiaj z rana na śniadanie pierwsza degustacja (chleb smarowany ricottą) :grin: :thumbsup: Sery powoli obsychają :grin: Surowa wędlina to jest to co lubię. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-297077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1958 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 :grin: szynka tydzień temu wędzona,pomidory kiszone :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1959 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Grzegorzu, jak zwykle wszystko piękne, smakowite i wzbudzające żal, że obserwator dotknąć nie może :lol: pomidory kiszonenatchnąłeś mnie i zrobiłem na zlot kiszone pomidory.. takie małe, dosyć mięsiste.. mniej więcej tak jak ogórki małosolne nastawiałem - dzień wcześniej.. ogóraski były na zlocie już bardziej kiszone niż małosolne.. a pomidorki hmm Niektórzy mówili, że smaczne.. ale połowa poszła do kosza :lol: więc gdzieś musiałem popełnić błąd - mi też nie za bardzo przypadły do gustu.. za mało soli i jakieś takie.. gazowane? :lol: Zdradź dokładną recepturę na smakowite kiszone pomodoros Pozdrawiam btw. jakbym Ci zrobił włam do domu... łoooo co tam plazma, kosztowności, elektronika!!! :lol: :lol: lodówkę bym zabrał! haha Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1960 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 :grin: PB :grin: robi się tak samo jak ogórki kiszone w smaku są lekko gazowane :thumbsup: Po zakiszeniu 3-4 dni muszą postać w cieple (mieszkanie,ukiszenie) następnie piwnica celem dalszego ukiszenia. Pomidory muszą być dojrzałe najlepsze polne. Nam bardzo smakują :grin: :thumbsup: :grin: Bazylku :grin: bo w trakcie robienia zdjęć zaglądało słoneczko :grin: Wczoraj z Grażką robiliśmy sok pomidorowy (50kg pomidorów) dzisiaj papryka na tapecie i aronia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1961 Opublikowano 1 Września 2013 :grin: kalafior,papryka,cebula,por,marchew,seler,czosnek,burak liściowy w sosie z masła i mąki :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1962 Opublikowano 1 Września 2013 ...:grin: kalafior,papryka,cebula,por,marchew,seler,czosnek,burak liściowy w sosie z masła i mąki :grin: :thumbsup:...Prosze o WIĘCEJ, jest BOSKO! :clap: :clap: :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1963 Opublikowano 2 Września 2013 :grin: dziurki w serze powoli zaczynam opanowywać :grin: Ser,który robiłem 30.07.2013r zaczyna ,,rosnąć,, to dobry objaw :grin: Pierwszy ser,który robiłem z dziurkami w kwietniu to jeszcze nie to co bym chciał osiągnąć ale już coś jest :grin: idę w dobrym kierunku. :grin: pierwsza dziurka prawidłowa :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1964 Opublikowano 2 Września 2013 Ale bym chciał kawałeczek! :thumbsup: Piękny serek! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1965 Opublikowano 2 Września 2013 :grin: znudziła MI się już wytłaczarka do oleju jak ktoś chce to mogę sprzedać wraz z porządnym nowym łożyskiem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1966 Opublikowano 2 Września 2013 wraz z porządnym nowym łożyskiemGdzie to łożysko kupiłeś? Na Twoim miejscu nie zniechęcałabym się tak szybko. Praktyka czyni mistrza :grin: Świeżo wyciśnięty olej lniany jest nie do przecenienia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1967 Opublikowano 3 Września 2013 :grin: Aniu :grin: łożysko sprowadzili na zamówienie (sklep z częściami motoryzacyjnymi) Firmy FAG 51102 cena 39 zl. :grin: Chyba już jestem za stary (brak kondycji) wczoraj tłoczyłem i się mocno zmęczyłem.Może to wina leków (mocno się pocę,sterydy) :sad: Dlatego teraz (w tej chwili) robię sery,to praca lżejsza od spaceru. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-298904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1968 Opublikowano 4 Września 2013 :grin: kiełbasa zrobiona,jutro wędzenie :grin: Żurek już gotowy :thumbsup: na obiad kiełbaski wylądują w żurku :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bialyn Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1969 Opublikowano 4 Września 2013 Witam Pana,a jaka cena tej wytłaczarki??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1970 Opublikowano 4 Września 2013 :grin: próba na gorąco z żurkiem :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kriss2000 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1971 Opublikowano 4 Września 2013 Ależ grubaśne kawałki mięsa na przekroju! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1972 Opublikowano 4 Września 2013 EL GREGOR, wszystko przez ciebie :wink: , bede musiala zurek zrobic :thumbsup: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1973 Opublikowano 5 Września 2013 :grin: szynka wędzona równo 2 tygodnie temu,kiełbasa z wczorajszego żurku a jeden serek zawsze zostawiam bez wędzenia (Grażka taki woli) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1974 Opublikowano 5 Września 2013 a ten znowu musi od rana ludzi na głodnego denerwować :devil: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1975 Opublikowano 5 Września 2013 :grin: przez te poranne zdjęcia serki lekko dostały temperatury :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-299316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.