EL GREGOR Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 15 Października 2013 gratuluje wyrobów tak naginajka, dębem i długom dymem. Zapomniane Smaki Warmii i Mazur Wędliny i ser robione w tym samym czasie (około miesiąca temu,pleśnieją podobnie,wędliny jadalne a ser jeszcze musi poczekać kilka miesięcy). Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 15 Października 2013 Grzesiu super foty Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 15 Października 2013 Grzegorz , tak bardzo bede starac sie powtorzyc twoje wedliny. Ta kielbaska najbardziej do mnie przemawia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 15 Października 2013 Grześ tak ładne wyrobi produkuje i tak super je wstawia na forum, że przynajmniej mam co robić na FB.Dzięki El G. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 15 Października 2013 Grześ , dzięki za inspirację do Twojego rodzaju dymienia .. dzisiejszy boczek wędzony na dębie , długim dymem wyszedł mi rewelacyjny ,, jeden niestety nie doczeka dojrzewania ale we czwartek zakupię kolejne .. pozdrawiam .. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 16 Października 2013 wczoraj zrobiłem kurczaka nowym sposobem Najpierw był moczony w solance 3,5h (solanka taka sama jaką robię do serów na smak) błąd,że po wyjęciu z solanki go nie opłukałem był lekko słony smak ale tylko na wierzchu (skórka). Posypałem pieprzem i posmarowałem masłem,warzywa przykryłem kurczakiem. Piekłem w piekarniku tem.około 100*C przez 1,5h jeszcze raz posmarowałem masłem i podniosłem tem. do 200*C,piekłem do uzyskania zapieczonej skórki. Kurczak był bardzo soczysty i smaczny (moczenie w solance rozluźnia włókna mięśni tak mówią dobrzy kucharze). Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 16 Października 2013 Grzesiu,jakie proporcje tej solanki ?Pozdrówka Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 16 Października 2013 proporcji to Ci nie napiszę ponieważ sól sypię z torebki i próbuję, musi być dość słone ale smakować podobny smak solanki jak robię ogórki kiszone. Musisz raz zrobić i będziesz wiedział ile soli dać,mniej czy więcej.Jak widzisz Ja zawsze eksperymentuję,robię czy to wędliny czy inne potrawy,raz wyjdą dobre a drugi raz nadają się do kosza. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 16 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 16 Października 2013 Ja robie solanke taka jak do wedzenia ryb , ostatnio jedna za dlugo kurczaka moczyłem w solance , byl dobry tylko na roznie raczej sie ugotowal a nie upiekl , byl soczysty odpoweidnio slony tylko blady . Ale do poprawki , wiec skróce mocze4nie , i podniose temeprature , Wzorem EL GREGORA nasmaruje go maslem . Sprawdzimy .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 17 Października 2013 El Gregor maslo warto powciskac pod skore, wtedy bardziej skora przypieczona i mieso tez dostaje tego smaku Podobnie jak indyk .Teraz na pewno zrobie tak jak ty kore najpierw w solance. Wyglada smacznie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 17 Października 2013 ANNAM dziękuję za radę z masłem pod skórę,następnym razem tak zrobię Dzisiaj zrobiłem ścinkową Bartoszycką jutro rano wędzenie. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 17 Października 2013 proporcji to Ci nie napiszę ponieważ sól sypię z torebki i próbuję, musi być dość słone ale smakować No to się Twój imiennik dowiedział .A jak ma inny próg słoności to co?.Ja robię solankę 6 % i moczę 12 h z jednym 5% -towym nastrzykiem w pierś i udka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 17 Października 2013 Arku Ja sypię na Parkinsona,czy to robię wędliny czy inne danie (to zależy jak ręka zadrży ) A imiennik musi poznać swój próg słoności,może ma 4%,5%,6%,7%,8%........... Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 17 Października 2013 EL GREGOR osłonki do scinkowej bartoszyckiej napełniasz nadziewarka i dobijasz tym przyrzadem ktory widac , czy recznie z dobijaniem przyrzadem.Zdradż patent .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 17 Października 2013 i dobijasz tym przyrzadem ktory widac A jaki przyrząd i na której fotce ? Bo jakoś nie mogę namierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 17 Października 2013 Pools , EL GREGOR , chyba lejek od nadziewarki wziąłem za jaki s tluczek do ubijania zawartosci w osłonce , bez wspomagaczy ogarnęla mnie " pomrpcznośc jasna " Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 18 Października 2013 ElGregor wynajmuję patent z przygotowaniem osłonek Nie wpadłem na to wcześniej... ot gamoń....Za "na Parkinsona" ..... :clap: czasami tak mam ale niedefiniowalne to było.... Dokonania i Wiedza... ukłony najniższe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 18 Października 2013 (edytowane) jak się po wolo napycha i dobrze przytrzymuje osłonkę to już nie trzeba dobijać,trzeba tylko jeszcze usunąć resztki powietrza (igła),trochę pomasuję i teraz najważniejsze ścisło napchaną osłonkę zawiązać. Ścinkowa Bartoszycka uwędzona;metoda wędzenia najbardziej krytykowana na forum,długi dym i dąb, - czas na dojrzewanie. Edytowane 18 Października 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blues Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 18 Października 2013 Ścinkowa Bartoszycka uwędzona;metoda wędzenia najbardziej krytykowana na forum,długi dym i dąb, - czas na dojrzewanie.WWitam Panie EL GREGOR mam pytanie : co znaczy długi dym , bo dąb to wiem i.... jeszcze czemu to jest krytykowane na Forum ? oczekuję na odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2095 Opublikowano 18 Października 2013 Grzesiu, jesteś sadystą , ślina na klawiaturę kapie kap, kap Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2096 Opublikowano 18 Października 2013 Blues,długi dym to znaczy wędzarnia z kanałem,Ja mam wędzarnie z kanałem o długości około 2,5m , skrzynia drewniana deski 30mm nie ocieplana ani wybijana blachą o wymiarach 1x1x1m,przykrywana workami jutowymi. Prosta wędzarnia a zarazem bardzo tania w wykonaniu. A czemu krytykowana to Ci nie odpowiem,prawdopodobnie najwięcej krytykują CI co nigdy w takiej wędzarni nie wędzili. Ja się nie wypowiadałem krytycznie np.o wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim bo nigdy w takiej wędzarni nie wędziłem (chyba,że w Gąsiorowie zrobionej na potrzeby zlotu,wędziłem sery i miałem problem z utrzymaniem temperatury chyba to brak wprawy). Blues,zaraz ruszy lawina postów na temat wędzarni i tu się wszystkiego dowiesz,za i przeciw chyba,że nie będzie odważnych do krytyki a może się mylę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blues Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2097 Opublikowano 18 Października 2013 Blues,długi dym to znaczy wędzarnia ....Grzegorzu , sorry za poufałość ale raz :..mamy prawie ten sam wiek , oraz bardzo podobne wędzarki , oraz podobne sposobywędzenia . Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź w sprawie"długiego dymu" ) już wiem .... , zaintrygował mnie ten termin , ale już wiem , kto pyta ten nie błądzi .... albo ma GPS Bardzo Ciebie pozdrawiam Ryszard Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2098 Opublikowano 19 Października 2013 Ładnie wygląda ta Bartoszycka, podasz przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2099 Opublikowano 19 Października 2013 chyba,że nie będzie odważnych do krytyki a może się mylę [/quote Co tu krytykować, cała moc drzemie w wykonawcy. Ty wędzisz długim dymem, ja krótkim i bezpośrednim, wędzisz dębem, ja też i nie ma to wpływu na jakość wyrobu, owszem kolor jest inny, smak zapewne również nieco odmienny. Swojej wędzarni trzeba się nauczyć, potem wszystko z górki. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2100 Opublikowano 19 Października 2013 ...cała moc drzemie w wykonawcy...Całkowita RACJA!!! Sam fakt, kto robi, jest wyjątkową wartością "dodaną". W wypadku Pis i El Gregor, to grupa najwyższej wartości dodanej!!! :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.