Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) gratuluje wyrobów  :tongue: 

 

tak naginajka, dębem i długom dymem. :)

 

:) Zapomniane Smaki Warmii i Mazur :tongue:

 

Wędliny i ser robione w tym samym czasie (około miesiąca temu,pleśnieją podobnie,wędliny jadalne a ser jeszcze musi poczekać kilka miesięcy). :):tongue:

 

post-41869-0-44592700-1381842474_thumb.jpg

 

post-41869-0-89453900-1381842520_thumb.jpg

 

post-41869-0-40319600-1381842537_thumb.jpg

 

post-41869-0-06273800-1381842548_thumb.jpg

 

post-41869-0-38036400-1381842562_thumb.jpg

post-41869-0-39546700-1381842452_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307068
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz , tak bardzo bede starac sie powtorzyc twoje wedliny. Ta kielbaska najbardziej do mnie przemawia. :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307118
Udostępnij na innych stronach

Grześ tak ładne wyrobi produkuje i tak super je wstawia na forum, że przynajmniej mam co robić na FB.

Dzięki El G. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307123
Udostępnij na innych stronach

Grześ , dzięki za inspirację do Twojego rodzaju dymienia .. dzisiejszy boczek wędzony na dębie , długim dymem wyszedł mi rewelacyjny ,, jeden niestety nie doczeka dojrzewania ale we czwartek zakupię kolejne .. :) pozdrawiam ..

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307127
Udostępnij na innych stronach

:) wczoraj zrobiłem kurczaka nowym sposobem :)

 

Najpierw był moczony w solance 3,5h (solanka taka sama jaką robię do serów na smak) błąd,że po wyjęciu z solanki go nie opłukałem był lekko słony smak ale tylko na wierzchu (skórka). Posypałem pieprzem i posmarowałem masłem,warzywa przykryłem kurczakiem.

 

Piekłem w piekarniku tem.około 100*C przez 1,5h jeszcze raz posmarowałem masłem i podniosłem tem. do 200*C,piekłem do uzyskania zapieczonej skórki.

 

Kurczak był bardzo soczysty i smaczny (moczenie w solance rozluźnia włókna mięśni tak mówią dobrzy kucharze). :):tongue:

 

post-41869-0-82801300-1381940482_thumb.jpg

 

post-41869-0-34479900-1381940494_thumb.jpg

 

post-41869-0-92437500-1381940507_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307246
Udostępnij na innych stronach

:) proporcji to Ci nie napiszę ponieważ sól sypię z torebki i próbuję, musi być dość słone ale smakować :tongue: podobny smak solanki jak robię ogórki kiszone.

 

Musisz raz zrobić i będziesz wiedział ile soli dać,mniej czy więcej.Jak widzisz Ja zawsze eksperymentuję,robię czy to wędliny czy inne potrawy,raz wyjdą dobre a drugi raz nadają się do kosza. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307291
Udostępnij na innych stronach

Ja robie solanke taka jak do wedzenia ryb , ostatnio jedna za dlugo kurczaka moczyłem w solance , byl dobry tylko na roznie raczej sie ugotowal a nie upiekl , byl soczysty odpoweidnio slony tylko blady . Ale do poprawki , wiec skróce mocze4nie , i podniose temeprature , Wzorem EL GREGORA nasmaruje go maslem . Sprawdzimy .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307293
Udostępnij na innych stronach

El Gregor maslo warto powciskac pod skore, wtedy bardziej skora przypieczona i mieso tez dostaje tego smaku Podobnie jak indyk .Teraz na pewno zrobie tak jak ty kore najpierw w solance. Wyglada smacznie  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307305
Udostępnij na innych stronach

:) ANNAM :) dziękuję za radę z masłem pod skórę,następnym razem tak zrobię :)

 

Dzisiaj zrobiłem ścinkową Bartoszycką :) jutro rano wędzenie. :)

 

post-41869-0-66781300-1382021079_thumb.jpg

 

post-41869-0-83713000-1382021091_thumb.jpg

 

post-41869-0-01308800-1382021106_thumb.jpg

 

post-41869-0-07703500-1382021115_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307344
Udostępnij na innych stronach

 

 

proporcji to Ci nie napiszę ponieważ sól sypię z torebki i próbuję, musi być dość słone ale smakować

 

No to się Twój imiennik dowiedział :facepalm: .A jak ma inny próg słoności to co?.Ja robię solankę 6 % i moczę 12 h z jednym 5% -towym nastrzykiem w pierś i udka 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307348
Udostępnij na innych stronach

Arku Ja sypię na Parkinsona,czy to robię wędliny czy inne danie (to zależy jak ręka zadrży ) :)

 

A imiennik musi poznać swój próg słoności,może ma 4%,5%,6%,7%,8%........... :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307354
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR osłonki do scinkowej bartoszyckiej napełniasz  nadziewarka i dobijasz  tym przyrzadem ktory widac , czy recznie  z dobijaniem  przyrzadem.Zdradż patent .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307397
Udostępnij na innych stronach

Pools , EL GREGOR , chyba lejek od nadziewarki wziąłem za jaki s tluczek do ubijania zawartosci w osłonce , bez wspomagaczy ogarnęla mnie " pomrpcznośc jasna " Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307420
Udostępnij na innych stronach

ElGregor wynajmuję patent z przygotowaniem osłonek :clap:

Nie wpadłem na to wcześniej... ot gamoń....

Za "na Parkinsona" ..... :clap: :clap: :clap:  czasami tak mam ale niedefiniowalne to było....

:)

Dokonania i Wiedza... ukłony najniższe :clap::)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307453
Udostępnij na innych stronach

:) jak się po wolo napycha i dobrze przytrzymuje osłonkę to już nie trzeba dobijać,trzeba tylko jeszcze usunąć resztki powietrza (igła),trochę pomasuję i teraz najważniejsze ścisło napchaną osłonkę zawiązać. :)

 

Ścinkowa Bartoszycka uwędzona;metoda wędzenia najbardziej krytykowana na forum,długi dym i dąb, - czas na dojrzewanie. :)

 

post-41869-0-27725100-1382103118_thumb.jpg

 

post-41869-0-36289500-1382103131_thumb.jpg

 

post-41869-0-18937800-1382103150_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307522
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ścinkowa Bartoszycka uwędzona;metoda wędzenia najbardziej krytykowana na forum,długi dym i dąb, - czas na dojrzewanie.W

Witam

 

Panie EL GREGOR  mam pytanie  : co znaczy długi dym , bo dąb to wiem i.... jeszcze czemu to jest krytykowane na Forum ?

 

oczekuję na odpowiedź i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307578
Udostępnij na innych stronach

:) Blues,długi dym to znaczy wędzarnia z kanałem,Ja mam wędzarnie z kanałem o długości  około 2,5m , skrzynia drewniana deski 30mm nie ocieplana ani wybijana blachą o wymiarach 1x1x1m,przykrywana workami jutowymi. Prosta wędzarnia a zarazem bardzo tania w wykonaniu. A czemu krytykowana to Ci nie odpowiem,prawdopodobnie najwięcej krytykują CI co nigdy w takiej wędzarni nie wędzili. Ja  się nie wypowiadałem krytycznie np.o wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim bo nigdy w takiej wędzarni nie wędziłem (chyba,że w Gąsiorowie zrobionej na potrzeby zlotu,wędziłem sery i miałem problem z utrzymaniem temperatury chyba to brak wprawy). :)

 

:) Blues,zaraz ruszy lawina postów na temat wędzarni i tu się wszystkiego dowiesz,za i przeciw :) chyba,że nie będzie odważnych do krytyki a może się mylę :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307595
Udostępnij na innych stronach

:) Blues,długi dym to znaczy wędzarnia ....

Grzegorzu , sorry za poufałość ale raz :..mamy prawie ten sam wiek  ,  oraz bardzo podobne wędzarki  , oraz podobne sposoby

wędzenia .  

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź w sprawie"długiego dymu" :)) już wiem .... , zaintrygował  mnie ten termin , ale już wiem , kto pyta ten nie błądzi ....:) albo ma GPS :)

 

Bardzo Ciebie pozdrawiam 

Ryszard 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307600
Udostępnij na innych stronach

Ładnie wygląda ta Bartoszycka, podasz przepis?  :yes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307636
Udostępnij na innych stronach

chyba,że nie będzie odważnych do krytyki a może się mylę

[/quote

 

Co tu krytykować, cała moc drzemie w wykonawcy. Ty wędzisz długim dymem, ja krótkim i bezpośrednim, wędzisz dębem, ja też i nie ma to wpływu na jakość wyrobu, owszem kolor jest inny, smak zapewne również nieco odmienny. Swojej wędzarni trzeba się nauczyć, potem wszystko z górki.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307644
Udostępnij na innych stronach

...cała moc drzemie w wykonawcy...

Całkowita RACJA!!! :clap:  :clap:  :clap:

 

Sam fakt, kto robi, jest wyjątkową wartością "dodaną". :cool:

 

W wypadku Pis i El Gregor, to grupa najwyższej wartości dodanej!!! :clap:  :clap: :clap:  

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/84/#findComment-307674
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.