Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) Arku :) to musisz Mi przypomnieć ten dowód bo nie pamiętam :) jak wędziłeś w beczce to dym ,,wpada,, do beczki i ,,uderza,, w ścianę beczki po przeciwnej stronie od kanału i tam jest najwyższa temperatura, tak samo jest w mojej wędzarni to jest tylko fizyka i dlatego są różne temperatury :)

 

Binio tego VIP-A to chyba dostałeś po znajomości a nie za wiedzę :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566851
Udostępnij na innych stronach

Wyroby ELGREGORA - są SMACZNE  i pięknie uwędzone  :yes: - kto nie próbował i nie widział na własne gałki - może opowiadać różnie :frantics:  - i nie ma znaczenia czy w kanałowej czy kibelku - ręka mistrza i doświadczenie w opalaniu - i tu i tu jest ważna . a procenty..... może tak ... a może nie koniecznie.....El Gregor szacun jak zawsze :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566855
Udostępnij na innych stronach

 

dym ,,wpada,, do beczki i ,,uderza,, w ścianę beczki po przeciwnej stronie od kanału i tam jest najwyższa temperatura

Wcześniej też wędziłem w beczce - poradziłem sobie z tym zjawiskiem (mi to akurat przeszkadzało) - Dałem kolano łukowe fi220 na końcu kanału , żeby wymusić pionowe wyjście dymu i postawiłem deflektor pod kątem, tak, żeby więcej temperatury  "rzucał " do przodu nie na tył . Efekt - równa temp w całej beczce - i nie musiałem już niczego przewieszać w czasie wędzenia.  Pozdrawiam

 

Binio tego VIP-A to chyba dostałeś po znajomości a nie za wiedzę

Nie prosiłem o to wyróżnienie  i na mszę  w tej intencji nie dawałem.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566858
Udostępnij na innych stronach

Przypominam.Boczek wg. Twoich wskazówek wędzony na zimno miał być rozpływający się w ustach a nie był.

Co do beczki.Nawet gdy dolot dymu do beczki jest z boku to nigdy nie osiągniesz możliwości wędzenia na gorąco i na zimno w wędzarni kanałowej.Możesz wędzić na ciepło, i ew w dolnej granicy wędzenia na gorąco.Po drugie.W

swoich trzech beczkach nigdy nie miałem dolotu dymu z boku tylko od spodu i rozkład temperatur był mniej więcej jednakowy.Jeśli byś chciał wędzić na zimno i na gorąco w jednej  komorze to musiała by być długa i dolot musiał by być z krótszego boku.W beczce tego nie osiągniesz.

 

 

 

.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566873
Udostępnij na innych stronach

:)macie wszyscy rację pod każdym względem co tyczy wędzenia i wielki SZACUNEK dla WASZEJ wiedzy JA tylko staram się coś uwędzić i robię to byle jak jak to oceniacie :)

 

post-41869-0-17119900-1505387612_thumb.jpgpost-41869-0-47576400-1505387627_thumb.jpg

 

post-41869-0-00919000-1505387646_thumb.jpgpost-41869-0-29052600-1505387659_thumb.jpg

 

post-41869-0-47174200-1505387675_thumb.jpg

 

Wędzone tydzień temu :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566944
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędzone
Grzesiu Ty to umiesz podkręcić atmosferę - te niektóre Twoje zdjęcia to chyba na kalendarz by się nadały -  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566945
Udostępnij na innych stronach

@EL GREGOR, Grzesiu przypominam sobie eksperyment związany z tym "miękkim rozpływającym się boczkiem"  ... z tego co kojarzę wątpliwości dotyczyły właśnie twardości i ciągliwości tego wyrobu w funkcji opisanego przez Ciebie procesu peklowania, wędzenia i suszenia/dojrzewania wtedy wątpliwości budziły głównie temperatury Twojego "zimnego wędzenia" ... hmmm ten boczek był jak guma do żucia i trzeba było siadać daleko od ściany ... ale smak OK - miałem okazję próbować u Arka bo sam byłem ciekawy wyników  :( 

Mnie się Twoje wyroby i ich prezentacja podobają bardzo ... co nie zmienia faktu że Twoje wędzenie jest wędzeniem gorącym a to co opisujesz jako zimne jest w najlepszym wypadku ciepłym ze wskazaniem na bardzo ciepłym ;)

Ale i tak Was obu lubię ... więc "nie drapać się dziewczyny"  tutaj ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566950
Udostępnij na innych stronach

:) mam zajady i nie mogę się śmiać :D  jak mogę coś i kogoś oceniać jak nie próbowałem tego boczku z pod ściany lub wędzarni,której w życiu nie widziałem jak rozchodzi się temperatura,beczka a skrzynia to tak jak porównywać Mercedesa do Syrenki :) lub odnosić się do Mojego boczku którego nawet nie widzieliście prócz zdjęcia :) kończmy już to pitolenie i zapraszam WAS na zlot W-M tam sobie pogadamy i wymienimy smakami :)


[Dodano: 14 wrz 2017 - 14:17]

:) Binio :) wszedłem na Twój profil i oczom nie wierzyłem jeszcze w kwietniu tego roku zadawaleś proste pytania a po pół roku jesteś ekspertem od wędzenia i wedzarni :) gratuluję i chylę głęboko czoło :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-566956
Udostępnij na innych stronach

Dużo czytam ze zrozumieniem,trenuję  i zapamiętuję ;):) . A wyroby bardzo ładne - zwłaszcza przekrój kiełbasy mi się podoba :clap: . Jesteś mistrzem to i w kartonie potrafisz uwędzić, ale początkujący , który wymuruje kanałówkę z szamotem jeszcze to zimą polegnie.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567016
Udostępnij na innych stronach

:) a w kartonie swego czasu wędziliśmy na zlocie W-M jak dobrze pamiętam w Pajtunach,staży uczestnicy pamiętają oczywiście był dymogenaertor :)

 

:) operatorem był w tym czasie super kolega Shadow :) dla przypomnienia :) ON jest pierwszą osobą ,który nauczył NAS robienia serów i to warto o tym pamiętać (lata 2013-14)

 

:) Serdecznie go pozdrawiam :)

 

:) a jeszcze potrafię uwędzić w kuble na śmieci (oczywiście nowym) wędziłem także;beczka,murowana,szafka ubraniowa,kibelek,krąg betonowy, zakończyłem i zostanę wierny 1x1x1 kanałówka :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567033
Udostępnij na innych stronach

 

 

zostanę wierny 1x1x1 kanałówka
  :)  :clap:  :clap:

 

mam beczkę ,kibelkopodobny  :) oraz kanałówkę która jest cały czas użytkowana i tak pozostanie  :thumbsup:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567040
Udostępnij na innych stronach

:) dzisiaj pierwsza próba na zimno kiełbasy z dzika,jest jeszcze za ,,surowa,, ale po niedzieli będzie jadalna. :):tongue:

 

post-41869-0-26343700-1505551484_thumb.jpgpost-41869-0-38613900-1505551497_thumb.jpg

 

post-41869-0-08023200-1505551513_thumb.jpgpost-41869-0-68659300-1505551526_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567186
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz nie wiem jak inni ale dla mnie ten przekrój wygląda mocno niepokojąco i źle :(

Co prawda nie znam składu i przepisu ... ale to wtórny temat który i tak nie wszystko wyjaśni.

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567188
Udostępnij na innych stronach

:) a ile TY w życiu zrobiłeś kiełbasy ,że na podstawie zdjęcia tak oceniasz,kiełbasa jest tłusta i dlatego tak wygląda a co budzi twoje obawy bardzo jestem ciekaw :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567190
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz bardzo dużo ... ja się z Tobą nie zamierzam licytować. Popatrz na kolor nie tylko masy wiążącej ale i kawałków mięsa wewnątrz przekroju ... czemu to niepokojące to sam się zastanów. O związaniu farszu nie wspomnę bo widać ...

 

Ale ok rozumiem więcej się nie odezwę ...

Łołł ... jaką piękna kiełbasa smacznego koniec kropka.

 

Tapniete z Tapatalk

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567194
Udostępnij na innych stronach

Niebezpiecznie jest zjadać surowe mięso z dzika

 

A gdzie Ty tam widzisz surową kiełbasę.?Ładnie upieczona i podsuszona tylko szkoda że słabo związany farsz. :cool:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567202
Udostępnij na innych stronach

:) napisałem slowo ,,surowa,, to nie miało znaczyć surowe mięso a zobaczymy co z farszem się zrobi za kilka dni zaraz idę obrócić o 180*,żeby równo obsychała :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567205
Udostępnij na innych stronach

napisałem slowo ,,surowa,, to nie miało znaczyć surowe mięso

 

To gramy w grę w słówka.? :D. Zdjęcia znikają z próby na ciepło.Czary jakieś. :w00t:

 

 

 

a zobaczymy co z farszem się zrobi za kilka dni zaraz idę obrócić o 180*,żeby równo obsychała

Czym będziesz bardziej suszył tym będziesz miał mniej związany farsz.Dałeś po prostu za mało III jak na kiełbasę z dzika. :(

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567209
Udostępnij na innych stronach

:) nie ma czarów tylko są na 202 stronie :) a to pokaże czas czy to gra słów czy faktów :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567211
Udostępnij na innych stronach

nie ma czarów tylko są na 202 stronie

 

O znalazły się w innym miejscu.Jak w piosence ."Pojawiam się i znikam i znikam"  :D  .No to jak była obróbka termiczna czy nie bo już nie wiem. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567213
Udostępnij na innych stronach

:) w żadnym innym tam były od początku :) zaczynasz być ,,menconncy,, jak by powiedział Górol :D

 

:) zaczynam podejrzewać,że należysz to tej przodującej grupy,która co dziennie musi wysłać kilkanaście postów i tak nie mam zamiaru WAS gonić,Między nami jest ponad 5000 różnicy :)

 

Kończymy tą jałową wymianę zdań ja i tak będę robił wędliny tak jak do tej pory :)

 

A kiełbasę z dzika zrobiłem z powierzonego mięsa,tyle co przywieźli to tyle odbiorą :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kończymy tą jałową wymianę zdań ja i tak będę robił wędliny tak jak do tej pory

 

A czy ja Ci każę coś robić po mojemu. :w00t: Problem to masz z tym że lubisz konfabulować,żeby pokazać jaki to inny jesteś od reszty a tak naprawdę to robisz jak inni.I jeszcze z jednym masz problem.Jak ktoś zagoni Cię w kozi róg to zaczynasz pisać nie na temat tylko ad persona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567236
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz ja naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi bo zaczynasz sprowadzać dyskusję na dziwne tory :(

Rób jak robisz skoro Ci to pasuje ale powiem Ci jeszcze parę rzeczy czy Ci się to podoba czy nie :

1. w tej kiełbasie są co najmniej dwa elementarne problemy technologiczne jeśli tego nie widzisz to naprawdę jest duży problem

2. często piszesz o zimnym wędzeniu i dojrzewaniu na strychu w garażu etc ... ja nie bardzo wiem co Ty tam dojrzewasz skoro większość tych wyrobów jest wędzona i podpieczona o czym świadczą zdjęcia.

3. myślę że nie masz pojęcia w jakich temperaturach wędzisz bo nigdy tego nie kontrolujesz ... to powiela się z punktem 2 i potwierdza z dawnym eksperymentem z boczkiem ...

 

EOT ...

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/163/#findComment-567239
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.