Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) ciekawa sprawa  :D ta sama ilość mleka a trzeci braciszek urodził się większy ( mały wazy 0,95kg a większy 1,3kg ) technologia ta sama a różnica spora. Prawdopodobnie rolnik mnie ,,dyma,, na mleku i ostatnio zapomniał rozwodnić.Już podczas osuszania ziarna serowego zauważyłem,że jest go bardzo dużo i to mnie zastanowiło.

 

post-41869-0-14140600-1581171061_thumb.jpgpost-41869-0-59338300-1581171074_thumb.jpg

 

post-41869-0-04843200-1581171090_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656380
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prawdopodobnie rolnik mnie ,,dyma,, na mleku i ostatnio zapomniał rozwodnić.Już podczas osuszania ziarna serowego zauważyłem,że jest go bardzo dużo i to mnie zastanowiło.

 

 

Kantują gdzie popadnie . :facepalm:

Następnym razem dyskretnie zasugeruj że TY nie chcesz mleka niskoprocentowego  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656388
Udostępnij na innych stronach

:) chyba już jestem samowystarczalny  :D szynka,pierś z kurczaka,ser,pomidory kiszone oczywiście z ogrodu i bułeczki same ziarna  :tongue:

 

post-41869-0-79117900-1581253448_thumb.jpgpost-41869-0-29887100-1581253464_thumb.jpg

 

post-41869-0-52774000-1581253482_thumb.jpgpost-41869-0-65096600-1581253498_thumb.jpg

 

post-41869-0-25306200-1581253520_thumb.jpgpost-41869-0-10847400-1581253540_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656492
Udostępnij na innych stronach

:) czas do koloru ( około 2,5-3h ) a temperatura to będę zgadywał między 45*C a 55*C nigdy nie mierzę  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656507
Udostępnij na innych stronach

:) czas do koloru ( około 2,5-3h ) a temperatura to będę zgadywał między 45*C a 55*C nigdy nie mierzę  :)

Tak od razu do jedzenia czy leżakuje w vacum? Tak dopytuję bo kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656515
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem.

Proces wędzenia daje produkt uwędzony, w pożądanym kolorze, ale surowy.

Miękkość i kruchość daje obróbka termiczna. 

Można ją robić metodą parzenia w garnku z wodą lub podpiekania w wędzarni bądź w piekarniku.

Większe elementy, takie jak mięśnie szynek, grube kiełbasy itp. zaleca się parzyć, bo podpiekanie trwałoby zbyt długo i wysuszyło produkt.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656526
Udostępnij na innych stronach

Witam, talerz super, mnie interesuje jeden składnik to pomidory kiszone,wyglądają jak świeże

proszę zdradź przepis na taki wyrób, bo moje nigdy mi tak nie wyszły

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656631
Udostępnij na innych stronach

:) kiszę tak samo jak ogórki; na jeden litr wody  łyżka soli kamiennej,czosnek,chrzan,koper,ziarno kolendry lub gorczycy,liście wiśni lub czarnej porzeczki.Są super takie nagazowane i bardzo smaczne. :) 

 

Pozdrawiam.

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656649
Udostępnij na innych stronach

 

kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem.

Proces wędzenia daje produkt uwędzony, w pożądanym kolorze, ale surowy.

Miękkość i kruchość daje obróbka termiczna. 

Można ją robić metodą parzenia w garnku z wodą lub podpiekania w wędzarni bądź w piekarniku.

Większe elementy, takie jak mięśnie szynek, grube kiełbasy itp. zaleca się parzyć, bo podpiekanie trwałoby zbyt długo i wysuszyło produkt.

 

EAnna na załączonym obrazku jest szynka, ale nie wygląda ona na parzoną.Dlatego się dopytywałem.Polędwice wędzę w ciepłym dymie około 50*C i są ok bez parzenia. Marzy mi się szynka surowa wędzona ale niestety nie wiem jak ugryźć temat.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656722
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marzy mi się szynka surowa wędzona ale niestety nie wiem jak ugryźć temat.

Marzenia marzeniami, ale tematu nie masz co "gryźć", raczej szynkę.

Jeżeli ma być surowa wędzona to należy wymienić zęby  :laugh: aby ją gryźć skutecznie.

Szynka to nie polędwica, ma inne mięśnie, z mocną tkanką łączną.

Pomocna może być dobra, profesjonalna krajalnica, niemniej szynka powinna być mocno schłodzona, żeby można ją kroić na bibułkę, zamiast żuć i mordować się zębami.

Nawet szynki długo-dojrzewające muszą być cieniutko skrojone aby można je było gryźć. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656729
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli ma być surowa wędzona to należy wymienić zęby  aby ją gryźć skutecznie.
 

To pozostanę przy polędwicy. Dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656731
Udostępnij na innych stronach

:) jak chcesz ugryźć temat to Ci mogę wszystko wyjaśnić,zadaj konkretne pytanie :) jak robisz polędwicę to już będzie łatwiej :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656755
Udostępnij na innych stronach

Jak wedzisz szynkę ze zdjęcia. Wygląda apetycznie i surowo. Tak jak lubię ????. Czy trzeba jak kroić jak prosciutto czy grubsze plastry będą zjadliwe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656758
Udostępnij na innych stronach

:) pekluję 7 dni na sucho,wędzę do koloru lekko czerwony ( wędzę tylko dębem sezonowanym co najmniej rok ) wieszam w garażu lub strychu i po 7-10 dni jest już jadalna. Kroimy tylko bardzo cienko.Najlepiej na początek wybierz mięsień miękki lub polędwiczkę. Będzie dobrze. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656781
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kroimy tylko bardzo cienko

:D Pod koniec zlotu w Zakopanem, nie przestrzegałeś już tej reguły. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656782
Udostępnij na innych stronach

:)

 

post-41869-0-22064100-1581505061_thumb.jpgpost-41869-0-57517100-1581505071_thumb.jpg

 

post-41869-0-78594800-1581505087_thumb.jpgpost-41869-0-40486900-1581505099_thumb.jpg

 

post-41869-0-49805600-1581505150_thumb.jpgpost-41869-0-85353800-1581505166_thumb.jpg

 

post-41869-0-67471400-1581505191_thumb.jpgpost-41869-0-77791000-1581505215_thumb.jpg


[Dodano: 12 lut 2020 - 12:06]

:) Ziomek,masz rację ale teraz na początku pokroję tak  :)

 

post-41869-0-96834800-1581505495_thumb.jpgpost-41869-0-62088600-1581505509_thumb.jpg

 

post-41869-0-18918000-1581505542_thumb.jpg

post-41869-0-93467800-1581505108_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656785
Udostępnij na innych stronach

:) dzień zacząłem pracowicie,jogurt pod kocem,mleko zsiadłe na twarożek  pod kocem,mleko na ser nastawione :)

 

:) środa-czwartek trzeba peklować mięso na Zakopane. :) :) :)

 

post-41869-0-04003300-1581674401_thumb.jpgpost-41869-0-84279400-1581674413_thumb.jpg

 

post-41869-0-98137100-1581674429_thumb.jpgpost-41869-0-40522500-1581674448_thumb.jpg

 

post-41869-0-61655900-1581674467_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656968
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.