EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4801 Opublikowano 5 Lutego 2020 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4802 Opublikowano 5 Lutego 2020 Grzesiu - perfecto Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4803 Opublikowano 6 Lutego 2020 ze zdjęć to 4 sery "się zrobiły" .... ElG....Serseju.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4804 Opublikowano 7 Lutego 2020 to tryk zdjęciowy,trzeci jest teraz w solance Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4805 Opublikowano 8 Lutego 2020 ciekawa sprawa ta sama ilość mleka a trzeci braciszek urodził się większy ( mały wazy 0,95kg a większy 1,3kg ) technologia ta sama a różnica spora. Prawdopodobnie rolnik mnie ,,dyma,, na mleku i ostatnio zapomniał rozwodnić.Już podczas osuszania ziarna serowego zauważyłem,że jest go bardzo dużo i to mnie zastanowiło. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4806 Opublikowano 8 Lutego 2020 Prawdopodobnie rolnik mnie ,,dyma,, na mleku i ostatnio zapomniał rozwodnić.Już podczas osuszania ziarna serowego zauważyłem,że jest go bardzo dużo i to mnie zastanowiło. Kantują gdzie popadnie . Następnym razem dyskretnie zasugeruj że TY nie chcesz mleka niskoprocentowego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4807 Opublikowano 9 Lutego 2020 chyba już jestem samowystarczalny szynka,pierś z kurczaka,ser,pomidory kiszone oczywiście z ogrodu i bułeczki same ziarna Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4808 Opublikowano 9 Lutego 2020 Jak zawsze bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4809 Opublikowano 9 Lutego 2020 Szynka jak wędzona? Chodzi mi o czas i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4810 Opublikowano 9 Lutego 2020 czas do koloru ( około 2,5-3h ) a temperatura to będę zgadywał między 45*C a 55*C nigdy nie mierzę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4811 Opublikowano 9 Lutego 2020 czas do koloru ( około 2,5-3h ) a temperatura to będę zgadywał między 45*C a 55*C nigdy nie mierzę Tak od razu do jedzenia czy leżakuje w vacum? Tak dopytuję bo kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4812 Opublikowano 9 Lutego 2020 kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem. Proces wędzenia daje produkt uwędzony, w pożądanym kolorze, ale surowy.Miękkość i kruchość daje obróbka termiczna. Można ją robić metodą parzenia w garnku z wodą lub podpiekania w wędzarni bądź w piekarniku.Większe elementy, takie jak mięśnie szynek, grube kiełbasy itp. zaleca się parzyć, bo podpiekanie trwałoby zbyt długo i wysuszyło produkt. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4813 Opublikowano 10 Lutego 2020 Witam, talerz super, mnie interesuje jeden składnik to pomidory kiszone,wyglądają jak świeżeproszę zdradź przepis na taki wyrób, bo moje nigdy mi tak nie wyszłypozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4814 Opublikowano 10 Lutego 2020 kiszę tak samo jak ogórki; na jeden litr wody łyżka soli kamiennej,czosnek,chrzan,koper,ziarno kolendry lub gorczycy,liście wiśni lub czarnej porzeczki.Są super takie nagazowane i bardzo smaczne. Pozdrawiam. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4815 Opublikowano 11 Lutego 2020 kiedyś uwędziłem i nie parzyłem szynki, niestety była bardzo ciągnąca i twarda. Może zły mięsień wybrałem.Proces wędzenia daje produkt uwędzony, w pożądanym kolorze, ale surowy.Miękkość i kruchość daje obróbka termiczna. Można ją robić metodą parzenia w garnku z wodą lub podpiekania w wędzarni bądź w piekarniku.Większe elementy, takie jak mięśnie szynek, grube kiełbasy itp. zaleca się parzyć, bo podpiekanie trwałoby zbyt długo i wysuszyło produkt. EAnna na załączonym obrazku jest szynka, ale nie wygląda ona na parzoną.Dlatego się dopytywałem.Polędwice wędzę w ciepłym dymie około 50*C i są ok bez parzenia. Marzy mi się szynka surowa wędzona ale niestety nie wiem jak ugryźć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4816 Opublikowano 11 Lutego 2020 Marzy mi się szynka surowa wędzona ale niestety nie wiem jak ugryźć temat. Marzenia marzeniami, ale tematu nie masz co "gryźć", raczej szynkę.Jeżeli ma być surowa wędzona to należy wymienić zęby aby ją gryźć skutecznie.Szynka to nie polędwica, ma inne mięśnie, z mocną tkanką łączną.Pomocna może być dobra, profesjonalna krajalnica, niemniej szynka powinna być mocno schłodzona, żeby można ją kroić na bibułkę, zamiast żuć i mordować się zębami.Nawet szynki długo-dojrzewające muszą być cieniutko skrojone aby można je było gryźć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4817 Opublikowano 11 Lutego 2020 Jeżeli ma być surowa wędzona to należy wymienić zęby aby ją gryźć skutecznie. To pozostanę przy polędwicy. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4818 Opublikowano 12 Lutego 2020 jak chcesz ugryźć temat to Ci mogę wszystko wyjaśnić,zadaj konkretne pytanie jak robisz polędwicę to już będzie łatwiej Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4819 Opublikowano 12 Lutego 2020 Jak wedzisz szynkę ze zdjęcia. Wygląda apetycznie i surowo. Tak jak lubię ????. Czy trzeba jak kroić jak prosciutto czy grubsze plastry będą zjadliwe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4820 Opublikowano 12 Lutego 2020 pekluję 7 dni na sucho,wędzę do koloru lekko czerwony ( wędzę tylko dębem sezonowanym co najmniej rok ) wieszam w garażu lub strychu i po 7-10 dni jest już jadalna. Kroimy tylko bardzo cienko.Najlepiej na początek wybierz mięsień miękki lub polędwiczkę. Będzie dobrze. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4821 Opublikowano 12 Lutego 2020 Kroimy tylko bardzo cienko Pod koniec zlotu w Zakopanem, nie przestrzegałeś już tej reguły. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4822 Opublikowano 12 Lutego 2020 (edytowane) [Dodano: 12 lut 2020 - 12:06] Ziomek,masz rację ale teraz na początku pokroję tak Edytowane 12 Lutego 2020 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #4823 Opublikowano 12 Lutego 2020 Polędwiczki lub poledwice to nie problem. Jaki mięsień z szynki? Najlepiej nazwa stosowana w handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4824 Opublikowano 12 Lutego 2020 Ja to się słabo znam na nazwach mięśni mówią kulka lub myszka Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4825 Opublikowano 14 Lutego 2020 dzień zacząłem pracowicie,jogurt pod kocem,mleko zsiadłe na twarożek pod kocem,mleko na ser nastawione środa-czwartek trzeba peklować mięso na Zakopane. :) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/193/#findComment-656968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.