Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj na bazarze kupiłem surowe śledzie,sprzedawca poradził,żeby zrobić w occie

Jak je przyrządziłeś bo na zdjęciach wygląda jakbyś surowe włożył w zalewę .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482148
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki się trafił i będzie bobber

Grzesio, teraz to "pojechałeś"... jak sobie sprawisz coś takiego... uuu, grubo będzie :)

PS Mam kumpla w pracy też zapaleńca motocyklistę to mi wytłumaczył co to ten bobber :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482150
Udostępnij na innych stronach

:) tak to są surowe śledzie,zrobiłem zalewę dodając ocet,cukier,sól,ziele,liść,gorczycę a co wyjdzie zobaczę :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482187
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodając ocet,cukier,sól,ziele,liść,gorczycę a co wyjdzie zobaczę :)

A jakieś proporcje? :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482216
Udostępnij na innych stronach

:) nie ma żadnych proporcji,robię zawsze na smaka :) zalewa musi mi smakować,równoważyć się :tongue:

 

Wczoraj upiekłem kurczaka :)

 

post-41869-0-73339500-1457172780_thumb.jpgpost-41869-0-88195900-1457172787_thumb.jpg

 

post-41869-0-53330400-1457172794_thumb.jpgpost-41869-0-61150400-1457172801_thumb.jpg

 

post-41869-0-34402900-1457172809_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482218
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj upiekłem kurczaka

A możesz coś bliżej napisać? Wygląda na wartego grzechu popełnienia.  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482336
Udostępnij na innych stronach

:) prosta sprawa,obsypałem przyprawami z solą i na dobę do lodówki,obsmażyłem lekko warzywa na patelni dodając też troszeczkę przypraw i soli (mam zrobioną taka ,,posypkę,,), podudzie koniecznie na końcu trzeba obkroić dookoła kości i obsunąć skórę (lepiej to wygląda po upieczeniu i można brać ręką )podlewam 0,5 szklanki wody i polewam olejem.Piekę do ładnego koloru około 1,5h 180*C.Warzywa dajesz jakie lubisz.Dałem cebulę,czosnek,seler bulwę i naciowy,por,marchew.Danie super do wódeczki lub obiad.

 

Próbowałem przed chwilą śledzie :tongue: :tongue: jestem pod wielkim wrażeniem są super warto zrobić :)

 

Zdjęcie wyszło fatalne :( nie przestawiłem aparatu :mad:

 

post-41869-0-14069800-1457207107_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482362
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie wyszło fatalne :( nie przestawiłem aparatu :mad:

 

attachicon.gifDSC09312.JPG

:) Grzegorz, nie "wyładuj" się, twoje imię  niezaprzeczony znak firmowy. Foto jest wtórne... ;)

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482364
Udostępnij na innych stronach

Czyli to są surowe śledzie tylko "zmacerowane " zalewą octową .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482691
Udostępnij na innych stronach

:) tak,zalewę robiłem ,,na oko,,  ogólny zarys;1,5 kg śledzi, zalewa 1-5 ocet-woda (szklanki),1 marchew,1cebula, 10 szt.liści,20 szt.ziela,łyżka gorczycy,2 łyżki soli,2 łyżki cukru,zagotowałem ,ostudziłem,zalałem, po 48h jadalne.Śledzie oczywiście trzeba wy filetować.Są super nawet teraz jadłem na śniadanie.Każdy indywidualnie może sobie do solić,słodzić,dolać  lub ując octu.Najpierw soliłem,dodałem cukru jak mi smakowało dolewałem ocet :tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-482807
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Smacznego, druh.

 

Отправлено с моего SM-G530H через Tapatalk

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-485573
Udostępnij na innych stronach

:) żebym ja tak umiał parę rozganiać :) 

 

Dzisiaj makaron z sosem, do tego wspaniale piwko Piotra,które dostałem w Zakopanym :tongue:

 

post-41869-0-49712400-1458473922_thumb.jpgpost-41869-0-48147400-1458473930_thumb.jpg

 

post-41869-0-24022700-1458473937_thumb.jpgpost-41869-0-75194500-1458473944_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-485981
Udostępnij na innych stronach

:) z ciekawości zrobiłem taki eksperyment ,mięso peklowane na sucho 7 dni :) udziec indyka,pierś kurczaka,polędwica,szynka  :) 

 

bez wędzenia tylko parzenie, kawałek polędwicy i szynkę obsuszyłem w piekarniku (włączyłem termoobieg tem około 100*C) i już wisi na strychu,następnym razem też udziec,pierś obsuszę w piekarniku i dopiero sparzę (będzie ładniejszy kolor) w smaku nie ma różnicy tylko brak zapachu wędzenia :)

 

post-41869-0-86845500-1458925436_thumb.jpgpost-41869-0-97086800-1458925446_thumb.jpg

 

post-41869-0-89254400-1458925457_thumb.jpgpost-41869-0-77392500-1458925466_thumb.jpg

 

post-41869-0-83250900-1458925474_thumb.jpgpost-41869-0-98527600-1458925482_thumb.jpg

 

post-41869-0-49635700-1458925490_thumb.jpgpost-41869-0-90802900-1458925497_thumb.jpg

 

post-41869-0-90615300-1458925508_thumb.jpgpost-41869-0-13549700-1458925518_thumb.jpg

 

post-41869-0-54282100-1458925528_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-487635
Udostępnij na innych stronach

:) w smaku nie ma różnicy tylko brak zapachu wędzenia :)

 

:) To już inny poziom. Dietetyczne żywienie. BIO. :thumbsup:  :clap:  :tongue:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-487962
Udostępnij na innych stronach

:) nowy pomysł :) słoninę peklowałem 2 tygodnie (może troszkę dłużej),po rozkrojeniu na mniejsze kawałki dosoliłem miejsca krojone i całość posypałem ostrą papryką,zamknąłem próżniowo w celu dalszego peklowania :) jadalne powinno być po kilku miesiącach,pierwsza próba w Gąsiorowie, ostatnia za rok :) ocenię po jakim czasie jest najsmaczniejsza :)

 

post-41869-0-25454900-1459584064_thumb.jpgpost-41869-0-95019000-1459584073_thumb.jpg

 

post-41869-0-99746400-1459584082_thumb.jpgpost-41869-0-97883200-1459584090_thumb.jpg

 

post-41869-0-72337600-1459584098_thumb.jpgpost-41869-0-96143000-1459584106_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-488909
Udostępnij na innych stronach

:) kto nie ma wędzarni a ma piekarnik z termoobiegiem to może robić wędliny BIO jak to określił Sasza :)

 

Troszeczkę przesuszone :( zapomniałem,że wiszą na strychu :)

 

post-41869-0-09085300-1459604552_thumb.jpgpost-41869-0-19164000-1459604559_thumb.jpg

 

post-41869-0-59459700-1459604565_thumb.jpgpost-41869-0-71165900-1459604571_thumb.jpg

 

post-41869-0-10898800-1459604580_thumb.jpgpost-41869-0-69937600-1459604586_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-488971
Udostępnij na innych stronach

 

 

:) kto nie ma wędzarni a ma piekarnik z termoobiegiem to może robić wędliny BIO jak to określił Sasza :)

Bardzzo ciekawy sposób, trzeba wypróbować :clap:

Grzesiu czy możesz powiedzieć jak długo podpiekać i w jakiej temp ?? :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-488987
Udostępnij na innych stronach

:) Halinko to nie można nazwać podpiekanie tylko osuszanie :) robiłem podobnie jak w wędzarni tem.około 80*C (piekarnik tak często używam,że się pościerały cyferki i ustawiam ,,na oko,, ) trwało to około godziny i raz obróciłem wędliny,żeby równomiernie obsychały :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/145/#findComment-489031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.