binio1111 Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3951 Opublikowano 13 Września 2017 jednym strzałem z boczkiem,sloniną,indykiem.... ja to chętnie zobaczę jak ser będzie płyną zanim szynki złapią lekki słomiany kolorekNie ogarniam, może za mało wiem . Utrzymując 50° w kibelku ser mi popłynie a szynka będzie blada.? A w kanałówce ser nie popłynie a szynka złapie kolor. Jakaś magiczna ta kanałówka . No chyba, że ma strefy - , 1- temperatura. 2 - dym . 3- dym i temperatura. 4- mrożenie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3952 Opublikowano 14 Września 2017 Arku to musisz Mi przypomnieć ten dowód bo nie pamiętam jak wędziłeś w beczce to dym ,,wpada,, do beczki i ,,uderza,, w ścianę beczki po przeciwnej stronie od kanału i tam jest najwyższa temperatura, tak samo jest w mojej wędzarni to jest tylko fizyka i dlatego są różne temperatury Binio tego VIP-A to chyba dostałeś po znajomości a nie za wiedzę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3953 Opublikowano 14 Września 2017 Wyroby ELGREGORA - są SMACZNE i pięknie uwędzone - kto nie próbował i nie widział na własne gałki - może opowiadać różnie - i nie ma znaczenia czy w kanałowej czy kibelku - ręka mistrza i doświadczenie w opalaniu - i tu i tu jest ważna . a procenty..... może tak ... a może nie koniecznie.....El Gregor szacun jak zawsze Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3954 Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) dym ,,wpada,, do beczki i ,,uderza,, w ścianę beczki po przeciwnej stronie od kanału i tam jest najwyższa temperaturaWcześniej też wędziłem w beczce - poradziłem sobie z tym zjawiskiem (mi to akurat przeszkadzało) - Dałem kolano łukowe fi220 na końcu kanału , żeby wymusić pionowe wyjście dymu i postawiłem deflektor pod kątem, tak, żeby więcej temperatury "rzucał " do przodu nie na tył . Efekt - równa temp w całej beczce - i nie musiałem już niczego przewieszać w czasie wędzenia. Pozdrawiam Binio tego VIP-A to chyba dostałeś po znajomości a nie za wiedzęNie prosiłem o to wyróżnienie i na mszę w tej intencji nie dawałem. Edytowane 14 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3955 Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Przypominam.Boczek wg. Twoich wskazówek wędzony na zimno miał być rozpływający się w ustach a nie był.Co do beczki.Nawet gdy dolot dymu do beczki jest z boku to nigdy nie osiągniesz możliwości wędzenia na gorąco i na zimno w wędzarni kanałowej.Możesz wędzić na ciepło, i ew w dolnej granicy wędzenia na gorąco.Po drugie.Wswoich trzech beczkach nigdy nie miałem dolotu dymu z boku tylko od spodu i rozkład temperatur był mniej więcej jednakowy.Jeśli byś chciał wędzić na zimno i na gorąco w jednej komorze to musiała by być długa i dolot musiał by być z krótszego boku.W beczce tego nie osiągniesz. . Edytowane 14 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3956 Opublikowano 14 Września 2017 :)macie wszyscy rację pod każdym względem co tyczy wędzenia i wielki SZACUNEK dla WASZEJ wiedzy JA tylko staram się coś uwędzić i robię to byle jak jak to oceniacie Wędzone tydzień temu :facepalm: :facepalm: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3957 Opublikowano 14 Września 2017 Wędzone Grzesiu Ty to umiesz podkręcić atmosferę - te niektóre Twoje zdjęcia to chyba na kalendarz by się nadały - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3958 Opublikowano 14 Września 2017 @EL GREGOR, Grzesiu przypominam sobie eksperyment związany z tym "miękkim rozpływającym się boczkiem" ... z tego co kojarzę wątpliwości dotyczyły właśnie twardości i ciągliwości tego wyrobu w funkcji opisanego przez Ciebie procesu peklowania, wędzenia i suszenia/dojrzewania wtedy wątpliwości budziły głównie temperatury Twojego "zimnego wędzenia" ... hmmm ten boczek był jak guma do żucia i trzeba było siadać daleko od ściany ... ale smak OK - miałem okazję próbować u Arka bo sam byłem ciekawy wyników Mnie się Twoje wyroby i ich prezentacja podobają bardzo ... co nie zmienia faktu że Twoje wędzenie jest wędzeniem gorącym a to co opisujesz jako zimne jest w najlepszym wypadku ciepłym ze wskazaniem na bardzo ciepłym Ale i tak Was obu lubię ... więc "nie drapać się dziewczyny" tutaj Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3959 Opublikowano 14 Września 2017 mam zajady i nie mogę się śmiać jak mogę coś i kogoś oceniać jak nie próbowałem tego boczku z pod ściany lub wędzarni,której w życiu nie widziałem jak rozchodzi się temperatura,beczka a skrzynia to tak jak porównywać Mercedesa do Syrenki lub odnosić się do Mojego boczku którego nawet nie widzieliście prócz zdjęcia kończmy już to pitolenie i zapraszam WAS na zlot W-M tam sobie pogadamy i wymienimy smakami [Dodano: 14 wrz 2017 - 14:17] Binio wszedłem na Twój profil i oczom nie wierzyłem jeszcze w kwietniu tego roku zadawaleś proste pytania a po pół roku jesteś ekspertem od wędzenia i wedzarni gratuluję i chylę głęboko czoło Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-566956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 14 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3960 Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Dużo czytam ze zrozumieniem,trenuję i zapamiętuję . A wyroby bardzo ładne - zwłaszcza przekrój kiełbasy mi się podoba . Jesteś mistrzem to i w kartonie potrafisz uwędzić, ale początkujący , który wymuruje kanałówkę z szamotem jeszcze to zimą polegnie. Edytowane 14 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3961 Opublikowano 15 Września 2017 a w kartonie swego czasu wędziliśmy na zlocie W-M jak dobrze pamiętam w Pajtunach,staży uczestnicy pamiętają oczywiście był dymogenaertor operatorem był w tym czasie super kolega Shadow dla przypomnienia ON jest pierwszą osobą ,który nauczył NAS robienia serów i to warto o tym pamiętać (lata 2013-14) Serdecznie go pozdrawiam a jeszcze potrafię uwędzić w kuble na śmieci (oczywiście nowym) wędziłem także;beczka,murowana,szafka ubraniowa,kibelek,krąg betonowy, zakończyłem i zostanę wierny 1x1x1 kanałówka Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 15 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3962 Opublikowano 15 Września 2017 zostanę wierny 1x1x1 kanałówka mam beczkę ,kibelkopodobny oraz kanałówkę która jest cały czas użytkowana i tak pozostanie Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3963 Opublikowano 16 Września 2017 dzisiaj pierwsza próba na zimno kiełbasy z dzika,jest jeszcze za ,,surowa,, ale po niedzieli będzie jadalna. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3964 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Grzegorz nie wiem jak inni ale dla mnie ten przekrój wygląda mocno niepokojąco i źle Co prawda nie znam składu i przepisu ... ale to wtórny temat który i tak nie wszystko wyjaśni. Tapniete z Tapatalk Edytowane 16 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3965 Opublikowano 16 Września 2017 a ile TY w życiu zrobiłeś kiełbasy ,że na podstawie zdjęcia tak oceniasz,kiełbasa jest tłusta i dlatego tak wygląda a co budzi twoje obawy bardzo jestem ciekaw Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3966 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Grzegorz bardzo dużo ... ja się z Tobą nie zamierzam licytować. Popatrz na kolor nie tylko masy wiążącej ale i kawałków mięsa wewnątrz przekroju ... czemu to niepokojące to sam się zastanów. O związaniu farszu nie wspomnę bo widać ... Ale ok rozumiem więcej się nie odezwę ... Łołł ... jaką piękna kiełbasa smacznego koniec kropka. Tapniete z Tapatalk Edytowane 16 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3967 Opublikowano 16 Września 2017 Niebezpiecznie jest zjadać surowe mięso z dzika . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3968 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Niebezpiecznie jest zjadać surowe mięso z dzika A gdzie Ty tam widzisz surową kiełbasę.?Ładnie upieczona i podsuszona tylko szkoda że słabo związany farsz. Edytowane 16 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3969 Opublikowano 16 Września 2017 napisałem slowo ,,surowa,, to nie miało znaczyć surowe mięso a zobaczymy co z farszem się zrobi za kilka dni zaraz idę obrócić o 180*,żeby równo obsychała Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3970 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) napisałem slowo ,,surowa,, to nie miało znaczyć surowe mięso To gramy w grę w słówka.? . Zdjęcia znikają z próby na ciepło.Czary jakieś. a zobaczymy co z farszem się zrobi za kilka dni zaraz idę obrócić o 180*,żeby równo obsychałaCzym będziesz bardziej suszył tym będziesz miał mniej związany farsz.Dałeś po prostu za mało III jak na kiełbasę z dzika. Edytowane 16 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3971 Opublikowano 16 Września 2017 nie ma czarów tylko są na 202 stronie a to pokaże czas czy to gra słów czy faktów Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3972 Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) nie ma czarów tylko są na 202 stronie O znalazły się w innym miejscu.Jak w piosence ."Pojawiam się i znikam i znikam" .No to jak była obróbka termiczna czy nie bo już nie wiem. Edytowane 16 Września 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #3973 Opublikowano 16 Września 2017 w żadnym innym tam były od początku zaczynasz być ,,menconncy,, jak by powiedział Górol zaczynam podejrzewać,że należysz to tej przodującej grupy,która co dziennie musi wysłać kilkanaście postów i tak nie mam zamiaru WAS gonić,Między nami jest ponad 5000 różnicy Kończymy tą jałową wymianę zdań ja i tak będę robił wędliny tak jak do tej pory A kiełbasę z dzika zrobiłem z powierzonego mięsa,tyle co przywieźli to tyle odbiorą Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3974 Opublikowano 16 Września 2017 ja i tak będę robił wędliny tak jak do tej pory Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #3975 Opublikowano 16 Września 2017 Kończymy tą jałową wymianę zdań ja i tak będę robił wędliny tak jak do tej pory A czy ja Ci każę coś robić po mojemu. Problem to masz z tym że lubisz konfabulować,żeby pokazać jaki to inny jesteś od reszty a tak naprawdę to robisz jak inni.I jeszcze z jednym masz problem.Jak ktoś zagoni Cię w kozi róg to zaczynasz pisać nie na temat tylko ad persona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/159/#findComment-567236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.