Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: a bo dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka :grin:

 

A najważniejsze jak wiemy to jest praktyka zdobyta podczas wykonywania każdej pracy. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228379
Udostępnij na innych stronach

Gdybym miał dostęp do mleka! (prawdziwego), ech... co za widok! serce zaczyna szybciej bić a żołądek burczeć. :clap:

Zapraszam do mnie :grin:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228380
Udostępnij na innych stronach

;) no i wydusiłem z Ciebie przepis -bolało ? :cool: :grin:

 

To zbierając to kupu i przestawiając kolejność wyszło nam coś takiego :

 

Przepisu jako takiego nie mam.

 

Za każdym razem coś zmieniam, szukam swojego smaku. Tak jak w wędlinach.

To kombinuje z kwasowością, teraz na przykład dodałem własny jogurt.

 

Na 20l mleka daję 30 kropli (przypis- podpuszczki), dodaję barwnika 25 kropli na 20l mleka

po 45 min. kroje bardzo powoli skrzep żeby jak najmniej białka przedostało się do serwatki. Najpierw nożem potem trzepaczka. Zależy jaki ser robię to rozdrabniam ziarno serowe na odpowiednie kawałki.

 

Podgrzewam masę serowa ponownie (37-40*C) w kotle,skrzep przy tym stale ostrożnie mieszam i jednocześnie rozdrabniam.

 

Po odciśnięciu pierwsze dwa dni leży na blacie w kuchni i co kilka godzin jest przewracany i obcierany papierowym ręcznikiem.

 

Następnie leży w lodówce i też go przewracam i wycieram tylko rzadziej (raz - dwa na dobę to zależy jak był odciskany). Po około dwóch-czterech tygodniach jest już jadalny ale nie ma jeszcze pełnego smaku. Następnie pakuje go próżniowo. Jesienią i zimą będzie leżał w garażu.

Jogurt dodaję na początku podgrzewania mleka gdy mleko osiągnie 37*C to dodaję podpuszczkę rozmieszaną z wodą.Mieszam przez minute i łopatką hamuję ruch wirowy mleka.Z serwatki robię ricottę,dodaję do sosów,piję i oczywiście kąpiel dzisiaj wieczorem.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228383
Udostępnij na innych stronach

Próbowałam "do kupy" zebrać informacje na temat wyrobu tytułowej "Kiełbasy wiejskiej".

Może coś przeoczyłam, ale nie udało mi się :blush: .

Proponuję, żeby jednak autor to zrobił :cool:

Co do serów, brakuje istotnej informacji o wysalaniu :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228451
Udostępnij na innych stronach

:grin: autor proponuje wykasować cały temat od 1-77 strony :grin:

 

A informacji o wysalaniu nie BĘDZIE :grin:

 

W temacie jest jeszcze drugi człon ,,i inne wyroby,,.

 

Nie wiem Aniu dlaczego TY MNIE tak nie LUBISZ co wielokrotnie to odczułem :sad:

 

Autor bierze urlop w tym temacie.

 

:grin: roger :grin: dlatego tak mało piszę,żeby nie być dręczony z odpowiedziami co autor miał na myśli :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228471
Udostępnij na innych stronach

Grzechu ja intencje znam;) dlatego pozbieralem to do kupy ;) często pracuję podobnie jak Ty bez konkretnego przepisu i gramatury bo tak lubię i to tez przestałem opisywać bo zawsze bedzie czegoś za dużo lub za mało albo też uwłaczę Tradycji ;)

I nie wygłupiaj się tu z urlopem bo to fajny kącik ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228475
Udostępnij na innych stronach

:grin: widzę,że już cześć zdjęć z tego tematu od wczoraj zostało usuniętych :grin:

 

:grin: Gratulacje dla CENZORA :clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228581
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, może hosting tych zdjęć padł? zdarza się, wiele razy brakuje fotek :P

po co ktoś miałby usuwać zdjęcia Twoich wspaniałych wyrobów..

Jestem bardzo pro, jeżeli chodzi o przepisy niedokładne.. będące bardziej zaleceniami, opisami czy ogólnymi wskazówkami ;) w końcu cała zabawa to pobawić się i poszukać tego co nam będzie odpowiadało :D Pozdrawiam Cię serdecznie

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-228586
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, super :grin: jaka słoonina :shock:

4 zdjęcie od dołu.. tego Pana chyba znam z widzenia :P nie prowadzi czasem jakiegoś programu kulinarnego? :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229197
Udostępnij na innych stronach

Cholerka,a ja byłem 20 km od Mrągowa i nie wiedziałe,że jest taka imprezka. :devil:

Na następny weekend zabieram za sobą laptopa. :!:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229201
Udostępnij na innych stronach

ale u Was tych imprez... super, a ta słonina... ja szybkie boczki Pokemona... :cool: Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229206
Udostępnij na innych stronach

Ja tez byłem, ale koźline sie nie załapałem. Chyba bylo 3 razy tyle ludzi co porcji ;) a te słonike to nabyłem-taka krucha,z ziołami :D
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229216
Udostępnij na innych stronach

:grin: PanBoczek,na tym zdjęciu jest prof. Grzegorz Russak.Prowadzi programy kulinarne,przeważnie z dziczyzny. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229217
Udostępnij na innych stronach

prof. Grzegorz Russak.Prowadzi programy kulinarne

Aktualnie na TVP Polonia od poniedziałku do piątku ok.godz. 10:40 powtarzają Jego program-serial pt. Smaki Polskie (ok. 100 odcinków).
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229220
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj robiłem kiełbasy,zostało trochę mięsa :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images41.fotosik.pl/1674/2effd71b968b0240med.jpg

 

http://images35.fotosik.pl/1541/326754b2e08f1e26med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229234
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj był dzień z pod znaku soi.

 

Ser tofu,kotlety,pasztet,pierogi. :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/46/#findComment-229401
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.