EL GREGOR Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1951 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 :grin: Klub nazywa się Wiraż Bartoszyce :grin: J. Białe Puszcza Augustowska :grin: [/url Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1952 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 EL GREGOR, dzien dobry , bardzo prosze jeśli możesz i masz czas przyślij mi obiecany przepis , b. mnie goni termin a taka kiełbaska , która robisz b. pasuje doi mojego zamierzenia , Dziekuje .Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1953 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 :grin: Wojtku :grin: pamiętam,ale jestem trochę zaganiany.Teraz jadę do Elbląga jak wrócę to napiszę :grin: W tym temacie już wielokrotnie pisałem o tej właśnie kiełbasie :grin: jak masz czas i chęć to poszukaj jak masz nóż na gardle :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1954 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 EL GREGOR, dzieki bede szukał , zawsze moze jednak wpadnie Ci jakiś szczegół .Pozdrawiam Wojtek Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1955 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 :grin: to jest bardzo prosta kiełbasa :grin: Mięso z szynki kroje na wielkość dużej śliwki,pekluje mieszanką pelosoli i soli w stosunku 30-70. z przyprawami,ziele,pieprz,jałowiec,kolendra,kminek tłukę w moździerzu.Resztę przypraw jak czosnek,majeranek,gorczycę podczas mieszania już mięsa (za tydzień). Mieszanki peklującej daję 20g na 1kg mięsa.Mięso przykrywam słoniną,którą kroję na grubość 5 mm i też posypuję mieszanką z obu stron. Mięso odstawiam na tydzień do lodówki. Po tygodniu lepsze kawałki szynki kroje na ok.1x1cm,pozostałą część szarpak maszynka zelmer 5,słoninę mielę na 3. Wyrabiam najpierw mięso krojone,dokładam mielone i dolewam na 10kg mięsa około 1l wody z kranu.po wyrobieni dokładam słoninę,wyrabiam do jednolitej masy. Nabijam w osłonki i jak jest chłodno to wieszam w garażu,teraz kładę do pojemnika i leży do wędzenia w lodówce. Wędzę zależy od pory roku 2-3h do koloru słomki lub jak się zaczyna szklić. Tak wygląda dzisiaj po 12 dniach od wędzenia. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1956 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Grzesiu, katujesz ta swoją ścinkową kiedy ja bede miał wędzarnie... :devil: Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1957 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 EL GREGOR, dziekuje zaraz do roboty >Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1958 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 słoninę mielę na 3. to nie pomyłka? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1959 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 :grin: to jest jeden z pierwszych serów jakie zrobiłem :grin: luty 2012r :grin: W smaku jako taki,ciężko się kroi bo jest lekko mazisty (nie zepsuty,robiony z przepisu cheddara ) to już chyba ,,ostatni mohikanin,, z tego okresu mojej nauki robienia serów. Jeszcze kilka kawałków zostało z okresu lato 2012r. W tej chwili właśnie robię sery :grin: ser do wędzenia ocieka a masa serowa na sery twarde wylądowała w formach. :grin: Jutro z rana kiełbasa. :grin: Maad to nie pomyłka :grin: tylko przed mieleniem wkładam do zamrażalnika. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1960 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 EL GREGOR, Jak coś pokażesz co wydreptasz to zawsze szczena mi opada moje :clap: a ta kiełbaska z fota to :thumbsup: chociaż tłuszczyk, ale bym się skusił pozdrawiam cieplutko :grin: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1961 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 EL GREGOR, a jakie stosujesz proporcje mięsa z szynki do słoniny? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1962 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Maad to nie pomyłka :grin: tylko przed mieleniem wkładam do zamrażalnika. chyba będę musiał Cię poprosić o naostrzenie moich sitek Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1963 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 :grin: Maad :grin: kup nowe ta sama cena :grin: Todek stosunku słoniny do mięsa to nie znam :sad: ponieważ daje tylko tyle żeby nakryć mięso (na 10kg mięsa to jest chyba ze 30 dkg słoniny) Todek to są zdjęcia mięsa z dzika ale wszystko robię tak samo jak wieprzowe . :grin: Nie chciało Mi się szukać były w kompie. :blush: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1964 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 to jest jeden z pierwszych serów jakie zrobiłem luty 2012r Jeszcze kilka kawałków zostało z okresu lato 2012r. Grzesiu nie szalej z tym krojeniem i jedzeniem. Zostaw coś do Gąsiorowa. Przywiozę ostatni kawałek cheddara z 15.04.12 (17 m-cy) Do szybkiego zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1965 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 :grin: A to dzięki Twojej wielkiej wiedzy dzisiaj robię sery :grin: Mój Cheddar to nie to co Twój :grin: :thumbsup: :clap: Przywiozę ser z dziurami, który robiłem w kwietniu tego roku :grin: Do szybkiego :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1966 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: Maad :grin: Teraz właśnie robię kiełbasę,słonina mielona na 3 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1967 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 słonina mielona na 3 Grzesiu .... masz suwmiarkę? Na oko to wiadomo, chłop w szpitalu, ale to sitko wygląda na 4 lub 5 Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1968 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: suwmiarki nie posiadam :sad: znalazłem śrubkę 5 i w otwór nie wchodzi a śrubka 3 ma luz,to możesz mieć rację,że to 4.Cały czas byłem przekonany,że to 3.Kupowałem w sklepie jako 3,widocznie sprzedawca podał 4. :grin: W takim razie przepraszam wszystkich,że pisałem sitko 3 a w rzeczywistości to 4. :grin: To oznacza,że jestem już stary i ślepy :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1969 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 To oznacza,że jestem już stary i ślepy :sad:Oj tam, oj tam, jak myślałeś że masz mniejsze fi a wyszło że masz większe to chyba dobrze, a jak jeszcze wszyscy są zadowoleni... :grin: Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1970 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: suwmiarki nie posiadam :sad: znalazłem śrubkę 5 i w otwór nie wchodzi a śrubka 3 ma luz,to możesz mieć rację,że to 4.Cały czas byłem przekonany,że to 3.Kupowałem w sklepie jako 3,widocznie sprzedawca podał 4. :grin: W takim razie przepraszam wszystkich,że pisałem sitko 3 a w rzeczywistości to 4. :grin: To oznacza,że jestem już stary i ślepy :sad: Grzegorz , jeżeli kupowałeś "oryginała do Zelmera" to typowy wymiar jest 4,7mm . Na podstawie zdjęć trudno to ocenić ale może to być właśnie ten rozmiar. Ja jeszcze mam pytanie czysto techniczne ... Jak przy takim rozdrobnieniu słoniny udaje Ci się ją równomiernie rozprowadzić w grubym farszu?. Czy masz jakąś tajną technikę, czy mozolisz się do czasu aż uznasz , że to już. Jeżeli jakiś przepis wymaga tylko przemieszania bez puszczenia kleju to już sobie zupełnie tego nie wyobrażam . pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1971 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 słonina mielona na 3Czy cała jest mielona? W innym miejscu pisałeś, że część słoniny kroisz w drobną kosteczkę. Na przekroju Twojej apetycznej kiełbasy widoczne są kawałeczki słoniny, co potwierdzałoby powyższe. Faktycznie, sitko Zelmera ma średnicę oczek 4,7mm. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1972 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Faktycznie, sitko Zelmera ma średnicę oczek 4,7mm.W moim Zelmerku najmniejsze fabryczne sitko ma 2,7 mm potem 4 i na końcu 8. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1973 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: jpionka,mieszam do czasu kiedy uznam że jest OK. Zelmer jest bardzo stary i oryginalnych sitek już nie posiadam. Aniu,słoninę kroję jak robię kiełbasę ścinkową w osłonce białkowej fi 40,50,60. Jak robię w jelicie nie kroję tylko mielę a te większe kawałki jak nieraz widać to przerośnięte mięso mielone szarpakiem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1974 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 EL GREGOR, Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie mianowicie, czy w czasie wędzenia dochodzi do denaturacji białka. Innymi słowy, czy kiełbasa jest poddana obróbce termicznej w wędzarni czy też jest kiełbasą surową. Gdybym miała sposobność degustacji tej kiełbaski to nie zawracała bym Ci głowy :blush: Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1975 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 :grin: Aniu na fachowych określeniach to Ja się nie znam :sad: wędzę w tym samym miejscu co sery (z przodu wędzarni od paleniska,tam jest najniższa temperatura w lato też podkładam pod worek belkę drewnianą aby stworzyć upływ temperatury). Jak tylko zobaczę,że kiełbasa zaczyna się szklić (staram się do tego momentu nie doprowadzać )to już dłużej nie wędzę.Kilka krotnie jest obracana o 180* w celu równomiernego wędzenia.Surowa na pewno nie jest.Najlepiej jak ma lekki kolor słomkowy,resztę zrobi czas i temperatura obsychania. Mi się wydaje,że tu dużą rolę w tej kiełbasie ma peklowanie (od razu z częścią przypraw) i czas 7 dni. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/79/#findComment-296944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.