Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy jest jakiś sposób żeby nie pękały??? zostało mi 100m jelit.

Posmarować tłuszczem lejek to zapewne wiesz , przepłukać wewnątrz przed nakładaniem na lejek , oraz bardzo duża cierpliwość . :smile:

 

Pozdrawiam

 

Może jeszcze masz rozmiarowo za duży lejek .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105088
Udostępnij na innych stronach

są przeterminowane za długo leżały w soli .

Po roku w soli i w lodówce - nie było problemu .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105091
Udostępnij na innych stronach

Ja używam krótkiego lejka (10 cm) średnica coś około 10 mm. Najlepiej robić kabanosy w dwójkę.Trochę cierpliwości.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105092
Udostępnij na innych stronach

Andrzej k te jelita wyrzuciłem i kupiłem nową paczkę

 

I z tym należy się liczyć że jelita mogą być " nie pierwszej młodości " Na szczęście jeszcze nie trafiłem , coby cała partia była do wyrzucenia . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105099
Udostępnij na innych stronach

 

Jestem już z Wami ponad rok ,więc czas się pochwalic czego się nauczyłam.

Moje pierwsze wędzenie w tym roku było w sobote.

Od lewej :wątrobianka grubo mielona wg AndrzejaK,kiełbasa również wg AndrzejaK.

Miałam okazje próbować tych wyrobów zrobinych przez samego autora i bardzo mi smakowały .I ostatnia kiełbasa chłopska Szczepana.

Wszystko jest bardzo smakowite :tongue:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105543
Udostępnij na innych stronach

więc czas się pochwalic czego się nauczyłam.

Ładnie pachnie mniam :smile:

Kiedyś też takie będę umiał zrobić :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105547
Udostępnij na innych stronach

Istne cudeńka , piękności. Należą się się koleżance pochwały . :grin: :grin: :grin: .

Ślinka leci :tongue: :tongue: :tongue: .

Tylko czy to do świąt dotrwa , może się na wycieczkę wybiorę :lol: :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105548
Udostępnij na innych stronach

luciola 5 - pięknie wyglądają Twoje wyroby, ale chciałbym spróbować tej wątrobianki grubo mielonej.

Pamiętam JĄ, jak byłem dzieckiem, będąc na wakacjach w Wielkopolsce tamtejszy masarz właśnie taką wytwarzał.

Może taką zrobisz (chociaż kawałek) na zjazd w czerwcu?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105559
Udostępnij na innych stronach

Jestem już z Wami ponad rok ,więc czas się pochwalic czego się nauczyłam.

 

 

 

 

Pogratulować i to mocno :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105597
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje Wszystkim za miłe słówka :blush:

 

Kiedyś też takie będę umiał zrobić

Zbóju nie bądż taki skromny :grin: .Obserwuje Twoje poczynania i jestem pod wrazeniem.

Może taką zrobisz (chociaż kawałek) na zjazd w czerwcu?

PePe właśnie mam to w planie .Leberka wg AndrzejaK jest naprawdę smaczna.

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105652
Udostępnij na innych stronach

A to moje pierwsze wędzenie w tym roku. Borniak się spisał, choć przy wiosennej pogodzie (11°C) nie udało mi się osiągnąć w komorze temperatury wyższej niż 70°C i koniec końców kabanosy parzyłem. Na dziś krakowska do uwędzenia, wczoraj niestety deszcz zmusił mnie do przerwania wędzenia.

Kabanosy kruche i "strzelają" podczas gryzienia. Szynka soczysta i aromatyczna, polędwica niestety za sucha, choć parzyłem w 70°C do 55°C wewnątrz. Nie wiem co nie tak, ale trochę przesuszona.

 

 

http://img260.imageshack.us/img260/9933/cimg4312y.th.jpg http://img101.imageshack.us/img101/9167/cimg4325q.th.jpg http://img98.imageshack.us/img98/1916/cimg4324x.th.jpg

 

 

http://img641.imageshack.us/img641/2622/cimg4305l.th.jpg http://img228.imageshack.us/img228/7066/cimg4307.th.jpg http://img714.imageshack.us/img714/4619/img8639sw.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105735
Udostępnij na innych stronach

A to moje pierwsze wędzenie w tym roku.

Niezły zaczątek do "grubszego " wędzenia, u mnie dopiero we Wtorek rozpoczęcie sezonu (oby nie padało) :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105742
Udostępnij na innych stronach

A to moje pierwsze wędzenie w tym roku

Na podłodze widzę miseczki, mam nadzieję że właciciela tam nie ma bo wędliny są piękne i na pewno pyszne. :tongue:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105743
Udostępnij na innych stronach

Właściciel nie wykazywał większego zainteresowania, co innego jak kroiłem mięso do peklowania :)

 

http://img688.imageshack.us/img688/6803/cimg4306.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105744
Udostępnij na innych stronach

Borniak się spisał, choć przy wiosennej pogodzie (11°C) nie udało mi się osiągnąć w komorze temperatury wyższej niż 70°C

Szynka soczysta i aromatyczna, polędwica niestety za sucha, choć parzyłem w 70°C do 55°C wewnątrz.

Jeśli w wędzarni panowała przez prawie cały czas wędzenia temp. około 70 C to, nie warto było parzyć polędwicy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105784
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że kolega pisał tylko że nie był w stanie podnieść temperatury aby "upiec" kabanosy
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105787
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, szynkę i polędwicę wędziłem w 45°C.

 

Dziś udało mi się w Borniaku ociągnąć 90°C, wystarczyło wyjąc blachę/deflektor. Krakowska się udała, niestety zamiast pieczenia było parzenie, bo znów zaczęło padać.

http://img176.imageshack.us/img176/6653/cimg4392.th.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105811
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.