kempes Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Marca 2010 Andyandy, kiedy Ci pękają ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Marca 2010 Andyandy, Jak długi masz lejek? Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 17 Marca 2010 czy jest jakiś sposób żeby nie pękały??? zostało mi 100m jelit. Posmarować tłuszczem lejek to zapewne wiesz , przepłukać wewnątrz przed nakładaniem na lejek , oraz bardzo duża cierpliwość . :smile: Pozdrawiam Może jeszcze masz rozmiarowo za duży lejek . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 17 Marca 2010 W zeszłym roku miałem podobny problem z jelitami baranimi podejrzewam że są przeterminowane za długo leżały w soli . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 17 Marca 2010 są przeterminowane za długo leżały w soli . Po roku w soli i w lodówce - nie było problemu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Marca 2010 Ja używam krótkiego lejka (10 cm) średnica coś około 10 mm. Najlepiej robić kabanosy w dwójkę.Trochę cierpliwości. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Marca 2010 Andrzej k te jelita wyrzuciłem i kupiłem nową paczkę i z tymi już nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Marca 2010 Andrzej k te jelita wyrzuciłem i kupiłem nową paczkę I z tym należy się liczyć że jelita mogą być " nie pierwszej młodości " Na szczęście jeszcze nie trafiłem , coby cała partia była do wyrzucenia . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Marca 2010 Jestem już z Wami ponad rok ,więc czas się pochwalic czego się nauczyłam. Moje pierwsze wędzenie w tym roku było w sobote. Od lewej :wątrobianka grubo mielona wg AndrzejaK,kiełbasa również wg AndrzejaK. Miałam okazje próbować tych wyrobów zrobinych przez samego autora i bardzo mi smakowały .I ostatnia kiełbasa chłopska Szczepana. Wszystko jest bardzo smakowite :tongue: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Marca 2010 więc czas się pochwalic czego się nauczyłam.Ładnie pachnie mniam :smile: Kiedyś też takie będę umiał zrobić :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Marca 2010 Istne cudeńka , piękności. Należą się się koleżance pochwały . :grin: :grin: :grin: . Ślinka leci :tongue: :tongue: :tongue: .Tylko czy to do świąt dotrwa , może się na wycieczkę wybiorę :lol: :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Marca 2010 Wszystko jest bardzo smakowite :tongue: Jak smakuje tak jak wyglada to napewno!? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 19 Marca 2010 luciola 5 - pięknie wyglądają Twoje wyroby, ale chciałbym spróbować tej wątrobianki grubo mielonej.Pamiętam JĄ, jak byłem dzieckiem, będąc na wakacjach w Wielkopolsce tamtejszy masarz właśnie taką wytwarzał.Może taką zrobisz (chociaż kawałek) na zjazd w czerwcu? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Marca 2010 Jestem już z Wami ponad rok ,więc czas się pochwalic czego się nauczyłam. Pogratulować i to mocno :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 20 Marca 2010 luciola5 i dlatego warto być na tej stronie by robić takie wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 20 Marca 2010 Dziekuje Wszystkim za miłe słówka :blush: Kiedyś też takie będę umiał zrobić Zbóju nie bądż taki skromny :grin: .Obserwuje Twoje poczynania i jestem pod wrazeniem. Może taką zrobisz (chociaż kawałek) na zjazd w czerwcu? PePe właśnie mam to w planie .Leberka wg AndrzejaK jest naprawdę smaczna. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Marca 2010 A to moje pierwsze wędzenie w tym roku. Borniak się spisał, choć przy wiosennej pogodzie (11°C) nie udało mi się osiągnąć w komorze temperatury wyższej niż 70°C i koniec końców kabanosy parzyłem. Na dziś krakowska do uwędzenia, wczoraj niestety deszcz zmusił mnie do przerwania wędzenia. Kabanosy kruche i "strzelają" podczas gryzienia. Szynka soczysta i aromatyczna, polędwica niestety za sucha, choć parzyłem w 70°C do 55°C wewnątrz. Nie wiem co nie tak, ale trochę przesuszona. http://img260.imageshack.us/img260/9933/cimg4312y.th.jpg http://img101.imageshack.us/img101/9167/cimg4325q.th.jpg http://img98.imageshack.us/img98/1916/cimg4324x.th.jpg http://img641.imageshack.us/img641/2622/cimg4305l.th.jpg http://img228.imageshack.us/img228/7066/cimg4307.th.jpg http://img714.imageshack.us/img714/4619/img8639sw.th.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Marca 2010 A to moje pierwsze wędzenie w tym roku.Niezły zaczątek do "grubszego " wędzenia, u mnie dopiero we Wtorek rozpoczęcie sezonu (oby nie padało) :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Marca 2010 A to moje pierwsze wędzenie w tym rokuNa podłodze widzę miseczki, mam nadzieję że właciciela tam nie ma bo wędliny są piękne i na pewno pyszne. :tongue: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Marca 2010 Właściciel nie wykazywał większego zainteresowania, co innego jak kroiłem mięso do peklowania http://img688.imageshack.us/img688/6803/cimg4306.th.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Marca 2010 Borniak się spisał, choć przy wiosennej pogodzie (11°C) nie udało mi się osiągnąć w komorze temperatury wyższej niż 70°CSzynka soczysta i aromatyczna, polędwica niestety za sucha, choć parzyłem w 70°C do 55°C wewnątrz.Jeśli w wędzarni panowała przez prawie cały czas wędzenia temp. około 70 C to, nie warto było parzyć polędwicy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Marca 2010 Wydaje mi się że kolega pisał tylko że nie był w stanie podnieść temperatury aby "upiec" kabanosy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Marca 2010 Dokładnie, szynkę i polędwicę wędziłem w 45°C. Dziś udało mi się w Borniaku ociągnąć 90°C, wystarczyło wyjąc blachę/deflektor. Krakowska się udała, niestety zamiast pieczenia było parzenie, bo znów zaczęło padać. http://img176.imageshack.us/img176/6653/cimg4392.th.jpg Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-105811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Marca 2010 Jack, przywieź na zlot trochę tej soli. a oto sól, której używam w Tanzanii :smile: prosto z Oceanu Indyjskiego trochę mocniejsza od Naszej Rodzimej :grin: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3718-i-w%C4%99dzenie-2010/page/2/#findComment-107430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.