Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie

mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych

jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu;

choć byś Andrzejku wędził 4 godz. efekt ten nie jest do wyeliminowania,w miejscach

tzw. mleka będzie kolor taki matowo brązowy-bury.

. Ja uważam że to jest wada mięsa. a zwłaszcza gdy świnie dokarmiane są mlekiem .

Często zdarza się ze szynki i polędwice uwędzone prawidłowo wrzucone do gorącej wody pokrywają się wyciekającym białkiem -jak piszesz mleczkiem.. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-106811
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

Andrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie

mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych

jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu;

 

Mareczku , ta fotka była robiona w fazie wstępnego osuszania i zapewne zdjęcie nie oddaje tego co było w rzeczywistości . W fazie końcowej , szyneczki miały cudowny kolorek i pięknie się uwędziły . Oczywiście czekam z utęsknieniem na spotkanie z Tobą .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-106813
Udostępnij na innych stronach

Mareczku , ta fotka była robiona w fazie wstępnego osuszania i zapewne zdjęcie nie oddaje tego co było w rzeczywistości . W fazie końcowej , szyneczki miały cudowny kolorek i pięknie się uwędziły . Oczywiście czekam z utęsknieniem na spotkanie z Tobą .

witam

widziałem efekt końcowy :clap: gratuluje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107265
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam taki problem:

Wczoraj szyneczki uwędziłem i "sparzyłem". Dzisiaj z rana przekroiłem jedną żeby zobaczyć jak wyszły i wyszły tak, że niestety w środku są surowe :-(. Błędy jakie mogłem popełnić to jedynie temperatura parzenia (nie mam termometru niestety). Dodam że wrzuciłem szyneczki zimne do gotującej się wody na 15min a później zmniejszyłem temperaturę (nie wiem do jakiej) i gotowałem jeszcze 40 min.

Co mogę z tym fantem zrobić? Czy mogę ponownie gotować szyneczki? Co z nimi się stanie jeśli drugi raz będę gotował? A może do piekarnika?

 

Proszę pomóżcie niestety są to moje pierwsze wędzonki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107332
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj jeszcze raz zaparzyć, ale teraz już bez gotowania. Przyjmuje się ok. 50 min. w temp. ok. 83-85 st.C na 1 kg szynki. Jeśli szynka waży np. 1,5 kg, daje to czas parzenia ok. 75 min. Dane te dotyczą parzenia szynek ciepłych, prosto z wedzarni, wkładanych do gotującej wody (temperatura wody spadnie).

Podczas parzenia będziesz widział unoszace sie z dna naczynia małe pęcherzyki pary i lekkie parowanie nad powierzchnia wody (do scianki garnka nie mozesz prawie dotknąć). To świadczy o temperaturze ok. 85-90 st.C

Możesz szynki włozyć do woreczków foliowych.

I na przyszłość najpierw czytać, czytać i jeszcze raz czytać, a najlepiej czytać i pytać. :wink:

Powodzenia.

PS.

JAK NAJSZYBCIEJ KUP SOBIE NAWET NAJTAŃSZY TERMOMETR.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107335
Udostępnij na innych stronach

Jeśli szynka jest przekrojona to zanurz ja tym końcem we wrzątku na kilka minut.

Kiedyś jak przekroiłem zbyt krótko parzoną szynkę (po mrożeniu i szybko

rozmrażana) to takie "zamknięcie" miejsca krojonego pozwoliło zachować soczystość.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107349
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o torebkach dlatego, że zapobiegają one nadmiernemu odsoleniu szynek. Najprawdopodobniej nie unikniemy w tym przypadku lekkiego obsuszenia wyrobów, gdyż nie znamy temperatury w jakiej były parzone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107352
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

czy z szynką wołową postępujemy tak samo jak z wieprzową?

Prawidłowe zasady wędzenia dotyczą wszystkich rodzajów mięs.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-108485
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Witam mam pytanie poniewaz wedzilem szynki i nie wiem czemu kapalo z nich podczas wedzenia wczesniej osuszalem cala noc,wedzilem 45-55 stopni,dopiero po 12 godzinach byly w miare dobre ale sine w srodku i skurczyly sie strasznie co robie zle
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116669
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie poniewaz wedzilem szynki i nie wiem czemu kapalo z nich podczas wedzenia wczesniej osuszalem cala noc,wedzilem 45-55 stopni,dopiero po 12 godzinach byly w miare dobre ale sine w srodku i skurczyly sie strasznie co robie zle

Myślę ,że jednak za długo wędziłeś 4 / 5 godzin wystarczy w zupełności

Kiedyś też przesadziłem z godzinami i objawy miałem takie same

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116675
Udostępnij na innych stronach

Kolor to efekt złego peklowania, a ubytek wagi jest normą. Nie wiemy ile Ci z tej wagi ubyło, więc trudno się do tego odnieść.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116677
Udostępnij na innych stronach

sine w srodku

Niedopeklowane wg mnie. A jak peklowałeś ?

 

[ Dodano: Sro 07 Lip, 2010 21:11 ]

Oj Zibi mnie wyprzedził :shock: :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116679
Udostępnij na innych stronach

ale sine w srodku

A robiłeś nastrzyk.?.Bo wydaje mi się ,że nie i dlatego masz sine w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116692
Udostępnij na innych stronach

Czesc tak peklowalem 9 dni na 10 kg szynek dalem 5l wody, 500g soli,25g saletry,sadze ze jednak nie przewedzilem poniewaz po 5 godzinach szynki byly blade i kapala z nich dosc ostro,moim zdaniem moze byly zbyt tluste poniewaz nie odciolem tego tluszczu,Robilem nastrzyki.Wczesniej tez wedzilem szynki ale byly naprawde chude i wyszly rewelacyjne po 5 godzinach,tak samo peklowalem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116840
Udostępnij na innych stronach

Z tego ,co pisał kiedys MISTRZ DZIADEK to oprócz nastrzyków należy co jakiś czas szyneczki wymasować co by porządnie w mięśnie weszło i sine w środku nie będzie :grin:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116841
Udostępnij na innych stronach

kapala z nich dosc ostro,moim zdaniem moze byly zbyt tluste

wedzilem 45-55 stopni

Jeśli z szynek kapało, a wędziłeś w temp. do 60 stopni to kapała woda nie tłuszcz.

Nieosuszone szynki.

osuszalem cala noc

Osuszałeś czy to było ociekanie ?

należy co jakiś czas szyneczki wymasować

Można to zrobić przy codziennej kontroli i przekładania mięska :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116847
Udostępnij na innych stronach

Najpierw ociekaly na sznureczku 12 godz ,pozniej osuszalem w wedzarni ,moze robie blad poniewaz po peklowaniu wsadxzam szynki do siatki i wieszam na sznurku i tak ociekaja z wpody,moze nie wsadzac do siatki ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116911
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować najpierw ociekanie potem do siatki i obsuszanie.Niekórzy mówią ,że siatka trzyma wilgoć i dlatego robią odwrotnie.Ja wogóle nie używam siatki do wędzenia.Albo sznuruję albo wieszam na pętelce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116931
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze wyjmuję mięso na wędzonki wieczorem, sznuruję je i umieszczam

w lodówce na talerzu i metalowej kratce. Cała noc to ociekanie.

Rano wyjmuję z lodówki wycieram dokładnie papierowymi ręcznikami i

zostawiam na powietrzu aby osiągnęły temperaturę otoczenia. Potem

dokładne osuszanie w wędzarni do czasu aż staną się całkiem suche.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116989
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.