DZIADEK Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 27 Marca 2010 Andrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu; choć byś Andrzejku wędził 4 godz. efekt ten nie jest do wyeliminowania,w miejscach tzw. mleka będzie kolor taki matowo brązowy-bury.. Ja uważam że to jest wada mięsa. a zwłaszcza gdy świnie dokarmiane są mlekiem . Często zdarza się ze szynki i polędwice uwędzone prawidłowo wrzucone do gorącej wody pokrywają się wyciekającym białkiem -jak piszesz mleczkiem.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-106811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Marca 2010 Witam Andrzeju K fotka z prawej strony przedstawia błąd technologiczny który w zakładzie mięsnym jest niewskazany tzw."mleko na wędzonkach",w warunkach domowych jest do uratowania poprzez podniesienie temp. w końcowej fazie wędzenia,lecz skutkiem ubocznym będzie przypieczenie zewnętrznych warstw batonu; Mareczku , ta fotka była robiona w fazie wstępnego osuszania i zapewne zdjęcie nie oddaje tego co było w rzeczywistości . W fazie końcowej , szyneczki miały cudowny kolorek i pięknie się uwędziły . Oczywiście czekam z utęsknieniem na spotkanie z Tobą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-106813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Marca 2010 Mareczku , ta fotka była robiona w fazie wstępnego osuszania i zapewne zdjęcie nie oddaje tego co było w rzeczywistości . W fazie końcowej , szyneczki miały cudowny kolorek i pięknie się uwędziły . Oczywiście czekam z utęsknieniem na spotkanie z Tobą .witam widziałem efekt końcowy :clap: gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapet Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 30 Marca 2010 WitamMam taki problem:Wczoraj szyneczki uwędziłem i "sparzyłem". Dzisiaj z rana przekroiłem jedną żeby zobaczyć jak wyszły i wyszły tak, że niestety w środku są surowe :-(. Błędy jakie mogłem popełnić to jedynie temperatura parzenia (nie mam termometru niestety). Dodam że wrzuciłem szyneczki zimne do gotującej się wody na 15min a później zmniejszyłem temperaturę (nie wiem do jakiej) i gotowałem jeszcze 40 min.Co mogę z tym fantem zrobić? Czy mogę ponownie gotować szyneczki? Co z nimi się stanie jeśli drugi raz będę gotował? A może do piekarnika? Proszę pomóżcie niestety są to moje pierwsze wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 30 Marca 2010 Spróbuj jeszcze raz zaparzyć, ale teraz już bez gotowania. Przyjmuje się ok. 50 min. w temp. ok. 83-85 st.C na 1 kg szynki. Jeśli szynka waży np. 1,5 kg, daje to czas parzenia ok. 75 min. Dane te dotyczą parzenia szynek ciepłych, prosto z wedzarni, wkładanych do gotującej wody (temperatura wody spadnie).Podczas parzenia będziesz widział unoszace sie z dna naczynia małe pęcherzyki pary i lekkie parowanie nad powierzchnia wody (do scianki garnka nie mozesz prawie dotknąć). To świadczy o temperaturze ok. 85-90 st.CMożesz szynki włozyć do woreczków foliowych.I na przyszłość najpierw czytać, czytać i jeszcze raz czytać, a najlepiej czytać i pytać. :wink: Powodzenia.PS.JAK NAJSZYBCIEJ KUP SOBIE NAWET NAJTAŃSZY TERMOMETR. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 30 Marca 2010 Jeśli szynka jest przekrojona to zanurz ja tym końcem we wrzątku na kilka minut.Kiedyś jak przekroiłem zbyt krótko parzoną szynkę (po mrożeniu i szybko rozmrażana) to takie "zamknięcie" miejsca krojonego pozwoliło zachować soczystość. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 30 Marca 2010 Ja, przysmażałem na patelni rozciętą stronę, i do gara :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 30 Marca 2010 Pisałem o torebkach dlatego, że zapobiegają one nadmiernemu odsoleniu szynek. Najprawdopodobniej nie unikniemy w tym przypadku lekkiego obsuszenia wyrobów, gdyż nie znamy temperatury w jakiej były parzone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapet Opublikowano 30 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 30 Marca 2010 Wielkie dzięki dla kolegi maxell szyneczki sparzone poraz drogi i są suche, ale takie lubię a na słoności straciły tylko jakieś 5mm od brzegów więc wszystko ok jak dla mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-107441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 krótkie pytanie..- czy z szynką wołową postępujemy tak samo jak z wieprzową? Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-108471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 czy z szynką wołową postępujemy tak samo jak z wieprzową? Prawidłowe zasady wędzenia dotyczą wszystkich rodzajów mięs. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-108485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 już doczytałem :grin: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-108506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam mam pytanie poniewaz wedzilem szynki i nie wiem czemu kapalo z nich podczas wedzenia wczesniej osuszalem cala noc,wedzilem 45-55 stopni,dopiero po 12 godzinach byly w miare dobre ale sine w srodku i skurczyly sie strasznie co robie zle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam mam pytanie poniewaz wedzilem szynki i nie wiem czemu kapalo z nich podczas wedzenia wczesniej osuszalem cala noc,wedzilem 45-55 stopni,dopiero po 12 godzinach byly w miare dobre ale sine w srodku i skurczyly sie strasznie co robie zle Myślę ,że jednak za długo wędziłeś 4 / 5 godzin wystarczy w zupełności Kiedyś też przesadziłem z godzinami i objawy miałem takie same Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 7 Lipca 2010 Kolor to efekt złego peklowania, a ubytek wagi jest normą. Nie wiemy ile Ci z tej wagi ubyło, więc trudno się do tego odnieść. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Lipca 2010 sine w srodkuNiedopeklowane wg mnie. A jak peklowałeś ? [ Dodano: Sro 07 Lip, 2010 21:11 ] Oj Zibi mnie wyprzedził :shock: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 7 Lipca 2010 ale sine w srodku A robiłeś nastrzyk.?.Bo wydaje mi się ,że nie i dlatego masz sine w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 8 Lipca 2010 Czesc tak peklowalem 9 dni na 10 kg szynek dalem 5l wody, 500g soli,25g saletry,sadze ze jednak nie przewedzilem poniewaz po 5 godzinach szynki byly blade i kapala z nich dosc ostro,moim zdaniem moze byly zbyt tluste poniewaz nie odciolem tego tluszczu,Robilem nastrzyki.Wczesniej tez wedzilem szynki ale byly naprawde chude i wyszly rewelacyjne po 5 godzinach,tak samo peklowalem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 8 Lipca 2010 Z tego ,co pisał kiedys MISTRZ DZIADEK to oprócz nastrzyków należy co jakiś czas szyneczki wymasować co by porządnie w mięśnie weszło i sine w środku nie będzie :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 9 Lipca 2010 kapala z nich dosc ostro,moim zdaniem moze byly zbyt tlustewedzilem 45-55 stopniJeśli z szynek kapało, a wędziłeś w temp. do 60 stopni to kapała woda nie tłuszcz. Nieosuszone szynki. osuszalem cala nocOsuszałeś czy to było ociekanie ? należy co jakiś czas szyneczki wymasowaćMożna to zrobić przy codziennej kontroli i przekładania mięska :wink: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musgrave Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 10 Lipca 2010 Najpierw ociekaly na sznureczku 12 godz ,pozniej osuszalem w wedzarni ,moze robie blad poniewaz po peklowaniu wsadxzam szynki do siatki i wieszam na sznurku i tak ociekaja z wpody,moze nie wsadzac do siatki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 10 Lipca 2010 Robisz prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Lipca 2010 Możesz spróbować najpierw ociekanie potem do siatki i obsuszanie.Niekórzy mówią ,że siatka trzyma wilgoć i dlatego robią odwrotnie.Ja wogóle nie używam siatki do wędzenia.Albo sznuruję albo wieszam na pętelce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 11 Lipca 2010 Ja zawsze wyjmuję mięso na wędzonki wieczorem, sznuruję je i umieszczamw lodówce na talerzu i metalowej kratce. Cała noc to ociekanie.Rano wyjmuję z lodówki wycieram dokładnie papierowymi ręcznikami izostawiam na powietrzu aby osiągnęły temperaturę otoczenia. Potemdokładne osuszanie w wędzarni do czasu aż staną się całkiem suche. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-116989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Szynka z ostatniego wędzenia czeka na parę . http://img821.imageshack.us/img821/7420/sam0942.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3725-w%C4%99dzenie-szynki/page/5/#findComment-136100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.