Radek. Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2010 Tak jak w temacie. Mam szyneczkę około 2.5 kg , peklowana na mokro wg tabeli Dziadka. Chcę ją uwędzić na zimno. Czy trzeba ją sznurować :question: . A może powiesić całą , tak jak jest :question: . Teraz obcieka , a na noc powieszę na sznurku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wędzenia na zimno. Z opcji szukaj korzystam nader często i podstawy jakieś mam. Ale nie mam praktyki.... :???: [ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 17:21 ] Wędzarka Borniak z dymogeneratorem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2010 Z portalu "Borniaka": Czy jest możliwe użycie BORNIAKA do zimnego wędzenia? Tak, oczywiście doskonale się do tego nadaje włączając tylko generator dymu, a przy zastosowaniu taniego programatora dobowego ustawić czas wędzenia na dowolne godziny i dni... Co do sznurowania szynki, to już Twój wybór, tak jak i czas wędzenia zimnego. Szynka osznurowana, ładniej wygląda, dobrze się kroi i mniej wysycha. Powodzenia Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2010 A jaki może być minimalny czas takiego wędzenia :question: .Jeśli jutro do wygrzanej wędzarki do około 20* wsadzę szyneczkę i potrzymam ją w tej temp. dwie godzinki , potem przerwa i znowu dwie godzinki w temp 20* , to ile dni powtarzać wędzenie ? Trzy , cztery :question: . A może dłużej :question: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2010 Daj jej 2 x po 2-3 godz. dziennie prez 5-7 dni. Tylko nie zdziw się, kiedy jej sporo ubędzie. :grin: Dobrze by było pozostawić ją na noc w komorze, po jej uprzednim przewietrzeniu (jednak te obecne skoki temperatur niezbyt sprzyjają takiemu rozwiązaniu). Przewietrzaj także krótko komorę między poszczególnymi fazami wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2010 Tylko nie zdziw się, kiedy jej sporo ubędzie. :grin: Jestem na to przygotowany :grin: . Na noc muszę wyjmować , u nas w nocy dzisiaj - 9*. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2010 Poszperaj jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 Może cos wybierzesz ciekawego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Lutego 2010 Poszperaj jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 Może cos wybierzesz ciekawego.Czytałem , czytałem...echh. Jeszcze sporo przede mną. Ale mam chęci i determinację :tongue: [ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 18:20 ] A teraz idę sznurować następną szyneczkę. Jak ją przybiję do stołu to będzie łatwiej :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lutego 2010 Rano proza życia zweryfikowała plany co do wędzenia na zimno. Nie szkodzi. Skorzystałem z przepisu Maxella http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 Jeszcze z pół godzinki bo ma teraz 65 *. Wędziłem w sumie 9 godzin. Ale.. O 9 rozgrzałem wedzarnię przy -5 * do 20 * o 9 :30. 11:30 wyłączyłem , a temp. w środku 20 *. Wiem już ,że nici z wędzenia na zimno , bo telefon...O 13 włączyłem temp w wedzarni 10 * . O 13 :30 było 20 * i temp. rosła. O 18 wyłączyłem dymogenerator. Wyszło około 3.5 godziny w temp.40 *. Resztę można potraktować jak osuszanie . Teraz jest 68 *....I znowu dwie szkoły... Wyjmować ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Lutego 2010 Radek_57, Jaki ma kolor szynka - kolor jest wskaźnikiem uwędzenia. Zawsze można dowędzić na drugi dzień. Ps. Jak możesz to jeszcze wędź w temp 40 st Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Lutego 2010 Radek_57, Jaki ma kolor szynka - kolor jest wskaźnikiem uwędzenia. Zawsze można dowędzić na drugi dzień. Ps. Jak możesz to jeszcze wędź w temp 40 stTeraz już nie mogę bo wyjmuję ją z parzenia, Tak się ułożyło , że czasu na długie wedzenie brak. Ale na pewno kiedyś (niedługo) szyneczka będzie wędzona na zimno :wink: Pozdrawiam. Radek. [ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 23:50 ] Ma dokładnie 68 *...Wyjmować czy do 70 * ? [ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 23:54 ] Zrobiłem tak..Jako stary odlewnik wsadziłem palucha do tych 80 * i pomacałem szyneczkę na twardość. Dla mnie starczy i została wyjęta. Rano się zobaczy . :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Lutego 2010 Zrobiłem tak..Jako stary odlewnik wsadziłem palucha do tych 80 * i pomacałem szyneczkę na twardość. Dla mnie starczy i została wyjęta. Rano się zobaczy . :grin:Pochwal się jak wyszło. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Lutego 2010 Pochwal się jak wyszło. Wyszła super i jest przepyszna. Lekki aromat wędzonki , miękka i soczysta zarazem. Pychota :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Lutego 2010 To pieknie. :grin: Można spokojnie wyjmować przy temp. wewnętrznej wynoszącej 68 st.C, gdyz dzięki "bezwładności cieplnej" temperatura wewnątrz szynki podskoczy jeszcze i tak o 1 lub 2 st.C, po jej wyjęciu z wody. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Lutego 2010 dzięki "bezwładności cieplnej" temperatura wewnątrz szynki podskoczy jeszcze i tak o 1 lub 2 st.Jeden z Mistrzów tego forum zdradził mi kiedyś, że szynki parzy do temp. wewnętrznej 66st.C i zawsze mu dochodzą po czasie do wymaganych 69. Szyneczki po takim parzeniu są bardzo delikatne i soczyste. Wszystko zależy jeszcze od wymiarów szynki i temperatury parzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Lutego 2010 Tu jest moja pierwsza wędzona i parzona szyneczka :grin: . Miała być wędzona na zimno , ale czas.... :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Lutego 2010 No jak na pierwszy raz to z wyglądu mistrzostwo świata.Gratulacje.Napisz jak smakuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Lutego 2010 No jak na pierwszy raz to z wyglądu mistrzostwo świata.Gratulacje.Napisz jak smakuje. Bardzo dziękuję :wink: . Smakowała tak , że zostało po niej wspomnienie , ale dwie następne już się peklują :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.