Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Mam szyneczkę około 2.5 kg , peklowana na mokro wg tabeli Dziadka.

Chcę ją uwędzić na zimno. Czy trzeba ją sznurować :question: . A może powiesić całą , tak jak jest :question: . Teraz obcieka , a na noc powieszę na sznurku.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie dotyczące wędzenia na zimno. Z opcji szukaj korzystam nader często i podstawy jakieś mam.

Ale nie mam praktyki.... :???:

 

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 17:21 ]

Wędzarka Borniak z dymogeneratorem.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Z portalu "Borniaka":

Czy jest możliwe użycie BORNIAKA do zimnego wędzenia?

Tak, oczywiście doskonale się do tego nadaje włączając tylko generator dymu, a przy zastosowaniu taniego programatora dobowego ustawić czas wędzenia na dowolne godziny i dni...

 

Co do sznurowania szynki, to już Twój wybór, tak jak i czas wędzenia zimnego. Szynka osznurowana, ładniej wygląda, dobrze się kroi i mniej wysycha.

Powodzenia

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101091
Udostępnij na innych stronach

A jaki może być minimalny czas takiego wędzenia :question: .

Jeśli jutro do wygrzanej wędzarki do około 20* wsadzę szyneczkę i potrzymam ją w tej temp. dwie godzinki , potem przerwa i znowu dwie godzinki w temp 20* , to ile dni powtarzać wędzenie ? Trzy , cztery :question: . A może dłużej :question: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101093
Udostępnij na innych stronach

Daj jej 2 x po 2-3 godz. dziennie prez 5-7 dni. Tylko nie zdziw się, kiedy jej sporo ubędzie. :grin: Dobrze by było pozostawić ją na noc w komorze, po jej uprzednim przewietrzeniu (jednak te obecne skoki temperatur niezbyt sprzyjają takiemu rozwiązaniu). Przewietrzaj także krótko komorę między poszczególnymi fazami wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101096
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie zdziw się, kiedy jej sporo ubędzie. :grin:

Jestem na to przygotowany :grin: .

Na noc muszę wyjmować , u nas w nocy dzisiaj - 9*.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101100
Udostępnij na innych stronach

Poszperaj jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 Może cos wybierzesz ciekawego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101101
Udostępnij na innych stronach

Poszperaj jeszcze tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=23 Może cos wybierzesz ciekawego.

Czytałem , czytałem...echh.

Jeszcze sporo przede mną. Ale mam chęci i determinację :tongue:

 

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 18:20 ]

A teraz idę sznurować następną szyneczkę. Jak ją przybiję do stołu to będzie łatwiej :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101106
Udostępnij na innych stronach

Rano proza życia zweryfikowała plany co do wędzenia na zimno. Nie szkodzi. Skorzystałem z przepisu Maxella http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21

Jeszcze z pół godzinki bo ma teraz 65 *. Wędziłem w sumie 9 godzin. Ale.. O 9 rozgrzałem wedzarnię przy -5 * do 20 * o 9 :30. 11:30 wyłączyłem , a temp. w środku 20 *. Wiem już ,że nici z wędzenia na zimno , bo telefon...O 13 włączyłem temp w wedzarni 10 * . O 13 :30 było 20 * i temp. rosła. O 18 wyłączyłem dymogenerator. Wyszło około 3.5 godziny w temp.40 *. Resztę można potraktować jak osuszanie .

Teraz jest 68 *....I znowu dwie szkoły... Wyjmować ?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101278
Udostępnij na innych stronach

Radek_57, Jaki ma kolor szynka - kolor jest wskaźnikiem uwędzenia. Zawsze można dowędzić na drugi dzień. Ps. Jak możesz to jeszcze wędź w temp 40 st

Teraz już nie mogę bo wyjmuję ją z parzenia, Tak się ułożyło , że czasu na długie wedzenie brak. Ale na pewno kiedyś (niedługo) szyneczka będzie wędzona na zimno :wink:

Pozdrawiam. Radek.

 

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 23:50 ]

Ma dokładnie 68 *...Wyjmować czy do 70 * ?

 

[ Dodano: Pon 22 Lut, 2010 23:54 ]

Zrobiłem tak..Jako stary odlewnik wsadziłem palucha do tych 80 * i pomacałem szyneczkę na twardość. Dla mnie starczy i została wyjęta. Rano się zobaczy . :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101280
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem tak..Jako stary odlewnik wsadziłem palucha do tych 80 * i pomacałem szyneczkę na twardość. Dla mnie starczy i została wyjęta. Rano się zobaczy . :grin:

Pochwal się jak wyszło.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101284
Udostępnij na innych stronach

Pochwal się jak wyszło.

Wyszła super i jest przepyszna. Lekki aromat wędzonki , miękka i soczysta zarazem.

Pychota :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101303
Udostępnij na innych stronach

To pieknie. :grin:

Można spokojnie wyjmować przy temp. wewnętrznej wynoszącej 68 st.C, gdyz dzięki "bezwładności cieplnej" temperatura wewnątrz szynki podskoczy jeszcze i tak o 1 lub 2 st.C, po jej wyjęciu z wody.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101324
Udostępnij na innych stronach

dzięki "bezwładności cieplnej" temperatura wewnątrz szynki podskoczy jeszcze i tak o 1 lub 2 st.

Jeden z Mistrzów tego forum zdradził mi kiedyś, że szynki parzy do temp. wewnętrznej 66st.C i zawsze mu dochodzą po czasie do wymaganych 69. Szyneczki po takim parzeniu są bardzo delikatne i soczyste. Wszystko zależy jeszcze od wymiarów szynki i temperatury parzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101378
Udostępnij na innych stronach

 

Tu jest moja pierwsza wędzona i parzona szyneczka :grin: .

Miała być wędzona na zimno , ale czas.... :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101966
Udostępnij na innych stronach

No jak na pierwszy raz to z wyglądu mistrzostwo świata.Gratulacje.Napisz jak smakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101976
Udostępnij na innych stronach

No jak na pierwszy raz to z wyglądu mistrzostwo świata.Gratulacje.Napisz jak smakuje.

Bardzo dziękuję :wink: . Smakowała tak , że zostało po niej wspomnienie , ale dwie następne już się peklują :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3730-w%C4%99dzenie-szynki-na-zimno/#findComment-101978
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.