Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Może warto by założyć nowy temat, w którym producenci mięsa ze zwierzat i ptactwa, hodowanych starymi, domowymi metodami, podawali:

1. Miejsca takich hodowli,

2. Kontakt,

3. Ceny,

4. Oferowane ilości trzody, ptactwa,

5. Terminy odbiorów,

6. Sposoby składania wcześniejszych zamówień

itp.

Można nawet wkleić mapkę i ich zaznaczeniem, by ułatwić przyszłym nabywcom orientację wizualną.

Nasi producenci otrzymaliby patronat Wędzarniczej Braci, a ich produkcja kierowana byłaby głownie do naszych członków.

Bardzo dobry pomysł !!!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101754
Udostępnij na innych stronach

Po prostu dorobilibyśmy sie wreszcie SWOICH PRODUCENTÓW doskonałego mięsa.

 

Może się ktoś ujawni z mojego rejonu :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101756
Udostępnij na innych stronach

Świniaka to najlepiej kupować od rolnika który trzyma kilka sztuk , bo hodowcy to już nie karmią "ekologicznie" tylko liczą koszty, a taki drobny rolnik to spasa co matka ziemia urodzi i nie faszeruje świniaków chemią.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101763
Udostępnij na innych stronach

Świniaka to najlepiej kupować od rolnika który trzyma kilka sztuk ,

Kupowałem od rolnika , kabany miały po 160kg . Jednak poszedł na rentę unijną i teraz nie hoduje bo się boi , a szkoda . Płaciłem po cenie trochę wyższej niż w skupie . Widziałem jak i czym karmi . Mięsko super . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101765
Udostępnij na innych stronach

słonina 6,00

Słonina w sklepach 2,70; 2,90; 3,50 - ceny na poziomie właściwym; Tesco 6,50zł/kg :devil:

Golonka 6,70 - 7,40 :cool:

 

Po ostatnim uboju stwierdzam, że najlepsze mięso jest kiedy lekko zgłodniały tucznik jest ubijany tam gdzie rośnie i żyje. Mięsko nie jest poobijane, w czasie transportu to się często zdarza. Jakość mięsa też super, brak jakichkolwiek wycieków - świnka nie była zestresowana.

Gdy dzień przed ubojem świnie zostają przywożone do ubojni i zagonione w jeden kojec, zaczyna się walka o przywództwo nad grupą. Oj dzieje się, dzieje. Potem ubój i mięsko już nie takie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101773
Udostępnij na innych stronach

PRZEPIÓRKI

 

1. RADOMSKO ul.Wojska Polskiego

2. 600-987-393

3. Tuszki -kogutki 4 szt.tacka 20 zł

4. W/g zamówienia

5. Do uzgodnienia

6. Telefonicznie

 

 

 

 

P.S. Temat sprawdzony ,to Prezes Naszego Koła wędkarskiego.

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101799
Udostępnij na innych stronach

słonina 6,00

 

Po ostatnim uboju stwierdzam, że najlepsze mięso jest kiedy lekko zgłodniały tucznik jest ubijany tam gdzie rośnie i żyje.

 

Witam.Tzn.Zabijanie wyjazdowe oprócz świni gospodarz umożliwia jeszcze wykonania uboju :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101807
Udostępnij na innych stronach

widzę że oprócz przepiórek na nic większego liczyć nie możemy jeżeli chodzi o hodowlę bez zbędnych dopalaczy

 

[ Dodano: Sob 27 Lut, 2010 12:34 ]

a szkoda bo materiał dobrej jakości jest warunkiem dobrej jakości produktów

no i się zaczęło
ciekawe jak się skończy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101851
Udostępnij na innych stronach

Ja byłbym skłonny nawet wpłacać na konto hodowcy co miesiąc jakąś kwotę na pokrycie kosztów hodowli "mojej" świnki. Gdy ta konkretna świnka osiągnęłaby uzgodnioną wagę, następowałoby końcowe rozliczenie z uwzględnieniem kosztów uboju.

Pod warunkiem oczywiście, że byłaby to osoba zaufana a sposób hodowli byłby kontrolowany przez WB.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101871
Udostępnij na innych stronach

Takie świnki to "łatwiej" znaleźć gorzej aby znalazł się ktoś co Ci ją ubije aby zabrać sobie półtusze i później samemu działać
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101918
Udostępnij na innych stronach

Z tymi świnkami to nie jest tak jak myślicie Często się zdarza że dwie ubite świnki z tego samego miotu a jakość mięsa inna o słoninie nie wspomnę jedna ze słoniną 1,5- 2cm a druga 3-4 cm. raz zabity świniodzik kupiony przez gospodarza miał słoninę 6-7 cm na całej długości . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101924
Udostępnij na innych stronach

ja zaopatruję się u starego gospodarza który chowa świnki zgodnie z metodą cyt" nasypię zbóżka dam wody, jak będzie chciało to przeżyje" :grin:

 

Mięsko rewelacja

 

A odnośnie świniodzików to 6-7 cm słonina u naszych to standart (karmione pod korek) :grin:

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101926
Udostępnij na innych stronach

W ramach tej rewelacyjności mięsa to przypominam że teraz mamy wspaniały okres czasowy w ubojach gospodarczych i przerobie tego mięsa na wyroby. Jaka szkoda że to potrwa niedługo, bo gdy temperatura wzrośnie i osiągnie 20-30 st C, to aż się nie chce myśleć ile sprytu trzeba zastosować by to wszystko jakoś wyszło. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101928
Udostępnij na innych stronach

że teraz mamy wspaniały okres czasowy w ubojach gospodarczych i przerobie tego mięsa na wyroby.

Dlatego jeszcze dziś jadę zarezerwować bydlę na Wielkanocne wyroby. To prawda teraz wszystko wychodzi lepiej, temperatura idealna, mięso też. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101930
Udostępnij na innych stronach

ile sprytu trzeba zastosować by to wszystko jakoś wyszło

Czyżby chemia :question: Może wielofosforany :question:

Jeśli coś innego, to proszę podziel się z nami, bo ja jako tzw. "sztyft" nie widzę różnicy.

Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102030
Udostępnij na innych stronach

ja jako tzw. "sztyft" nie widzę różnicy.

DZIADEK pisał o tym wielokrotnie. Przejrzyj Jego posty a znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości.

Inne wyjście to doświadczenie osobiste w pełni lata z półtuszą w roli głównej :smile: .

Czyżby chemia Może wielofosforany

Do DZIADKA taki tekst? :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102052
Udostępnij na innych stronach

Ela się chwaliła kozinką, a ja dorzucę jakieś 4 szt. świnki orientalnej - już prawie gotowe do zmiany stanu ducha, zamówiłem także 3 prosiaczki ( PBZ X Duroc ).

W kwietniu zamieszkają w "hoteliku" pod dębami, na Bożenarodzenie będą akurat.

Jeżeli są chętni, jednego możemy odstąpić.

Parka prosiąt w naszym rejonie to kwota 250- 300 zł.

Co do ceny żywca, to z niedowierzaniem czytam, że w innych rejonach kraju można płacić za kilogram żywca 2,90 zł. Moi hodowcy bez użycia szantażu każą sobie płacić 4,50!!!

pozdrowionka dla wszyskich od drobnego inwentarza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102059
Udostępnij na innych stronach

W kwestiach cen, obowiązują dwie . Pierwsza, to jaką płacą rolnikom pośrednicy odbierający własnym transportem żywiec i dalej odsprzedający zakładom. Jednak to zakłady ustalają cenę , pośrednik kalkulując swoje koszty i zysk odpowiednio obniża cenę rolnikowi . Druga cena to zakup u rolnika świnki do uboju na własne potrzeby i tu cena jest trochę wyższa . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102063
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się wydaje Dziadku, że obaj trochę upraszczamy temat. Ekonomia ekonomią, ale z tego co mi wiadomo zakłady nie rozliczają żywca i płacą hodowcy za tzw wagę ciepłą bitą uwzględniając jednocześnie mięsność tuszy. W naszym rejonie na rynku uproszczonym też ważymy świnkę dopiero po uboju, czyli już bez krwi ( piszę to dla mniej zorientowanych, nie Ciebie zamierzam pouczać ).

Pozdrowionka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102068
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się wydaje Dziadku, że obaj trochę upraszczamy temat. Ekonomia ekonomią, ale z tego co mi wiadomo zakłady nie rozliczają żywca i płacą hodowcy za tzw wagę ciepłą bitą uwzględniając jednocześnie mięsność tuszy. W naszym rejonie na rynku uproszczonym też ważymy świnkę dopiero po uboju, czyli już bez krwi ( piszę to dla mniej zorientowanych, nie Ciebie zamierzam pouczać ).

Pozdrowionka

Co kraj to obyczaj,u nas płaci się za żywiec przed ubojem.Ubojnie przynajmniej te które znam też kupują i płacą za żywą wage.Cena z piątku 3,6 .Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102075
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.