mazurzak Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Lutego 2010 Ja hodowcą nie jestem ale jeśli jest możliwość to chętnie podałbym "swoim" hodowcom jako materiał dydaktyczny uzupełniający Cytuj Mazurzak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Lutego 2010 Może warto by założyć nowy temat, w którym producenci mięsa ze zwierzat i ptactwa, hodowanych starymi, domowymi metodami, podawali: 1. Miejsca takich hodowli, 2. Kontakt, 3. Ceny, 4. Oferowane ilości trzody, ptactwa, 5. Terminy odbiorów, 6. Sposoby składania wcześniejszych zamówień itp. Można nawet wkleić mapkę i ich zaznaczeniem, by ułatwić przyszłym nabywcom orientację wizualną. Nasi producenci otrzymaliby patronat Wędzarniczej Braci, a ich produkcja kierowana byłaby głownie do naszych członków. Bardzo dobry pomysł !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Lutego 2010 Po prostu dorobilibyśmy sie wreszcie SWOICH PRODUCENTÓW doskonałego mięsa. Może się ktoś ujawni z mojego rejonu :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Lutego 2010 Andrzej,dołączam się do Twojej prośby :grin: Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Lutego 2010 Świniaka to najlepiej kupować od rolnika który trzyma kilka sztuk , bo hodowcy to już nie karmią "ekologicznie" tylko liczą koszty, a taki drobny rolnik to spasa co matka ziemia urodzi i nie faszeruje świniaków chemią. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Lutego 2010 Świniaka to najlepiej kupować od rolnika który trzyma kilka sztuk , Kupowałem od rolnika , kabany miały po 160kg . Jednak poszedł na rentę unijną i teraz nie hoduje bo się boi , a szkoda . Płaciłem po cenie trochę wyższej niż w skupie . Widziałem jak i czym karmi . Mięsko super . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Lutego 2010 Jak wszystko sie uda ( wykoty) to być może, u nas będzie niewiele kozinki. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Lutego 2010 Witam! W naszych stronach cena żywca u rolnika 2,90 za kilogram na dzień dzisiejszy :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Lutego 2010 słonina 6,00 Słonina w sklepach 2,70; 2,90; 3,50 - ceny na poziomie właściwym; Tesco 6,50zł/kg :devil: Golonka 6,70 - 7,40 Po ostatnim uboju stwierdzam, że najlepsze mięso jest kiedy lekko zgłodniały tucznik jest ubijany tam gdzie rośnie i żyje. Mięsko nie jest poobijane, w czasie transportu to się często zdarza. Jakość mięsa też super, brak jakichkolwiek wycieków - świnka nie była zestresowana. Gdy dzień przed ubojem świnie zostają przywożone do ubojni i zagonione w jeden kojec, zaczyna się walka o przywództwo nad grupą. Oj dzieje się, dzieje. Potem ubój i mięsko już nie takie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Lutego 2010 PRZEPIÓRKI 1. RADOMSKO ul.Wojska Polskiego2. 600-987-3933. Tuszki -kogutki 4 szt.tacka 20 zł4. W/g zamówienia5. Do uzgodnienia6. Telefonicznie P.S. Temat sprawdzony ,to Prezes Naszego Koła wędkarskiego. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Lutego 2010 słonina 6,00 Po ostatnim uboju stwierdzam, że najlepsze mięso jest kiedy lekko zgłodniały tucznik jest ubijany tam gdzie rośnie i żyje. Witam.Tzn.Zabijanie wyjazdowe oprócz świni gospodarz umożliwia jeszcze wykonania uboju :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Lutego 2010 widzę że oprócz przepiórek na nic większego liczyć nie możemy jeżeli chodzi o hodowlę bez zbędnych dopalaczy [ Dodano: Sob 27 Lut, 2010 12:34 ] a szkoda bo materiał dobrej jakości jest warunkiem dobrej jakości produktów Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Lutego 2010 Ja byłbym skłonny nawet wpłacać na konto hodowcy co miesiąc jakąś kwotę na pokrycie kosztów hodowli "mojej" świnki. Gdy ta konkretna świnka osiągnęłaby uzgodnioną wagę, następowałoby końcowe rozliczenie z uwzględnieniem kosztów uboju. Pod warunkiem oczywiście, że byłaby to osoba zaufana a sposób hodowli byłby kontrolowany przez WB. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Lutego 2010 Takie świnki to "łatwiej" znaleźć gorzej aby znalazł się ktoś co Ci ją ubije aby zabrać sobie półtusze i później samemu działać Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Lutego 2010 zawsze się do pomocy kogoś znajdzie Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Lutego 2010 Z tymi świnkami to nie jest tak jak myślicie Często się zdarza że dwie ubite świnki z tego samego miotu a jakość mięsa inna o słoninie nie wspomnę jedna ze słoniną 1,5- 2cm a druga 3-4 cm. raz zabity świniodzik kupiony przez gospodarza miał słoninę 6-7 cm na całej długości . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Lutego 2010 ja zaopatruję się u starego gospodarza który chowa świnki zgodnie z metodą cyt" nasypię zbóżka dam wody, jak będzie chciało to przeżyje" :grin: Mięsko rewelacja A odnośnie świniodzików to 6-7 cm słonina u naszych to standart (karmione pod korek) :grin: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Lutego 2010 W ramach tej rewelacyjności mięsa to przypominam że teraz mamy wspaniały okres czasowy w ubojach gospodarczych i przerobie tego mięsa na wyroby. Jaka szkoda że to potrwa niedługo, bo gdy temperatura wzrośnie i osiągnie 20-30 st C, to aż się nie chce myśleć ile sprytu trzeba zastosować by to wszystko jakoś wyszło. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Lutego 2010 że teraz mamy wspaniały okres czasowy w ubojach gospodarczych i przerobie tego mięsa na wyroby. Dlatego jeszcze dziś jadę zarezerwować bydlę na Wielkanocne wyroby. To prawda teraz wszystko wychodzi lepiej, temperatura idealna, mięso też. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-101930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lutego 2010 ile sprytu trzeba zastosować by to wszystko jakoś wyszłoCzyżby chemia :question: Może wielofosforany :question: Jeśli coś innego, to proszę podziel się z nami, bo ja jako tzw. "sztyft" nie widzę różnicy. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Marca 2010 ja jako tzw. "sztyft" nie widzę różnicy.DZIADEK pisał o tym wielokrotnie. Przejrzyj Jego posty a znajdziesz odpowiedź na swoje wątpliwości. Inne wyjście to doświadczenie osobiste w pełni lata z półtuszą w roli głównej :smile: . Czyżby chemia Może wielofosforanyDo DZIADKA taki tekst? :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Marca 2010 Ela się chwaliła kozinką, a ja dorzucę jakieś 4 szt. świnki orientalnej - już prawie gotowe do zmiany stanu ducha, zamówiłem także 3 prosiaczki ( PBZ X Duroc ).W kwietniu zamieszkają w "hoteliku" pod dębami, na Bożenarodzenie będą akurat.Jeżeli są chętni, jednego możemy odstąpić. Parka prosiąt w naszym rejonie to kwota 250- 300 zł.Co do ceny żywca, to z niedowierzaniem czytam, że w innych rejonach kraju można płacić za kilogram żywca 2,90 zł. Moi hodowcy bez użycia szantażu każą sobie płacić 4,50!!!pozdrowionka dla wszyskich od drobnego inwentarza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Marca 2010 W kwestiach cen, obowiązują dwie . Pierwsza, to jaką płacą rolnikom pośrednicy odbierający własnym transportem żywiec i dalej odsprzedający zakładom. Jednak to zakłady ustalają cenę , pośrednik kalkulując swoje koszty i zysk odpowiednio obniża cenę rolnikowi . Druga cena to zakup u rolnika świnki do uboju na własne potrzeby i tu cena jest trochę wyższa . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Marca 2010 Coś mi się wydaje Dziadku, że obaj trochę upraszczamy temat. Ekonomia ekonomią, ale z tego co mi wiadomo zakłady nie rozliczają żywca i płacą hodowcy za tzw wagę ciepłą bitą uwzględniając jednocześnie mięsność tuszy. W naszym rejonie na rynku uproszczonym też ważymy świnkę dopiero po uboju, czyli już bez krwi ( piszę to dla mniej zorientowanych, nie Ciebie zamierzam pouczać ).Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Marca 2010 Coś mi się wydaje Dziadku, że obaj trochę upraszczamy temat. Ekonomia ekonomią, ale z tego co mi wiadomo zakłady nie rozliczają żywca i płacą hodowcy za tzw wagę ciepłą bitą uwzględniając jednocześnie mięsność tuszy. W naszym rejonie na rynku uproszczonym też ważymy świnkę dopiero po uboju, czyli już bez krwi ( piszę to dla mniej zorientowanych, nie Ciebie zamierzam pouczać ). Pozdrowionka Co kraj to obyczaj,u nas płaci się za żywiec przed ubojem.Ubojnie przynajmniej te które znam też kupują i płacą za żywą wage.Cena z piątku 3,6 .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3747-hodowla/page/2/#findComment-102075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.