Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jakiś czas byłem zamknięty, nie było fotek wyrobów, ale dziś są dwie, jedna z wędzonkami świątecznymi, druga z kiełbaskami dzisiejszymi. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160523
Udostępnij na innych stronach

Jak wróciłeś do żywych to się nie wymiguj tylko zapodaj ten obiecany przepis na parówko -parówkową :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160540
Udostępnij na innych stronach

zapodaj ten obiecany przepis na parówko -parówkową

Będzie w dziale parówki, ale zdjęć z produkcji nie mam. :cool:

 

Żeby rakiem wybierać wędzonki

Wózek służy głównie do osuszania, kijki na widły i w górę na 5 metrów, tam ruch powietrza większy i osuszanie sprawniej idzie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160681
Udostępnij na innych stronach

Salami, resztki znaczy się - po lewej z marca br. , po prawej z września 2010. Bez kultur, bez dodatków, bez śmieci. Trzy lata już pracuję nad salami, to mi się jaszcze nie znudziło. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160904
Udostępnij na innych stronach

No powiem Ci że salami wygląda imponująco ...... :thumbsup: :clap: ....a jak smak bez kultur ... ? czym zakwasiłeś ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160905
Udostępnij na innych stronach

No bardzo ładne, trwałe wyroby :clap:

 

Bez kultur, bez dodatków, bez śmieci

A jak to się ma z tymi praktycznymi osłonkami :question:

"...Dwoiny w procesie technologicznym poddawane są obróbce chemicznej (rozluźnienie struktury) i mechanicznej. Następnie po rozdrobnieniu, rozwłóknieniu i wymieszaniu z uzyskanej masy kolagenowej tłoczone są osłonki w różnych kalibrach i kolorach...."

żródło

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/artykuly/rynek-oslonek-kielbasa-to-nie-tylko-mieso,51255.html

A propo dodatków

http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/w-2010-r-odnotowano-w-polsce-wzrost-oslonek-z-przyprawami-o-35-proc,48042.html

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160909
Udostępnij na innych stronach

Podziwiam :shock: super salami. Może kiedyś też kiedyś spróbuję. Narazie jednak zostaję przy prostszych wyrobach. Gratulacje. :clap: :clap:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160910
Udostępnij na innych stronach

a jak smak bez kultur ... ? czym zakwasiłeś

Salami ma smak zdecydowanie salami, lekko kwaśny, wyraźnie ostry, trochę słony- bez chlebka smakuje najlepiej. A zakwasiły wszechobecne bakterie kwasu mlekowego, dyskusja na ten temat w dziale kiełbasy - salami. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160952
Udostępnij na innych stronach

I nie dawałeś żadnego naturalnego "początku" typu maślanka serwatka ...... etc ... ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-160956
Udostępnij na innych stronach

pis67, będziesz podwędzał ta kiełbaskę grillową? Dziś właśnie ruszam z produkcją swojej pierwszej grillowej kiełbasy na jutrzejszą imprezę i nie wiem czy podwędzać kiełbasę czy poprostu grillować surową lub sparzoną.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161044
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Biotit, też tak myślałem ale nie byłem pewien. Więc grillowa powędruje na 2h do wędzarni. Rozumiem, że już nie parzymy tej kiełbasy?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161056
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, więc ją tylko podwędzę w temp. 50-60 stopni przez dwie godzinki. Nie bede nacinał bo jak nie bedzie sparzona to pewnie sie rozleci, dzieki za rade.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161058
Udostępnij na innych stronach

Pis nie podał składu.

 

Więc ja wrzucę "swój":

Ja grillową robię z łopatki 60%-65% i reszta to podgardle, żadna karkówka i boczek.

Przyprawy to sól (15g/kg), pieprz (2,5g-3g/kg), czosnek(3g/kg), woda gorąca 10%.

:thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161060
Udostępnij na innych stronach

Ja mam do dyspozycji:

Wp II z łopatki 2,5kg

Wp II boczek 1kg

WpIII z rozboru łopatki 0,8kg

Podgardle 0,7kg

W sumie wychodzi mi 5kg tylko zastanawiam się nad boczkiem jak go nie dodam to wyjdzie mi za chuda a podgardla mam tylko 0,7kg. Jako boczkożerca nie daje zwykle boczku do kiełbas bo to najlepsza część blondynki na wędzonki ale tym razem chyba złamie swoją zasade.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161062
Udostępnij na innych stronach

Boczku szkoda, dokup tłuszcz twardy, najlepsze będzie podgardle, albo tłuszcz twardy przy szynce. Z łopatki oddziel klasy I, II, III. I mielę szarpakiem, II 10, III 2. Podgardle mielę 6.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161063
Udostępnij na innych stronach

alehar, Myślę że chodziło o to żeby przyprawy wymieszać w gorącej wodzie i po wystudzeniu dodać do masy mięsnej.

 

Przyprawy to sól (15g/kg), pieprz (2,5g-3g/kg), czosnek(3g/kg), woda gorąca 10%.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161073
Udostępnij na innych stronach

BOczuś do grillowej się nadaje, wędzić nie dłużej niż godzinę, potem sparzyć 20 min 72 stopnie. Ja całe mięsko kl.II tłuste zmieliłem na 6mm, kl.III 3 x 4mm. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161093
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wyroby, grillowa, szyneczki w wędzarni, szynki z tłuszczykiem i ze skórą pieczone.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/45chill.gif

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/23/#findComment-161154
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.