EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 10 Stycznia 2012 przyniosłem ze strychu trochę starociTa sztanglówka to jaka kiełbasa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-195969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ta sztanglówka to jaka kiełbasa? To salami, w osłonce od metki, bo kiedy się do nadziewania zabrałem, osłonek odpowiednich nijak nie mogłem namierzyć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-196077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Dziś paprykarz - z czego -na focie, ile - na focie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-196378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 12 Stycznia 2012 ale sobie dogadzasz pis :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-196384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 17 Stycznia 2012 W sobotę wędziłem łososia w dzwonkach, a spora cześć, pływa jeszcze w solance na później. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-197439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Nadal jadę na "starych" kiełbasach, salami i ta większa po miesiącu podsuszania. Ale wczoraj trochę zapeklowałem świeżynki. :grin: Salami nadziewane maszynką - zmiażdżony farsz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Piotrek Ty masarski esteto :grin: Ale to dobrze :lol: Ja bym ze dwie noce nie spał z radości,że mi takie wyroby wyszły :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Salami nadziewane maszynką - zmiażdżony farsz.Panie pis-ie, I tak spróbowałabym tej salami :thumbsup: O ile wiem, robisz je na rodzimych bakteriach? Twoje wyroby to jednak (ambitnie) inspirują :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 22 Stycznia 2012 zmiażdżony farsz.Oczywiście,że zmiażdżony farsz .Też bym tego nie jadł. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zrobiłem trochę metki , która w tej chwili wędzi się i tu mam pytanie - czy mogę zrobić drugie wędzenie jutro o podobnej porze / po powrocie z pracy/ bo musiałbym zarwać noc. Jeżeli tak to gdzie ja trzymać: w chłodnym garażu czy w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 24 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Jeśli już musisz rozłożyć wędzenie na dwa dni to przetrzymaj do jutra w chłodzie 2 - 3 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 24 Stycznia 2012 robiłem trochę metki , która w tej chwili wędzi się i tu mam pytanie - czy mogę zrobić drugie wędzenie jutro o podobnej porze / po powrocie z pracy/ bo musiałbym zarwać noc. Jeżeli tak to gdzie ja trzymać: w chłodnym garażu czy w lodówce Może być garaż lub lodówka, ważne - przed powtórnym wędzeniem osuszyć i doprowadzić temperaturę wyrobu do 20 stopni. Jeśli już musisz rozłożyć wędzenie na dwa dni to przetrzymaj do jutra w chłodzie 2 - 3 st. C. Może być temperatura do 10 stopni, a wędzić możesz i trzy dni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłem boczek, peklowany 48godzin na sucho 20g soli na kg + trochę przypraw. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 26 Stycznia 2012 To wędziłem trzy dni po parę godzin zimnym dymem, dziś zawiesiłem na strychu, poczeka na bidę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 26 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 26 Stycznia 2012 Wczoraj upiekłem boczek, peklowany 48godzin na sucho 20g soli na kg + trochę przypraw. HEHE... A ja bez peklowania... :grin: I co Pan na to? :wink: :grin: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 27 Stycznia 2012 peklowany 48godzin na sucho 20g soli Czyżby? :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 27 Stycznia 2012 peklowany boczek był na samej soli, Na Naszym forum się zakłada że samą solą to solimy :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Abratku - masz rację, ale pod warunkiem że przegryzany tylko kwaszonym ogóraskiem - bez chlebka :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 27 Stycznia 2012 kwaszonym ogóraskiem Oczywiście własnego chowu :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 27 Stycznia 2012 :grin: Albo z chrzanem... :thumbsup: Własnego wykopu i przetarcia :lol: :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 27 Stycznia 2012 A do tego zasmażka :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Na Naszym forum się zakłada że samą solą to solimy A jak na Naszym Forum nazywa się proces jednoczesnego traktowania mięsa solą i przyprawami? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 27 Stycznia 2012 Aaaa mieszanką ''soly'' z przyprawami , to se można.........Zamarynować :grin: :wink: :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 1 Lutego 2012 To polędwica z poniedziałkowego wędzenia... Jutro zrobię kiełbasę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-200370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 2 Lutego 2012 Przyszedł czas na kiełbaski drobiowe, których nie robiłem dotychczas głównie z powodu braku dobrego surowca. Ale nadarzyła się okazja - działam w temacie. Kolegi teść urządził rzeź indyków, a ten poprosił o zrobienie kiełbaski. Przywiózł mi wczesnym wieczorkiem 22kg mięska z indyczek bez skór i trochę podgardla wieprzowego, nakazałem wytrybować i tak uczynił. Dwie piersi zostawiłem do wędzenia, parę kilo z udźca na parówki, które zrobię wkrótce. Piersi pokroiłem na duże kawałki - ponad 5kg, nieścięgniste mięso z piersi i udźców ok.4kg- zmielę na 10mm, i mięska ścięgnistego 5kg. Podgardla po usunięciu gruczołów i skór - 1,5kg. Jutro kolega ma dokupić 2-3kg podgardla i zrobimy kiełbaskę. Tylko przepisu potrzeba, bo jak zacząłem czytać na stronie głównej - co nie spojrzę to skórki mielone, a ja skórek nie cierpię - drobiowych. Wszystko zapeklowałem sól/peklosól 75/25. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-200582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.