Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przyniosłem ze strychu trochę staroci

Ta sztanglówka to jaka kiełbasa?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-195969
Udostępnij na innych stronach

Ta sztanglówka to jaka kiełbasa?

To salami, w osłonce od metki, bo kiedy się do nadziewania zabrałem, osłonek odpowiednich nijak nie mogłem namierzyć. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-196077
Udostępnij na innych stronach

W sobotę wędziłem łososia w dzwonkach, a spora cześć, pływa jeszcze w solance na później. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-197439
Udostępnij na innych stronach

Nadal jadę na "starych" kiełbasach, salami i ta większa po miesiącu podsuszania. :cool:

Ale wczoraj trochę zapeklowałem świeżynki. :grin: Salami nadziewane maszynką - zmiażdżony farsz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198247
Udostępnij na innych stronach

Salami nadziewane maszynką - zmiażdżony farsz.

Panie pis-ie,

I tak spróbowałabym tej salami :thumbsup:

O ile wiem, robisz je na rodzimych bakteriach?

Twoje wyroby to jednak (ambitnie) inspirują :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198322
Udostępnij na innych stronach

zmiażdżony farsz.

Oczywiście,że zmiażdżony farsz .Też bym tego nie jadł. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198324
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem trochę metki , która w tej chwili wędzi się i tu mam pytanie - czy mogę zrobić drugie wędzenie jutro o podobnej porze / po powrocie z pracy/ bo musiałbym zarwać noc. Jeżeli tak to gdzie ja trzymać: w chłodnym garażu czy w lodówce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198641
Udostępnij na innych stronach

robiłem trochę metki , która w tej chwili wędzi się i tu mam pytanie - czy mogę zrobić drugie wędzenie jutro o podobnej porze / po powrocie z pracy/ bo musiałbym zarwać noc. Jeżeli tak to gdzie ja trzymać: w chłodnym garażu czy w lodówce

Może być garaż lub lodówka, ważne - przed powtórnym wędzeniem osuszyć i doprowadzić temperaturę wyrobu do 20 stopni. :cool:

 

 

Jeśli już musisz rozłożyć wędzenie na dwa dni to przetrzymaj do jutra w chłodzie 2 - 3 st. C.

Może być temperatura do 10 stopni, a wędzić możesz i trzy dni. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198682
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłem boczek, peklowany 48godzin na sucho 20g soli na kg + trochę przypraw. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-198704
Udostępnij na innych stronach

To wędziłem trzy dni po parę godzin zimnym dymem, dziś zawiesiłem na strychu, poczeka na bidę. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199147
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłem boczek, peklowany 48godzin na sucho 20g soli na kg + trochę przypraw.

HEHE... A ja bez peklowania... :grin: I co Pan na to? :wink: :grin: :cool: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199153
Udostępnij na innych stronach

peklowany 48godzin na sucho 20g soli

Czyżby? :cool: :smile:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199164
Udostępnij na innych stronach

peklowany boczek był na samej soli,

Na Naszym forum się zakłada że samą solą to solimy :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199175
Udostępnij na innych stronach

Abratku - masz rację, ale pod warunkiem że przegryzany tylko kwaszonym ogóraskiem - bez chlebka :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199176
Udostępnij na innych stronach

kwaszonym ogóraskiem

Oczywiście własnego chowu :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199179
Udostępnij na innych stronach

A do tego zasmażka :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199210
Udostępnij na innych stronach

Na Naszym forum się zakłada że samą solą to solimy

A jak na Naszym Forum nazywa się proces jednoczesnego traktowania mięsa solą i przyprawami? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-199218
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na kiełbaski drobiowe, których nie robiłem dotychczas głównie z powodu braku dobrego surowca. Ale nadarzyła się okazja - działam w temacie.

Kolegi teść urządził rzeź indyków, a ten poprosił o zrobienie kiełbaski. Przywiózł mi wczesnym wieczorkiem 22kg mięska z indyczek bez skór i trochę podgardla wieprzowego, nakazałem wytrybować i tak uczynił. Dwie piersi zostawiłem do wędzenia, parę kilo z udźca na parówki, które zrobię wkrótce. Piersi pokroiłem na duże kawałki - ponad 5kg, nieścięgniste mięso z piersi i udźców ok.4kg- zmielę na 10mm, i mięska ścięgnistego 5kg. Podgardla po usunięciu gruczołów i skór - 1,5kg.

Jutro kolega ma dokupić 2-3kg podgardla i zrobimy kiełbaskę. Tylko przepisu potrzeba, bo jak zacząłem czytać na stronie głównej - co nie spojrzę to skórki mielone, a ja skórek nie cierpię - drobiowych. :cool:

 

Wszystko zapeklowałem sól/peklosól 75/25. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/31/#findComment-200582
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.