JaGra Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 14 Marca 2012 RASOWE - jak to mówił mój śp.ojciec :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 14 Marca 2012 Apetyczny salcesonik :thumbsup: :clap: chyba będę musiał "popełnić" czyn i przy najbliższym świniobiciu zmajstrować ze dwie sztuki :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 15 Marca 2012 Czarny bym obejrzał w pełnej krasie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 15 Marca 2012 Czy wysyłasz kurierem :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 15 Marca 2012 Czarny bym obejrzał w pełnej krasie To obejrzyj... Czy wysyłasz kurierem Konsumpcja tylko na miejscu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 15 Marca 2012 Konsumpcja tylko na miejscu... Co na "stojaka wszak" klub przy masarniany nie gotowy :grin: :grin: P.S Kurde to salceson z moich snów :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 15 Marca 2012 Konsumpcja tylko na miejscu...Kurka ludziom smaki robisz... :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 15 Marca 2012 Konsumpcja tylko na miejscu... Szanowny Kolego czy to zaproszenie????? a może taki mały zlocik pod te salcesony??? Wyglądają super, jak sam je robiłeś to masz prostą drogę od tytułów mistrzowskich Pozdrawiam, Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 16 Marca 2012 Dziś delikatnie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 16 Marca 2012 Szyneczki uwędzone, leraz kąpiel w garnku... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 16 Marca 2012 tylko dlaczego oprócz fotek nie prezentujesz przepisów na te specjały ( salcesony) Bo to jest tajemniczy don pis67 pedro z krainy deszczowców :grin: carramba :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 16 Marca 2012 Podziel się (przepisem) posiłków.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 16 Marca 2012 Mało to macie na forum przepisów że męczycie Pis`a67 o następne :question: :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 16 Marca 2012 Na jedna kiełbaskę z siedmiu wychodzę na tym forum , ale takiego cudeńka jak ta szynusia to jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 16 Marca 2012 tylko dlaczego oprócz fotek nie prezentujesz przepisów na te specjały ( salcesony). Czy chodzi o ten? Mało to macie na forum przepisów Tu się całkowicie zgadzam, mój przepis mógłby wzbudzić niepotrzebne kontrowersje, ale na specjalne życzenie bcegda gatow. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 17 Marca 2012 Czy chodzi o ten? Niekoniecznie.Pisałem ogólnie ale na specjalne życzenie bcegda gatow No to potraktuj moja prośbę jako specjalne życzenie.Pazdrawlaju Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-207825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 18 Marca 2012 Widze ,że moje prośby trafiają w próżnię :devil: , ale ja jestem uparty i tak łatwo się nie poddaję :devil: .Czyżby coś w tych przepisach było nie tak?.A może jakoś specjalnie rasowane ( co niektórzy praktykują) te wyroby?.Odwagi Kolego Pis 67. . i nie pisz że nie masz parcia na szkło bo zdjęcia mówią same za siebie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 19 Marca 2012 zapisałem sobie całego posta w kajecie, To jeszcze raz bez wygaszania. 23 lutego, kiedy rozwiesiłem w chłodni ćwiary jałowicy, zobaczyłem dorodne serce wołowe i od razu pierwsza myśl - salceson. Tegoż wieczora wyjąłem z zamrażalnika 3 połówki głów wieprzowych bez podgardla, dwa serca wieprzowe i około kilograma skórek. 24-ego lutego wrzuciłem mięska na godzinę do zimnej wody w wiadomym celu. W tym czasie przygotowałem roztwór peklujący sporządzony z 10l wody, 1kg soli kamiennej i 40g saletry potasowej. Mięso wrzuciłem do pojemnika, dodałem całą solankę i wyniosłem do altanki, gdzie nocny chłód w naturalny sposób utrzymywał temperaturę cieczy na właściwym poziomie,tzn. nieco ponad zera stopni. W międzyczasie dwa razy zajrzałem do mięska kontrolnie i zamieszałem nieco. 12 marca sprawdziłem temperaturę mięska - 0,5 stopnia, temperatura solanki 1,2 stopnia, po czym mięsko zamoczyłem na godzinę w zimnej wodzie. Następnie wszystko do gara i parzenie w temp. 85-90 stopni przez niecałe 5 godzin. Ciepłe mięska z głów kroiłem na nieforemne kostki wcześniej dokładnie usuwając wszystko co lubi mój piesek: wargi, podniebienia,błony, żyły, ucho wewnętrzne, zawartość oczodołów, gruczoły i inne rarytasy. Mięska wrzucałem do dwóch misek do pierwszej chudsze na salceson biały, do drugiej tłustsze na salceson czarny. Następnie pokroiłem serce wołowe dodając mięska do obydwu misek, serca wieprzowe zmieliłem na 8-ce, dodałem do obydwu pojemników, skórki też na tym samym sitku, więcej poszło do salcesonu czarnego. Następnego dnia wieczorkiem wziąłem się za dalszą pracę-z galarety w garnku po gotowaniu mięsek zebrałem skrupulatnie tłuszcz, po czym sporą część tejże rozpuściłem podgrzewając. Do miski na biały salceson dodałem o,6kg gorącego wywaru(miska już pływała w drugim garnku z gorącą wodą) i po kilkunastu minutach zważyłem zawartość-było 3,5kg. Na tę ilość zadałem przyprawy w ilości: czosnek - 7g, kminek - 10g, pieprz - 7g, pieprz ziołowy - 4g, po czym dokładnie wymieszałem, dosoliłem do dość słonego smaku i napełniłem osłonki wcześniej własnoręcznie tego dnia wyczyszczone. Analogicznie postępowałem z salcesonem czarnym, do miski dodałem 1l wywaru, zważyłem - 6kg, i na tę ilość dodałem odpowiednio: pieprz - 10g, czosnek - 10g, majeranek -7g, pieprz ziołowy -7g, ziele angielskie 3g, liść laurowy -1g, goździki -1g. Po wymieszaniu organoleptycznie sprawdziłem słoność, dodałem 0,5l krwi, wymieszałem i napełniłem osłonki. Salcesony wrzuciłem do wody o temp. 85 stopni, a następnie parzyłem w temp 81-82 stopnie przez: białe-60min, czarne 80-90min. w zależności od wielkości w międzyczasie spuściłem z nich powietrze. Chłodzenie na powietrzu przez noc, przez pierwsze dwie godziny odwracałem co parę minut. Rankiem do lodówki, bom tego dnia na zebranie jechał, wędziłem zimnym dymkiem przez nieco ponad godzinę późnym popołudniem. Do salcesonów jeszcze dodaję z reguły języki, tym razem brak. Nie cierpię w salcesonach wątroby, płuc czy nerek i nigdy ich nie dodaję. A foty już były. W razie niejasności jestem jak zwykle do dyspozycji, by rozwikłać niejasności. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 19 Marca 2012 W razie niejasności jestem jak zwykle do dyspozycji, by rozwikłać niejasności. Przy tak dokładnym opisie trudno o jakieś niejasności .Na pewno niektórym,jak widać się przyda, ale ,że masz takie zdolności pisarskie to o to Cię nie podejrzewałem :grin: .Gratuluję.Tak trzymaj :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 19 Marca 2012 Takie co wieczorkiem przedkolacyjnym ze strychu przyniosłem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 20 Marca 2012 Takie co wieczorkiem przedkolacyjnym ze strychu przyniosłem. To u Ciebie takie na strychu rosną :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 20 Marca 2012 Nie cierpię w salcesonach wątroby, To o brunszwickim nie pogadamy :sad: :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 21 Marca 2012 To o brunszwickim nie pogadamyPogadać możemy, ale sceptycznie jestem nastawiony do udziału wątroby w składzie salcesonów czy kaszanek. A niżej foty dwumiesięcznego boczku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 22 Marca 2012 Dziś już zadymiłem ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 22 Marca 2012 No i teraz mam dylemat :wink: - parówka ........... czy :rolleyes: ......... parówkowa :question: :grin: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/36/#findComment-208805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.