Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Boczek super, skądś znam to. pozazdrościć, już i mnie się smak przypomniał.

 

A parzyłeś go w wodzie? Tyle ile waży deka, tyle minut? inaczej twardy będzie, trzeba go sznurkiem owinąć mocno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-226601
Udostępnij na innych stronach

Latosie piwko wczoraj spróbowałem, dla LP koźlak, dla mnie małe monachijskie jasne. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-227720
Udostępnij na innych stronach

obiecałeś zapodać przepis gdy wrócisz do domu.

To się zgadza, zaraz napiszę, choć mam obawy, teraz jest moda na przepisy ruchu cheerleaderskiego.

 

To jedziemy :

 

Surowiec:

wp.Ikl. 4,5kg krojona 3cmx3cm

wp.IIkl. 4kg sitko 8mm

wp.IIIkl. 0,5kg 2x4mm

woł.IIkl. 1kg 2x4mm

 

 

Peklowanie 48godz. 18g peklosól na kg.

 

przyprawy na kg mięsa:

 

Cukier - 1g

pieprz - 2g

czosnek-2g

kolendra 0,7g

gałka-0,5g

 

Mieszanie + 200ml woda.

Osadzanie 12godz. 6 stopni

wędzenie 4godz. gorący dym + pieczenie 40-50 min temp. 75-90stopni. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228143
Udostępnij na innych stronach

Parówk..... zrobione. Jutro wędzenie i parzenie, próba na biało wyjątkowo pozytywna. :cool:

Tylko cielęcina i podgardle.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228256
Udostępnij na innych stronach

próba na biało wyjątkowo pozytywna.

:clap: :clap: :clap: Ech kiedy ja parówki zrobię... ani sprzetu, ani warunków... pozostaje jedynie do Ciebie na konsumpcję wjechać... :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228259
Udostępnij na innych stronach

jutro chyba zobaczymy je w przekroju,czekamy!!!

 

 

 

pozostaje jedynie do Ciebie na konsumpcję wjechać...

Tak - koncepcja słuszna. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228282
Udostępnij na innych stronach

Mięska na kaszankę parzą się powoli, jutro działam

Czy aby na pewno parzą się - czy już ugotowane

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228453
Udostępnij na innych stronach

Czy aby na pewno parzą się - czy już ugotowane

Tak na wszelki wypadek zmierzyłem - 92 stopnie - temperatura końcowa. Waga mięsek po odcedzeniu rosołu nieco ponad 6kg. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228455
Udostępnij na innych stronach

Pisu - mi chodzi o to że piszesz że parzysz, a zdjęcie - już uparzone i odcedzone .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228459
Udostępnij na innych stronach

mi chodzi o to że piszesz że parzysz, a zdjęcie - już uparzone i odcedzone .

Parzę w małej ilości wody, coby smaku w rosole jak najwięcej pozostało, a fota z pierwszej godziny parzenia, skórka na zdjąciu w górnej części po prawej stronie wyraźnie skręcona, oznaka twardości. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228487
Udostępnij na innych stronach

pis67, wczoraj wspomniałem rodzinie, że będę robił kaszankę podwędzaną :lol: złapali się za głowę i "nie, nie.. NIE! kaszanki dziecko to się nie wędzi!" :lol:

Ot i zagwozdka :D zrobić wedle rodziny czy wedle niezaprzeczalnych dowodów i własnego sumienia.. (zadymianie Panie :D ) :grin: Śliczna kaszaneczka :) na pewno przepyszna... Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228585
Udostępnij na innych stronach

że będę robił kaszankę podwędzaną

Kaszanka nie ma być uwędzona, tylko podwędzona. Zapach takiej podwędzonej jest ogólnie znany, osłonka nasycona substancjami nie robi się śliska po dwóch dniach, czyli można ją przechowywać do skonsumowania w lodówce.

Podwędzenie 30 - 40 minut , nie dłużej. A w razie gdy zrobisz, podwędź kilka kawałków i poczuj różnicę,daj też poczuć rodzinie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228587
Udostępnij na innych stronach

pis67, dzięki za rady :) zastanawiałem się właśnie ile jej dać..

Btw. sparzyć ją przed czy po podwędzaniu? na moją niedoświadczoną w temacie główkę przed.. ale lepiej zapytać znawcę :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228589
Udostępnij na innych stronach

Btw. sparzyć ją przed czy po podwędzaniu? na moją niedoświadczoną w temacie główkę przed.. ale lepiej zapytać znawcę

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6970

 

-tak robię z mniejszymi czy większymi odstępstwami. :cool:

 

A co do znawcy, jest wielu, ale to nie ja. Ja raczej codziennie praktykuję niż teoretyzuję. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/43/#findComment-228596
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.