Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 4 Marca 2013 Pis'ie, jeśli możesz, zrób jeszcze jedną fotkę na jakimś jednolitym tle. Dzieki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 4 Marca 2013 Chorizo po dwóch tygodniach doszło do stanu wstępnej używalności.Wygląda ładnie, a jak smakuje :question: Robiliśmy chorizo jednego dnia ja jeszcze nie próbuje, Ty podwędzałeś ja zrobiłem surowe. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 4 Marca 2013 Cudnie wygląda to Twoje chorizo !Moje spróbowalam po 1,5 miesiąca dojrzewania. Smak super, ale wygląd bardzo odbiega od Twojego :devil:. Nie wiem, może to kwestia tego, że Twoje wędzone, a moje nie... ? Kruszy się przy krojeniu. Zaraz wrzucę fotkę u siebie. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 4 Marca 2013 zrób jeszcze jedną fotkę na jakimś jednolitym tle. Zrobię potem. a jak smakuje LP zabroniła rozdawać. A z jakich przepisów korzystaliście , że tak bardzo,przynajmniej optycznie, różnią się te Wasze chorizo ? ale oryginalne chotizo nie jest wędzone, tylko suszone Zanim zrobiłem zagłębiłem się nie co w historię wyrobu, przeczytałem przepisy na różne chorizo - hiszpańskie, meksykańskie, w wersji amerykańskiej, niemieckiej. Wersje podsuszane są robione w innych klimatach, gorąco i wilgotno, dlatego zdecydowałem sie podwędzić zimnym dymem dla trwałości, a potem podsuszyć nieco. Zrobiłem pierwszą wersję testową, w drugiej trochę zmienię. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 4 Marca 2013 U mnie w kolejce na degustację czeka jesscze salame espanol, kiełbasa w tym samym typie, tylko bez papryki. Zobaczymy czy ta lepiej mi wyszła.Czyli czekamy na Twoją 2 wersję testową.Wcale się nie dziwię, że LP zabroniła rozdawać :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 4 Marca 2013 Zanim zrobiłem zagłębiłem się nie co w historię wyrobu, przeczytałem przepisy na różne chorizo - hiszpańskie, meksykańskie, w wersji amerykańskiej, niemieckiej. Wersje podsuszane są robione w innych klimatach, gorąco i wilgotno, dlatego zdecydowałem sie podwędzić zimnym dymem dla trwałości, a potem podsuszyć nieco. Zrobiłem pierwszą wersję testową, w drugiej trochę zmienię. Mógłbyś zapodać pełny algorytm Twojej wersji chorizo? Sprężam się już jakis czas żeby je zrobić, a to co zapodałes na zdjęciu wygląda całkiem, całkiem... Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 4 Marca 2013 A dziś koźlaka zabutelkowałem. Obrazek Wykorzystujesz grafikę z piwa Koźlak firmy Amber z Bielkówka, uważaj bo to nielegalne. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 4 Marca 2013 Wykorzystujesz grafikę z piwa KoźlakTo tylko butelki po tym piwie i nie na sprzedaż , więc nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 4 Marca 2013 Wykorzystujesz grafikę z piwa KoźlakTo tylko butelki po tym piwie i nie na sprzedaż , więc nie widzę problemu. Ale bez oryginalnych napisów producenta, więc.... Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 4 Marca 2013 Mógłbyś zapodać pełny algorytm Twojej wersji chorizo? Wieczorem spróbuję poszukać. Wykorzystujesz grafikę z piwa Koźlak firmy Amber z Bielkówka, uważaj bo to nielegalne.To tylko butelki po tym piwie i nie na sprzedażAle bez oryginalnych napisów producenta, więc.... Więc wypiję je sam z ludzką pomocą, jak mogą być oryginalne napisy producenta, jak to mój wyrób domowy, producent pis67 i piwko koźlak moje oryginalne do bezpośredniej konsumpcji. Tak też kiedyś dostałem osłonki do krakowskiej od szefa pewnej masarni z jego logo i adresem, był problem, każdy myślał, że kupiłem tą krakowską w sklepie. A jak na butelce pozostał koźlak, to wtedy... Mam jeszcze sporo butelek z pełną grafiką koźlaka, ale w nie zapakuję koźlaka dymionego, by mi się nie mieszało. Wkrótce zrobię sobie nowe swoje butelki, jakiś nowy design zastosuję. A tu inna fota kiełbaski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 4 Marca 2013 Dzięki za zdjęcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 4 Marca 2013 Wieczorem spróbuję poszukać. I o mnie wspomnij :rolleyes: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 4 Marca 2013 Pisu -to dla Ciebie do wypróbowania. Horizo salami 1.Mięso wp kl I - 85,00 kg2. Tłuszcz drobny twardy mrożony - 15,00 kg Razem . - 100,00 kg Przyprawy .1.Papryka ostra - 0,050 kg2. Papryka w płynie - 0,100 kg3. Cukier - 0,800 kg4. Kultury F-S.C 111 - 1 szt. 5. Mieszanka pekl. Peklosól - 2,800 kg 6. Glukoza - 0,410 kg7. Mieszanka przyprawowa salami węgierskie - 0,710 kg Wyjaśnienia do przypraw. Salami WĘGIERSKIE Combi Preparat do produkcji salami metodą tradycyjną. Mieszanka przyprawowo-funkcjonalna do wędlin surowo dojrzewających zawierająca środek funkcjonalny oraz charakterystyczny dla salami węgierskiego smak i aromat. Salami węgierskie Pełna kompozycja przypraw o określonym kierunku smakowym wraz ze środkami pomocniczymi zapewniającymi szybkie i prawidłowe dojrzewanie. Zapewnia doskonałe wybarwienie, sterowane obniżenie pH oraz produkt o pełnym aromacie i smaku . Nie wymaga komór klimatyzacyjnych. Dozowanie15g/1kg 5540NUBASSA Papryka w płynie Ekstrakt przyprawowy do przyprawiania wyrobów mięsnych. Skład - Naturalny ekstrakt papryki, cukry Dawkowanie - wg uznania( 1-2 g/kg ) PAPRYKA W PŁYNIE41.016 Płynny wyciąg z papryki czerwonej. Zastosowanie do przebarwiania farszów, pieczeni, sosów, żelatyn i inne.Dawkowanie - 0,5-1g/kg lub wg uznania Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 5 Marca 2013 Niżej opis wykonania kiełbaski testowej w stylu chorizo. Surowiec : wp.kl.II - (karkówka) 3kg + peklosól 60g\48h słonina -0,4kg + sól 8g\48h Wymieszane z przyprawami: -czosnek - 8g -cukier -7g -papryka słodka - 25g -papryka ostra -6g Sitko 8mm, mieszanie, kiełbaśnice 26mm, zimny dym 4 godz. podsuszanie 2tyg. 8 stopni . to dla Ciebie do wypróbowania. Brak skrótu instrukcji. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 5 Marca 2013 wp.kl.II - 3kg A ta wp kl. II to bardziej A czy B i z jakich elementów ją pozyskałeś ? Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem dodawałeś po 48 godzinach po mieleniu ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 5 Marca 2013 A ta wp kl. II to bardziej A czy B i z jakich elementów ją pozyskałeś ? Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem dodawałeś po 48 godzinach po mieleniu ? Już napisane wyżej - karkówka, mieszanie z przyprawami po peklowaniu przed mieleniem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 5 Marca 2013 Już napisane wyżej - karkówka :blush: :blush: :blush: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-272985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 11 Marca 2013 Fota salami wykonanego 16 lutego w jelicie cienkim - bez kultur starterowych, tym razem bez niespodzianek. A dziś wieczorem salcesonik będzie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 12 Marca 2013 Salceson z wczoraj w foliach zrobiłem dla odmiany, bo 3 kg tylko. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 13 Marca 2013 Fota kiełbaski w typie chorizo, którą wczoraj nadziałem, a teraz parę tygodni popracuję nad jej ostatecznym wyglądem. A na ten tydzień w planach prozaiczne wyroby żywiecka lub jałowcowa i kaszanka, o wędzonkach nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 13 Marca 2013 Salceson z wczoraj w foliach zrobiłem dla odmiany, bo 3 kg tylko. Obrazek Obrazek Tylko 3kg??? Hahaha. Masz sporą rodzinkę Ale ja mam pytanie. Czy salceson i kaszankę można mrozić? Masz jakieś doświadczenie w mrożeniu własnych wędlin? Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 13 Marca 2013 Ale ja mam pytanie. Czy salceson i kaszankę można mrozić?Kaszankę często mrożę, i nigdy nie zauważyłem różnicy przed i po mrożeniu, a najlepiej zamrozić surową, i sparzyć po rozmrożeniu. Salceson raz zamroziłem, i coś się stało z galaretką, zrobiła się biała, w smaku był dobry, ale trochę inny. Nie wiem czy nie będzie to "profanacja" salcesonu, ale wydaje mi się, że do dłuższego przechowywania najlepiej byłoby go zrobić w słoiku, a potem tyndalizacja. Sąsiad raz zrobił salceson w butelce plastikowej, też ciekawe rozwiązanie, niestety, musi być mielony albo drobno krojony, żeby dało się go przepchnąć przez lejek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 13 Marca 2013 Czy salceson i kaszankę można mrozić?Tak. Zawsze tak robię. Galaretka nie ulega zmianie. Jest faktem jednak, że moje salcesony są bardzo mięsne i tej galaretki jest niewiele. Krupnioki mrożę już po parzeniu. Potem odgrzewam je na tłusczu i cebulce aż do zarumienienia i przypieczenia skórki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 13 Marca 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 13 Marca 2013 Czy salceson i kaszankę można mrozić? Masz jakieś doświadczenie w mrożeniu własnych wędlin? Wszystko można mrozić, ja unikam tej formy przechowywania wyrobów gotowych z nielicznymi wyjątkami, do których należy kaszanka, kiełbasa biała i boczek do żurku. Mrożone mi nie smakuje, a salceson najlepszy świeży. A fota z wędzenia kiełbaski, dzisiaj z 1,5 godzinki dla konserwacji lekko ciepłym dymkiem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/59/#findComment-274593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.