KURP Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1776 Opublikowano 21 Grudnia 2013 albo te śledzie wielkie, albo pstrągi małe, a tego ostatniego tylko się domyślałem - dlatego autora pytałem aby utwierdził mnie w tym co i Ty i ja podejrzewamy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1777 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Pisu oglądając Twoje wyroby chcę zwrócić uwagę na inny aspekt . Wyroby piękne ale jakim kosztem to jest uzyskane . Wędzarnia duża a wędzone w niej są po cztery parki kiełbasy , lub po trzy wędzonki . Obawiam się że zabraknie lasów niedługo nam. No chyba że Ty racjonalnie myślisz. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1778 Opublikowano 22 Grudnia 2013 kurp'iaczku wg mnie to od lewej wiszą : śledzie, pstrągi i karp Na 100%. oglądając Twoje wyroby chcę zwrócić uwagę na inny aspekt . Wyroby piękne ale jakim kosztem to jest uzyskane . Wędzarnia duża a wędzone w niej są po cztery parki kiełbasy , lub po trzy wędzonki . No na jutro mam trochę więcej, parę szynek, polędwica i półgęsek. Idę na łatwiznę, siatki zamiast sznurka, większość przekażę rodzinie. Może zrobię fotę drewna, ile zużyję na wędzenie, Pewnie Dziadku się zdziwisz, moja wędzarnia ma wysoką sprawność, nie jest to przecież, jeden z pomników, tylko mało atrakcyjny kawał przewodu kominowego. . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1779 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Jeszcze trochę i gotowe, i foty drewna, które zużyję na dzisiejsze wędzenie. Drobne na rozpalenie i rozgrzanie wędzarni, grubsze do wędzenia. Przed chwilą włożyłem do paleniska ostatni kawałek, wieje dziś mocno, może paliwa zabraknie. Półgęsek będzie tylko wędzony. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1780 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Pisu i temperaturę Ci utrzymuje 50*C - powiem, że rewelacja, w mojej idzie mi jakieś 50-70% więcej opału (ja wędziłem 6godz ostatnio).Napisz na jaki czas wędzenia (ile godzin tym wędzisz) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1781 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ja mam wędzarnię z kamienia i tyle drewna co pokazałeś starcza mi na osuszenie, wygrzanie i wędzenie około 4 godziny + 40-50 minut podpiekanie. Wiatr mi nie straszny, bo jak się komora nagrzeje to tak łatwo nie odpuszcza mimo tego, że dość często zaglądam do środka Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1782 Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) Pewnie masz pis67 drewno w II-giej taryfie. Temu tak mało wychodzi.Pozdrówka. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1783 Opublikowano 23 Grudnia 2013 temperaturę Ci utrzymuje 50*C - Dziś między 45-50 stopni, drewna wystarczyło na pięć godzin.Pewnie masz pis67 drewno w II-giej taryfie. T Zgadza si ę, u nas bagien i lasów dostatek, olchy pełno. A niżej foty części wędzonek przed i po parzeniu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1784 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Jak malowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1785 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Pięknie to wygląda jak z folderu reklamowego Zainspirowany Twoim zużyciem drewna dziś robię pomiary ile u mnie się spali Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1786 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Dziś pasztet z królika zrobiłem. :cool:wieczorkiem Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-323091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1787 Opublikowano 5 Stycznia 2014 W sobotę, czyli wczoraj znajomy przywiózł trochę mięska na wędzonki, poległy dwa tuczniki. Na sucho zapeklowałem boczki- niecałe 16kg i dwie polędwiczki, a na mokro niecałe 13kg szynek. Potem zrobiłem paprykarz. Rankiem kanapka testowa. W wędzarni wisiały szynki wędzone 23.12 - zrobiłem fotę. Jedną zabrałem do konsumpcji, bo zapasy świąteczne na szczęście powoli się kończą. Szynka tylko wędzona, marmurkowatość mięska w sam raz. Zamiast szynki wskoczył łosoś... ale i ona Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1788 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Potem zrobiłem paprykarz. Pis, czy paprykarz z ryby? Jeśli tak, to jaka najlepsza?. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1789 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ? Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. czy paprykarz z ryby? Jeśli tak, to jaka najlepsza? Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1790 Opublikowano 5 Stycznia 2014 U mnie teraz na zewnątrz 93% wilgotności. To idealna wilgotnośc? Pewnie, że tak, wyrób nie wysycha, w wędzarni zero bakterii, może wisieć i wisieć. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1791 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ?Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. czy paprykarz z ryby? Jeśli tak, to jaka najlepsza? Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. Już przygotował rączkę i papier. Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1792 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Już przygotował rączkę i papier. Jeszcze trochę poświętuj, jak skończysz przepis będzie. Dziś trochę mięska w wędzarni... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1793 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Smacznie wyglada :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1794 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Fota mięska po wędzeniu i oczekiwaniu na parzenie. No i musowo po parzeniu. Smacznie wyglada Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1795 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Dziś obiecany przepis, przetestowany wielokrotnie w praktyce. Paprykarz Składniki: -śledź wędzony - 500g -makrela wędzona - 300g -sola filet - 300g (opcjonalnie filet z dorsza lub morszczuka) -ryż -400g -cebula - 500g -koncentrat pomidorowy 30% - 500g -miód pszczeli wielokwiatowy - 30g -olej rzepakowy - 50ml -papryka mielona słodka - 25g -papryka mielona ostra - 6g -ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny - 20ml -sól Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie ,ma być lekko twardy. Ze śledzi i makreli zdjąć skórę, usunąć ości. Cebulę drobno pokroić , zeszklić na oleju, na koniec smażenia na 3 minuty dodać miód i koncentrat. Mięso z ryb zmielić na siatce 3 lub 4mm. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać dodając 10g soli. Po 15 minutach sprawdzić i dosolić do odpowiedniego dla siebie smaku. Paprykarzem napełnić słoiki, pasteryzować 50 minut w temp. 95stopni, w kąpieli wodnej pod przykryciem, następnie wystudzić. Finalnie wyjdzie trochę ponad 3kg produktu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Aby dojść w pobliże oryginału jako dodatku w miejsce połowy śledzia wędzonego można użyć szprotek wędzonych, usunąć łby i ogonki, przemielić przez sitko 3-4mm dwa razy. Obecność szprotek daje ten charakterystyczny gorzkawy posmak, a oczywistym się wydaje ,skąd on się bierze. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1796 Opublikowano 9 Stycznia 2014 -miód pszczeli wielokwiatowy - 30g pis67 . Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1797 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Aby dojść w pobliże oryginału A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1798 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem Dokładnie posłodzić trochę, by złagodzić . A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie Za oryginał uważam paprykarz szczeciński, gdzie rybki wędzone z wnętrznościami mielone i inne ochłapy rybne nadawały charakterystyczny smak dla tego wyrobu. A ten przepis to na paprykarz domowy. A niżej foty szynki wędzonej 23.XII, powisiała do dziś w wędzarni, podzieliłem, część zapakowałem próżniowo na potem. Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1799 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Na widok szynki obśliniłem się znacznie..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1800 Opublikowano 12 Stycznia 2014 . A ten przepis to na paprykarz domowy. Chodziło mi raczej o to że w Twoim przepisie jest przewaga ryby wędzonej.W szczecińskimi i np.w przepisie Bon aira wędzona ryba była tylko niewielkim dodatkiem.No ale ciemne okulary zobowiązują . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-326317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.