Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

albo te śledzie wielkie, albo pstrągi małe, a tego ostatniego tylko się domyślałem - dlatego autora pytałem aby utwierdził mnie w tym co i Ty i ja podejrzewamy ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322154
Udostępnij na innych stronach

Pisu oglądając Twoje wyroby chcę zwrócić uwagę na inny aspekt . Wyroby piękne ale jakim kosztem to jest uzyskane . Wędzarnia duża a wędzone w niej są po cztery parki kiełbasy , lub po trzy wędzonki . Obawiam się że zabraknie lasów niedługo nam. No chyba że Ty racjonalnie myślisz.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322182
Udostępnij na innych stronach

kurp'iaczku wg mnie to od lewej wiszą : śledzie, pstrągi i karp

 

 

Na 100%. :cool:

 

 

 

oglądając Twoje wyroby chcę zwrócić uwagę na inny aspekt . Wyroby piękne ale jakim kosztem to jest uzyskane . Wędzarnia duża a wędzone w niej są po cztery parki kiełbasy , lub po trzy wędzonki .

 

 

No na jutro mam trochę więcej, parę szynek, polędwica i półgęsek. Idę na łatwiznę, siatki zamiast sznurka, większość przekażę rodzinie.  :cool:

Może zrobię fotę drewna, ile zużyję na wędzenie, Pewnie Dziadku się zdziwisz, moja wędzarnia ma wysoką sprawność, nie jest to przecież, jeden z pomników, tylko mało atrakcyjny kawał przewodu kominowego. 

 

:cool:

post-41160-0-71785500-1387751569_thumb.jpg

post-41160-0-44233300-1387751591_thumb.jpg

post-41160-0-38742000-1387751614_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322380
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze trochę i gotowe, i foty drewna, które zużyję na dzisiejsze wędzenie. Drobne na rozpalenie i rozgrzanie wędzarni, grubsze do wędzenia. :cool:

Przed chwilą włożyłem do paleniska ostatni kawałek, wieje dziś mocno, może paliwa zabraknie. Półgęsek będzie tylko wędzony. :cool:

post-41160-0-21349500-1387807914_thumb.jpg

post-41160-0-14134900-1387808006_thumb.jpg

post-41160-0-09255100-1387808136_thumb.jpg

post-41160-0-85764700-1387808243_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322455
Udostępnij na innych stronach

Pisu i temperaturę Ci utrzymuje 50*C - powiem, że rewelacja, w mojej idzie mi jakieś 50-70% więcej opału (ja wędziłem 6godz ostatnio).

Napisz na jaki czas wędzenia (ile godzin tym wędzisz)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322462
Udostępnij na innych stronach

Ja mam wędzarnię z kamienia i tyle drewna co pokazałeś starcza mi na osuszenie, wygrzanie i wędzenie około 4 godziny + 40-50 minut podpiekanie. Wiatr mi nie straszny, bo jak się komora nagrzeje to tak łatwo nie odpuszcza mimo tego, że dość często zaglądam do środka ;) 

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322472
Udostępnij na innych stronach

Pewnie masz pis67 drewno w II-giej taryfie. Temu tak mało wychodzi.

Pozdrówka.  :tongue:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322525
Udostępnij na innych stronach

temperaturę Ci utrzymuje 50*C -

 

 

Dziś między 45-50 stopni, drewna wystarczyło na pięć godzin.

Pewnie masz pis67 drewno w II-giej taryfie. T

 

 

Zgadza si ę, u nas bagien i lasów dostatek, olchy pełno. :cool:

 

A niżej foty części wędzonek przed i po parzeniu. :cool:

post-41160-0-49955500-1387834957_thumb.jpg

post-41160-0-78280300-1387834975_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322549
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wygląda jak z folderu reklamowego :)

Zainspirowany Twoim zużyciem drewna dziś robię pomiary ile u mnie się spali :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-322603
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W sobotę, czyli wczoraj znajomy przywiózł trochę mięska na wędzonki, poległy dwa tuczniki. Na sucho zapeklowałem boczki- niecałe 16kg i dwie polędwiczki, a na mokro niecałe 13kg szynek.  :cool:

 

 

 

post-41160-0-61220800-1388943493_thumb.jpg

 

 

Potem zrobiłem paprykarz. :cool:

 

post-41160-0-35696600-1388943598_thumb.jpg

 

Rankiem kanapka testowa.  :cool:

 

post-41160-0-89866600-1388943653_thumb.jpg

 

W wędzarni wisiały szynki wędzone 23.12 - zrobiłem fotę. :cool:

 

post-41160-0-95645300-1388943745_thumb.jpg

 

Jedną zabrałem do konsumpcji, bo zapasy świąteczne na szczęście powoli się kończą. :cool: Szynka tylko wędzona, marmurkowatość mięska w sam raz. 

 

post-41160-0-52335300-1388943924_thumb.jpg

 

 


Zamiast szynki wskoczył łosoś... ale i ona :cool:

 

post-41160-0-81953300-1388944240_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324681
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ?

Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. :cool:

 

 

 

 

czy paprykarz z ryby? :cool: Jeśli tak, to jaka najlepsza?

 

Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324732
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie teraz na zewnątrz 93% wilgotności. To idealna wilgotnośc?

 

Pewnie, że tak, wyrób nie wysycha, w wędzarni zero bakterii, może wisieć i wisieć.:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324749
Udostępnij na innych stronach

 

Wisiały do teraz ? Wilgotnośc nie za wysoka ?

Jedna jeszcze powisi, temperatura i wilgotność tej zimy idealna do przechowywania w wędzarni. :cool:

 

 

 

 

czy paprykarz z ryby? :cool: Jeśli tak, to jaka najlepsza?

 

Nawet z ryb, przepis wkleję, bo na forum ubogo w tym temacie. :cool:

 

Już przygotował rączkę i papier. :rolleyes:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-324920
Udostępnij na innych stronach

post-41160-0-55873000-1389109876_thumb.jpg

Już przygotował rączkę i papier.

Jeszcze trochę poświętuj, jak skończysz przepis będzie. :cool:

 

 

Dziś trochę mięska w wędzarni... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325164
Udostępnij na innych stronach

Fota mięska po wędzeniu i oczekiwaniu na parzenie. :cool:

 

post-41160-0-02676500-1389129953_thumb.jpg

 

 

No i musowo po parzeniu. :cool:

 

 

post-41160-0-05446600-1389129995_thumb.jpg

 


 

 

Smacznie wyglada

 

:facepalm::cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325313
Udostępnij na innych stronach

Dziś obiecany przepis, przetestowany wielokrotnie w praktyce. :cool:

 

Paprykarz

 

Składniki:

-śledź wędzony - 500g

-makrela wędzona - 300g

-sola filet - 300g (opcjonalnie filet z dorsza lub morszczuka)

-ryż -400g

-cebula - 500g

-koncentrat pomidorowy 30% - 500g

-miód pszczeli wielokwiatowy - 30g

-olej rzepakowy - 50ml

-papryka mielona słodka - 25g

-papryka mielona ostra - 6g

-ocet spirytusowy 10% lub sok z cytryny - 20ml

-sól

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotować w osolonej wodzie ,ma być lekko twardy.

Ze śledzi i makreli zdjąć skórę, usunąć ości.

Cebulę drobno pokroić , zeszklić na oleju, na koniec smażenia na 3 minuty dodać miód i koncentrat.

Mięso z ryb zmielić na siatce 3 lub 4mm.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać dodając 10g soli.

Po 15 minutach sprawdzić i dosolić do odpowiedniego dla siebie smaku.

Paprykarzem napełnić słoiki, pasteryzować 50 minut w temp. 95stopni, w kąpieli wodnej pod przykryciem, następnie wystudzić.

Finalnie wyjdzie trochę ponad 3kg produktu.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Aby dojść w pobliże oryginału jako dodatku w miejsce połowy śledzia wędzonego można użyć

szprotek wędzonych, usunąć łby i ogonki, przemielić przez sitko 3-4mm dwa razy.

Obecność szprotek daje ten charakterystyczny gorzkawy posmak, a oczywistym się wydaje ,skąd

on się bierze.

 

post-41160-0-03356500-1389286146_thumb.jpg

 

post-41160-0-71238600-1389286565_thumb.jpg

post-41160-0-19220100-1389287015_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325798
Udostępnij na innych stronach

 

 

-miód pszczeli wielokwiatowy - 30g

 

 

 pis67  . Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem :D

 

 

  Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325801
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aby dojść w pobliże oryginału

A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325810
Udostępnij na innych stronach

Jakie zadanie ma miód w tym przepisie . Bo to że może trochę posłodzić to wiem

 

 

Dokładnie posłodzić trochę, by złagodzić . :cool:

 

 

A co uważasz za oryginał ? bo od szczecińskiego różni się poważnie

 

 

Za oryginał uważam paprykarz szczeciński, gdzie rybki wędzone z wnętrznościami mielone i inne ochłapy rybne nadawały charakterystyczny smak dla tego wyrobu. A ten przepis to na paprykarz domowy. :cool:

 

A niżej foty szynki wędzonej 23.XII, powisiała do dziś w wędzarni, podzieliłem, część zapakowałem próżniowo na potem. Marmurkowatość mięska jaką lubię, o grubości tłuszczyku nie wspomnę.  :cool:

 

post-41160-0-50758200-1389293803_thumb.jpg

 

post-41160-0-60372300-1389293853_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325819
Udostępnij na innych stronach

Na widok szynki obśliniłem się znacznie.....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-325822
Udostępnij na innych stronach

 

 

. A ten przepis to na paprykarz domowy.

Chodziło mi raczej o to że w Twoim przepisie jest przewaga ryby wędzonej.W szczecińskimi i np.w przepisie Bon aira wędzona ryba była tylko niewielkim dodatkiem.No ale ciemne okulary zobowiązują . :angel:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/72/#findComment-326317
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.