jumbo Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1951 Opublikowano 19 Lutego 2014 to już drugie......dozbieram do skrzynki i jestem Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-334790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1952 Opublikowano 19 Lutego 2014 Brawo pis67 :clap: :clap:,dobrze ze jestem juz po kolacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-334818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1953 Opublikowano 19 Lutego 2014 Ja mogę dorzucić Barszcz! . Misiu, ale chyba nie Barszcz Sosnowskiego, Boże broń ? . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-334823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1954 Opublikowano 20 Lutego 2014 to już drugie......dozbieram do skrzynki i jestem Jest szansa na kolejne. Pojechałem po obiadku na wieś i przywiozłem sobie zajęcie na wieczór. Pytanie co nabyłem w gospodarstwie drogą kupna? Ja mogę dorzucić Barszcz! Nie był to barszcz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1955 Opublikowano 20 Lutego 2014 Stawiam na mleko - będzie ser. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1956 Opublikowano 20 Lutego 2014 Pisie , każde twoje konkursowe pytanie ma element naprowadzający - te ostatnie kojarzy się , tak jak napisał Jojo z mlekiem i wyrobami z niego - ale równie dobrze możesz np. przygotowywać na naturalnych komponentach hodowlę pieczarek Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1957 Opublikowano 20 Lutego 2014 Albo kupił kawał byka (bukata, lub coś większego} . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1958 Opublikowano 20 Lutego 2014 Stawiam na mleko - będzie ser. Jest zwycięzca, piwko do odebrania na zlocie w Gąsiorowie. Ricotta już się chłodzi na świeżym powietrzu. Oscypki(prawie) już w solance. Mleko na twaróg stoi w ciepłym miejscu i czeka na zakwaszenie, nie dodałem żadnych wspomagaczy- jutro sprawdzę i może zadam. Krążek sera do dojrzewania pod naciskiem pozbywa się serwatki. I tak minął wieczór przy hokeju i nartach w stylu wolnym. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1959 Opublikowano 20 Lutego 2014 Ile Ci czasu zajmuje ogarnięcie tego mleka i z ilu litrów dziś popełniłeś te wszystkie cuda? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1960 Opublikowano 20 Lutego 2014 Jak zwykle szalejesz Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1961 Opublikowano 20 Lutego 2014 Ile Ci czasu zajmuje ogarnięcie tego mleka i z ilu litrów dziś popełniłeś te wszystkie Będąc na obiadku stwierdziłem jadę po mleko, po 16-tej pojechałem, musiałem poczekać trochę, po 17-tej byłem w domu, zadałem podpuszczkę i do pracy. Po 18-tej krojenie itd., w międzyczasie sport w tv, i tak 21:30 miałem koniec. Mleka litrów miałem 20-cia, cztery jeszcze ciepłe do gara i opatulone stoją i czekają.. Czyli reszta zrobiona z 16-tu litrów. A wydajność, raczej duża będzie, ciotka systematycznie dostaje od mleczarni premie za zawartość białka i tłuszczu w mleku, dobrze, że mi premii płacić nie nakazuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1962 Opublikowano 20 Lutego 2014 i z tych 16 zrobiłeś 8 oscypków, czy też dodatkowo jeszcze pod praską wyciskasz krążek sera z tego mleka (bo tak to zrozumiałem) - stąd pytanie o wydajność, bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1963 Opublikowano 20 Lutego 2014 Do Gąsiorowa niestety nie jadę. Ze spotkań z forumowiczami to mam w planach kurs wędlin dojrzewających. O piwie będę pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1964 Opublikowano 20 Lutego 2014 to się Jojo zobaczymy na kursie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1965 Opublikowano 20 Lutego 2014 bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo I będzie jeszcze z kilo ricotty, a wszystko zostanie dokładnie zważone. Do Gąsiorowa niestety nie jadę. Ze spotkań z forumowiczami to mam w planach kurs wędlin dojrzewających. O piwie będę pamiętał. W Gąsiorowie jesteśmy dwa razy w roku, a o piwku pamiętaj. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1966 Opublikowano 20 Lutego 2014 Piwo własnego wyrobu już mnie dawno męczy. Muszę spróbować zrobić. Jak się zdecyduje to odezwę się po radę bo Ty to już się na tym chyba trochę znasz. A tak przy okazji. Czy trudno jest w domu z tzw.gotowców zrobić pierwsze piwo i ile to trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1967 Opublikowano 20 Lutego 2014 Czy trudno jest w domu z tzw.gotowców zrobić pierwsze piwo i ile to trwa? Nigdy nie robiłem z gotowców, nie wiem ile to trwa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1968 Opublikowano 20 Lutego 2014 Jojo - piwo z puchy jest proste do zrobienia - w puszce masz nachmielony już słód w postaci gęstego syropu - tą puchę wstawiasz najpierw do wody i trochę ją ogrzewasz aż zawartość w środku zacznie bulkać - potem do zadajesz do gara, puchę popłukujesz wodą, uzupełniasz wodę o zadaną ilość, dodajesz jeszcze dodatkowy słód (tego w nachmielonym ekstrakcie jest za mało). Jak ja robiłem swoje 2 pierwsze piwa - pierwszy zestaw to była pucha i kilogram specjalnego słodu do piwa, przy drugim była pucha i druga pucha ze słodem. Najczęściej masz już do puchy dołączone drożdże.Reszta procesu jest taka jak przy robieniu piwa - czyli fermnetacja burzliwa, potem cicha, potem przygotowanie butelek, rozlewanie i kapslowanie.Na pewno musisz popełnić na początek pewne koszta - jak fermentatory, kapsle, kapslownica, wężyki itp. Jakby co to pytaj czy tu pisa, czy w specjalnie dedykowanym do tego wątku. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1969 Opublikowano 21 Lutego 2014 Ricotta już ocieka, skrzep był tym razem dość gruby i wyjątkowo zwarty. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1970 Opublikowano 21 Lutego 2014 bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo Jak serki będą po 150g + krążek sera twarogowego to tak w sam raz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1971 Opublikowano 21 Lutego 2014 Dokonałem pomiaru wagi i po tym zrozumiałem, że wczoraj dostałem mleko od najlepszych krów, zawsze brałem z większej obory, a wczoraj z mniejszej, gdzie tylko osiem krów stało, a ciotka na odchodnym klepnęła - dziś masz mleko nasze najlepsze. Oscypki były w solance, ale od rana już ociekły - 1850g ricotta - 1100g ale jeszcze parę gram ocieknie krążek sera w prasce - 1100g No i jeszcze będzie twaróg z 4l mleka, o śmietanie nie wspomnę. Teraz już wiem, które krowy w przyszłości będą zaopatrywać mnie w mleko. A niżej fota sera dojrzewającego, zrobiony 8 lutego bez żadnych dodatków typu chlorek, annato czy bakterii. Ważył wtedy niecałe 900g, teraz 670g. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1972 Opublikowano 21 Lutego 2014 Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1973 Opublikowano 21 Lutego 2014 Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .Dziadku jak to słusznie zauważyłeś ("...umiesz..."), to kwestiatego, co tak bardzo nienawidzą pewne "osobniki". Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego. Ale, wracając do sera, Pis położył nacisk na odpowiednieMleko, Krowę, Paszę, Właściciela Krowy itp. Nigdy nie będzie dobrego sera z pospolicie marnej jakości "wytworu" imitującego Szlachetne Mleko. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1974 Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych . Z mlekiem czysty przypadek, zawsze jeździłem na początku uboju, teraz będę się spóźniał. Szczęściu trzeba pomagać... Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego. Ja tam lubię poczytać Twoje skromne posty, czyżbym był w mniejszości? No to na początek ricotta, niecałe 1,1kg, część dałem swojej mamie, część siostrze, a z reszty jutro zrobię blenderem ser smarowny po dodaniu śmietany, pieprzu, czosnku i soli. Z formy wyjąłem ser i zatopiłem w solance, niech popływa z dobę. W siatki wrzuciłem oscypki, jutro dym zadam. Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, zatopiłem w solance na jakiś czas. Na koniec sprawdziłem mleko, po 30-tu godzinach zsiadło się bez wspomagaczy, temperatura mleka 28 stopni, jutro robię drugie podejście do twarogu. Edytowane 21 Lutego 2014 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1975 Opublikowano 21 Lutego 2014 część dałem swojej mamie, Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, a co zostało dla Ciebie? wygląd serków ''zwala'' z nóg Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.