Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:frantics: to już drugie......dozbieram do skrzynki i jestem :w00t:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-334790
Udostępnij na innych stronach

to już drugie......dozbieram do skrzynki i jestem

Jest szansa na kolejne. Pojechałem po obiadku na wieś i przywiozłem sobie zajęcie na wieczór. Pytanie co nabyłem w gospodarstwie

drogą kupna? :cool:

 

Ja mogę dorzucić Barszcz!

Nie był to barszcz. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335012
Udostępnij na innych stronach

Pisie , każde twoje konkursowe pytanie ma element naprowadzający - te ostatnie kojarzy się , tak jak napisał Jojo z mlekiem i wyrobami z niego - ale równie dobrze możesz np. :devil: przygotowywać na naturalnych :angel: komponentach hodowlę pieczarek :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335109
Udostępnij na innych stronach

Stawiam na mleko - będzie ser.

 

 

Jest zwycięzca, piwko do odebrania na zlocie w Gąsiorowie. :cool:

 

Ricotta już się chłodzi na świeżym powietrzu. :cool:

 

post-41160-0-52159600-1392931138_thumb.jpg

 

Oscypki(prawie) już w solance. :cool:

 

post-41160-0-62707700-1392931205_thumb.jpg

 

Mleko na twaróg stoi w ciepłym miejscu i czeka na zakwaszenie, nie dodałem żadnych wspomagaczy- jutro sprawdzę i może zadam.  :cool: 

 

Krążek sera do dojrzewania pod naciskiem pozbywa się serwatki.

 

I tak minął wieczór przy hokeju i nartach w stylu wolnym. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335182
Udostępnij na innych stronach

Ile Ci czasu zajmuje ogarnięcie tego mleka i z ilu litrów dziś popełniłeś te wszystkie cuda?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335187
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ile Ci czasu zajmuje ogarnięcie tego mleka i z ilu litrów dziś popełniłeś te wszystkie

 

Będąc na obiadku  stwierdziłem jadę po mleko, po 16-tej pojechałem, musiałem poczekać trochę, po 17-tej byłem w domu, zadałem podpuszczkę i do pracy. Po 18-tej krojenie itd., w  międzyczasie sport w tv, i tak 21:30 miałem koniec. Mleka litrów miałem 20-cia, cztery jeszcze ciepłe do gara i opatulone stoją i czekają.. Czyli reszta zrobiona z 16-tu litrów. A wydajność, raczej duża będzie, ciotka systematycznie dostaje od mleczarni premie za zawartość białka i tłuszczu w mleku, dobrze, że mi premii płacić nie nakazuje. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335193
Udostępnij na innych stronach

i z tych 16 zrobiłeś 8 oscypków, czy też dodatkowo jeszcze pod praską wyciskasz krążek sera z tego mleka (bo tak to zrozumiałem) - stąd pytanie o wydajność, bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335196
Udostępnij na innych stronach

to się Jojo zobaczymy na kursie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335198
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo

 

I będzie jeszcze z kilo ricotty, a wszystko zostanie dokładnie zważone. :cool:

 

 

 

Do Gąsiorowa niestety nie jadę. Ze spotkań z forumowiczami to mam w planach kurs wędlin dojrzewających. O piwie będę pamiętał.

 

W Gąsiorowie jesteśmy dwa razy w roku, a o piwku pamiętaj. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335199
Udostępnij na innych stronach

Piwo własnego wyrobu już mnie dawno męczy. Muszę spróbować zrobić. Jak się zdecyduje to odezwę się po radę bo Ty to już się na tym chyba trochę znasz. A tak przy okazji. Czy trudno jest w domu z tzw.gotowców zrobić pierwsze piwo i ile to trwa?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335202
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy trudno jest w domu z tzw.gotowców zrobić pierwsze piwo i ile to trwa?
 

 

Nigdy nie robiłem z gotowców, nie wiem ile to trwa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335204
Udostępnij na innych stronach

Jojo - piwo z puchy jest proste do zrobienia - w puszce masz nachmielony już słód w postaci gęstego syropu - tą puchę wstawiasz najpierw do wody i trochę ją ogrzewasz aż zawartość w środku zacznie bulkać - potem do zadajesz do gara, puchę popłukujesz wodą, uzupełniasz wodę o zadaną ilość, dodajesz jeszcze dodatkowy słód (tego w nachmielonym ekstrakcie jest za mało). Jak ja robiłem swoje 2 pierwsze piwa - pierwszy zestaw to była pucha i kilogram specjalnego słodu do piwa, przy drugim była pucha i druga pucha ze słodem. Najczęściej masz już do puchy dołączone drożdże.

Reszta procesu jest taka jak przy robieniu piwa  - czyli fermnetacja burzliwa, potem cicha, potem przygotowanie butelek, rozlewanie i kapslowanie.

Na pewno musisz popełnić na początek pewne koszta - jak fermentatory, kapsle, kapslownica, wężyki itp. Jakby co to pytaj czy tu pisa, czy w specjalnie dedykowanym do tego wątku.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335205
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo z 16 litrów 8 oscypków i krążek sera to trochę dużo ;)

 

 

 Jak serki będą po 150g + krążek sera twarogowego to tak w sam raz . :tongue::)

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335277
Udostępnij na innych stronach

Dokonałem pomiaru wagi i po tym zrozumiałem, że wczoraj dostałem mleko od najlepszych krów, zawsze brałem z większej obory, a wczoraj z mniejszej, gdzie tylko osiem krów stało, a ciotka na odchodnym klepnęła - dziś masz mleko nasze najlepsze.

Oscypki były w solance, ale od rana już ociekły - 1850g

ricotta - 1100g ale jeszcze parę gram ocieknie

krążek sera w prasce - 1100g

No i jeszcze będzie twaróg z 4l mleka, o śmietanie nie wspomnę. :cool:

Teraz już wiem, które krowy w przyszłości będą zaopatrywać mnie w mleko.

A niżej fota sera dojrzewającego, zrobiony 8 lutego bez żadnych dodatków typu chlorek, annato czy bakterii. Ważył wtedy niecałe

900g, teraz 670g. :cool:

 

post-41160-0-87295700-1392997594_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335315
Udostępnij na innych stronach

Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335328
Udostępnij na innych stronach

Pis Ty jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

Dziadku jak to słusznie zauważyłeś ("...umiesz..."), to kwestia

tego, co tak bardzo nienawidzą pewne "osobniki".  :w00t:  :frantics:

 

Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego.  :D

 

Ale, wracając do sera, Pis położył nacisk na odpowiednie

Mleko, Krowę, Paszę, Właściciela Krowy itp. :clap: 

 

Nigdy nie będzie dobrego sera z pospolicie marnej 

jakości "wytworu" imitującego Szlachetne Mleko.  :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335330
Udostępnij na innych stronach

jednak jesteś szczęściarzem umiesz się odpowiednio ustawić, dla dobra swojego jak również innych .

 

 

Z mlekiem czysty przypadek, zawsze jeździłem na początku uboju, teraz będę się spóźniał. Szczęściu trzeba pomagać...  :cool:

 

 

 

Widzę jak się "gotują" czytając mego posta skromnego.

 

 

Ja tam lubię poczytać Twoje skromne posty, czyżbym był w mniejszości? :cool:

 

No to na początek ricotta, niecałe 1,1kg, część dałem swojej mamie, część siostrze, a z reszty jutro zrobię blenderem ser smarowny po dodaniu śmietany, pieprzu, czosnku i soli. :cool:

 

post-41160-0-31722700-1393020010_thumb.jpg

 

 

Z formy wyjąłem ser i zatopiłem w solance, niech popływa z dobę. :cool:

 

post-41160-0-36717800-1393020095_thumb.jpg

 

W siatki wrzuciłem oscypki, jutro dym zadam. :cool:

 

post-41160-0-08640600-1393020175_thumb.jpg

 

 

Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi podzielona na trzy części wedle życzenia nadziane na sznurki, jutro też zadymię. :cool:

 

 

 

post-41160-0-52251000-1393020330_thumb.jpg

 

Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki, zatopiłem w solance na jakiś czas. :cool:

 

post-41160-0-32437200-1393020446_thumb.jpg

 

Na koniec sprawdziłem mleko, po 30-tu godzinach zsiadło się bez wspomagaczy, temperatura mleka 28 stopni, jutro robię drugie podejście do twarogu. :cool:

 

post-41160-0-35999100-1393020563_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335446
Udostępnij na innych stronach

część dałem swojej mamie,

 

 

Boczki dla koleżanki z pracy, polędwica dla kolegi

 

 

Siostra dostarczyła szynkę i polędwicę do obróbki,

 

a co zostało dla Ciebie? :cool:

wygląd serków ''zwala'' z nóg :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/79/#findComment-335450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.