Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Leżały ze dwa dni w ciepełku - czuć było, że kwaśnieją, może mało?
Mało to chyba nie... moje leżą tak koło 36-48 godzin. Tutaj prędzej musiałby się Grzesiu wypowiedzieć albo EAnna. A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały ale jak jeden uchował mi się powyżej pół roku to już była całkiem inna bajka. Zrobił się taki jaki powinien być czyli mięciutki i łagodny. Troszkę mu jeszcze do ideału brakowało ale pewnie gdyby jeszcze doleżał to byłby zachwyt.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431252
Udostępnij na innych stronach

A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały

 

 

Leżały w piwnicy - pewnie od lutego - ważne, że dziewczyny zjadły i dopomniały się dziś o następny, córka zabrała z sobą....kawałek.  Dziś kolejny poszedł pod nóż.... Jak robiłem nie pamiętam, kultury nie wiem jakie, solanka ? . :cool:

post-41160-0-72125800-1434923275_thumb.jpg

post-41160-0-40860600-1434923315_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431779
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach....  :cool:

post-41160-0-43036200-1435352608_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-432831
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach.... 
 

Piękny... że mi taki nie chce wyjść  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-432836
Udostępnij na innych stronach

A wieczorem ile ważył

 

 

Nie doczekał....  :cool:  wieczora...

 

To i fota ostatniej krakowskiej w towarzystwie od środka....  :cool:

post-41160-0-92814700-1435612935_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-433386
Udostępnij na innych stronach

W minionym tygodniu była tylko pasztetowa - foty brak, kaszanka i w sobotę udka upiekłem w wędzarni, nie stosuję parzenia przed czy po wędzeniu...  :cool:

 

 

post-41160-0-00347800-1436129689_thumb.jpg

post-41160-0-03191000-1436129721_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434225
Udostępnij na innych stronach

Pis, bardzo ladnie te udka wygladaja http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,30_8c_orig.gif, chyba sie polasze i tez tak zrobiehttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,35_gV_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434246
Udostępnij na innych stronach

Fotka kiełbasy -  pieczona....

 

post-41160-0-13016900-1436302327_thumb.jpg

 

Był też boczek - zostały mi dwa kawałki - reszta poszła w ...  :cool: 

 

 

post-41160-0-81135400-1436302344_thumb.jpg

 

 

No i udko w przekroju... 

 

post-41160-0-16533100-1436302364_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434473
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i udko w przekroju... 

 

Konkretny "drób" tam u Was biega ;) 

A "skrzydełka" do szynki z przeszkodami poszły czy do tej kiełbachy wyżej ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434559
Udostępnij na innych stronach

Kolejny ser rozpakowany do spożycia, leżał od lutego, znaczy się dojrzewał.... :cool: 

 

 

post-41160-0-66836300-1436385744_thumb.jpg

 

 

Była rzepa, teraz nastała kalarepa....  :cool:

 

 

post-41160-0-01175900-1436385767_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434587
Udostępnij na innych stronach

Piotr i jak ser, jak w smaku? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434591
Udostępnij na innych stronach

Piotr, a co to jest za ser? Bo jak na leżący pięć miechów to na jakiś taki "niedojrzały" wygląda... Coś jak ten poprzedni co pokazywałeś, na mój osąd nie zdążył się przekwasić.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434592
Udostępnij na innych stronach

W formie i poza nią zanim się ser zacznie solić. Solenie zatrzymuje przekwaszanie na odpowiednim poziomie PH.  Ja robię to na oko ale na przykład Grzesiu fachowo mierzy PH paskami.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434616
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?)...

Późniejsze, prasowanie w 11/14*C i w takiej temperaturze dojrzewanie- już wspólne...

Dlatego pytam Tusiaczku... :)

Na początku życia sera raczej ma znaczenie temperatura i czas czego wcześniej nie ztrybiłem :)

Kiszę niektóre już prawie 5 miesięcy... kazali/pisali 6....wstydzę się je napocząć..... :)

Nie wiem czego się spodziewać...pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano :)

Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy....

Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny (?)...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?)..
A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy?

 

 

pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano
Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser...

 

 

Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny

Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem).

Po wyjęciu z dojrzewania spokojnie zdzieram polioctan bo ładnie odchodzi i mam czysty ser z bardzo cieniutką nadającą się w całości do zjedzenia skórką. Czasem zdarzy się ze powłoka odrywa się kiepsko ale jakoś daję radę...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434622
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku :)

-----

 

 

A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy?

Pierwsze- 2 - od razu poszły do solanki

Drugie - 2 - dwa dni leżały i dopiero do solanki

Reszta- 24-36 godzin leżały- później solenie "z ręki", 2% , co 12 godzin kolejna strona

 

 

Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser...

zapach w pomieszczeniu nieagresywny...podobny trochę, jakby "rozrzedzony"- kojarzę- do zapachu sklepów/stoisk nabiałowych PSS Społem z lat '80 ubiegłego wieku ( ale to brzmi... :facepalm: :facepalm: :blush: )

 

 

Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem).

Miejscowe zagrzybienia zmywałem na bieżąco. Po 3 tygodniach życia, wszystkie szły w bezbarwny polioctan, dwuwarstwowo, łatwiej zerwać... i tak w kilku miejscach jest pleśń punktowa- zaakceptowałem :)

Niektóre puchły więcej inne mniej, niektóre wcale- bakterie różne podsypywałem.

 

Możliwość ingerencji w całokształt już żadna... :)

Tak tylko pytam :) na zakiedyś :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434629
Udostępnij na innych stronach

 

 

na mój osąd nie zdążył się przekwasić.

 

Oj chyba zdążył, bo znika dość szybko, żadna z kobietek nie narzeka.....  :cool:  

 

 

 

Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy....

 

Próbuj - są gotowe....  :cool:

 

Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku

 

Bez stresu, nikt nie jest w stanie przejrzeć tego wątku, a wiadomości są przydatne, o uwagach i spostrzeżeniach  nie wspomnę ...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434700
Udostępnij na innych stronach

To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH :) Żart taki...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434702
Udostępnij na innych stronach

To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH :) Żart taki...

 

 

Nie może znikać - jest dozowany - a ph - było chyba ok, jak LP mówi mi - ten ser ci skwaśniał, wtedy wiem.... ,że czas do solanki...  :cool: 

 

A teraz fota śniadania - czy to leczo czy potrawka z cebuli, boczku wędzonego, ząbka czosnku, kalarepy i papryki...  :cool:

 

post-41160-0-61174800-1436902676_thumb.jpg

 

A wczoraj mieszałem - prawie Lisiecka, Krakowska i kiełba do ręki... 

 

post-41160-0-49495200-1436902712_thumb.jpg

 

post-41160-0-78762500-1436902759_thumb.jpg

 

post-41160-0-03553100-1436902797_thumb.jpg

 

Parzona...

 

post-41160-0-59514300-1436902819_thumb.jpg

 

 

Wędzenie Krakowskiej... 

 

post-41160-0-93991800-1436902837_thumb.jpg

 

I taki kwiat kwitnie w tym roku suszy...  raz pierwszy..  położyłem .. fotę 

 

post-41160-0-25860400-1436902861_thumb.jpg

 

Fota - chłodzenie powietrzne... 

 

post-41160-0-57453400-1436902907_thumb.jpg

 

Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować?  Co dzień będzie  tak z pół kilo...  :cool:

 

 

post-41160-0-06694000-1436902952_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-435135
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... :cool:

Polecam przepisy Pokemona

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-435137
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.