tusiaczek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 17 Czerwca 2015 A ten ser nie wydaje Ci się jakiś taki "suchy"? Jaki to rodzaj sera? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Może suchy, ale dość twardy - zamiast praski służyła nadziewarka + odważnik 2kg na korbę, nie pytaj o nacisk.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Moim zdaniem to nie chodzi o nacisk... Bardziej bym obstawiał że nie dałeś mu się za bardzo przekwasić do odpowiedniego PH przed soleniem. Miałem podobnie z pierwszymi serami. Wychodziły całkiem całkiem ale jakieś takie lekko ostrawe, twarde i kruche. Czas dojrzewania i warunki tez robię swoje. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Bardziej bym obstawiał że nie dałeś mu się za bardzo przekwasić do odpowiedniego PH przed soleniem. Leżały ze dwa dni w ciepełku - czuć było, że kwaśnieją, może mało? Z wędzonkami nie ma problemu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Leżały ze dwa dni w ciepełku - czuć było, że kwaśnieją, może mało? Mało to chyba nie... moje leżą tak koło 36-48 godzin. Tutaj prędzej musiałby się Grzesiu wypowiedzieć albo EAnna. A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały ale jak jeden uchował mi się powyżej pół roku to już była całkiem inna bajka. Zrobił się taki jaki powinien być czyli mięciutki i łagodny. Troszkę mu jeszcze do ideału brakowało ale pewnie gdyby jeszcze doleżał to byłby zachwyt. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Parę fotek z wczoraj i dziś... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 21 Czerwca 2015 A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały Leżały w piwnicy - pewnie od lutego - ważne, że dziewczyny zjadły i dopomniały się dziś o następny, córka zabrała z sobą....kawałek. Dziś kolejny poszedł pod nóż.... Jak robiłem nie pamiętam, kultury nie wiem jakie, solanka ? . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Mi to taki ser pasuje , ja w ogole bardzo lubie sery Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-431780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-432831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach.... Piękny... że mi taki nie chce wyjść Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-432836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - A wieczorem ile ważył Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-433192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 29 Czerwca 2015 A wieczorem ile ważył Nie doczekał.... wieczora... To i fota ostatniej krakowskiej w towarzystwie od środka.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-433386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 5 Lipca 2015 W minionym tygodniu była tylko pasztetowa - foty brak, kaszanka i w sobotę udka upiekłem w wędzarni, nie stosuję parzenia przed czy po wędzeniu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 5 Lipca 2015 udka upiekłem w wędzarni, nie stosuję parzenia przed czy po wędzeniu to jest ten smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 5 Lipca 2015 Pis, bardzo ladnie te udka wygladaja http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,30_8c_orig.gif, chyba sie polasze i tez tak zrobiehttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,35_gV_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziś kiełbaski zrobiłem - jutro zadymie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 7 Lipca 2015 Fotka kiełbasy - pieczona.... Był też boczek - zostały mi dwa kawałki - reszta poszła w ... No i udko w przekroju... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 8 Lipca 2015 No i udko w przekroju... Konkretny "drób" tam u Was biega A "skrzydełka" do szynki z przeszkodami poszły czy do tej kiełbachy wyżej ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 8 Lipca 2015 Kolejny ser rozpakowany do spożycia, leżał od lutego, znaczy się dojrzewał.... Była rzepa, teraz nastała kalarepa.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 8 Lipca 2015 Piotr i jak ser, jak w smaku? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 8 Lipca 2015 Piotr, a co to jest za ser? Bo jak na leżący pięć miechów to na jakiś taki "niedojrzały" wygląda... Coś jak ten poprzedni co pokazywałeś, na mój osąd nie zdążył się przekwasić. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 9 Lipca 2015 To "przekwaszanie".... to chodzi o proces "w garnku" czy "w formie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 9 Lipca 2015 W formie i poza nią zanim się ser zacznie solić. Solenie zatrzymuje przekwaszanie na odpowiednim poziomie PH. Ja robię to na oko ale na przykład Grzesiu fachowo mierzy PH paskami. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 9 Lipca 2015 Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?)...Późniejsze, prasowanie w 11/14*C i w takiej temperaturze dojrzewanie- już wspólne...Dlatego pytam Tusiaczku... Na początku życia sera raczej ma znaczenie temperatura i czas czego wcześniej nie ztrybiłem Kiszę niektóre już prawie 5 miesięcy... kazali/pisali 6....wstydzę się je napocząć..... Nie wiem czego się spodziewać...pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy....Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny (?)... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 9 Lipca 2015 Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?).. A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy? pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser... Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem).Po wyjęciu z dojrzewania spokojnie zdzieram polioctan bo ładnie odchodzi i mam czysty ser z bardzo cieniutką nadającą się w całości do zjedzenia skórką. Czasem zdarzy się ze powłoka odrywa się kiepsko ale jakoś daję radę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/117/#findComment-434622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.