tusiaczek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2851 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Leżały ze dwa dni w ciepełku - czuć było, że kwaśnieją, może mało? Mało to chyba nie... moje leżą tak koło 36-48 godzin. Tutaj prędzej musiałby się Grzesiu wypowiedzieć albo EAnna. A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały ale jak jeden uchował mi się powyżej pół roku to już była całkiem inna bajka. Zrobił się taki jaki powinien być czyli mięciutki i łagodny. Troszkę mu jeszcze do ideału brakowało ale pewnie gdyby jeszcze doleżał to byłby zachwyt. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2852 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Parę fotek z wczoraj i dziś... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2853 Opublikowano 21 Czerwca 2015 A jak długo i w jakich warunkach je trzymałeś? Bo moje dwumiesięczne tak mniej więcej wyglądały Leżały w piwnicy - pewnie od lutego - ważne, że dziewczyny zjadły i dopomniały się dziś o następny, córka zabrała z sobą....kawałek. Dziś kolejny poszedł pod nóż.... Jak robiłem nie pamiętam, kultury nie wiem jakie, solanka ? . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2854 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Mi to taki ser pasuje , ja w ogole bardzo lubie sery Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-431780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2855 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-432831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #2856 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Wczoraj zrobiłem salceson biały, rankiem waga ponad 7kg - trzy w kątnicach, dwa w żołądkach.... Piękny... że mi taki nie chce wyjść Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-432836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2857 Opublikowano 29 Czerwca 2015 A wieczorem ile ważył Nie doczekał.... wieczora... To i fota ostatniej krakowskiej w towarzystwie od środka.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-433386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2858 Opublikowano 5 Lipca 2015 W minionym tygodniu była tylko pasztetowa - foty brak, kaszanka i w sobotę udka upiekłem w wędzarni, nie stosuję parzenia przed czy po wędzeniu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2859 Opublikowano 5 Lipca 2015 udka upiekłem w wędzarni, nie stosuję parzenia przed czy po wędzeniu to jest ten smak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2860 Opublikowano 5 Lipca 2015 Pis, bardzo ladnie te udka wygladaja http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,30_8c_orig.gif, chyba sie polasze i tez tak zrobiehttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,35_gV_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2861 Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziś kiełbaski zrobiłem - jutro zadymie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2862 Opublikowano 7 Lipca 2015 Fotka kiełbasy - pieczona.... Był też boczek - zostały mi dwa kawałki - reszta poszła w ... No i udko w przekroju... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2863 Opublikowano 8 Lipca 2015 No i udko w przekroju... Konkretny "drób" tam u Was biega A "skrzydełka" do szynki z przeszkodami poszły czy do tej kiełbachy wyżej ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2864 Opublikowano 8 Lipca 2015 Kolejny ser rozpakowany do spożycia, leżał od lutego, znaczy się dojrzewał.... Była rzepa, teraz nastała kalarepa.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2865 Opublikowano 8 Lipca 2015 Piotr i jak ser, jak w smaku? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2866 Opublikowano 8 Lipca 2015 Piotr, a co to jest za ser? Bo jak na leżący pięć miechów to na jakiś taki "niedojrzały" wygląda... Coś jak ten poprzedni co pokazywałeś, na mój osąd nie zdążył się przekwasić. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2867 Opublikowano 9 Lipca 2015 To "przekwaszanie".... to chodzi o proces "w garnku" czy "w formie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2868 Opublikowano 9 Lipca 2015 W formie i poza nią zanim się ser zacznie solić. Solenie zatrzymuje przekwaszanie na odpowiednim poziomie PH. Ja robię to na oko ale na przykład Grzesiu fachowo mierzy PH paskami. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2869 Opublikowano 9 Lipca 2015 Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?)...Późniejsze, prasowanie w 11/14*C i w takiej temperaturze dojrzewanie- już wspólne...Dlatego pytam Tusiaczku... Na początku życia sera raczej ma znaczenie temperatura i czas czego wcześniej nie ztrybiłem Kiszę niektóre już prawie 5 miesięcy... kazali/pisali 6....wstydzę się je napocząć..... Nie wiem czego się spodziewać...pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy....Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny (?)... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2870 Opublikowano 9 Lipca 2015 Pierwsze sery - gołdopododobne- prasowałem w temp pokojowej przez 12 godzin, później w 12/13*C dojrzewanie (?).. A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy? pachnie w magazynie nawet ładnie, delikatnie serowo/maślano Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser... Kolory z zewnątrz żółte i/lub brudnożółte, każdy jakby inny Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem).Po wyjęciu z dojrzewania spokojnie zdzieram polioctan bo ładnie odchodzi i mam czysty ser z bardzo cieniutką nadającą się w całości do zjedzenia skórką. Czasem zdarzy się ze powłoka odrywa się kiepsko ale jakoś daję radę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2871 Opublikowano 9 Lipca 2015 Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku ----- A po jakim czasie i jak soliłeś? Od razu po wyjęciu z formy? Pierwsze- 2 - od razu poszły do solankiDrugie - 2 - dwa dni leżały i dopiero do solankiReszta- 24-36 godzin leżały- później solenie "z ręki", 2% , co 12 godzin kolejna strona Moje śmierdzą niemiłosiernie ale jest to dokładnie taki smrodek prawdziwego sera. Im bardziej śmierdzi tym lepszy mi wychodzi ser... zapach w pomieszczeniu nieagresywny...podobny trochę, jakby "rozrzedzony"- kojarzę- do zapachu sklepów/stoisk nabiałowych PSS Społem z lat '80 ubiegłego wieku ( ale to brzmi... :facepalm: ) Ja żeby uniknąć nadmiernego wysuszenia sera plus ryzyka zakażenia itp pokrywam sery powłoką serowarską (polioctanem). Miejscowe zagrzybienia zmywałem na bieżąco. Po 3 tygodniach życia, wszystkie szły w bezbarwny polioctan, dwuwarstwowo, łatwiej zerwać... i tak w kilku miejscach jest pleśń punktowa- zaakceptowałem Niektóre puchły więcej inne mniej, niektóre wcale- bakterie różne podsypywałem. Możliwość ingerencji w całokształt już żadna... Tak tylko pytam na zakiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2872 Opublikowano 10 Lipca 2015 na mój osąd nie zdążył się przekwasić. Oj chyba zdążył, bo znika dość szybko, żadna z kobietek nie narzeka..... Kształtem mam takie same jak Pisu te sery- w tym samym czasie robiliśmy.... Próbuj - są gotowe.... Przepraszam Pisu, za zaśmiecanie wątku Bez stresu, nikt nie jest w stanie przejrzeć tego wątku, a wiadomości są przydatne, o uwagach i spostrzeżeniach nie wspomnę ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2873 Opublikowano 10 Lipca 2015 To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH Żart taki... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-434702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2874 Opublikowano 14 Lipca 2015 To pomyśl jak by znikał jakby zdążył nabrać odpowiedniego PH Żart taki... Nie może znikać - jest dozowany - a ph - było chyba ok, jak LP mówi mi - ten ser ci skwaśniał, wtedy wiem.... ,że czas do solanki... A teraz fota śniadania - czy to leczo czy potrawka z cebuli, boczku wędzonego, ząbka czosnku, kalarepy i papryki... A wczoraj mieszałem - prawie Lisiecka, Krakowska i kiełba do ręki... Parzona... Wędzenie Krakowskiej... I taki kwiat kwitnie w tym roku suszy... raz pierwszy.. położyłem .. fotę Fota - chłodzenie powietrzne... Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-435135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2875 Opublikowano 14 Lipca 2015 Fasolka - w zeszłym roku nie miałem nic - teraz mam nadmiar - jak to zakonserwować? Co dzień będzie tak z pół kilo... Polecam przepisy Pokemona Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/115/#findComment-435137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.