Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parę fotek ... dzisiejszy zbiór - fasolki ponad kilo... 

 

 

post-41160-0-23778400-1437085098_thumb.jpg

 

I inne takie rośliny... 


Odnośnie wina czytałem o dodatku pirofosforanu w ilości 1g na 5l moszczu - dawać? Do porzeczek dodam 1,5kg wiśni z tego 0,5kg z pestkami....  :cool:

post-41160-0-95376100-1437084984_thumb.jpg

post-41160-0-45181100-1437085005_thumb.jpg

post-41160-0-12018000-1437085020_thumb.jpg

post-41160-0-90022200-1437085038_thumb.jpg

post-41160-0-84045700-1437085062_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435540
Udostępnij na innych stronach

Pis postaw swoje zdjecia , bo mnie juz szyja boli tak ogladac  :mad:

 Ale ogrod masz wspanialy :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435541
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pis postaw swoje zdjecia

 

Wybacz - nie umiem, może ktoś milutki postawi.... :cool:

 

 

 

Ale ogrod masz wspanialy :D

 

To  kawałek mojej działki - mieszkam na początku - a moja działka rolnicza na drugim końcu ulicy - pewnie z 1,5km od chaty - muszę zmierzyć....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435545
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odnośnie wina czytałem o dodatku pirofosforanu w ilości 1g na 5l moszczu - dawać?

 

Nie dawac, nie wiem co to jest. Za to pirosiarczyn stosuje się na przykład do zabicia dzikusów.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435579
Udostępnij na innych stronach

Sprawdz pod tym linkiem :

 

  • Pirosiarczyn potasu - informacje ogólne oraz dawkowanie
    www.winiarze.pl/.../pirosiarczyn-potasu-informacje-ogolne-oraz-dawko...
    •  
    •  
    Artykuł poświęcony pirosiarczynowi potasu, dowiecie się jak jest dawkowanie oraz jak należy stabilizować moszcz, wina oraz jak Dezynfekować sprzęt.
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435612
Udostępnij na innych stronach

o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać?

Jak masz zdrowe i nie zapleśniałe owoce to nie dawaj. Zrób matkę drożdżową i niech chłopaki źrą cukier i sr.ją alkoholem.

 

Piro jest obecne w większości win sklepowych jako zabezpieczenie przed refermentacją jak chcesz dodać to 1g na 5l moszczu

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435676
Udostępnij na innych stronach

Owoce mam zdrowe, dojrzałe -to nie dodam pirosiarczynu - choć od dwóch dni moszcz w lodówce - czeka na drożdże - a one nic - chyba zadam suche Fermicru VR5.

Zasypałem też cukrem czarne jagody - spróbuję zrobić winko z czarnych jagód i brzoskwiń....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435717
Udostępnij na innych stronach

Gdyby moszcz zaczął żyć własnym życiem to możesz go podgrzać do 60 - 70 stopni lub zagotować.

Ja osobiście nigdy nie walczę z dzikimi drożdżami bo nie robiąc prawdziwego, konkursowego wina jest mi obojętne kto zacznie robotę byle nie było pleśni i muszek owocówek - octówek.

Suche drożdże też najpierw rozrób w szklance ciepłej woddy ok 35 stopni z dodatkiem cukru lub w przepasteryzowanym moszczu aby mieć pewność, że żyją.

 Ja do owoców używam bayanus g995 i po ponad dwóch latach w lodówce nie mają problemu ze startem..

 

Zlicz orientacyjnie ile moszczu i z jakich owoców dajesz aby wiedzieć ile wody musisz dolać aby rozcieńczyć kwas.

Np. zawartość kwasu w porzeczce czerwonej wynosi ok 20-30 g/l a w wiśniach 10-25 g/l i musisz go zbić przy winie deserowym poniżej 10 g/l

Dosypując cukru też zwiększasz oiętość o ok 0,6 l/kg

 

I jeszcze jedno startując drożdże musisz im zapewnić natlenienie bo tlen jest niezbędny do namnażania, Wystarczy kilkakrotnie ostro zamieszać i przelać z wysokości do drugiego naczynia

Edytowane przez EAnna
ort
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435728
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za cenne wskazówki, wszystko przyswajam . wszystko poważę i podam. Refraktometr zmierzyL gęstość - 15BLG - starter drożdży, a wczoraj chciałem zmierzyć nim gęstość syropu cukrowego  - nie dało się...  Odnośnie napowietrzania brzeczki to trochę wiedzy z warzenia piwka jest....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435742
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że warzysz piwo ale czasami robiąc coś nowego zapominamy o rzeczach oczywistych.

Domowe wino owocowe w przeciwieństwie  do piwa nawet lepiej smakuje w końcu burzliwej jako tzw. burczok, w Czechach dostępny na wsiach jako butelkowane w pety bardzo młode wino.

Nawet najgorsze wino owocowe super smakuje latem z zimną wodą gazowaną :D

Edytowane przez nigra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435743
Udostępnij na innych stronach

Nastaw na winko zrobiony - Blg moszczu 9, po dodaniu połowy syropu cukrowego Blg - 22, drożdże zadane....  czekamy  :cool:

 

Dziś oscypki zrobiłem z 25l mleka - 3l nastawiłem na zsiadłe ....  :cool:

 

 

post-41160-0-50359200-1437256343_thumb.jpg

 

Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ...  :cool:  

 

 

post-41160-0-58947800-1437256366_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435788
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ..

Jeżeli wolisz chudą, to tak.

W gorącej serwatce rozpuszczony jest tłuszcz mleczny, który przy Twojej metodzie tracisz (wylewasz do kanału).

Chyba, ze serwatką karmisz jakieś zwierzątka...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435822
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest zawartość tego tłuszczu w zimnej i w gorącej serwatce po ścięciu ricotty?  Czy jest jakaś literatura, badania?  :cool:

 

Odnośnie winka - na wierzchu powstała skorupa, przyszłe winko mam w fermentatorze, dwa razy zamieszałem dziś. Jakoś nie widać, że pracuje....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435919
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj dałem suche...., działały - jak zrobiłem MD - widać było, że chodzą.. :cool:  A w starterze z burgundami płynnymi tak jakby cisza...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435922
Udostępnij na innych stronach

blg 22 to sporo na start od zera. Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.

Ja wolę startować na na niskim cukrze a jak się rozbuja to sypię suchy i mieszam bez zabawy w syropy.

Teraz próbuję wytworzyć z czarnej porzeczki poprzez odkwaszenie moszczu węglanem wapnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435924
Udostępnij na innych stronach

Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.

 

 

Rozbujały się , pokrywa w górze, no i ten starter z płynnych dziś po trzech dobach poszedł do przodu...  Dziś miałem nalać moszcz  do balonu, a tu dużego lejka brak - jutro zaleję.....  :cool:

 

Dziś wędziłem oscypki - na focie faza odpoczynku po dymku...

 

post-41160-0-18293300-1437427016_thumb.jpg

 

Na działkę też zdążyłem - w południe zerwałem fasolkę na diet-obiad - potem pomidory gruntowe, cukinie, ogórki sałatkowe z folii, trochę papryki jak co dzień i jeszcze ogórki gruntowe, foty brak....

 

post-41160-0-89659200-1437427053_thumb.jpg

 

 

Oscypki rozebrane z siatek  - 25 litrów mleka - 3,3 kg oscypki i 1,2kg ricotta wyciśnięta w prasce...

 

post-41160-0-76735700-1437427110_thumb.jpg

 

 

No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca...

 

post-41160-0-16357900-1437427164_thumb.jpg

 

A jutro wędzę szynkę i polędwicę ....:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-436043
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.