nigra Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2951 Opublikowano 16 Lipca 2015 Rozluźnia owoce tak jak gotowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2952 Opublikowano 16 Lipca 2015 Parę fotek ... dzisiejszy zbiór - fasolki ponad kilo... I inne takie rośliny... Odnośnie wina czytałem o dodatku pirofosforanu w ilości 1g na 5l moszczu - dawać? Do porzeczek dodam 1,5kg wiśni z tego 0,5kg z pestkami.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2953 Opublikowano 16 Lipca 2015 Pis postaw swoje zdjecia , bo mnie juz szyja boli tak ogladac Ale ogrod masz wspanialy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2954 Opublikowano 16 Lipca 2015 Pis postaw swoje zdjecia Wybacz - nie umiem, może ktoś milutki postawi.... Ale ogrod masz wspanialy To kawałek mojej działki - mieszkam na początku - a moja działka rolnicza na drugim końcu ulicy - pewnie z 1,5km od chaty - muszę zmierzyć.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2955 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Proszę: Nie jestem milutki Edytowane 17 Lipca 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2956 Opublikowano 17 Lipca 2015 Odnośnie wina czytałem o dodatku pirofosforanu w ilości 1g na 5l moszczu - dawać? Nie dawac, nie wiem co to jest. Za to pirosiarczyn stosuje się na przykład do zabicia dzikusów. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2957 Opublikowano 17 Lipca 2015 O właśnie Bazyl - to o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2958 Opublikowano 17 Lipca 2015 To jest chemia i to bardzo, bardzo toksyczna Ja mam na to uczulenie! Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2959 Opublikowano 17 Lipca 2015 Sprawdz pod tym linkiem : Pirosiarczyn potasu - informacje ogólne oraz dawkowaniewww.winiarze.pl/.../pirosiarczyn-potasu-informacje-ogolne-oraz-dawko... Artykuł poświęcony pirosiarczynowi potasu, dowiecie się jak jest dawkowanie oraz jak należy stabilizować moszcz, wina oraz jak Dezynfekować sprzęt. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2960 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) o pirosiarczyn potasu chodziło - ile go zadać?Jak masz zdrowe i nie zapleśniałe owoce to nie dawaj. Zrób matkę drożdżową i niech chłopaki źrą cukier i sr.ją alkoholem. Piro jest obecne w większości win sklepowych jako zabezpieczenie przed refermentacją jak chcesz dodać to 1g na 5l moszczu Edytowane 17 Lipca 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2961 Opublikowano 18 Lipca 2015 Owoce mam zdrowe, dojrzałe -to nie dodam pirosiarczynu - choć od dwóch dni moszcz w lodówce - czeka na drożdże - a one nic - chyba zadam suche Fermicru VR5.Zasypałem też cukrem czarne jagody - spróbuję zrobić winko z czarnych jagód i brzoskwiń.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2962 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Gdyby moszcz zaczął żyć własnym życiem to możesz go podgrzać do 60 - 70 stopni lub zagotować.Ja osobiście nigdy nie walczę z dzikimi drożdżami bo nie robiąc prawdziwego, konkursowego wina jest mi obojętne kto zacznie robotę byle nie było pleśni i muszek owocówek - octówek.Suche drożdże też najpierw rozrób w szklance ciepłej woddy ok 35 stopni z dodatkiem cukru lub w przepasteryzowanym moszczu aby mieć pewność, że żyją. Ja do owoców używam bayanus g995 i po ponad dwóch latach w lodówce nie mają problemu ze startem.. Zlicz orientacyjnie ile moszczu i z jakich owoców dajesz aby wiedzieć ile wody musisz dolać aby rozcieńczyć kwas.Np. zawartość kwasu w porzeczce czerwonej wynosi ok 20-30 g/l a w wiśniach 10-25 g/l i musisz go zbić przy winie deserowym poniżej 10 g/lDosypując cukru też zwiększasz oiętość o ok 0,6 l/kg I jeszcze jedno startując drożdże musisz im zapewnić natlenienie bo tlen jest niezbędny do namnażania, Wystarczy kilkakrotnie ostro zamieszać i przelać z wysokości do drugiego naczynia Edytowane 18 Lipca 2015 przez EAnna ort Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2963 Opublikowano 18 Lipca 2015 Dzięki za cenne wskazówki, wszystko przyswajam . wszystko poważę i podam. Refraktometr zmierzyL gęstość - 15BLG - starter drożdży, a wczoraj chciałem zmierzyć nim gęstość syropu cukrowego - nie dało się... Odnośnie napowietrzania brzeczki to trochę wiedzy z warzenia piwka jest.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2964 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Wiem, że warzysz piwo ale czasami robiąc coś nowego zapominamy o rzeczach oczywistych.Domowe wino owocowe w przeciwieństwie do piwa nawet lepiej smakuje w końcu burzliwej jako tzw. burczok, w Czechach dostępny na wsiach jako butelkowane w pety bardzo młode wino.Nawet najgorsze wino owocowe super smakuje latem z zimną wodą gazowaną Edytowane 18 Lipca 2015 przez nigra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2965 Opublikowano 18 Lipca 2015 Nastaw na winko zrobiony - Blg moszczu 9, po dodaniu połowy syropu cukrowego Blg - 22, drożdże zadane.... czekamy Dziś oscypki zrobiłem z 25l mleka - 3l nastawiłem na zsiadłe .... Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać ... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2966 Opublikowano 19 Lipca 2015 Ricotta na chustę od razu gorąca, znacznie lepiej, niż czekać .. Jeżeli wolisz chudą, to tak.W gorącej serwatce rozpuszczony jest tłuszcz mleczny, który przy Twojej metodzie tracisz (wylewasz do kanału).Chyba, ze serwatką karmisz jakieś zwierzątka... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2967 Opublikowano 19 Lipca 2015 Jaka jest zawartość tego tłuszczu w zimnej i w gorącej serwatce po ścięciu ricotty? Czy jest jakaś literatura, badania? Odnośnie winka - na wierzchu powstała skorupa, przyszłe winko mam w fermentatorze, dwa razy zamieszałem dziś. Jakoś nie widać, że pracuje.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2968 Opublikowano 19 Lipca 2015 Kiedy dawałeś drożdże ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2969 Opublikowano 19 Lipca 2015 Wczoraj dałem suche...., działały - jak zrobiłem MD - widać było, że chodzą.. A w starterze z burgundami płynnymi tak jakby cisza... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2970 Opublikowano 19 Lipca 2015 To nie wiem co jest, powinny pracowac. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2971 Opublikowano 19 Lipca 2015 blg 22 to sporo na start od zera. Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą.Ja wolę startować na na niskim cukrze a jak się rozbuja to sypię suchy i mieszam bez zabawy w syropy.Teraz próbuję wytworzyć z czarnej porzeczki poprzez odkwaszenie moszczu węglanem wapnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-435924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2972 Opublikowano 20 Lipca 2015 Chwilę potrwa zanim ruszy pełną parą. Rozbujały się , pokrywa w górze, no i ten starter z płynnych dziś po trzech dobach poszedł do przodu... Dziś miałem nalać moszcz do balonu, a tu dużego lejka brak - jutro zaleję..... Dziś wędziłem oscypki - na focie faza odpoczynku po dymku... Na działkę też zdążyłem - w południe zerwałem fasolkę na diet-obiad - potem pomidory gruntowe, cukinie, ogórki sałatkowe z folii, trochę papryki jak co dzień i jeszcze ogórki gruntowe, foty brak.... Oscypki rozebrane z siatek - 25 litrów mleka - 3,3 kg oscypki i 1,2kg ricotta wyciśnięta w prasce... No i takie dziurki w przekroju, pewnie od gorąca... A jutro wędzę szynkę i polędwicę .... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-436043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2973 Opublikowano 20 Lipca 2015 Oscypki super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-436045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2974 Opublikowano 21 Lipca 2015 Tak Piotrek bakterie miały bal Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-436065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2975 Opublikowano 21 Lipca 2015 Pis, podrzuciłbyś z jednego oscypka Wyglądają super smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/119/#findComment-436106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.