KURP Opublikowano 2 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3076 Opublikowano 2 Października 2015 Zadymka na 16 batonów.... P1270941.JPG A tu już wypoczynek..... P1270942.JPG P1270943.JPGPKP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3077 Opublikowano 4 Października 2015 Ser z 22 września rozdzieliłem na kawałki ... Dla niedowiarków wiśnie na drzewku są... jeszcze A dzikie gęsi odlatują.... I to dzisiejszy zbiór.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3078 Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) To niewiarygodne ,ze tyle wiśni jeszcze na drzewie jest i wyglądają całkiem ładnie Edytowane 4 Października 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3079 Opublikowano 4 Października 2015 To niewiarygodne ,ze tyle wiśni jeszcze na drzewie jest i wyglądają całkiem ładnie A jakie słodkie i soczyste.... będę jeszcze zbierał ... jutro muszę zacząć robić ocet winny z wiśni, jak się zabrać do tego - jeszcze nie wiem? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3080 Opublikowano 4 Października 2015 jutro muszę zacząć robić ocet winny z wiśni, jak się zabrać do tego - jeszcze nie wiem? Ocet wiśniowy najlepiej zrobić na bazie octu jabłkowego ... takie jest moje zdanie. Mój ocet jakbłkowy jest w fazie'' dojrzewania'' , jak zdążę to zrobię na nim ocet śliwkowy i pomidorowy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3081 Opublikowano 4 Października 2015 Tzn. jak na bazie to zrobić, mam jakiś jabłkowy nastawiony z miesiąc, ale nie jest tak kwaśny jak ze sklepu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3082 Opublikowano 4 Października 2015 Pis, nastaw tak jak ocet jablkowy tylko pomieszaj z wisniami. Ja tak robie. Ocet jest smakowy , ma wspanialy kolor od wisni czy malin lub jagod, do tego wspaniale pasuje do salatek. Niektorzy robia octy smakowe na bazie octu spiryturowego, ( owoce zalewaja takim octem ), ale dla mnie to nic innego jak owoce w occie, a nie ocet z owocow. Teraz za tydzien moze dwa( bo sie nasze truskawki lokalne zaczynaja) nastawie ocet jablkowo-truskwkowy, to zrobie kilka zdjec, aby tobie pokazac. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3083 Opublikowano 4 Października 2015 Tzn. jak na bazie to zrobić, mam jakiś jabłkowy nastawiony z miesiąc, ale nie jest tak kwaśny jak ze sklepu? Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Do octu jabłkowego dodajesz wiśnie i odstawiasz na 2 tygodnie. Dostałam kiedyś małą buteleczkę takiego octu, podobno bardzo dobry jest do dziczyzny ( tylko nie wiem w jakim celu, na tym się nie znam) ja dodałam do buraków .. do ich zakwaszenia ... pycha ! Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3084 Opublikowano 4 Października 2015 Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. Pis, zrob obie metody, Ani i moja i wybierz ktory ocet , jaki ma smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3085 Opublikowano 4 Października 2015 Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. Aniu .. możesz masz rację. tylko nigdy mój nie stoi tak długo i nie mam porównania. może tegoroczny wytrzyma więcej, bo sporo go nastawiłam.Będę eksperymentować Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3086 Opublikowano 4 Października 2015 Aniu, ja nastawiam duzo ciagle, bo daje go do przetworow. A zawsze zostawiam 2-3 butelki tak do salatek. Robi sie przezroczysty i od dodanych owocow( kiedys dalam nawet gruszki ) dostaje koloru. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3087 Opublikowano 4 Października 2015 Pisu, kiedy będziesz robił salami ??? Pisz na PW.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3088 Opublikowano 5 Października 2015 (edytowane) Anuś, dnia 04 Paź 2015 - 23:29, napisał: Bo nigdy nie będzie taki kwaśny jak sklepowy. Tutaj sie nie zgodze Anus z Toba. Moj ocet jablkowy po prawidlowym, rocznym przynajmniej odstaniu w butelkach est mocniejszy niz ten ze sklepu. ANNAM myślę ,że Anuś miała na myśli ocet spirytusowy a ten jest u nas sprzedawany o stężeniu 10% i jest zdecydowanie mocniejszy niż octy owocowe.Natomiast zgadzam się ,że musi swoje odstać i trochę mocy i smaku jeszcze nabierze - mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia. Edytowane 5 Października 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3089 Opublikowano 5 Października 2015 mój ma pół roku i mam wrażenie ,że już się nie zmienia. Poczekaj dluzej i sie zdziwisz, straci ten intensywny zapach jablek i bedzie ostrzejszy. JA dlatego robie duze ilosci i odstawiam do dojrzewania na prawie roku lub dluzej. Spokojnie dodaje do przetworow a rodzina w ogole nie widzi roznicy. Musze tylko zaznaczyc ,ze ocet bialy( spirytusowy) u nas jest bardzo slaby w porownaniu do waszego. Zwykle przyjezdni tak twierdza i wierze im, bo maja swoj( polski ) na codzien Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3090 Opublikowano 7 Października 2015 Wywar na ocet nastawiłem wczoraj - ma cieplutko - dziś na powierzchni dużo piany - zbierać ją? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3091 Opublikowano 7 Października 2015 Nie ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3092 Opublikowano 7 Października 2015 Fota może przyszłego octu po 24 godzinach od nastawienia.... Fachowe i mniej opinie wysłucham.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3093 Opublikowano 7 Października 2015 Slicznie pracuje. PAmietj tylko aby owoce nie plywaly na gorze od i wszystko przy produkcji octu. Kolor masz wspanialy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3094 Opublikowano 7 Października 2015 Talerzem przycisnąłem - i już.... Slicznie pracuje. Winko co wczoraj z wiśni nastawiłem tak zapracowało, że aż nieco uciekło.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3095 Opublikowano 7 Października 2015 OCET JABŁKOWYZdrowe jabłka, obierźyny i gniazda nasienne rozdrabniamy i wkładamy do butelki lub słoja.Przygotowujemy zalewę: gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru. Trochęstudzimy. Rozdrobnione owoce zalewamy letnią zalewą, tak aby je całkowicie przykryła.Otwór naczynia zamykamy korkiem z waty lub gazy i obwiązujemy ścierecźką. Pozostawiamyw ciepłym pomieszczeniu. Fermentacja trwa ok. 4 tygodni. Kiedy płyn przestanie się burzyć,naleŜy go ściągnąć, przefiltrować przez kilkakrotnie złoŜoną gazę i zlać do butelek, szczelniezamknąć i odstawić w chłodne miejsce.OCET WINNYButelkę wina gronowego otworźyć i pozostawić aŜ sfermentuje. Następnie taki ocet w dośćprosty sposób moŜna uszlachetnić, aromatyzując go.OCTY AROMATYZOWANEWszystkie octy moŜna aromatyzować dodatkiem ziół lub owoców. - estragonu, bazylii,cząbru, melisy, tymianku, rozmarynu; lub cytrłn, malin, porzeczek, pomarańczy; albocebulek-szalotek, chrzanu, czosnku, koperku, selera, róŜnych korzeni, soli i cukru. Aby touczynić naleŜy do naczynia z octem dodać któryś z wymienionych wyŜej składników. Ziołamogą być świeŜe lub suszone. Proporcje zaleŜą od smaku, jaki chcemy uzyskać (bardziej lubmniej intensywny). Po kilku dniach ocet nabierze charakterystycznego zapachu rośliny,wtedy przecedzamy go i uŜywamy do zakwaszania sałatek i innych potraw.OCET ESTRAGONOWYŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie.Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki.Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octemwinnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3096 Opublikowano 7 Października 2015 gotujemy wodę z cukrem - 1 l wody półtorej łyŜki cukru. No cukru dałem więcej - wody nie gotowałem.... I dzięki - jak coś wyjdzie będę je estragonował.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3097 Opublikowano 7 Października 2015 CET ESTRAGONOWY ŚwieŜe, dorodne listki lub gałązki estragonu dokładnie myjemy i osączamy na sicie. Wkładamy do naczynia i zalewamy octem winnym, zamykamy i wstawiamy na dół lodówki. Po 10-14 dniach moŜna go juŜ zacząć uŜywać. W miarę ubywania - uzupełniamy octem winnym. Jest znakomity do zakwaszania surówek i sałatek. No dzieki wielkie Alltid, u mnie teraz wlasnie estragon szaleje , tak pieknie rosnie tej wiosny, juz mialam scinac i suszyc, bo swiezy to zwykle do wolowiny zawsze dodaje, a tutaj nastepna wspanialosc moze byc zrobiona. Jeszcze raz dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-448963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3098 Opublikowano 11 Października 2015 Dziś pokroiłem trochę szyneczki - 0,4kg - jeszcze trochę jest - sporządzona w sierpniu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-449467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3099 Opublikowano 11 Października 2015 Fajna bo z białym męskiem Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-449493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3100 Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Dziś zabutelkowałem cydr wiśniowy lub wiśniowo jabłkowy - muszę sprawdzić, będzie półwytrawny w kierunku półsłodkiego, pięknie czerwony, nieskazitelnie klarowny, lekko musujący... Moc 8% Degustacja Ryte Błota.... Edytowane 12 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/124/#findComment-449846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.