JaGra Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3176 Opublikowano 16 Października 2015 Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką. TARNINÓWKI Zbliża się czas dojrzewania i zbierania tarniny. Owoce - dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Stan pełnej dojrzałości osiągają w październiku i listopadzie. Są cierpkie w smaku, jadalne po przemarznięciu. NALEWKA Z TARNINY I Składniki: 1 kg przemrożonych owoców tarniny, 1 litr wódki 45%, 2 szklanki cukru, skórka z 1 cytryny5 goździków. Wykonanie:Tarninę przepłukać, wsypać do gąsiorka, dodać cukier, skórkę z cytryny i goździki, zalać wódką. Postawić w słonecznym miejscu na 4 tygodni. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 tygodni. NALEWKA Z TARNINY II Składniki: 0,5 kg owoców tarniny, 0,25 kg suszonych śliwek (bez pestek), 10 dag rodzynek,8 goździków, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 1,5 litra wódki 45%, 0,5 litra spirytusu, 7 łyżek miodu, pół szklanki wody. Wykonanie:Przemarznięte owoce tarniny nakłuć drewnianą wykałaczką i włożyć do gąsiorka. Dodać wódkę i suszone śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony kwiat głogu. Postawić w ciepłym miejscu na miesiąc. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.Po tym czasie zlać nalewkę, wycisnąć owoce, wymieszać z nalewką. Poczekać, aż płyn się wyklaruje. Na każdą szklankę nalewki dodać 0,5 litra wódki 45%, dobrze wymieszać.Dodać 0,5 litra spirytusu.Miód zagotować z wodą, wyszumować, po ostudzeniu połączyć z nalewką.Rozlać do butelek, przechowywać co najmniej 5 miesięcy. NALEWKA Z TARNINY III Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki, 2 goździki, 0,10 kg cukru. Wykonanie:Do słoja włożyć przemrożoną, umytą i osuszoną tarninę. Wlać wódkę i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w ciemne, chłodne miejsce.Nalewkę zlać, dodać cukier i goździki, odstawić do rozpuszczenia cukru.Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku. NALEWKA Z TARNINY IV Składniki: 2 do 2,5 kg owoców tarniny, 4 szklanki spirytusu, 2 szklanki wody, 0,60 kg cukruotarta skórka z połowy cytryny. Wykonanie:Przemarznięte i starannie wytarte owoce tarniny wrzucić do gąsiorka, zalać połową spirytusu, szczelnie zamknąć i zostawić na jeden miesiąc.Zagotować gęsty syrop z połowy cukru, otartej skórki cytryny i wody, odszumować, przestudzić.Zlać nalew z owoców, połączyć z syropem i pozostałym spirytusem, szczelnie zakorkować, zostawić na kolejny miesiąc. Pozostałe owoce zasypać resztą cukru, zostawić również na miesiąc.Po miesiącu zlać sok z owoców (owoce lekko przecisnąć przez płótno), połączyć z nalewem, odstawić na kilka dni.Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać kilka miesięcy. Im dłużej postoi, tym lepsza. NALEWKA Z TARNINY V Składniki: 1 kg owoców tarniny, 1 litr spirytusu, 0,25 kg cukru, 0,25 litra wody, 1 laska wanilii. Wykonanie:Owoce tarniny umyte i osuszone wsypać do szklanego naczynia, dodać wanilię, zalać spirytusem. Naczynie zamknąć i ustawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres max 4 tygodne.Po tym czasie alkohol zlać, przefiltrować, wlać do gorącego syropu sporządzonego z cukru i wody. Pozostawić co najmniej 8 dni w ciemnym miejscu.Nalewkę ponownie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać minimum 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu. NALEWKA Z TARNINY VI Składniki: 2 kg owoców tarniny, 1 kg miodu, 2 litry spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody1 cytryna. Wykonanie:Cukier rozpuścić w wodzie, włożyć do niej umyte i przebrane owoce tarniny. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po przestudzeniu dodać 1 kg miodu, dokładnie wymieszać. Mieszając dalej powoli wlewamy spirytus. Na wierzch położyć umytą i pokrojoną w plastry cytrynę.Słój z nalewem przykryć płótnem, zawiązać sznurkiem. Po 3 tygodniach nalewkę ostrożnie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3177 Opublikowano 16 Października 2015 Pis67, specjalnie dla Ciebie!https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6131-mala-galeria-naszej-medalistki-alltid/page-35?do=findComment&comment=450542 Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3178 Opublikowano 16 Października 2015 Najlepsza tarninówka z goździkami i cynamonem Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3179 Opublikowano 16 Października 2015 Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja. Bez pasteryzacji? Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką. Jarku u nas mrozy były nocami -8 i -6 - wystarczy chyba i dzięki za przepisy... specjalnie dla Ciebie! Jutro działam, dziś dzień cały edukację odnośnie domowej wytwórczości wśród ludu miasta i wsi prowadziliśmy i jestem lekko zmęczony... Wędziłem smokerem - machina wzbudzała spore zainteresowanie... Będzie paru nowych piwowarów, destylatorzy też będą, smakował dżem ze świni, ogórasy kiszone, kiełbasa, piwko..., cydr.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3180 Opublikowano 16 Października 2015 Bez pasteryzacji? Zapomniałam .. pasteryzacja tak choć ja nie zawsze ją robię i soki się przetrzymują, jeśli gorące wlewam i zamykam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3181 Opublikowano 17 Października 2015 Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic... I dereniówka poszła w butelki - Ryte Błota - miejsce sprawdzenia jakości... i sok z czarnego bzu..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3182 Opublikowano 17 Października 2015 Ryba przeszła szynką? a tak poważnie gdzie świeżą makrelę nabyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3183 Opublikowano 17 Października 2015 Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic... Nie pogryzy sie , dobrze wychowane wedzonki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3184 Opublikowano 17 Października 2015 gdzie świeżą makrelę nabyłeś? W sklepie.... złowiłem Nie pogryzy sie Nie ma to jak mięsko rybką jedzie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3185 Opublikowano 17 Października 2015 sok z czarnego bzu..... Jak zużywasz ten sok? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3186 Opublikowano 17 Października 2015 ak zużywasz ten sok? Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając i testując zarazem, podobno dobry na przeziębienie ...... sprawdzę jak mnie dopadnie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3187 Opublikowano 18 Października 2015 Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić .Osobiście mam rzygawkę po takim soku, nawet już od samego zapachu.Co ciekawe, kwiaty czarnego bzu bardzo mi odpowiadają, szczególnie w nalewkach ;D Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3188 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie. Edytowane 18 Października 2015 przez Bass Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3189 Opublikowano 18 Października 2015 Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić Przeżyłem, nic mi nie jest - będę pić.... Polędwica lekko pieczona... szyneczki... Deszcz dzień cały - to aronię przygotowałem... do I drożdże do sprawdzenia.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3190 Opublikowano 18 Października 2015 EAnno mnie z kolei kwiaty niezależnie od postaci "walą" tanimi perfumami Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3191 Opublikowano 19 Października 2015 Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie. Najpierw muszę dostać się do tej strony.... Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3192 Opublikowano 19 Października 2015 Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3193 Opublikowano 19 Października 2015 Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę.... Indywidualista chłodno na dworku, więc czas już pomyśleć o paprykarzu. Twój wygląda o przepis nie pytam, bo pewnie to była pełna improwizacja Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3194 Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Nie wiem gdzie on ci jest? Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... Edytowane 19 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3195 Opublikowano 19 Października 2015 Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Oj tam, Oj tam - improwizacja pis'a jest na pewno równie smaczna i zjadliwa Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3196 Opublikowano 19 Października 2015 Gdzie Sylwek Twój przewodnik paprykarzowy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3197 Opublikowano 19 Października 2015 Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... To ja poproszę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3198 Opublikowano 20 Października 2015 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).Najważniejszy jest smak Ja jeszcze dodaję trochę słodkiego pimentonu - podkręca posmak wędzenia, ale też nadaje żywą czerwoną barwę http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/drukuj/bez/domowy-paprykarz-szczecinski Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3199 Opublikowano 20 Października 2015 Użytkownicy 2052 postów MiejscowośćOstrołęka Mój kącik kuchenny Napisano dziś, 17:12 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej). Wybacz, ale to jakaś blogowa profanacja, omylnie nazwana przez autora paprykarzem i ten skład, który pozwolę sobie zacytować ku przestrodze: Składniki: 1 makrela wędzona - 50 g ryżu ( 1/2 torebeczki) - hicior przepisu - 5 dkg 1 marchewka nieźle - marchewka po co? 1 cebula 4 duże pieczarki Grzybki koniecznie na blogu- ale po co, też nie rozumiem? 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne olej Masakra - co to z tego składu będzie nie wiem , to jakaś sałatka z makreli... brak słów , ale dlaczego nazwano to paprykarzem i to szczecińskim... n Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3200 Opublikowano 20 Października 2015 Ty tutaj nie objeżdżaj tylko spróbuj zrobić Ja daję paczkę ryżu, 2 marchewki, pieczarek z 30-40dkg - marchewka daje słodkość, pieczarki dodatkowo smaczek ważne jest dać listek laurowy i ziele angielskie na samym początku przy smażeniu cebuli ja się ściśle przepisu nie trzymam, a uwierz mi że jak zesmażysz taką ilość marchwi, cebuli i pieczarek, dodasz makrelę (dużą makrelę,a nie jakąś popierdułkę z makreli) to nie jest to sałatka - o nie. zresztą wiesz że jestem smakosz i byle czego nie robię Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.