Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką.

 

TARNINÓWKI

 

Zbliża się czas dojrzewania i zbierania tarniny. Owoce - dojrzałe są ciemnofioletowe i pokryte niebieskimi nalotem. Stan pełnej dojrzałości osiągają w październiku i listopadzie.

 Są cierpkie w smaku, jadalne po przemarznięciu.

                       

NALEWKA Z TARNINY I

 

Składniki: 1 kg przemrożonych owoców tarniny, 1 litr wódki 45%, 2 szklanki cukru, skórka z 1 cytryny

5 goździków.

 

Wykonanie:

Tarninę przepłukać, wsypać do gąsiorka, dodać cukier, skórkę z cytryny i goździki, zalać wódką. Postawić w słonecznym miejscu na 4 tygodni. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.

Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 6 tygodni.

 

 

NALEWKA Z TARNINY II

 

Składniki: 0,5 kg owoców tarniny, 0,25 kg suszonych śliwek (bez pestek), 10 dag rodzynek,

8 goździków, 1 łyżka suszonego kwiatu głogu, 1,5 litra wódki 45%, 0,5 litra spirytusu, 7 łyżek miodu, pół szklanki wody.

 

Wykonanie:

Przemarznięte owoce tarniny nakłuć drewnianą wykałaczką i włożyć do gąsiorka. Dodać wódkę i suszone śliwki, rodzynki, goździki oraz suszony kwiat głogu. Postawić w ciepłym miejscu na miesiąc. Co kilka dni wstrząsać gąsiorkiem.

Po tym czasie zlać nalewkę, wycisnąć owoce, wymieszać z nalewką. Poczekać, aż płyn się wyklaruje.  

 

Na każdą szklankę nalewki dodać 0,5 litra wódki 45%, dobrze wymieszać.

Dodać 0,5 litra spirytusu.

Miód zagotować z wodą, wyszumować, po ostudzeniu połączyć z nalewką.

Rozlać do butelek, przechowywać co najmniej 5 miesięcy.

 

 

NALEWKA Z TARNINY III

 

Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 litra spirytusu, 0,5 litra wódki, 2 goździki, 0,10 kg cukru.

 

Wykonanie:

Do słoja włożyć przemrożoną, umytą i osuszoną tarninę. Wlać wódkę i spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na 1 miesiąc w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewkę zlać, dodać cukier i goździki, odstawić do rozpuszczenia cukru.

Przefiltrować, rozlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku.

 

 

NALEWKA Z TARNINY IV

 

Składniki: 2 do 2,5 kg owoców tarniny, 4 szklanki spirytusu, 2 szklanki wody, 0,60 kg cukru

otarta skórka z połowy cytryny.

 

Wykonanie:

Przemarznięte i starannie wytarte owoce tarniny wrzucić do gąsiorka, zalać połową spirytusu, szczelnie zamknąć i zostawić na jeden miesiąc.

Zagotować gęsty syrop z połowy cukru, otartej skórki cytryny i wody, odszumować, przestudzić.

Zlać nalew z owoców, połączyć z syropem i pozostałym spirytusem, szczelnie zakorkować, zostawić na kolejny miesiąc. Pozostałe owoce zasypać resztą cukru, zostawić również na miesiąc.

Po miesiącu zlać sok z owoców (owoce lekko przecisnąć przez płótno), połączyć z nalewem, odstawić na kilka dni.

Nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać kilka miesięcy. Im dłużej postoi, tym lepsza.

 

 

NALEWKA Z TARNINY V

 

Składniki: 1 kg owoców tarniny, 1 litr spirytusu, 0,25 kg cukru, 0,25 litra wody, 1 laska wanilii.

 

Wykonanie:

Owoce tarniny umyte i osuszone wsypać do szklanego naczynia, dodać wanilię, zalać spirytusem. Naczynie zamknąć i ustawić w ciepłym, zacienionym miejscu na okres max 4 tygodne.

Po tym czasie alkohol zlać, przefiltrować, wlać do gorącego syropu sporządzonego z cukru i wody. Pozostawić co najmniej 8 dni w ciemnym miejscu.

Nalewkę ponownie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, przechowywać minimum 6 miesięcy w ciemnym, chłodnym miejscu.

 

 

NALEWKA Z TARNINY VI

 

Składniki: 2 kg owoców tarniny, 1 kg miodu, 2 litry spirytusu, 1 kg cukru, 1 litr wody

1 cytryna.

 

Wykonanie:

Cukier rozpuścić w wodzie, włożyć do niej umyte i przebrane owoce tarniny. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po przestudzeniu dodać 1 kg miodu, dokładnie wymieszać. Mieszając dalej powoli wlewamy spirytus. Na wierzch położyć umytą i pokrojoną w plastry cytrynę.

Słój z nalewem przykryć płótnem, zawiązać sznurkiem. Po 3 tygodniach nalewkę ostrożnie zlać, przefiltrować, rozlać do butelek. Odstawić na co najmniej 3 miesiące.

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450516
Udostępnij na innych stronach

Dodać cukier, zagotować i gorący do butelek .. tak robię ja.

Bez pasteryzacji? :cool:

 

Masz kilka przepisów i spróbuj coś dobrać pod swój smak. Tarninę zawsze mrożę, a potem po rozmrożeniu nakłuwam wykałaczką.

Jarku u nas mrozy były nocami -8 i -6 - wystarczy chyba i dzięki za przepisy... :cool:

 

specjalnie dla Ciebie!

Jutro działam, dziś dzień cały edukację odnośnie domowej wytwórczości wśród ludu miasta i wsi prowadziliśmy i jestem lekko zmęczony...

 

 

post-41160-0-79339200-1445023064_thumb.jpg

 

Wędziłem smokerem - machina wzbudzała spore zainteresowanie... :cool:

 

post-41160-0-67573900-1445023127_thumb.jpg

post-41160-0-41710200-1445023154_thumb.jpg

 

Będzie paru nowych piwowarów, destylatorzy też będą, smakował dżem ze świni, ogórasy kiszone, kiełbasa, piwko..., cydr.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez pasteryzacji?

Zapomniałam .. pasteryzacja tak :D choć ja nie zawsze ją robię i soki się przetrzymują, jeśli gorące wlewam i zamykam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450617
Udostępnij na innych stronach

Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic...

 

post-41160-0-32904800-1445112118_thumb.jpg

 

 

I dereniówka poszła w butelki - Ryte Błota - miejsce sprawdzenia jakości... i sok z czarnego bzu.....

 

post-41160-0-41633000-1445112145_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450824
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś dwie rybki uwędziłem z szynką... były razem.... i nic...
 

 Nie pogryzy sie  :tongue: , dobrze wychowane wedzonki :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450830
Udostępnij na innych stronach

gdzie świeżą makrelę nabyłeś?

W sklepie.... złowiłem :cool:

 

 

Nie pogryzy sie

Nie ma to jak mięsko rybką jedzie... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450833
Udostępnij na innych stronach

 

 

sok z czarnego bzu.....

Jak zużywasz ten sok?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450861
Udostępnij na innych stronach

ak zużywasz ten sok?

Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając i testując zarazem, podobno dobry na przeziębienie ...... sprawdzę jak mnie dopadnie... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450862
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś szklankę zużyłem bezpośrednio wypijając

Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić :D .

Osobiście mam rzygawkę po takim soku, nawet już od samego zapachu.

Co ciekawe, kwiaty czarnego bzu bardzo mi odpowiadają, szczególnie w nalewkach ;D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450919
Udostępnij na innych stronach

Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok :) 
Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie. 

Edytowane przez Bass
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450955
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli żyjesz i dobrze się czujesz to znaczy, że możesz go pić

Przeżyłem, nic mi nie jest - będę pić.... :cool:

 

Polędwica lekko pieczona...

post-41160-0-37992600-1445196877_thumb.jpg

 

szyneczki...

 

post-41160-0-44864600-1445196896_thumb.jpg

 

Deszcz dzień cały - to aronię przygotowałem... do

 

post-41160-0-44976300-1445196915_thumb.jpg

 

I drożdże do sprawdzenia.... :cool:

 

 

post-41160-0-86024000-1445196937_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450996
Udostępnij na innych stronach

EAnno mnie z kolei kwiaty niezależnie od postaci "walą" tanimi perfumami :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-450997
Udostępnij na innych stronach

Pis 67 - Czy podzielił byś się przepisem na tą piękną kiełbasę drobiową ? Wywołującą mój ślinotok na sam widok :) Z 96 strony bo mi cytowanie nie wchodzi, linki też nie.

Najpierw muszę dostać się do tej strony.... :cool:

 

 

Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę.... :cool:

 

post-41160-0-27799900-1445286126_thumb.jpg

 

post-41160-0-99309300-1445286145_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451253
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś zrobiłem paprykarz, raz zrobiłem zgodnie z przepisem z forum.... teraz robię jak chcę....

Indywidualista :cool: chłodno na dworku, więc czas już pomyśleć o paprykarzu. Twój wygląda :thumbsup: o przepis nie pytam, bo pewnie to była pełna improwizacja ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451256
Udostępnij na innych stronach

Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny

Nie wiem gdzie on ci jest? :cool:

 

Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451257
Udostępnij na innych stronach

Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny :cool:

Oj tam, Oj tam - improwizacja pis'a jest na pewno równie smaczna i zjadliwa ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem....

To ja poproszę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451266
Udostępnij na innych stronach

Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).

Najważniejszy jest smak ;) 

Ja jeszcze dodaję trochę słodkiego pimentonu - podkręca posmak wędzenia, ale też nadaje żywą czerwoną barwę :)

 

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/drukuj/bez/domowy-paprykarz-szczecinski

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451378
Udostępnij na innych stronach

Użytkownicy 2052 postów MiejscowośćOstrołęka Mój kącik kuchenny Napisano dziś, 17:12 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).

Wybacz, ale to jakaś blogowa profanacja, omylnie nazwana przez autora paprykarzem i ten skład, który pozwolę sobie zacytować ku przestrodze:

Składniki:

 

1 makrela wędzona -

50 g ryżu ( 1/2 torebeczki) - hicior przepisu - 5 dkg

1 marchewka nieźle - marchewka po co?

1 cebula

4 duże pieczarki Grzybki koniecznie na blogu- ale po co, też nie rozumiem?

100 g przecieru pomidorowego

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 kulki ziela angielskiego

1 listek laurowy

sól i czarny pieprz do smaku

szczypta pieprzu cayenne

olej

 

 

Masakra - co to z tego składu będzie nie wiem , to jakaś sałatka z makreli... brak słów , ale dlaczego nazwano to paprykarzem i to szczecińskim... :cool: n

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451467
Udostępnij na innych stronach

Ty tutaj nie objeżdżaj tylko spróbuj zrobić ;) 

Ja daję paczkę ryżu, 2 marchewki, pieczarek z 30-40dkg - marchewka daje słodkość, pieczarki dodatkowo smaczek ;)

 

ważne jest dać listek laurowy i ziele angielskie na samym początku przy smażeniu cebuli

 

ja się ściśle przepisu nie trzymam, a uwierz mi że jak zesmażysz taką ilość marchwi, cebuli i pieczarek, dodasz makrelę (dużą makrelę,a nie jakąś popierdułkę z makreli) to nie jest to sałatka - o nie.

 

zresztą wiesz że jestem smakosz i byle czego nie robię ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/128/#findComment-451511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.