pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3126 Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Nie wiem gdzie on ci jest? Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... Edytowane 19 Października 2015 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3127 Opublikowano 19 Października 2015 Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny Oj tam, Oj tam - improwizacja pis'a jest na pewno równie smaczna i zjadliwa Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3128 Opublikowano 19 Października 2015 Gdzie Sylwek Twój przewodnik paprykarzowy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3129 Opublikowano 19 Października 2015 Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... To ja poproszę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3130 Opublikowano 20 Października 2015 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).Najważniejszy jest smak Ja jeszcze dodaję trochę słodkiego pimentonu - podkręca posmak wędzenia, ale też nadaje żywą czerwoną barwę http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/drukuj/bez/domowy-paprykarz-szczecinski Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3131 Opublikowano 20 Października 2015 Użytkownicy 2052 postów MiejscowośćOstrołęka Mój kącik kuchenny Napisano dziś, 17:12 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej). Wybacz, ale to jakaś blogowa profanacja, omylnie nazwana przez autora paprykarzem i ten skład, który pozwolę sobie zacytować ku przestrodze: Składniki: 1 makrela wędzona - 50 g ryżu ( 1/2 torebeczki) - hicior przepisu - 5 dkg 1 marchewka nieźle - marchewka po co? 1 cebula 4 duże pieczarki Grzybki koniecznie na blogu- ale po co, też nie rozumiem? 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne olej Masakra - co to z tego składu będzie nie wiem , to jakaś sałatka z makreli... brak słów , ale dlaczego nazwano to paprykarzem i to szczecińskim... n Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3132 Opublikowano 20 Października 2015 Ty tutaj nie objeżdżaj tylko spróbuj zrobić Ja daję paczkę ryżu, 2 marchewki, pieczarek z 30-40dkg - marchewka daje słodkość, pieczarki dodatkowo smaczek ważne jest dać listek laurowy i ziele angielskie na samym początku przy smażeniu cebuli ja się ściśle przepisu nie trzymam, a uwierz mi że jak zesmażysz taką ilość marchwi, cebuli i pieczarek, dodasz makrelę (dużą makrelę,a nie jakąś popierdułkę z makreli) to nie jest to sałatka - o nie. zresztą wiesz że jestem smakosz i byle czego nie robię Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3133 Opublikowano 21 Października 2015 Piotrze, bo nie zauważyłeś intencji na końcu przepisu : olej Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3134 Opublikowano 22 Października 2015 Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3135 Opublikowano 23 Października 2015 może tak pękać podczas krojenia (ser klei się do noża i rozrywa) ale czy to ta przyczyna to nie dam głowy Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3136 Opublikowano 23 Października 2015 (edytowane) Niektóre sery muszą być "rozłupywane" np. Reggiano, może zaczekać ?Jaki zapaszek ? Edytowane 23 Października 2015 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3137 Opublikowano 24 Października 2015 Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... Jak jeden był gładki po przekrojeniu, a drugi dziurawy to może bakterie coli w niego weszły. Ja tak ostatnio miałem z serami.Pęknięcie może być efektem tego że przy układaniu w formie zanim nałożyłeś kolejną warstwę, ta poprzednia trochę przestygła i ziarno tak nie wiązało - dlatego tak ważne jest w miarę szybkie przełożenie skrzepu do formy.Oglądając kiedyś programy na których robiono ser, widziałem jak albo masę wyciągają w chustach ważą i do formy, albo pod lustrem serwatki formują kulę i też do formy - na pewno ma to wpływ na strukturę sera. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3138 Opublikowano 24 Października 2015 A moim zdaniem te pęknięcia są efektem zbyt szybkiego wysuszania w masie w momencie powstawania dziurecek... Ale to tylko moja teoria którą sobie wysnułem na podstawie moich obserwacji Może być całkowicie błędna Właściwie to nawet nie wysuszania tylko chyba zbyt wysokiej temperatury w jakiej się go trzyma po wysoleniu a przed wyniesieniem do dojrzewania. Zbyt szybko nabiera dziurecek w schnie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3139 Opublikowano 26 Października 2015 Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy...Luźne to dywagacje... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3140 Opublikowano 26 Października 2015 Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy... Luźne to dywagacje... Mam jeszcze jeden z tej produkcji - zobaczymy co w środku.... Ale by nacisk był równy od dziś mam ją - czekałem 1,5 roku, dębowa....bezsęczna, muszę zapłacić ... ale nie wiem ile to warte - skrobidecha mówi co łaska... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3141 Opublikowano 27 Października 2015 ale nie wiem ile to warte Tu masz do porównania prasy i ceny: http://sklep.serowar.pl/pl/p/Podwojna-drewniana-prasa-do-serow/294 http://allegro.pl/biowin-411350-drewniana-prasa-do-serow-i5505055060.html http://sklep.serowar.pl/pl/p/Prasa-do-serow-drewniana-nacisk-x3,5-kg/172 Myślę że 100-200pln zarobił Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3142 Opublikowano 27 Października 2015 Ładny gadżet, szacun dla Gościa Ekwiwalent kilkunastu metrów kiełbasy...grubej Zapisz/wypal od dołu datę... bo wionie nieśmiertelnością Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3143 Opublikowano 29 Października 2015 Ładny gadżet, Dałem dwie stówki - chciał trzy - zniżka za zwłokę 1,5 roku była Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... Farsz do grubej 10kg jeszcze w mieszarce. Chyba jutro napełnię osłonki...... Jutro w planie wieczorkiem pasztety i paprykarz.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3144 Opublikowano 29 Października 2015 Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... Za mną chodzi kiełbasa od kilku miesięcy.... środę i czwartek mam wolne to chyba zrobię chociaż ze 2 kg... Pisu, jak moja kiełbasa z "osła" ? Dwa batony bym zakupił ... Karolina przepada za tym "kąskiem"... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3145 Opublikowano 30 Października 2015 Pokemon - kiełbasy oślej na razie nie robiłem... jeszcze trochę i się ogarnę, muszę osłonki nabyć..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3146 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? I foty z dziś / kiełbaska na początek... Część czeka na parzenie Ta pieczona I boczki w dymnych boksach już są... Po godzinie może dłużej... A tu już lekko stygną... Na koniec szynki i polędwice... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3147 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? Jeleń .. strzelam i chyba się mylę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3148 Opublikowano 30 Października 2015 Na początek zagadka - co to za mięsko? wygadałeś się na SB o rozpoczęciu sezonu ^^ więc nie będę brał udziału hehehe przecudne wyroby... czy Ty kiedyś śpisz? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3149 Opublikowano 30 Października 2015 Jeleń Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element.. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3150 Opublikowano 30 Października 2015 Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. Koza ? tak sobie zgaduję Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.