Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny

Nie wiem gdzie on ci jest? :cool:

 

Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem.... :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451257
Udostępnij na innych stronach

Zrób z przepisu od Kurpia, jest zacny :cool:

Oj tam, Oj tam - improwizacja pis'a jest na pewno równie smaczna i zjadliwa ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451261
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ania przepisu spisanego z pół godziny w papierach szukałem i znalazłem....

To ja poproszę :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451266
Udostępnij na innych stronach

Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).

Najważniejszy jest smak ;) 

Ja jeszcze dodaję trochę słodkiego pimentonu - podkręca posmak wędzenia, ale też nadaje żywą czerwoną barwę :)

 

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/drukuj/bez/domowy-paprykarz-szczecinski

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451378
Udostępnij na innych stronach

Użytkownicy 2052 postów MiejscowośćOstrołęka Mój kącik kuchenny Napisano dziś, 17:12 Piotr - ja robię z tego przepisu. Nie trzymam się kurczowo proporcji (marchewki i pieczarek, oraz ryżu daje więcej).

Wybacz, ale to jakaś blogowa profanacja, omylnie nazwana przez autora paprykarzem i ten skład, który pozwolę sobie zacytować ku przestrodze:

Składniki:

 

1 makrela wędzona -

50 g ryżu ( 1/2 torebeczki) - hicior przepisu - 5 dkg

1 marchewka nieźle - marchewka po co?

1 cebula

4 duże pieczarki Grzybki koniecznie na blogu- ale po co, też nie rozumiem?

100 g przecieru pomidorowego

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 kulki ziela angielskiego

1 listek laurowy

sól i czarny pieprz do smaku

szczypta pieprzu cayenne

olej

 

 

Masakra - co to z tego składu będzie nie wiem , to jakaś sałatka z makreli... brak słów , ale dlaczego nazwano to paprykarzem i to szczecińskim... :cool: n

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451467
Udostępnij na innych stronach

Ty tutaj nie objeżdżaj tylko spróbuj zrobić ;) 

Ja daję paczkę ryżu, 2 marchewki, pieczarek z 30-40dkg - marchewka daje słodkość, pieczarki dodatkowo smaczek ;)

 

ważne jest dać listek laurowy i ziele angielskie na samym początku przy smażeniu cebuli

 

ja się ściśle przepisu nie trzymam, a uwierz mi że jak zesmażysz taką ilość marchwi, cebuli i pieczarek, dodasz makrelę (dużą makrelę,a nie jakąś popierdułkę z makreli) to nie jest to sałatka - o nie.

 

zresztą wiesz że jestem smakosz i byle czego nie robię ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451511
Udostępnij na innych stronach

Niektóre sery muszą być "rozłupywane"  np. Reggiano, może zaczekać ?

Jaki zapaszek ?

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-451935
Udostępnij na innych stronach

Ser - jeden był ok, a ten dziurawy, nie wiedzieć czemu... :cool:

Jak jeden był gładki po przekrojeniu, a drugi dziurawy to może bakterie coli w niego weszły. Ja tak ostatnio miałem z serami.

Pęknięcie może być efektem tego że przy układaniu w formie zanim nałożyłeś kolejną warstwę, ta poprzednia trochę przestygła i ziarno tak nie wiązało - dlatego tak ważne jest w miarę szybkie przełożenie skrzepu do formy.

Oglądając kiedyś programy na których robiono ser, widziałem jak albo masę wyciągają w chustach ważą i do formy, albo pod lustrem serwatki formują kulę i też do formy - na pewno ma to wpływ na strukturę sera.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452000
Udostępnij na innych stronach

A moim zdaniem te pęknięcia są efektem zbyt szybkiego wysuszania w masie w momencie powstawania dziurecek... Ale to tylko moja teoria którą sobie wysnułem na podstawie moich obserwacji  :cool: Może być całkowicie błędna  :D


Właściwie to nawet nie wysuszania tylko chyba zbyt wysokiej temperatury w jakiej się go trzyma po wysoleniu a przed wyniesieniem do dojrzewania. Zbyt szybko nabiera dziurecek w schnie... :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452011
Udostępnij na innych stronach

Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy...

Luźne to dywagacje... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452449
Udostępnij na innych stronach

Można podejrzewać również ,,prasowanie". Nierówny nacisk i/lub spora różnica w gęstości - słaby odpływ serwatki z baryłki/formy... Luźne to dywagacje...

Mam jeszcze jeden z tej produkcji - zobaczymy co w środku.... :cool:

Ale by nacisk był równy od dziś mam ją - czekałem 1,5 roku, dębowa....bezsęczna, muszę zapłacić ... ale nie wiem ile to warte - skrobidecha mówi co łaska... :cool:

 

 

post-41160-0-41568000-1445897929_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452582
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452623
Udostępnij na innych stronach

Ładny gadżet, szacun dla Gościa :clap:

Ekwiwalent kilkunastu metrów kiełbasy...grubej :)

Zapisz/wypal od dołu datę... bo wionie nieśmiertelnością :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-452629
Udostępnij na innych stronach

Ładny gadżet,

Dałem dwie stówki - chciał trzy - zniżka za zwłokę 1,5 roku była :cool:

 

Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... :cool:

 

post-41160-0-40929200-1446156675_thumb.jpg

 

Farsz do grubej 10kg jeszcze w mieszarce. Chyba jutro napełnię osłonki...... :cool:

 

post-41160-0-79241100-1446156708_thumb.jpg

 

Jutro w planie wieczorkiem pasztety i paprykarz.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453236
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś po pracy nadziałem kiełbaskę cienką 15kg...... jutro zadymię... :cool:

Za mną chodzi kiełbasa od kilku miesięcy.... środę i czwartek mam wolne to chyba zrobię chociaż ze 2 kg... Pisu, jak moja kiełbasa z "osła" ? Dwa batony bym zakupił ... Karolina przepada za tym "kąskiem"...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453241
Udostępnij na innych stronach

Pokemon - kiełbasy oślej na razie nie robiłem...  jeszcze trochę i się ogarnę, muszę osłonki nabyć.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453280
Udostępnij na innych stronach

Na początek zagadka - co to za mięsko? :cool:

 

post-41160-0-28570100-1446242934_thumb.jpg

 

post-41160-0-26207600-1446242953_thumb.jpg

 

I foty z dziś / kiełbaska na początek...

 

post-41160-0-41071300-1446242972_thumb.jpg

 

Część czeka na parzenie

 

post-41160-0-71513000-1446242995_thumb.jpg

 

Ta pieczona

 

post-41160-0-71834200-1446243015_thumb.jpg

 

I boczki w dymnych boksach już są...

 

post-41160-0-61152900-1446243045_thumb.jpg

 

Po godzinie może dłużej...

 

post-41160-0-90173700-1446243065_thumb.jpg

 

A tu już lekko stygną...

 

post-41160-0-04668700-1446243084_thumb.jpg

 

Na koniec szynki i polędwice...

 

post-41160-0-71600200-1446243100_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek zagadka - co to za mięsko?

Jeleń :D .. strzelam i chyba się mylę ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453478
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na początek zagadka - co to za mięsko?

 wygadałeś się na SB o rozpoczęciu sezonu ^^ więc nie będę brał udziału hehehe 

przecudne wyroby... czy Ty kiedyś śpisz? :D  Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453479
Udostępnij na innych stronach

Jeleń

Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek. A zagadka jest brakującym ogniwem z filmu pewnego artysty - tzw. brakujący element.. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba żartujesz z tym jeleniem, jeleń w chłodni - będzie w poniedziałek.

Koza ?  :D tak sobie zgaduję  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/126/#findComment-453484
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.