pis67 Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4226 Opublikowano 22 Października 2020 Są pierwsze opinie odnośnie kiszki, opinie pozytywne - drobna uwaga od LP, że szara, nie taka żółciutka jak widuje w sklepie. Składniki standardowo : ziemniaki, boczek wędzony, okrawki tłustego mięsa z szynki, cebula, sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek i wszystko. Żadnej mąki, jajek, kasz, błonnika czy innych sklejaczy.Dałem za mało boczku wędzonego, następnym razem dodam w całości tylko wędzoną pachwinę.Kolor szary dla większości degustatorów jest naturalny, wiem że dodają kurkumę, przeciwutleniacze itp.Minimalnie za mało soli, dołożę odrobinę, w przyszłym tygodniu wersja poprawiona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4227 Opublikowano 22 Października 2020 @pis67, moze uzyj innych ziemniakow , takich ktore maja zolty kolor napewno bedzie mniej szara . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4228 Opublikowano 22 Października 2020 Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj itp ? Jak ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4229 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Udało Ci się uzyskać zwarty produkt bez mąki i jaj itp ? Jak ? No produkt nie jest taki zwarty jak kiełbasa, ale .... nie mam odniesienia za bardzo, mogę tylko polegać na zeznaniach świadków. Dodatek mąki - gluten - produkt mało modny ostatnio... pełno reklam na czasie - wędlina bez glutenu. W zeszłym tygodniu zrobiłem goudę - znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły , jest tam jeszcze sporo skarbów z przeszłości,też termofilne, jutro jakiś ser zrobię na nich, nie wiem jeszcze jaki? Oscypki też w zeszłą sobotę zrobiłem, ricottę jak zwykle i koryciński, jesień, idealne warunki do dojrzewania serów w piwnicy. Od listopada ruszę z lagerami... . Edytowane 23 Października 2020 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4230 Opublikowano 23 Października 2020 znalazłem w zamrażarce kultury mezofilne - z osiem lat tam spędziły To zapewne są już nieaktywne.Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4231 Opublikowano 23 Października 2020 To zapewne są już nieaktywne. Niemniej w powietrzu znajdziesz swojskie bakterie Kultury pobrałem z trzech pojemników, po trochu z każdego, raczej były żywe, kwasowość odpowiednia, nawet bardziej niż odpowiednia, dodałem więcej niż w recepturze,ze względu na ich leciwość, najpierw rozrobiłem z odrobiną mleka prosto od krowy, potem po 0,5 godziny dodałem do mleka -32 stopnie na dwie godziny, potem podpuszczka itd. Wnioskuję po badaniu kwasowości, że są ok. Plan na jutro - oscypki, ricotta i feta lub morski. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4232 Opublikowano 24 Października 2020 Mezofile znów zadziałały, po godzinie mogłem już zadać podpuszczkę, feta, oscypki w solance, ricotta ocieka na powietrzu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4233 Opublikowano 25 Października 2020 @pis67, jak robisz feta ? bo znalazlam ale tylko ten z koziego mleka na forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4234 Opublikowano 25 Października 2020 Podpinam się do pytania Robiłem dwa tygodnie temu fete i też nie mam jeszcze sprawdzonego przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4235 Opublikowano 25 Października 2020 jak robisz feta ? Podpinam się do pytania Może umówmy się tak, po dwóch tygodniach, generalnie będzie w solance jeszcze miesiąc do stanu dojrzałości końcowej, mam wszystko spisane, LPjuż cały ser zarezerwowała, bo lubi, no i nie znajdę bardziej obiektywnego i srogiego recenzenta. Przepis znalazłem w swoich zapiskach sprzed wielu lat,pewnie spisany na kursie serowarskim w Łazach. Dlatego poczekam z publikacją do prób testowych, inaczej nie ma podstaw, by go zamieścić, może nie jest tego godzien, choć na dziś wygląda, że nie będzie źle. Dziś zrobiłem ser zgodnie z wytycznymi na ser morski, teraz w prasce siedzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-681963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4236 Opublikowano 31 Października 2020 Wczorajsze oscypki..., w oczekiwaniu na dym... i dla odmiany, coś z mięska. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4237 Opublikowano 4 Listopada 2020 Dziś sery gouda-podobne poszły w próżnię, poleżą teraz sobie trochę.Odnośnie fety, niestety nie jest dobrze, na początku było obiecująco, natomiast teraz po leżakowaniu w solance konsystencja jest do bani, nabrał solanki gdzieniegdzie i się rozpada, myślę, że wiem.gdzie był błąd. Wkrótce kolejna próba. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4238 Opublikowano 4 Listopada 2020 U mnie 3 kawałki "nabrały solanki" jak napisałeś, w niedziele poszły do sałatki Reszta siedzi w lodówce w solance. Dodałeś kwasu do solanki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4239 Opublikowano 5 Listopada 2020 . Dodałeś kwasu do solanki? Właśnie nie dodałem, teraz bardziej sprasuję i solankę zrobię na serwatce. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4240 Opublikowano 5 Listopada 2020 Ja mam w przepisie 10% solankę z pół łyżeczki chlorku wapnia i 1 łyżeczkę octu na litr.Chlorek wapnia by nie wypłukiwać wapnia z sera i ocet żeby ser się nie mazał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 5 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4241 Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) pis67, dnia 31 Paź 2020 - 12:18, napisał: Wczorajsze oscypki. P1040420.JPG To owce się jeszcze doją Edytowane 5 Listopada 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-682996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4242 Opublikowano 6 Listopada 2020 To owce się jeszcze doją Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 6 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4243 Opublikowano 6 Listopada 2020 To owce się jeszcze doją Szkolenie z produkcji oscypków - Zakopane- późna zima.Baco - ile dajecie owczego mleka do tego krowiego? - kankę - 2 litry.Baco, a ile jest tego krowiego? - Pięćset litrów. Jeżeli robią gołki i scypki to mogą je robić nawet z samego krowiego.Natomiast oscypek od 2004 r. chroniony przez prawo Unii Europejskiej jako wyrób regionalny, wytwarzany jest przynajmniej w 60% z mleka owczego (ewentualna reszta to domieszka mleka krowiego) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4244 Opublikowano 7 Listopada 2020 jako wyrób regionalny Mój ser jest nie regionalny, ja nazywam go ser, a inni mówią oscypek, to i tak zostanie. A , że nie samym serem i kiełbasą człowiek żyje, to wczoraj nastawiłem buraczki na zakwas - lekarstwo na covida i inne zarazy. Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4245 Opublikowano 7 Listopada 2020 Pracuje pięknie, już na powierzchni mała pianka. Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4246 Opublikowano 7 Listopada 2020 A ja nie wyparzałem, tylko dosyć starannie wymyłem wodą i płynem do naczyń, (zawsze tak robię), i dwa pięciolitrowe słoje, z których wyszło na po ok. 2 i 1/2 litra czystego zakwasu z każdego, po pięciu dniach ukwaszania wyszło, LP już się nim delektuje, bo smakuje wybornie. Ponieważ nie lubimy pić samej kwasoty, to przygotowuję go dodając nie tylko soli,ale całkiem sporo cukru, i takim sposobem barszczyk jest słodko kwaśny, następnie schłodzony w lodówce, smakuje wspaniale jako napój do picia . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4247 Opublikowano 7 Listopada 2020 Moj zakwas niestety spleśniał i musiałam wszystko wyrzucić. Nie wiem czemu.. słoik był wyparzony. Jeśli masz swoje ogórki kiszone czy kapustę a nawet rozcieńczony zaczyn na chleb to dodaj nieco do solanki którą zalewasz buraki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4248 Opublikowano 10 Listopada 2020 Kawałek produkcji z dziś.... Parówki z indykiem (38%) kabanosy z indyka(87%) Boczek wędzony. Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4249 Opublikowano 12 Listopada 2020 Karkówka dojrzewająca - powędruje do chłodni. Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4250 Opublikowano 12 Listopada 2020 Piotrze możesz podać przepis jak zrobić taką karkówkę. Jarku nie chciałbym wprowadzać zamętu, jest tyle przepisów, tylu wykonawców, tyle wariacji, komory, pleśnie, wykresy, aparatura pomiarowa.Robię inaczej, nie badam wilgotności ani temperatur, nie chcę wywoływać kolejnej dyskusji, zresztą jest autorytet w tych sprawach na forum, wprawdzie Arkadiusz nie odpowiedział w jednym zdaniu, o co chodzi w tym dojrzewaniu, może kiedyś? Jarku, zasada prosta, peklowanie na sucho, do miesiąca. Temperatura, zmiana ph, odwodnienie, zabezpieczenie , chłodnia i próżnia lub konsumpcja. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/170/#findComment-683836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.