Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o przekrój szynkowej ..... w wiadomych celach

Dwa batony, które zostawiłem jeszcze nie napoczęte, ale jutro się zrobi. Jeśli chodzi o wady w przekroju-nie przewiduję, nie ma zresztą takiej opcji. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-243698
Udostępnij na innych stronach

Gdzie bym Cię o wady posądzał !

Na FB potrzebuję. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-243838
Udostępnij na innych stronach

To trochę fotek... z dziś. :cool:

 

Paprykarz osobiście zrobiony wg. własnego przepisu. :cool:

 

 

 

Szynkowa od środka... :cool:

 

 

 

I filet łososia zimnowędzony. :cool:

 

l

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244023
Udostępnij na innych stronach

Pisu - to ma być szynkowa - to wygląda jak jakaś mielonka albo to może być przepieszczona szynkowa .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244024
Udostępnij na innych stronach

to ma być szynkowa - to wygląda jak jakaś mielonka albo to może być przepieszczona szynkowa

To jest szynkowa zrobiona wg. normy - ND/LW22/1985. :cool: Dodam, że nie ma w niej kawałka mięsa z szynki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244055
Udostępnij na innych stronach

ND/LW22/1985
Bardzo, bardzo proszę o recepturę z tej normy
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244057
Udostępnij na innych stronach

Piotr, ty znów z nami. :clap:

Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem, że rozpieszczałeś nas na zlocie :thumbsup:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244078
Udostępnij na innych stronach

o recepturę z tej normy

Recepturę muszę przepisać, brak skanera, może jutro zdążę. :cool:

 

Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem,

Na pw jutro na smalec, a na ogórki wiosną. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244204
Udostępnij na innych stronach

Pisu - to ma być szynkowa

Przyłączam się. Jakaś ona dziwna.

ardzo, bardzo proszę o recepturę z tej normy

Też czekam na przepis. Takiej jeszcze nie robiłem!

Serdeczne dzięki.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244211
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że nie ma w niej kawałka mięsa z szynki. :cool:

Pis-u Ty to chyba chcesz wyprzedzić fabryki przetwórstwa mięsa - nawet oni podają w składzie swoich kiełbas szynkowych jakiś % szynki :shock:

 

Wygląd zły , ale może smakuje jak szynkowa :rolleyes:

 

Ludzkość w 90 % populacji je oczami - także Twoja szynkowa leżała by w gablotach nie tknięta :tongue:

Pozdro.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244216
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa od środka...

Szynkowa-mielonka... tak jakoś na fotce wygląda.... Pis, dawaj recepturę-przepis, bo jest tak apetyczna... a szynka teraz tańsza od boczku :) Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244217
Udostępnij na innych stronach

a szynka teraz tańsza od boczku :)

Bo z boczkiem jest ciężko z nastrzykiem = cenie szynki.

 

Także lepiej robić wyroby z boczku naturalnego , niż z szynki z 30-40 % wody z chemią , a najlepiej to kupić żywego wieprza i w łepek go...)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244219
Udostępnij na innych stronach

Jakaś ona dziwna.

Takiej jeszcze nie robiłem!

Jak to nie robileś? :cool:

chyba chcesz wyprzedzić fabryki przetwórstwa mięsa - nawet oni podają w składzie swoich kiełbas szynkowych jakiś % szynki

Chyba ochłapy z szynki. :cool:

 

Wygląd zły

szynkowa leżała by w gablotach nie tknięta

Na szczęście nie leży, zostało niewiele, ma drobną wadę - zwięzłość, trochę za długo siedziała w mieszarce, przez moje niedopatrzenie.

A gdyby się nazywała inaczej, wygląd byłby mniej zły? :cool:

 

Szynkowa-mielonka

Oj tak, receptura początek lat 80-tych - nie było lekko. :cool:

 

a najlepiej to kupić żywego wieprza i w łepek go...)

Tu się nie zgodzę do końca. Raz na jakiś czas owszem, coby smaku pasztetowej, kaszanki i salcesonów zaznać, krwi złapać i jelit nieco pozyskać, ale na co dzień za mało mięsa, za dużo pracy i obecnie za drogo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244245
Udostępnij na innych stronach

Feederman napisał/a:

Interesuje mnie przepis tego smalcu z ogórkiem,

 

 

Na pw jutro na smalec, a na ogórki wiosną. :cool:

To ja też poproszę , albo zapodaj na forum :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-244248
Udostępnij na innych stronach

W sobotę metkę skręciłem, wczoraj leżakowała w lodówce, a dziś w zimnym dymku wisi już kilka godzin. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245010
Udostępnij na innych stronach

Takie pasztety smarowne z wczoraj i metka od środka. A dziś wieczorem parówki spróbuję zrobić lub parówkową. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245229
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni ostał się jeden kij, do foty. Reszta odpłynęła w siną dal. :cool:

W przekroju potem. :cool: Plan wytwarzania będzie w dziale o parówkach... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245430
Udostępnij na innych stronach

Pisu, coraz bardziej podkręcasz śrubę. W weekend, jesli dopisze zdrówko, próbuję powalczyć z metką.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245433
Udostępnij na innych stronach

W weekend, jesli dopisze zdrówko, próbuję powalczyć z metką.

Ja to zrobię dzisiaj :grin:Mało metki na forum,żeby nie Pis to by poszła chyba w zapomnienie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245435
Udostępnij na innych stronach

próbuję powalczyć z metką.

Walka z metką jest prosta, ale smak metki z mięsa wynagradza tę prostotę. :cool:

 

Ja to zrobię dzisiaj

Oczywiście foty daj dla zachęty, co by przypominać bractwu o tym wyrobie. :cool:

 

A dziś na kolację... na ciepło. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-245487
Udostępnij na innych stronach

Zacząłem od wyjazdu po mleko i przeprowadzenia wywiadu na przyszłość. U wuja w gospodarstwie nie byłem może i z dwadzieścia lat, ale cóż - tam kończy się świat, a to zaledwie z siedem kilometrów. :cool:

 

 

 

Nie jest źle, stado mniejsze niż kiedyś, nasze nizinne krówki w ilości 30 sztuk, do tego młode bydło opasowe w przedziale wagowym 200-600kg czterdzieści sztuk i młode cielaczki szesnaście. Mleko mam zapewnione. :cool:

 

A tu parę fotek z wytwarzanie pierwszego sera oscypko-podobnego z mleka krowiego. :cool:

 

Oczywiście Endrio przybył i nadzorował ładnych parę chwil i udzielał nieocenionych rad. Bez tego mogło być różnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

w międzyczasie zrobiliśmy ricottę. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-246266
Udostępnij na innych stronach

Z 20 litrów mleka wydało 3,5 kg oscypków, trochę nieudolnie ugniecionych, ale pierwsze sery za płoty. Do serwatki dodałem 1l mleka 3,2 % , Endriu osobiście dodał dwie cytryny - zważyłem przed chwilą- 1,5kg ricotty. W masarni jedzie krową, serki osuszają się na desce do jutrzejszego wędzenia w temp. 10 stopni. :cool: Nie mogłem znaleźć dokładnego procesu wytwarzania oscypka, tylko takie po łebkach. Lecz może ktoś zna właściwy adres? :grin:

Myślę, że wydajność naszych poczynań zadowalająca, dobrze mieć i tu nie boję się użyć słowa mistrza Endriu jako nauczyciela. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/48/#findComment-246469
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.