anerka Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Marca 2010 Chcę zrobić białą kiełbasę wg przepisu Maxella na stronie głównej. Powiedzcie mi proszę, czy jeśli uwędzę część tej kiełbasy, będzie dobra, czy do wędzenia raczej zrobić wg innej receptury :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Marca 2010 Pewnie, że będzie dobra, ale szara w przekroju. Jej skład przyprawowo - surowcowy został opracowany głownie pod kątem kiełbasy surowej do sparzenia. W przypadku wędzenia, zastąp sól peklosolą w przedziale smakowym od 0,15 kg do 0,22 kg peklosoli na 10 kg farszu. Zrób próbę smakową przed nadziewaniem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2010 Tak tylko do wędzonej zaniechałbym majeranek jakoś w kiełbasach wędzonych mi nie pasuje,no i oczywiście peklosól zamiast soli.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2010 Wosiu, a może Anerce chodzi właśnie o majeranek? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2010 Bardzo Wam dziękuję. Majeranek lubię i chyba jednak będzie z majerankiem. :smile: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lutego 2011 Maxell, myślałeś może, by założyć jakieś forum piekarnicze, piekarskie ? Tu u nas, to teraz sami piekarze prawie pisują? :grin: :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2011 dla niektórych to trzeba chyba forum archeologiczne założyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2011 Tu u nas, to teraz sami piekarze prawie pisują? :grin: :shock:Oj tam oj tam, raz na jakiś czas człek ciasteczko małe :rolleyes: upiecze i od razu forum nowe :lol: dla niektórych to trzeba chyba forum archeologiczne założyć Hmmm, :rolleyes: gdzieś już coś podobnego czytałem w zeszłym roku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2011 przedziale smakowym od 0,15 kg do 0,22 kgJa jestem słonolubny ,ale te 22g/kg to dla mnie za bogato.Ja ostatni zrobiłem 20g/kg. [ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 18:30 ] Popieram Pis'a.Precz z piekarzami :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2011 Nie będę się bawiła w cytaty. Wydaje mi się, że forum jest dla wszystkich! Skoro może być temat dotyczący piwowarzenia, to nie wiem pisu 67, w czym Ci przeszkadza kącik cukierniczy. Nie umiesz? Nie lubisz? Nikt Cię do tego nie zmusza :grin: Istnieje taka opcja ignoruj :grin: A, ja lubię podziwiać nasze pupilki forumowe: Halusię, pokemonka, Zbójaszka...... ....z przyjemnością śledzę ich poczynania :clap: Mnie to nie uwłacza :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2011 Spoko.Żartowałem :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2011 Nie będę się bawiła w cytaty. Wydaje mi się, że forum jest dla wszystkich! A ja popieram Anie :clap: Gdyby nie My to nasze forum nie było by takie kolorowe. :grin: Ja z wielką przyjemnością czytam wszystkie działy i jestem pełna podziwu różnych dobroci . Każdy ma jakieś zacięcie i uważam że należy to uszanować prawda pis'ie i Arkadiuszu ? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2011 Ha, ha, ha - każda pliszka swój ogonek chwali :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2011 Ja jestem słonolubny ,ale te 22g/kg to dla mnie za bogatoZrobiłę kiedyś myśliwską ściśle wg przepisu z 16-tki. Dodatek soli mieścił się w górnej granicy i wynosił 0,23 kg na 10 kg mięsa. Po ostudzeniu była słonawa, ale w moim guście. Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2011 to nie wiem pisu 67, w czym Ci przeszkadza kącik cukierniczy Koledze pis67 nic nie przeszkadza, po prostu prowokuje lub podpuszcza, jak kto woli. Mi to przypomina słynny film Jacka i Placka :wink: Ja jestem za kącikiem cukierniczym i piekarskim, bo smakuje i równoważy naszą stronkę WB. :grin: PS ja też popieram Anię złotorączkę :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2011 Pis po prostu taki już jest i pewnie go nie zmienimy. :grin: Nawet delegacja nie pomogła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zrobiłem kiedyś myśliwską ściśle wg przepisu z 16-tki...... Ja tam z mojego bardzo krótkiego doświadczenia wiem , że muszę dawać mniej soli ( peklosoli ) niz jest napisane w 16 -stce . 16-stka podaje większe wartości pewnie dlatego , że kiedyś jak była wydawana ta wspaniała książka , ludzie nie mieli lodówek i do normalnego przechowywania trzeba było więcej solić . tak to sobie tłumaczę i trzymam sie raczej ok. 18g/kg mieszanki peklującej . Pamiętam do dziś smak masła solonego , które można było kupić na wagę :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2011 Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat.Już kiedyś czytałem na temat, to może być efekt obniżenia wartości pH. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Lutego 2011 Coś w tym jest. Ale była dobra. :thumbsup: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Lutego 2011 Nie dajcie się podpuszczać! Kolegę pis67, od dawna odbieram jako forumowicza, któremu pomimo pozorów, najmniej zależy na kontynuowaniu życzliwości panującej tu na forum. Zamiast coś zbudować, zrobić coś dla innych to rzuci jakieś hasło i patrzy jak się ludziska wybrzuszają. Znamienne. Słyszycie ten chichot?... A co zabawne: są ludzie, którzy pokładają w nim nadzieję :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Lutego 2011 Maxell napisał/a: Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat. Już kiedyś czytałem na temat, to jest efekt obniżenia wartości pH.Osobiście uważam, że w tym przypadku nie obniżenie pH lecz utrata wody powoduje inną odczuwalność smaku słonego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Lutego 2011 Teoretycznie, wraz z obniżeniem ilości wody w kielbasie, powinien wzrosnąć poziom słoności. A praktycznie... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lutego 2011 Anię złotorączkę Aniuta, ale ksywa :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Ciekawe co Tobie się śni kol. Gonzo To miałem na myśli :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-146008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lutego 2011 Osobiście uważam, że w tym przypadku nie obniżenie pH lecz utrata wody powoduje inną odczuwalność smaku słonego. Jestem za, choć również wzrost kwasowości powoduje spadek słoności. Nie dajcie się podpuszczać! Kolegę pis67, od dawna odbieram jako forumowicza, któremu pomimo pozorów, najmniej zależy na kontynuowaniu życzliwości panującej tu na forum. Zamiast coś zbudować, zrobić coś dla innych to rzuci jakieś hasło i patrzy jak się ludziska wybrzuszają. Znamienne. Słyszycie ten chichot?... A co zabawne: są ludzie, którzy pokładają w nim nadzieję :lol: Tak, do klubu nie należę, każdemu pomogę, nikomu nie odmawiam, jestem niespotykanie spokojny człowiek, uśmiech rzadko schodzi z moich ust, zaraz idę budować mięsko na wyroby, swoich propozycji nie narzucam nikomu, zawsze jestem grzeczny, nikogo nie obrażam, jest paru tetryków na forum, jest dzięki nim wesoło, lubię wszystkich, mam swoje zdanie, jestem prostym człowiekiem, codziennie grzebię w mięsie, dzień postu, to stracony dzień, nie piekę, wykazuję całkowity brak symptomów usztywnienia, nie kupuję wędlin nigdzie, wszystko robię sam, nie oczekuję odpowiedzi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-146037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lutego 2011 lubię wszystkich, mam swoje zdanie, jestem prostym człowiekiem i to mogę potwierdzić :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-146040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.