Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić białą kiełbasę wg przepisu Maxella na stronie głównej. Powiedzcie mi proszę, czy jeśli uwędzę część tej kiełbasy, będzie dobra, czy do wędzenia raczej zrobić wg innej receptury :question:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Pewnie, że będzie dobra, ale szara w przekroju. Jej skład przyprawowo - surowcowy został opracowany głownie pod kątem kiełbasy surowej do sparzenia. W przypadku wędzenia, zastąp sól peklosolą w przedziale smakowym od 0,15 kg do 0,22 kg peklosoli na 10 kg farszu. Zrób próbę smakową przed nadziewaniem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102805
Udostępnij na innych stronach

Tak tylko do wędzonej zaniechałbym majeranek jakoś w kiełbasach wędzonych mi nie pasuje,no i oczywiście peklosól zamiast soli.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102827
Udostępnij na innych stronach

Wosiu, a może Anerce chodzi właśnie o majeranek? :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-102830
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
Maxell, myślałeś może, by założyć jakieś forum piekarnicze, piekarskie ? Tu u nas, to teraz sami piekarze prawie pisują? :grin: :shock:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145968
Udostępnij na innych stronach

Tu u nas, to teraz sami piekarze prawie pisują? :grin: :shock:

Oj tam oj tam, raz na jakiś czas człek ciasteczko małe :rolleyes: upiecze i od razu forum nowe :lol: :cool:

dla niektórych to trzeba chyba forum archeologiczne założyć ;)

Hmmm, :rolleyes: gdzieś już coś podobnego czytałem w zeszłym roku :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145975
Udostępnij na innych stronach

przedziale smakowym od 0,15 kg do 0,22 kg

Ja jestem słonolubny ,ale te 22g/kg to dla mnie za bogato.Ja ostatni zrobiłem 20g/kg.

 

[ Dodano: Czw 10 Lut, 2011 18:30 ]

Popieram Pis'a.Precz z piekarzami :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145981
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się bawiła w cytaty. Wydaje mi się, że forum jest dla wszystkich!

Skoro może być temat dotyczący piwowarzenia, to nie wiem pisu 67, w czym Ci przeszkadza kącik cukierniczy. Nie umiesz? Nie lubisz? Nikt Cię do tego nie zmusza :grin:

Istnieje taka opcja ignoruj :grin:

A, ja lubię podziwiać nasze pupilki forumowe: Halusię, pokemonka, Zbójaszka...... ....z przyjemnością śledzę ich poczynania :clap: Mnie to nie uwłacza :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145982
Udostępnij na innych stronach

Spoko.Żartowałem :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145983
Udostępnij na innych stronach

Nie będę się bawiła w cytaty. Wydaje mi się, że forum jest dla wszystkich!

A ja popieram Anie :clap:

Gdyby nie My to nasze forum nie było by takie kolorowe. :grin:

Ja z wielką przyjemnością czytam wszystkie działy i jestem pełna podziwu różnych dobroci .

Każdy ma jakieś zacięcie i uważam że należy to uszanować prawda pis'ie i Arkadiuszu ? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145984
Udostępnij na innych stronach

Ha, ha, ha - każda pliszka swój ogonek chwali :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145985
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem słonolubny ,ale te 22g/kg to dla mnie za bogato

Zrobiłę kiedyś myśliwską ściśle wg przepisu z 16-tki. Dodatek soli mieścił się w górnej granicy i wynosił 0,23 kg na 10 kg mięsa. Po ostudzeniu była słonawa, ale w moim guście. Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145986
Udostępnij na innych stronach

to nie wiem pisu 67, w czym Ci przeszkadza kącik cukierniczy

Koledze pis67 nic nie przeszkadza, po prostu prowokuje lub podpuszcza, jak kto woli.

Mi to przypomina słynny film Jacka i Placka :cool:

:wink:

Ja jestem za kącikiem cukierniczym i piekarskim, bo smakuje i równoważy naszą stronkę WB.

:grin:

PS

ja też popieram Anię złotorączkę :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145987
Udostępnij na innych stronach

Pis po prostu taki już jest i pewnie go nie zmienimy. :grin: Nawet delegacja nie pomogła.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145989
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem kiedyś myśliwską ściśle wg przepisu z 16-tki......

Ja tam z mojego bardzo krótkiego doświadczenia wiem , że muszę dawać mniej soli ( peklosoli ) niz jest napisane w 16 -stce .

16-stka podaje większe wartości pewnie dlatego , że kiedyś jak była wydawana ta wspaniała książka , ludzie nie mieli lodówek i do normalnego przechowywania trzeba było więcej solić .

tak to sobie tłumaczę :) i trzymam sie raczej ok. 18g/kg mieszanki peklującej .

Pamiętam do dziś smak masła solonego , które można było kupić na wagę :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145990
Udostępnij na innych stronach

Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat.

Już kiedyś czytałem na temat, to może być efekt obniżenia wartości pH.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145991
Udostępnij na innych stronach

Coś w tym jest. Ale była dobra. :thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145993
Udostępnij na innych stronach

Nie dajcie się podpuszczać! Kolegę pis67, od dawna odbieram jako forumowicza, któremu pomimo pozorów, najmniej zależy na kontynuowaniu życzliwości panującej tu na forum. Zamiast coś zbudować, zrobić coś dla innych to rzuci jakieś hasło i patrzy jak się ludziska wybrzuszają. Znamienne.

 

Słyszycie ten chichot?...

 

A co zabawne: są ludzie, którzy pokładają w nim nadzieję :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145994
Udostępnij na innych stronach

Maxell napisał/a:

Po 2 tygodniach podsuszania (dziwne), była akurat.

 

Już kiedyś czytałem na temat, to jest efekt obniżenia wartości pH.

Osobiście uważam, że w tym przypadku nie obniżenie pH lecz utrata wody powoduje inną odczuwalność smaku słonego.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145996
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie, wraz z obniżeniem ilości wody w kielbasie, powinien wzrosnąć poziom słoności. A praktycznie...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-145998
Udostępnij na innych stronach

Anię złotorączkę

Aniuta, ale ksywa :grin: :grin: :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Ciekawe co Tobie się śni kol. Gonzo

To miałem na myśli

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-146008
Udostępnij na innych stronach

Osobiście uważam, że w tym przypadku nie obniżenie pH lecz utrata wody powoduje inną odczuwalność smaku słonego.

Jestem za, choć również wzrost kwasowości powoduje spadek słoności.

 

Nie dajcie się podpuszczać! Kolegę pis67, od dawna odbieram jako forumowicza, któremu pomimo pozorów, najmniej zależy na kontynuowaniu życzliwości panującej tu na forum. Zamiast coś zbudować, zrobić coś dla innych to rzuci jakieś hasło i patrzy jak się ludziska wybrzuszają. Znamienne.

 

Słyszycie ten chichot?...

 

A co zabawne: są ludzie, którzy pokładają w nim nadzieję :lol:

 

Tak, do klubu nie należę, każdemu pomogę, nikomu nie odmawiam, jestem niespotykanie spokojny człowiek, uśmiech rzadko schodzi z moich ust, zaraz idę budować mięsko na wyroby, swoich propozycji nie narzucam nikomu, zawsze jestem grzeczny, nikogo nie obrażam, jest paru tetryków na forum, jest dzięki nim wesoło, lubię wszystkich, mam swoje zdanie, jestem prostym człowiekiem, codziennie grzebię w mięsie, dzień postu, to stracony dzień, nie piekę, wykazuję całkowity brak symptomów usztywnienia, nie kupuję wędlin nigdzie, wszystko robię sam, nie oczekuję odpowiedzi. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/#findComment-146037
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.