Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardziej chodzi o jej trwałość i bezpieczeństwo konsumenta przy dłuższym jej przechowywaniu.

Pytanie;czy z dodatkiem wywaru jest trwalsza, albo nie?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104164
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do wywaru były dodawane warzywa (cebula, marchew itp) - pasztety, to taki wywar nie nadaje się do kiełbas. Jesli zaś sprawa dotyczy jedynie esencjonalnego wywaru z gotowanego mięsa, tłuszczu (np. boczek) i skórek, bez jakichkolwiek dodatków, można go jak najbardziej używać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104168
Udostępnij na innych stronach

Nie przyprawy, tylko warzywa ugotowane w rosole.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104185
Udostępnij na innych stronach

tylko warzywa ugotowane w rosole.

Niby z tymi warzywami tak jest jak piszesz i również w książkach tak piszą, jednak ja dodaje często warzywa do pasztetu od marchewki która teoretycznie jest najgorsza – czyli najszybciej powoduje psucie produktu, przez por itd. do pieczarek włącznie.

Pasztety z wywarem który zawiera również warzywa i dodatkowo te same warzywa po ugotowaniu kroje i dokładam do farszu.

Mi to smakuje, pasztet w lodówce (w osłonkach białkowych) trzymam do 2 tygodni, pasteryzowany w słoikach do 6 miesięcy, a w zamrażalce przy minus 28 stC bezterminowo – tu jednak zachodzi delikatna zmiana konsystencji po rozmrożeniu, ale jak zachowuje się zasadę > jak najszybciej zamrozić do jak najniższej temperatury, a potem jak najwolniej rozmrażaj < ja rozmrażam w temperaturze od 0 do 1 stC przez 48 godzin, to zmiany są minimalne. Po rozmrożeniu trzymam do 5 dni – i takie porcje rozmrażam.

Kiełbasy natomiast to zależy jak mi przyjdzie ochota, z warzywami lub bez, ale w lodówce trzymam do 14 dni, a to co więcej mrożone – zasady jw.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104192
Udostępnij na innych stronach

Jeśli do wywaru były dodawane warzywa (cebula, marchew itp) - pasztety, to taki wywar nie nadaje się do kiełbas. Jesli zaś sprawa dotyczy jedynie esencjonalnego wywaru z gotowanego mięsa, tłuszczu (np. boczek) i skórek, bez jakichkolwiek dodatków, można go jak najbardziej używać.

Czy do takiego wywaru można również dodać ziele, liść i inne przyprawy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104194
Udostępnij na innych stronach

Ja także tak robię, ale tylko dla siebie. Wolę ekserymentowac tylko na sobie. :grin:

Do pasztetu dodaję juz tylko selera i pietruszkę, odrzucając marchewke i cebulę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104195
Udostępnij na innych stronach

A jako ciekawostkę podam, że ostatnio jadłem kiełbasę z prażonymi orzechami.

Nie umiem powiedzieć czy była smaczna, za mały kawałek miałem do degustacji, ale smak ciekawy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104198
Udostępnij na innych stronach

W recepturze kiełbasy kminkowej występuje cebula. Nawiasem mówiąc, robiłam niedawno tę kiełbaskę wg przepisu z "16", w jelitach bydlęcych. Wyszła re-we-la-cyj-na!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104203
Udostępnij na innych stronach

W podrobach również. Najbardziej niebezpieczna jest marchewka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104206
Udostępnij na innych stronach

zawsze robiłem tylko kiełbasy wieprzowo-wołowo-drobiowe, ale nigdy nie dodawałem żadnych wywarów, ani wody..

muszę spróbować z tymi wywarami :grin:

JACK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104210
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska napisał/a:

...do pasztetów pieczonych takze.do wędlin z mięsa wieprzowego nie polecam...

 

Ja tak to odczytałem.

przepraszam,pisałem nie merytorycznie i szybko stąd małe zamieszanie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104285
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.