Olek.P Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Marca 2010 Bardziej chodzi o jej trwałość i bezpieczeństwo konsumenta przy dłuższym jej przechowywaniu. Pytanie;czy z dodatkiem wywaru jest trwalsza, albo nie? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Marca 2010 Jeśli do wywaru były dodawane warzywa (cebula, marchew itp) - pasztety, to taki wywar nie nadaje się do kiełbas. Jesli zaś sprawa dotyczy jedynie esencjonalnego wywaru z gotowanego mięsa, tłuszczu (np. boczek) i skórek, bez jakichkolwiek dodatków, można go jak najbardziej używać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Marca 2010 Hallo!!!! Maxell dziekuje , tego z przyprawami nie wiedzialem. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Marca 2010 Nie przyprawy, tylko warzywa ugotowane w rosole. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2010 Hallo!!!! Mialem to na mysli ,poprostu zle napisalem :blush: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2010 tylko warzywa ugotowane w rosole.Niby z tymi warzywami tak jest jak piszesz i również w książkach tak piszą, jednak ja dodaje często warzywa do pasztetu od marchewki która teoretycznie jest najgorsza – czyli najszybciej powoduje psucie produktu, przez por itd. do pieczarek włącznie. Pasztety z wywarem który zawiera również warzywa i dodatkowo te same warzywa po ugotowaniu kroje i dokładam do farszu. Mi to smakuje, pasztet w lodówce (w osłonkach białkowych) trzymam do 2 tygodni, pasteryzowany w słoikach do 6 miesięcy, a w zamrażalce przy minus 28 stC bezterminowo – tu jednak zachodzi delikatna zmiana konsystencji po rozmrożeniu, ale jak zachowuje się zasadę > jak najszybciej zamrozić do jak najniższej temperatury, a potem jak najwolniej rozmrażaj < ja rozmrażam w temperaturze od 0 do 1 stC przez 48 godzin, to zmiany są minimalne. Po rozmrożeniu trzymam do 5 dni – i takie porcje rozmrażam. Kiełbasy natomiast to zależy jak mi przyjdzie ochota, z warzywami lub bez, ale w lodówce trzymam do 14 dni, a to co więcej mrożone – zasady jw. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2010 Jeśli do wywaru były dodawane warzywa (cebula, marchew itp) - pasztety, to taki wywar nie nadaje się do kiełbas. Jesli zaś sprawa dotyczy jedynie esencjonalnego wywaru z gotowanego mięsa, tłuszczu (np. boczek) i skórek, bez jakichkolwiek dodatków, można go jak najbardziej używać. Czy do takiego wywaru można również dodać ziele, liść i inne przyprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Marca 2010 Ja także tak robię, ale tylko dla siebie. Wolę ekserymentowac tylko na sobie. :grin: Do pasztetu dodaję juz tylko selera i pietruszkę, odrzucając marchewke i cebulę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Marca 2010 A jako ciekawostkę podam, że ostatnio jadłem kiełbasę z prażonymi orzechami.Nie umiem powiedzieć czy była smaczna, za mały kawałek miałem do degustacji, ale smak ciekawy. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Marca 2010 W recepturze kiełbasy kminkowej występuje cebula. Nawiasem mówiąc, robiłam niedawno tę kiełbaskę wg przepisu z "16", w jelitach bydlęcych. Wyszła re-we-la-cyj-na! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Marca 2010 W podrobach również. Najbardziej niebezpieczna jest marchewka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 11 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Marca 2010 zawsze robiłem tylko kiełbasy wieprzowo-wołowo-drobiowe, ale nigdy nie dodawałem żadnych wywarów, ani wody..muszę spróbować z tymi wywarami :grin: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 12 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Marca 2010 Marek z Bielska napisał/a: ...do pasztetów pieczonych takze.do wędlin z mięsa wieprzowego nie polecam... Ja tak to odczytałem.przepraszam,pisałem nie merytorycznie i szybko stąd małe zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/page/2/#findComment-104285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.