bena Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Marca 2010 W związku z tym, że Święta Wielkanoce zbliżają się wielkimi krokami chciałabym prosić abyście pochwalili się swoimi wypiekami świątecznymi. W końcu nie samym mięsiwem zastawiamy świąteczne stoły. Zacznę od siebie i przepisu wyniesionego z rodzinnego domu całe wieki temu. Sernik "Złota rosa" Bardzo delikatny w smaku i strukturze (nie jest zbity), a przy tym lekki, aromatyczny i niezbyt pracochłonny. Składniki: spód (placek): 30 dkg mąki pszennej, 10 dkg cukru, 2 żółtka + 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg margaryny (lub masła), 1 łyżka smalcu masa serowa: 1 kg przemielonego sera twarogowego(może być gotowy z wiaderka), 2 całe jajka+4żółtka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki zimnego mleka, 0,5 szklanki oleju, 1 budyń śmietankowy( najlepiej duży tzw. rodzinny), rodzynki, skórka cytrynowa, aromat (opcjonalnie i według uznania) uwaga!! wszystkie pozostałe białka zachowujemy (będą potrzebne) do dzieła: 1. Zagniatamy ciasto na spód sernika. układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (najlepiej na bokach lekko pozaginać ciasto). 2. Miksujemy dokładnie wszystkie składniki masy serowej. W efekcie otrzymujemy lekko zagęszczone mleko . tak ma być i nie należy się przejmować, że jest za rzadkie. 3. Masę serową wylewamy na surowy spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 min. 4. w międzyczasie ubijamy wszystkie pozostałe białka ze szklanką cukru na puszystą masę. 5. Po upływie wspomnianych 50 min wylewamy ubite białka na masę serową i pieczemy jeszcze ok 10 min.(wierzch powinien się lekko zbrązowieć). 6. Po tym czasie sernik jest już gotowy. Proponuję zostawić w formie do wystygnięcia, gdyż wtedy jest bardziej sztywny a na wierzchu pojawią się złociste krople rosy (jeśli pianę zapieczemy zbyt mocno, to kropelki nie powstaną). Tak czy inaczej sernik jest wart zachodu, tym bardziej, że nie jest zbyt pracochłonny i zawsze się udaje. Polecam!! Czekam na wasze propozycje :lol: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Marca 2010 Czy nie za dużo mleka do sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Marca 2010 Czy nie za dużo mleka do sera. Zapewniam,że nie. Przetestowane wielokrotnie przeze mnie i moich znajomych (albo raczej znajome) Zawsze robione zgodnie z tym przepisem i zawsze wychodzi (co widać na załączonym obrazku). Dawno , dawno temu... jeszcze jako bardzo młoda osoba (chyba nawet uczennica) też się strasznie dziwiłam, że z takiego "byle czego" (mam na myśli masę: bardziej koktajl mleczny niż masa serowa) sernik wychodzi. Proponuję spróbować Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Marca 2010 Proponuję spróbowaćJa miałem okazję kosztować. Pycha. :grin: Szkoda, że obecnie nie jadam słodkości ale czasem kawałek uszczknę :wink: Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2010 Jeszcze jedno pytanie piszesz 1 budyń duży tzw.duży rodzinny czy chodzi o 60g czy większy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Marca 2010 na 1 litr mleka, tzn masa netto 80 g Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Marca 2010 toż to jak smaczna "karpatka" :lol: tylko z nadzieniem serowym :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 17 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2010 A i owszem owszem :lol: Ja szczerze mówiąc za sernikami nie przepadam (wolę szarlotki), ale ten po prostu uwielbiam;no i niestety, kiedy go już upiekę, to i wcisnę :grin: A nie jest to produkt niskokaloryczny... niestety Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2010 Bena, wygląda bardzo smakowicie, jakiej wielkości foremka jest potrzebna na tą ilość składników. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Marca 2010 jakiej wielkości foremka jest potrzebna na tą ilość składników Najczęściej robię w formie 24x36 cm, ale w przeszłości dzieliłam też ciasto na dwie foremki o wymiarach 20x25 cm ( w tym przypadku sernik jest trochę niższy, ale naprawdę niewiele) Powodzenia :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Marca 2010 Dziękuję Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Marca 2010 No nie bądźcie tacy ... podzielcie się swoimi świątecznymi przepisami Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-106131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Marca 2010 To ja polecam Mazurek kajmakowy z migdałami http://www.smakimprezy.pl/images/mazurek_kajmakowy3a.jpg i Pomarańczową babkę wielkanocną http://www.smakimprezy.pl/images/babka_pomaranczowa5a.jpg Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-106136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2010 Wielkie dzięki OlgaSmile !!!Z przepisu na mazurek na pewno skorzystam; a jeśli chodzi o babeczkę to zostanę przy swoim :grin: nie jest to w prawdzie baba drożdżowa, ale ma rewelacyjny zapach rumowo-cytrynowy , długo zachowuje świeżość i do tego można ją zrobić na kilka dni przed świętami Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-106223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Maja 2010 Wczoraj upiekłam sernik "złota rosa" wg przepisu, który podała Bena. Przepyszny. Nie dawałam bakalii bo może przyjdą dziś wnuczki a one nie lubią. Co prawda dawno po Wielkanocy ale sernik taki można jeść z przyjemnością przez cały rok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Maja 2010 Zacznę od siebie i przepisu wyniesionego z rodzinnego domu całe wieki temu. Sernik "Złota rosa" Bardzo delikatny w smaku i strukturze (nie jest zbity), a przy tym lekki,witaj Bena napisz mi prosze czy ta masa serowa jest taka puszysta miękka czy też bardziej zbita,tak pytam bo lubie serniki te o konsystencji puszystej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 4 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Maja 2010 czy ta masa serowa jest taka puszysta miękka czy też bardziej zbita,Masa jest bardzo bardzo puszysta :grin: ;bardziej lekkiego serniczka nigdy nie udało mi się zrobić; osobiście też nie przepadam za zbitymi gniotkami;proponuję uwierzyć na słowo :thumbsup: ; ewentualnie możesz jeszcze zapytać Anerkę o zdanie (ponoć ostatnio robiła) Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Maja 2010 możesz jeszcze zapytać Anerkę o zdanie (ponoć ostatnio robiłaPotwierdzam, sernik jest puszysty, pyszny. Nic nie stracisz, zapewniam że to doświadczenie przyniesie same dobre smaki.SMACZNEGO> Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Maja 2010 Moje drogie Panie! Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowy, w wykonaniu bardzo szybki, mało kaloryczny o konsystencji ptasiego mleczka. po za tym jest bardzo smaczny.Niektórzy wyżerają go na ciepło, ale najlepszy jest na drugi dzień. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Maja 2010 Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowy,PePe a gdzie przepis :question: :grin: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Maja 2010 Witaj Haniu ! W kąciku piekarniczo - cukierniczym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Maja 2010 Moje drogie Panie! Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowyJa na pewno spróbuję :grin: lubię lekkie słodkości, no i lubię wiedzieć co jest dobre a co lepsze :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Maja 2010 Masa jest bardzo bardzo puszysta ;bardziej lekkiego serniczka nigdy nie udało mi się zrobić; osobiście też nie przepadam za zbitymi gniotkami;proponuję uwierzyć na słowoBena dziękuje za odpowiedź,po przeprowadzce będe go chciał dziewczynom :thumbsup: zrobić :tongue: p.s.powiedz mi Aniołku ile z Twego przepisu wychodzi blach czy kg? tego serniczka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Maja 2010 p.s.powiedz mi Aniołku ile z Twego przepisu wychodzi blach czy kg? tego serniczkaZ aniołkiem, to ja mam niewiele wspólnego ( na nieszczęście mego męża) :grin: Najczęściej robię w formie 24x36 cm, ale w przeszłości dzieliłam też ciasto na dwie foremki o wymiarach 20x25 cm ( w tym przypadku sernik jest trochę niższy, ale naprawdę niewiele), a ile to kg któż to wie??? Ile by nie było, to i tak przeważnie szybko znika :thumbsup: Powodzenia :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 5 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Maja 2010 bena, aniołku :lol: dasz spróbować na zlocie ? serniczka ? :wink: Atrakcje V OZWB :lol: 1. Sernik Beny. Zapisy chętnych do spróbowania sernika :wink: : - kempes + 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.