Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że Święta Wielkanoce zbliżają się wielkimi krokami chciałabym prosić abyście pochwalili się swoimi wypiekami świątecznymi. W końcu nie samym mięsiwem zastawiamy świąteczne stoły.

 

Zacznę od siebie i przepisu wyniesionego z rodzinnego domu całe wieki temu.

Sernik "Złota rosa"

Bardzo delikatny w smaku i strukturze (nie jest zbity), a przy tym lekki, aromatyczny i niezbyt pracochłonny.

 

Składniki:

spód (placek):

30 dkg mąki pszennej,

10 dkg cukru,

2 żółtka + 1 całe jajko,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dkg margaryny (lub masła),

1 łyżka smalcu

 

masa serowa:

1 kg przemielonego sera twarogowego(może być gotowy z wiaderka),

2 całe jajka+4żółtka,

1 szklanka cukru,

2 szklanki zimnego mleka,

0,5 szklanki oleju,

1 budyń śmietankowy( najlepiej duży tzw. rodzinny),

rodzynki, skórka cytrynowa, aromat (opcjonalnie i według uznania)

 

uwaga!! wszystkie pozostałe białka zachowujemy (będą potrzebne)

 

do dzieła:

1. Zagniatamy ciasto na spód sernika. układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (najlepiej na bokach lekko pozaginać ciasto).

2. Miksujemy dokładnie wszystkie składniki masy serowej. W efekcie otrzymujemy lekko zagęszczone mleko . tak ma być i nie należy się przejmować, że jest za rzadkie.

3. Masę serową wylewamy na surowy spód i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 min.

4. w międzyczasie ubijamy wszystkie pozostałe białka ze szklanką cukru na puszystą masę.

5. Po upływie wspomnianych 50 min wylewamy ubite białka na masę serową i pieczemy jeszcze ok 10 min.(wierzch powinien się lekko zbrązowieć).

6. Po tym czasie sernik jest już gotowy. Proponuję zostawić w formie do wystygnięcia, gdyż wtedy jest bardziej sztywny a na wierzchu pojawią się złociste krople rosy (jeśli pianę zapieczemy zbyt mocno, to kropelki nie powstaną).

Tak czy inaczej sernik jest wart zachodu, tym bardziej, że nie jest zbyt pracochłonny i zawsze się udaje.

 

 

 

 

 

Polecam!!

Czekam na wasze propozycje :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/
Udostępnij na innych stronach

Czy nie za dużo mleka do sera.

Zapewniam,że nie. Przetestowane wielokrotnie przeze mnie i moich znajomych (albo raczej znajome)

Zawsze robione zgodnie z tym przepisem i zawsze wychodzi (co widać na załączonym obrazku).

Dawno , dawno temu... jeszcze jako bardzo młoda osoba (chyba nawet uczennica) też się strasznie dziwiłam, że z takiego "byle czego" (mam na myśli masę: bardziej koktajl mleczny niż masa serowa) sernik wychodzi. Proponuję spróbować

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105089
Udostępnij na innych stronach

Proponuję spróbować

Ja miałem okazję kosztować. Pycha. :grin:

Szkoda, że obecnie nie jadam słodkości :cry:

ale czasem kawałek uszczknę :wink:

 

Pozdrawiam

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105094
Udostępnij na innych stronach

toż to jak smaczna "karpatka" :lol: tylko z nadzieniem serowym :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105170
Udostępnij na innych stronach

A i owszem owszem :lol:

Ja szczerze mówiąc za sernikami nie przepadam (wolę szarlotki), ale ten po prostu uwielbiam;

no i niestety, kiedy go już upiekę, to i wcisnę :grin:

A nie jest to produkt niskokaloryczny... niestety

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105211
Udostępnij na innych stronach

jakiej wielkości foremka jest potrzebna na tą ilość składników

Najczęściej robię w formie 24x36 cm, ale w przeszłości dzieliłam też ciasto na dwie foremki o wymiarach 20x25 cm ( w tym przypadku sernik jest trochę niższy, ale naprawdę niewiele)

Powodzenia :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-105482
Udostępnij na innych stronach

To ja polecam Mazurek kajmakowy z migdałami

http://www.smakimprezy.pl/images/mazurek_kajmakowy3a.jpg

 

i Pomarańczową babkę wielkanocną

 

http://www.smakimprezy.pl/images/babka_pomaranczowa5a.jpg

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-106136
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki OlgaSmile !!!

Z przepisu na mazurek na pewno skorzystam; a jeśli chodzi o babeczkę to zostanę przy swoim :grin: nie jest to w prawdzie baba drożdżowa, ale ma rewelacyjny zapach rumowo-cytrynowy , długo zachowuje świeżość i do tego można ją zrobić na kilka dni przed świętami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-106223
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wczoraj upiekłam sernik "złota rosa" wg przepisu, który podała Bena. Przepyszny. Nie dawałam bakalii bo może przyjdą dziś wnuczki a one nie lubią. Co prawda dawno po Wielkanocy ale sernik taki można jeść z przyjemnością przez cały rok.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110565
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od siebie i przepisu wyniesionego z rodzinnego domu całe wieki temu.

Sernik "Złota rosa"

Bardzo delikatny w smaku i strukturze (nie jest zbity), a przy tym lekki,

witaj Bena

napisz mi prosze czy ta masa serowa jest taka puszysta miękka czy też bardziej

zbita,tak pytam bo lubie serniki te o konsystencji puszystej

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110583
Udostępnij na innych stronach

czy ta masa serowa jest taka puszysta miękka czy też bardziej

zbita,

Masa jest bardzo bardzo puszysta :grin: ;bardziej lekkiego serniczka nigdy nie udało mi się zrobić; osobiście też nie przepadam za zbitymi gniotkami;proponuję uwierzyć na słowo :thumbsup: ;

ewentualnie możesz jeszcze zapytać Anerkę o zdanie (ponoć ostatnio robiła)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110639
Udostępnij na innych stronach

możesz jeszcze zapytać Anerkę o zdanie (ponoć ostatnio robiła

Potwierdzam, sernik jest puszysty, pyszny. Nic nie stracisz, zapewniam że to doświadczenie przyniesie same dobre smaki.SMACZNEGO>
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110656
Udostępnij na innych stronach

Moje drogie Panie!

 

Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowy, w wykonaniu bardzo szybki, mało kaloryczny o konsystencji ptasiego mleczka. po za tym jest bardzo smaczny.

Niektórzy wyżerają go na ciepło, ale najlepszy jest na drugi dzień.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110669
Udostępnij na innych stronach

Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowy,

PePe a gdzie przepis :question: :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110670
Udostępnij na innych stronach

Moje drogie Panie!

 

Spróbujcie zrobić "sernik " jogurtowy

Ja na pewno spróbuję :grin: lubię lekkie słodkości, no i lubię wiedzieć co jest dobre a co lepsze :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110691
Udostępnij na innych stronach

Masa jest bardzo bardzo puszysta ;bardziej lekkiego serniczka nigdy nie udało mi się zrobić; osobiście też nie przepadam za zbitymi gniotkami;proponuję uwierzyć na słowo

Bena dziękuje za odpowiedź,po przeprowadzce będe go chciał dziewczynom :thumbsup:

zrobić :tongue:

p.s.powiedz mi Aniołku ile z Twego przepisu wychodzi blach czy kg? tego serniczka

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110707
Udostępnij na innych stronach

p.s.powiedz mi Aniołku ile z Twego przepisu wychodzi blach czy kg? tego serniczka

Z aniołkiem, to ja mam niewiele wspólnego ( na nieszczęście mego męża) :grin:

Najczęściej robię w formie 24x36 cm, ale w przeszłości dzieliłam też ciasto na dwie foremki o wymiarach 20x25 cm ( w tym przypadku sernik jest trochę niższy, ale naprawdę niewiele), a ile to kg któż to wie??? Ile by nie było, to i tak przeważnie szybko znika :thumbsup:

Powodzenia :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3884-ciasto-wielkanocne-s%C5%82odko%C5%9Bci/#findComment-110717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.