roj61 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Tylko za pierwszym razem nadziewałem kabanosy maszynką do mielenia.Jak sama nazwa wskazuje służy ona do MIELENIA mięsa.Potem kupiłem taniego chińczyka 1, 5 kg i nie narzekam - nadzianie 5 do 7 kg kabanosów(około 20 do 28 metrów ) nie stanowi żadnego problemu.Podobnie z farszem do kaszanki - po prostu nadziewam jelita.Jeśli chodzi o kiełbasy grube typu szynkowa czy krakowska itp.to ja nadziewam ręcznie przy użyciu tłuczka do kartofli :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja nie mam Zelmera tylko zwykłą ręczną maszynkę po teściowej , więc proszę o radę jak mogę nią nadziewać , bo czas mnie nagli, a nie kupię nadziewarki od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . PozdrawiamDzięki! O taką prostą odpowiedź mi chodziło. Czyli ślimak utrzymuje się w maszynce dzięki przymocowanej do niego korbce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Czyli ślimak utrzymuje się w maszynce dzięki przymocowanej do niego korbce?Tak. Już gdzieś pisałem o nadziewaniu maszynką ręczną(mam Alfę 5), jak nie miałem nadziewarki to nadziewałem Alfą, raz tylko założyłem "śmigło" i po chwili je wyjąłem, nie szło nadziewać, mięso się o nie zaczepiało i utrudniało nadziewanie. Do nadziewania ręczną maszynką "zaproś" :lol: kogoś do pomocy, samej będzie Ci ciężko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Z pomocą nie powinno być problemu, bo mąż i syn garną się do niej, licząc na końcowy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Ja kiedyś próbowałem ze szwagrem zrobić kabanosy maszynką 32, :tongue: okazało się to wielką porażką, część mięsa została rozdrobniona na miazgę co nie korzystnie wpływa na jakość gotowego wyrobu. Nie wspomnę o czasie napełniania, 10 kg 2 godziny :shock: wielka porażka, nigdy więcej. Po tym doświadczeniu zrobiłem własną nadziewarkę i teraz napełnienie 10 kg trwa 15 minut. :lol: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam Nieprawda, jak masz Zelmer 8 , to musisz założyć Stabilizator, inaczej ślimak się nie chce kręcić. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak mi sie wszystko uda, to pewnie też pomyślę o nadziewarce. Na razie zainwestowałam 100 zł w sitka i lejek do maszynki ś.p. teściowej. [ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 15:04 ] Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . PozdrawiamNieprawda, jak masz Zelmer 8 , to musisz założyć Stabilizator, inaczej ślimak się nie chce kręcić.Z elektryczną maszynką inaczej się nie da, ale ja cały czas piszę o ręcznej . Mam elektrycznego Moulinexa, ale ze względu na brak dostatecznej ilości części do niej (chyba nie do dokupienia, bo to jakiś stary typ) muszę wykorzystać tę reczną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Tak logicznie myśląc to ślimak w czasie nadziewania nie powinien wypadać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Ja mam maszynkę typu zelmer chce dorobić do niej u znajomego rzemieślnika lejek do kabanosa tylko nie wiem jaka mam być średnica na jelita do kabanosów nie wie ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Grudnia 2010 jaka mam być średnica na jelita do kabanosów nie wie ktoś Moim zdaniem około 12- 14mm na zewnątrz . Bliżej 14 jednak . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Przy nadziewaniu kabanosów w jelita baranie maszynką, to przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Właśnie takie wyszły jak napisał DZIADEK. Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Tak logicznie myśląc to ślimak w czasie nadziewania nie powinien wypadać. Pozdrawiam Witam , Dziadek , gdyby to była maszynka ręczna to oczywiście nie ma prawa wypaść , gdyż trzyma go w korpusie śruba dokręcająca korbę. W maszynce typu Zelmer , ślimak jest jakby dociskany przez siatkę i nóż , do przekładni znajdującej się z tyłu a całość trzyma nakrętka korpusu. Jeżeli z przodu nie ma oporu , to wraz z przemieszczanym farszem osiowo przesuwa się także ślimak i wysprzęgla się z napędu. Całkiem oczywiście nie wypadnie , bo zatrzyma się w kielichowej części lejka , zamykając tym samym jego przelot. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ostatnio wszystko mi sie sypie :devil: Padly termometry a teraz pada mi maszynka (Unold )http://www.elektrodiscount-24.de/unold-unold-fleischwolf-1.htmlktorą to rowniez nadziewam.Jako ze jestem amatorem i nierobie wiecej jak 12 Kg kielbasy na 1-1,5 miesiaca to chyba sie skusze na nastepna amatorska ale wczesniej chcialbym sie dowiedziec co oniej sadzicie a moze ktos juz ma :rolleyes: Rozmiar 10 tka i jak sadzicie czy beda do niej pasowac polskie siatki i noze? http://holes.plentymarket.net/fleischereimaschinen/neumaschinen/fleischwoelfe/fleischwolf-delitech-br-r70-mm-1000-watt-230v/a-100180/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Grudnia 2010 co oniej sadzicie Silnik wystarczająco mocny wydaje się być. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Grudnia 2010 pasowac polskie siatki i noze? Średnica zewnętrzna sitka, jak zrozumiałem, to 70 mm. Pasuje do mojej "Alfy 10". Średnica końcówki ślimaka w alfie to 10 mm, ale w opisie tego nie widziałem. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Przy nadziewaniu kabanosów w jelita baranie maszynką, to przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki . Pozdrawiam To co dziadku proponujesz,jakaś rada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Grudnia 2010 co dziadku proponujesz,jakaś radaWprawdzie ja nie DZIADEK ale odpowiem w temacie. Do nadziewania kabanosów należy posłużyć się nadziewarką. Wystarczy najprostsza, chińska i spełni swoją rolę. Aby kabanosy były kabanosami, kawałki mięsa nie mogą być zmiażdżone ani sklejone. Przepuszczenie mięsa przez maszynkę w warunkach zwiększonego ciśnienia (wąski lejek, jelita o małym przekroju) spowoduje zmasakrowanie masy mięsnej w gardzieli maszynki. Dlatego przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Wystarczy najprostsza, chińska i spełni swoją rolę Oj tu bym sie zastanowil. Nadziewanie maszynka niezawsze musi byc zle do kabanosow trzeba tylko wiedziec jak to robic i miec odpowiednia maszynke i krociutki lejek bo np.nadziewalem kiedys zelmerkiem i myslalem ze palcem pujdzie szybciej :devil: a np. ta co mam niepotrzebuje prawie dociskac a farsz leci sam wiec gdzie tu cisnienie. Czytalem juz pare opinii ludzi nadziewajacych chinska nadziewarka pytanie jeszcze czy wytrzyma wlasnie tak wielkie cisnienie potrzebne na przepchanie farszu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Dziadek , gdyby to była maszynka ręczna to oczywiście nie ma prawa wypaść , gdyż trzyma go w korpusie śruba dokręcająca korbę. W maszynce typu Zelmer , ślimak jest jakby dociskany przez siatkę i nóż , do przekładni znajdującej się z tyłu a całość trzyma nakrętka korpusu. Jeżeli z przodu nie ma oporu. A ja myślę że ślimak podający farsz wypychając jego do przodu do lejka natrafia na opór więc automatycznie cofa sie do tylu opierając się o koniec prowadnicy i tak cały czas będzię pracował ani przez chwilę nie myślac że moze z niej wyskoczyć. Wyskoczy oczywiście gdy nie będzie farszu w maszynce . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Markus, napisałeś po to by tylko napisać. Nadziewarka chińska jest lepsza niż maszynka do MIELENIA mięsa. Wcale nie jest tak do d..py zrobiona jak niektórzy piszą, do wszystkiego można się przyczepić a my mamy w tym szczególne zdolności. Jak nie miałem nadziewarki to pierwsze kabanosy nadziewałem takim pistoletem do robienia ciasteczek (podprowadziłem żonie) Było trochę zabawy (mały wkład) ale dało SIĘ! Nie da się tylko gołemu do kieszeni nasikać. Maszynką do mielenia mięsa też się da, ale EAnna wyjaśniła dlaczego nie powinno się tego w przypadku kabanosów robić i Dziadek to potwierdza. Przepraszam, przestańmy udowadniać za wszelką cenę, że tylko JA mam rację. Jak nie zadowala Ciebie odpowiedź (to do pytających) to porostu sam wypróbuj i będziesz wiedział. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.