Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko za pierwszym razem nadziewałem kabanosy maszynką do mielenia.

Jak sama nazwa wskazuje służy ona do MIELENIA mięsa.

Potem kupiłem taniego chińczyka 1, 5 kg i nie narzekam - nadzianie 5 do 7 kg kabanosów

(około 20 do 28 metrów :) ) nie stanowi żadnego problemu.

Podobnie z farszem do kaszanki - po prostu nadziewam jelita.

Jeśli chodzi o kiełbasy grube typu szynkowa czy krakowska itp.

to ja nadziewam ręcznie przy użyciu tłuczka do kartofli :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137247
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam Zelmera tylko zwykłą ręczną maszynkę po teściowej ;), więc proszę o radę jak mogę nią nadziewać , bo czas mnie nagli, a nie kupię nadziewarki od ręki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137252
Udostępnij na innych stronach

Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137255
Udostępnij na innych stronach

Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam

Dzięki! O taką prostą odpowiedź mi chodziło. Czyli ślimak utrzymuje się w maszynce dzięki przymocowanej do niego korbce?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137258
Udostępnij na innych stronach

Czyli ślimak utrzymuje się w maszynce dzięki przymocowanej do niego korbce?

Tak. Już gdzieś pisałem o nadziewaniu maszynką ręczną(mam Alfę 5), jak nie miałem nadziewarki to nadziewałem Alfą, raz tylko założyłem "śmigło" i po chwili je wyjąłem, nie szło nadziewać, mięso się o nie zaczepiało i utrudniało nadziewanie. Do nadziewania ręczną maszynką "zaproś" :lol: kogoś do pomocy, samej będzie Ci ciężko :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137266
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś próbowałem ze szwagrem zrobić kabanosy maszynką 32, :tongue: okazało się to wielką porażką, część mięsa została rozdrobniona na miazgę co nie korzystnie wpływa na jakość gotowego wyrobu. Nie wspomnę o czasie napełniania, 10 kg 2 godziny :shock: wielka porażka, nigdy więcej. Po tym doświadczeniu zrobiłem własną nadziewarkę i teraz napełnienie 10 kg trwa 15 minut. :lol:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137270
Udostępnij na innych stronach

Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam

Nieprawda, jak masz Zelmer 8 , to musisz założyć Stabilizator, inaczej ślimak się nie chce kręcić.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137271
Udostępnij na innych stronach

Jak mi sie wszystko uda, to pewnie też pomyślę o nadziewarce. Na razie zainwestowałam 100 zł w sitka i lejek do maszynki ś.p. teściowej.

 

[ Dodano: Wto 14 Gru, 2010 15:04 ]

Zakładamy ślimak i lejek ,nie kombinuj z żadnymi wkładkami . Pozdrawiam

Nieprawda, jak masz Zelmer 8 , to musisz założyć Stabilizator, inaczej ślimak się nie chce kręcić.
Z elektryczną maszynką inaczej się nie da, ale ja cały czas piszę o ręcznej :).

Mam elektrycznego Moulinexa, ale ze względu na brak dostatecznej ilości części do niej (chyba nie do dokupienia, bo to jakiś stary typ) muszę wykorzystać tę reczną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137273
Udostępnij na innych stronach

Tak logicznie myśląc to ślimak w czasie nadziewania nie powinien wypadać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137277
Udostępnij na innych stronach

Ja mam maszynkę typu zelmer chce dorobić do niej u znajomego rzemieślnika lejek do kabanosa tylko nie wiem jaka mam być średnica na jelita do kabanosów nie wie ktoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137482
Udostępnij na innych stronach

jaka mam być średnica na jelita do kabanosów nie wie ktoś

 

Moim zdaniem około 12- 14mm na zewnątrz . Bliżej 14 jednak .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137485
Udostępnij na innych stronach

Przy nadziewaniu kabanosów w jelita baranie maszynką, to przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137496
Udostępnij na innych stronach

Tak logicznie myśląc to ślimak w czasie nadziewania nie powinien wypadać. Pozdrawiam

Witam ,

 

Dziadek , gdyby to była maszynka ręczna to oczywiście nie ma prawa wypaść , gdyż trzyma go w korpusie śruba dokręcająca korbę.

W maszynce typu Zelmer , ślimak jest jakby dociskany przez siatkę i nóż , do przekładni znajdującej się z tyłu a całość trzyma nakrętka korpusu.

Jeżeli z przodu nie ma oporu , to wraz z przemieszczanym farszem osiowo przesuwa się także ślimak i wysprzęgla się z napędu. Całkiem oczywiście nie wypadnie , bo zatrzyma się w kielichowej części lejka , zamykając tym samym jego przelot.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137819
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio wszystko mi sie sypie :devil: Padly termometry a teraz pada mi maszynka (Unold )

http://www.elektrodiscount-24.de/unold-unold-fleischwolf-1.html

ktorą to rowniez nadziewam.

Jako ze jestem amatorem i nierobie wiecej jak 12 Kg kielbasy na 1-1,5 miesiaca to chyba sie skusze na nastepna amatorska ale wczesniej chcialbym sie dowiedziec co oniej sadzicie a moze ktos juz ma :rolleyes:

Rozmiar 10 tka i jak sadzicie czy beda do niej pasowac polskie siatki i noze?

http://holes.plentymarket.net/fleischereimaschinen/neumaschinen/fleischwoelfe/fleischwolf-delitech-br-r70-mm-1000-watt-230v/a-100180/

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137827
Udostępnij na innych stronach

pasowac polskie siatki i noze?

Średnica zewnętrzna sitka, jak zrozumiałem, to 70 mm. Pasuje do mojej "Alfy 10". Średnica końcówki ślimaka w alfie to 10 mm, ale w opisie tego nie widziałem.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-137846
Udostępnij na innych stronach

Przy nadziewaniu kabanosów w jelita baranie maszynką, to przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki . Pozdrawiam

To co dziadku proponujesz,jakaś rada

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138002
Udostępnij na innych stronach

co dziadku proponujesz,jakaś rada

Wprawdzie ja nie DZIADEK ale odpowiem w temacie.

Do nadziewania kabanosów należy posłużyć się nadziewarką.

Wystarczy najprostsza, chińska i spełni swoją rolę.

Aby kabanosy były kabanosami, kawałki mięsa nie mogą być zmiażdżone ani sklejone. Przepuszczenie mięsa przez maszynkę w warunkach zwiększonego ciśnienia (wąski lejek, jelita o małym przekroju) spowoduje zmasakrowanie masy mięsnej w gardzieli maszynki.

Dlatego

przeważnie otrzymujemu po nadzianiu kabanoso- parówki

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138007
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy najprostsza, chińska i spełni swoją rolę

Oj tu bym sie zastanowil.

Nadziewanie maszynka niezawsze musi byc zle do kabanosow trzeba tylko wiedziec jak to robic i miec odpowiednia maszynke i krociutki lejek bo np.nadziewalem kiedys zelmerkiem i myslalem ze palcem pujdzie szybciej :devil: a np. ta co mam niepotrzebuje prawie dociskac a farsz leci sam wiec gdzie tu cisnienie. Czytalem juz pare opinii ludzi nadziewajacych chinska nadziewarka pytanie jeszcze czy wytrzyma wlasnie tak wielkie cisnienie potrzebne na przepchanie farszu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138009
Udostępnij na innych stronach

Dziadek , gdyby to była maszynka ręczna to oczywiście nie ma prawa wypaść , gdyż trzyma go w korpusie śruba dokręcająca korbę.

W maszynce typu Zelmer , ślimak jest jakby dociskany przez siatkę i nóż , do przekładni znajdującej się z tyłu a całość trzyma nakrętka korpusu.

Jeżeli z przodu nie ma oporu

.

A ja myślę że ślimak podający farsz wypychając jego do przodu do lejka natrafia na opór więc automatycznie cofa sie do tylu opierając się o koniec prowadnicy i tak cały czas będzię pracował ani przez chwilę nie myślac że moze z niej wyskoczyć. Wyskoczy oczywiście gdy nie będzie farszu w maszynce . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138022
Udostępnij na innych stronach

Markus, napisałeś po to by tylko napisać.

Nadziewarka chińska jest lepsza niż maszynka do MIELENIA mięsa. Wcale nie jest tak do d..py zrobiona jak niektórzy piszą, do wszystkiego można się przyczepić a my mamy w tym szczególne zdolności. Jak nie miałem nadziewarki to pierwsze kabanosy nadziewałem takim pistoletem do robienia ciasteczek (podprowadziłem żonie) Było trochę zabawy (mały wkład) ale dało SIĘ! Nie da się tylko gołemu do kieszeni nasikać. Maszynką do mielenia mięsa też się da, ale EAnna wyjaśniła dlaczego nie powinno się tego w przypadku kabanosów robić i Dziadek to potwierdza.

Przepraszam, przestańmy udowadniać za wszelką cenę, że tylko JA mam rację.

Jak nie zadowala Ciebie odpowiedź (to do pytających) to porostu sam wypróbuj i będziesz wiedział.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3916-maszynka-do-mielenia-mi%C4%99sa-dla-amatora/page/2/#findComment-138029
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.